Identity area
Reference code
Title
Date(s)
- χ.χ. (Creation)
Level of description
Fonds
Extent and medium
Ένας (1) αρχειακός φάκελος
Context area
Name of creator
Biographical history
Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, γιος του Αγαμέμνονα και της Ζωής, γεννήθηκε το 1869 στο Μεσολόγγι. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα και στην Αθήνα. Φοίτησε στην Νομική σχολή χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μαζί με τους Λ. Πορφύρα και Κ. Χατζόπουλο ίδρυσε την εταιρεία «Εθνική Γλώσσα».
Παντρεύτηκε την Ελίζα Δεληγεώργη, κόρη του πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγεώργη και της Ξανθής. Απέκτησαν μία κόρη, τη Ζωή, στην συνέχεια σύζυγο του Νικολάου Ραυτόπουλου. Διετέλεσε διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Βουλής μέχρι το 1937 και πέθανε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1943, μετά από μακρά ασθένεια και νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο Μαλακάσης έζησε στο Παρίσι από το 1909 ως το 1915 και αργότερα το 1923-1924 προκειμένου να μελετήσει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών. Γνώρισε και συνδέθηκε με τον ποιητή Jean Moréas (Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο), ο οποίος ήταν εξάδελφoς της συζύγου του Ελίζας. Εκτός από τα ποιήματα που περιέλαβε στις ποιητικές συλλογές του, δημοσίευσε πλήθος άλλων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, καθώς επίσης ποικίλα πεζά, κριτικά κείμενα και μνήμες από λογοτέχνες και την πνευματική κίνηση της εποχής του.
Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Συντρίμματα (1899), Ώρες (1903), Η Κυρά του Πύργου (δράμα, 1904), Πεπρωμένα (1909), Ασφόδελοι (1918), Αντίφωνα (1925), Το Ερωτικό (1939), Τα Μεσολογγίτικα (έκδοση μετά θάνατον 1946).
Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που σημειώνει ο ανιψιός του, Μέμος Γεωργίου, η οικογένεια Μαλακάση καταγόταν από το Γαλαξείδι και στις αρχές του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Ήταν εμποροπλοίαρχοι που ταξίδευαν προς την Αδριατική, τη Μεσόγειο και το Λιβόρνο. Δύο μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στην έξοδο του Μεσολογγίου. Ο Μιλτιάδης ήταν το πρώτο από τα οκτώ παιδιά του Αγαμέμνονα Μαλακάση και της Ζωής το γένος Κερασοβίτη. Ακολούθησαν η Αμαλία, η Βιργινία, ο Ορέστης, η Ευγενία, η Ευανθία, η Αικατερίνη και ο Γεώργιος. Η Αμαλία, ο Ορέστης και η Ευανθία πέθαναν σε βρεφική ηλικία, ο Γεώργιος σε ηλικία 7-8 ετών. Η Βιργινία ήταν σύζυγος του Περικλή Νικολάου Σισμάνη, αδελφού της Ευδοκίας μητέρας του Γεωργίου και του Θεμιστοκλή Αθανασιάδη Νόβα και στο αρχείο απαντώνται πρόσωπα των οικογενειών αυτών.
[Πηγές σύνταξης βιογραφικού:
Μ. Γ. Μερακλής (επιμ.), «Μιλτιάδης Μαλακάσης», Η ελληνική ποίηση. Ανθολογία-Γραμματολογία. Ρομαντικοί. Εποχή Παλαμά. Μεταπαλαμικοί, τ. Β΄, Αθήνα, Σοκόλης 1989, σ. 326-337.
Γ. Παπακώστας, «Εισαγωγή», στο Μ. Μαλακάσης, Ποιήματα, εισαγωγή-φιλ. επιμ. Γ. Παπακώστας, Αθήνα, Πατάκης, 2005, σσ. 9-94.
Υλικό του αρχείου.]
Archival history
Άγνωστο
Immediate source of acquisition or transfer
Άγνωστη
Content and structure area
Scope and content
Χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα και ποιήματα. Βλ. κατάλογο τεκμηρίων.
Appraisal, destruction and scheduling
Accruals
System of arrangement
Conditions of access and use area
Conditions governing access
Ύστερα από έγγραφη άδεια του Τομέα ΜΝΕΣ (Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ.).
Conditions governing reproduction
Όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Αρχείου.
Language of material
Script of material
Language and script notes
Ελληνική
Physical characteristics and technical requirements
Finding aids
Διατίθεναι αναλυτική περιγραφή σε επίπεδο φακέλου ή / και τεκμηρίου:
Ψηφιακά: https://digital.lib.auth.gr/collection/Modern%20Greek%20Literature%20Archive?ln=el
Έντυπο: Δημοπούλου, Κική (επιμ.), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Αναλυτικός κατάλογος, Παράρτημα της επιστημονικής επετηρίδας της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Φιλολογίας, Θεσσαλονίκη 2007
Allied materials area
Existence and location of originals
Existence and location of copies
Related units of description
Notes area
Note
Note
Alternative identifier(s)
Access points
Subject access points
Place access points
Name access points
Genre access points
Description control area
Description identifier
Institution identifier
Rules and/or conventions used
ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση