Αρχείο Αρ.Εισ. 276 - Αρχείο Πηνελόπης Δέλτα

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Αρ.Εισ. 276

Τίτλος

Αρχείο Πηνελόπης Δέλτα

Χρονολογία(ες)

  • 1909-1924 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

32 έγγραφα

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1874 - 1941)

Βιογραφικό σημείωμα

Η Πηνελόπη Δέλτα, αδελφή του Αντώνη Μπενάκη, γεννήθηκε το 1874 και ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας Χωρέμη.
Την παιδική και εφηβική της ηλικία πέρασε στην Αλεξάνδρεια, με πολλά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μεγαλοαστικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε της παρείχε κάθε δυνατότητα για παιδεία και πνευματική καλλιέργεια, ενώ η αυταρχική ανατροφή, κυρίως της μητέρας της, διαμόρφωσε μία εύθραυστη προσωπικότητα που αρκετές φορές θεωρούσε ως μόνη διέξοδο το θάνατο.
Ο γάμος της με τον επιχειρηματία Στέφανο Δέλτα το 1895 ήταν η λύτρωση από το οικογενειακό περιβάλλον και ταυτόχρονα ο δρόμος για την πνευματική της ανάπτυξη και ωριμότητα. Από το γάμο αυτό απέκτησε τρεις κόρες, τη Σοφία, τη Βιργινία και την Αλεξάνδρα, τις οποίες ανέθρεψε υποδειγματικά.
Το έμφυτο συγγραφικό της ταλέντο εκδηλώθηκε ήδη από την παιδική της ηλικία. Η προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του παιδικού βιβλίου, σε μια εποχή που το είδος του εξέλιπε. Τα έργα της, εμπνευσμένα κυρίως από τα εθνικά ιστορικά γεγονότα, γαλούχησαν πολλές γενιές ελληνοπαίδων και παραμένουν επίκαιρα μέχρι τις μέρες μας. Ανεξίτηλα στις παιδικές μας μνήμες έχουν μείνει τα «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Τα Μυστικά του Βάλτου», «Ο Μάγκας», και το πλέον αγαπητό, «Ο Τρελαντώνης», διήγημα για τον αδελφό της, Αντώνη Μπενάκη. Είχε γίνει μέλος σε πολλά επιστημονικά σωματεία και εταιρείες, συμβάλλοντας με κάθε μέσο στην προώθηση των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Μεγάλη θεωρείται και η συμβολή της στη συγκέντρωση προφορικών πηγών της σύγχρονης ιστορίας. Ξεκινώντας με τις καταγραφές των απομνημονευμάτων των μακεδονομάχων, οι οποίες αποτελούν σήμερα πολύτιμες ιστορικές πηγές, κατόρθωσε να συλλέξει προφορικές μαρτυρίες και διηγήσεις για τα πιο σημαντικά, πολιτικά και πολεμικά, γεγονότα του καιρού της. Η ευαισθησία της στα εθνικά θέματα και η οικογενειακή της παράδοση δεν την άφηναν αμέτοχη στις δύσκολες στιγμές της χώρας. Το 1918 πήρε μέρος σε δύο αποστολές στην Ανατολική Μακεδονία για να βοηθήσει παλινοστούντες ομήρους από τη Βουλγαρία. Την ίδια ευαισθησία έδειξε κατά τη Μικρασιατική καταστροφή και τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.
Η γεμάτη πατριωτισμό ψυχή της δεν άντεξε τη βαριά ατμόσφαιρα της γερμανικής εισβολής και έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να θέσει τέλος στη ζωή της το 1941, την ημέρα που έμπαιναν οι Γερμανοί στην Αθήνα.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Προέλευση: Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Χειρόγραφα Πηνελόπης Δέλτα: "Για την Πατρίδα " (1909), τετράδιο και β’ χειρόγραφοˑ "Παραμύθι χωρίς όνομα" (1909), α’ χειρόγραφοˑ β’ χειρόγραφο ελλειπέςˑ "Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου"ˑ "Στοχασμοί περί της ανατροφής των παιδιών μας" (1932)ˑ "Η Ζωή του Χριστού" (1916), πρώτη εργασίαˑ "Η Ζωή του Χριστού" (1917), β' γραφήˑ σημειώσεις του Μανόλη Τριανταφυλλίδη με διορθώσεις γλωσσικού περιεχομένουˑ "Η Ζωή του Χριστού", δακτ. με διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλτα και του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθουˑ "Η Ζωή του Χριστού", δακτ. με χειρόγραφες διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλτα, "γ' αντιγραφή"ˑ "Η Ζωή του Χριστού", δακτ. αντίτυπο τυπογραφείου με χειρόγραφες διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλταˑ "Τρελαντώνης", χειρόγραφοˑ "Τρελαντώνης", χειρόγραφο τυπογραφείουˑ "Ο Παρείσακτος" (1921), α' χειρόγραφοˑ β' χειρόγραφοˑ "Χαλασμένη Φωλιά' (1921)ˑ "Η Αδικημένη" (1921)ˑ "Νίνα και Κουκούλης"ˑ "Ο Μάγκας", α' χειρόγραφοˑ "Ο Μάγκας", α' δακτ. με χειρόγραφες διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλταˑ β' δακτ. με χειρόγραφες διορθώσειςˑ "Ο Μάγκας" (1924), "αντιγραφή λείψικη"ˑ "Στα Μυστικά του Βάλτου", α' χειρόγραφοˑ β' δακτ. "Γ' αντίγραφο" με σφραγίδα λογοκρισίας.
Χειρόγραφες σημειώσεις της Πηνελόπης Δέλτα για τη Βυζαντινή Ιστορία.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από Τσελίκα, Βαλεντίνη, Οδηγός Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, 2006.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι