Fonds BUS15 - Αρχείο Κλωστοϋφαντουργίας «Τζίμας»

Identity area

Reference code

GRGSA-MAG BUS15

Title

Αρχείο Κλωστοϋφαντουργίας «Τζίμας»

Date(s)

  • 1951-1975 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Context area

Name of creator

(1953 - 1973)

Administrative history

Η κλωστοϋφαντουργία «ΤΖΙΜΑΣ» ξεκίνησε ως οικοτεχνία το 1883, όταν ο Δημήτριος (Τζίμας) Ντόβας αγόρασε για το σκοπό αυτό ένα μεγάλο οίκημα στα Παλιά Βόλου (Δοϊράνης 10). Το 1902 τα παιδιά του Μιχάλης και Κων/νος Ντόβας ίδρυσαν βιοτεχνία με την επωνυμία «Τζίμας» και με αρχικό εξοπλισμό μια «λανάρα» που δούλευε με κινητήρα φωταερίου, 5 αργαλειούς για χειροποίητα υφαντά και ένα μεγάλο χειροκίνητο «ξαντίρι» για να ξένει τα μαλλιά. Το 1920 επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στην κατασκευή και πολλών άλλων μάλλινων ειδών, αγόρασαν το πρώτο κατάστημα στα Παλιά (Λαρίσης 8) και ανέπτυξαν τις πωλήσεις τους και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 1953, και αφού σταδιακά η επιχείρηση εξελίχθηκε σε βιομηχανία ύστερα και από την είσοδο σε αυτήν των παιδιών των ιδρυτών, συστάθηκε η νέα εταιρεία με την επωνυμία «”ΤΖΙΜΑΣ” Βασίλειος και Χαρίλαος Ντόβας και Σία Ο.Ε.». Ανεγέρθηκαν σύγχρονες εγκαταστάσεις στην οδό Αθηνών, όπου απασχολήθηκαν 134 εργατοϋπάλληλοι και περίπου 20 εξωτερικά οικογενειακά συνεργεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες της βιομηχανίας. Η παραγωγή αυξήθηκε και πραγματοποιούνταν εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία. Η ακμάζουσα πορεία της εταιρείας διακόπηκε το 1973, χρονιά διάλυσης της εταιρείας. Στη θέση της δημιουργήθηκαν δύο νέες εταιρείες, εκ των οποίων η μία, με την επωνυμία «“DOVEXPORT” Αφοί Κων. Ντόβα Ε.Ε.» συνέχισε τη δραστηριότητά της έως τα τέλη του 2000, οπότε και διαλύθηκε.

Name of creator

(1902 - 1953)

Administrative history

Η κλωστοϋφαντουργία «ΤΖΙΜΑΣ» ξεκίνησε ως οικοτεχνία το 1883, όταν ο Δημήτριος (Τζίμας) Ντόβας αγόρασε για το σκοπό αυτό ένα μεγάλο οίκημα στα Παλιά Βόλου (Δοϊράνης 10). Το 1902 τα παιδιά του Μιχάλης και Κων/νος Ντόβας ίδρυσαν βιοτεχνία με την επωνυμία «Τζίμας» και με αρχικό εξοπλισμό μια «λανάρα» που δούλευε με κινητήρα φωταερίου, 5 αργαλειούς για χειροποίητα υφαντά και ένα μεγάλο χειροκίνητο «ξαντίρι» για να ξένει τα μαλλιά. Το 1920 επέκτειναν τη δραστηριότητά τους στην κατασκευή και πολλών άλλων μάλλινων ειδών, αγόρασαν το πρώτο κατάστημα στα Παλιά (Λαρίσης 8) και ανέπτυξαν τις πωλήσεις τους και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το 1953, και αφού σταδιακά η επιχείρηση εξελίχθηκε σε βιομηχανία ύστερα και από την είσοδο σε αυτήν των παιδιών των ιδρυτών, συστάθηκε η νέα εταιρεία με την επωνυμία «”ΤΖΙΜΑΣ” Βασίλειος και Χαρίλαος Ντόβας και Σία Ο.Ε.».

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Παραδόθηκε στα Γ.Α.Κ. από τον Κυριάκο Βανέζη. ΑΒΕ 577.

Content and structure area

Scope and content

Ημερολόγιο γενικών εξόδων (ασφαλιστικά ταμεία, τηλεφωνικά, ταχυδρομικά, τηλεγραφικά, δικηγορικά, δικαστικά, χαρτοσήμων, κτλ.), ημερολόγιο πελατών (ευρετήριο), δαπάνες, αλληλογραφία εξωτερικού, αλληλογραφία πελατών, απολύσεις προσωπικού λόγω σεισμού, υπερωρίες εργατών, καθολικό αμοιβών βοηθητικού προσωπικού, επιστροφή εργοδοτικών εισφορών ΙΚΑ, ημερολόγιο πωλήσεων, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος (αλληλογραφία - αντίγραφα γραμματίων είσπραξης), καθολικό πιστωτών (ευρετήριο πιστωτών), ΦΚΕ, ταμείο, κτιριολογικές εγκαταστάσεις, τιμολόγια πελατών - προμηθευτών, γενικό καθολικό, ταμείου πρατηρίου Θεσσαλονίκης, καθολικά ισοζυγίων, ημερομίσθια, βιβλίο γνεστικών Φλώκου, παραγγελίες μηχανημάτων από οίκο Ιταλίας Savio & Figli και από οίκο Γαλλίας Houget Fernand, παραγγελία αυτόματων υφαντουργικών ιστών από Snoek S.A., παραγγελία ανταλλακτικών από Eadie Bros & Co - Σκωτία, ημερολόγια πωλήσεων ετοίμων ενδυμάτων, προμήθεια μηχανής ζακάρ γαλλικού τύπου από οίκο Γερμανίας Schleicher Oscar, προμήθεια ανταλλακτικών βαφικής μηχανής από οίκο Ιταλίας Mezzera, ασφαλιστήρια κατά κινδύνων μεταφοράς προϊόντων, χρωματολόγιο μαλλίνων ενδυμάτων και βελεντζών, δύο σφραγίδες, τριάντα πέντε προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής, μία φωτογραφία, διευθυνσιολόγια.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Accession area