Λογοτεχνία, Ελληνική

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Σημείωση(εις) προβολής

Ιεραρχημένοι όροι

Λογοτεχνία, Ελληνική

Αντίστοιχοι όροι

Λογοτεχνία, Ελληνική

Σχετικοί όροι

Λογοτεχνία, Ελληνική

9 Αρχειακή περιγραφή results for Λογοτεχνία, Ελληνική

9 αποτελέσματα άμεσα σχετιζόμενα Αποκλεισμός στενότερων όρων

Αρχείο Νικολάου Πολίτη

 • Αρ.Εισ. 302
 • Αρχείο
 • π. 1863-1921, 1946

Νεανικά λογοτεχνικά κείμενα του Νικολάου Πολίτη και μεταφράσεις κλασικών κειμένων (1864-1866)ˑ επιστολές προς φιλολογικά περιοδικά, εφημερίδες, συλλόγους και εταιρείες (1866-1869)ˑ τετράδια σημειώσεων αρχαιολογικού, γλωσσολογικού και λαογραφικού περιεχομένου.
Χειρόγραφα παναπιστημιακών παραδόσεων του Νικολάου Πολίτηˑ λαογραφικές μελέτες, πρυτανικοί λόγοι, δημοσιεύματα, άρθρα, βιβλιοκρισίες και διάφορα εκπαιδευτικά.
Σημειώσεις, δημοσιεύματα και έντυπα για το γλωσσικό ζήτημαˑ έγγραφα σχετικά με την υπηρεσία του Νικολάου Πολίτη στο Υπουργείο Παιδείας και τις δραστηριότητές του στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό, στο περιοδικό Εστία κ.ά.
Αλληλογραφία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας Νικολάου Πολίτη. Αλληλογραφία του Νικολάου Πολίτη με έλληνες και ξένους λόγιους και επιστήμονες με αλφαβητική ταξινόμηση. Νεκρολογίες για το θάνατο του Νικολάου Πολίτηˑ συλλυπητήρια γράμματα, δημοσιεύματα εφημερίδωνˑ διορισμοί, τιμητικά διπλώματα, μετάλλια.

Πολίτης, Νικόλαος, Γ.

Αρχείο Πηνελόπης Δέλτα

 • Αρ.Εισ. 276
 • Αρχείο
 • 1909-1924

Χειρόγραφα Πηνελόπης Δέλτα: "Για την Πατρίδα " (1909), τετράδιο και β’ χειρόγραφοˑ "Παραμύθι χωρίς όνομα" (1909), α’ χειρόγραφοˑ β’ χειρόγραφο ελλειπέςˑ "Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου"ˑ "Στοχασμοί περί της ανατροφής των παιδιών μας" (1932)ˑ "Η Ζωή του Χριστού" (1916), πρώτη εργασίαˑ "Η Ζωή του Χριστού" (1917), β' γραφήˑ σημειώσεις του Μανόλη Τριανταφυλλίδη με διορθώσεις γλωσσικού περιεχομένουˑ "Η Ζωή του Χριστού", δακτ. με διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλτα και του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθουˑ "Η Ζωή του Χριστού", δακτ. με χειρόγραφες διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλτα, "γ' αντιγραφή"ˑ "Η Ζωή του Χριστού", δακτ. αντίτυπο τυπογραφείου με χειρόγραφες διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλταˑ "Τρελαντώνης", χειρόγραφοˑ "Τρελαντώνης", χειρόγραφο τυπογραφείουˑ "Ο Παρείσακτος" (1921), α' χειρόγραφοˑ β' χειρόγραφοˑ "Χαλασμένη Φωλιά' (1921)ˑ "Η Αδικημένη" (1921)ˑ "Νίνα και Κουκούλης"ˑ "Ο Μάγκας", α' χειρόγραφοˑ "Ο Μάγκας", α' δακτ. με χειρόγραφες διορθώσεις της Πηνελόπης Δέλταˑ β' δακτ. με χειρόγραφες διορθώσειςˑ "Ο Μάγκας" (1924), "αντιγραφή λείψικη"ˑ "Στα Μυστικά του Βάλτου", α' χειρόγραφοˑ β' δακτ. "Γ' αντίγραφο" με σφραγίδα λογοκρισίας.
Χειρόγραφες σημειώσεις της Πηνελόπης Δέλτα για τη Βυζαντινή Ιστορία.

Δέλτα, Πηνελόπη

Αρχείο Χρήστου Λεβάντα

 • Αρχείο
 • 1922 - 1976

Αλληλογραφία της περιόδου 1922 - 1975, ανάμεσα στους επιστολογράφους περιλαμβάνονται οι λογοτέχνες Ναπολέων Λαπαθιώτης, Τέλλος Άγρας, Γιάννης Σκαρίμπας, Γ. Κοτζιούλας, Γρηγόρης Ξενόπουλος, Ηλίας Βικέλας, Θράσος Καστανάκης, Τάκης Δόξας, Δημοσθένης Βουτυράς, Πέτρος Σπανδωνίδης κ.ά. Βιογραφικά – Εργογραφικά Χρήστου Λεβάντα (1922 - 1976). Κριτικές. Κείμενα και ομιλίες του Χ. Λ. στη μνήμη διαφόρων λογοτεχνών και ανθρώπων των τεχνών: Αιμίλιος Βεάκης, Ηλ. Βενέζης, Δημ. Βουτυράς, Φωτ. Κόντογλου, Μήτσος Παπανικολάου, Λ. Πορφύρας. Ένα (1) κείμενο του Άνθη Βέργη (Κώστας Δημητρίου) προς τον Χ. Λ. και ποιήματα αφιερωμένα στον Χ. Λ. από τους: Αντ. Δούμα, Κούλη Κάση, Θ. Μηλιδώνη, Λουκά Μουζάκη, Τ. Μπαρμπάτο, Στ. Μπινιάρη, Αθ. Νόση, Μ. Παπαθεοδούλης (;). Δεκαεπτά (17) φωτογραφίες από διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, στις οποίες εμφανίζεται και ο Χ. Λεβάντας. Εκδήλωση του "Πειραϊκού Συνδέσμου" προς τιμή του πειραιώτη λογοτέχνη Χρ. Λεβάντα, 28 Φεβρουαρίου 1966. Προσκλήσεις, λόγοι, αλλ/φία. Δημοσιεύματα Τύπου για την εκδήλωση προς τιμή του Χρ. Λεβάντα, Φεβρουάριος 1966. Εκδήλωση μνήμης στον Χ. Λ. για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του (εφημ. Χρονογράφος , 11.3.1996). Δακτυλόγραφη-χειρόγραφη ποιητική συλλογή Θεοφάνη Γ. Μέντζου με τίτλο: Με τον ρυθμόν των κανονιών. Πολεμικές στροφές (ΙΓ΄ Μεραρχία, Μέτωπο Στρυμώνος – Ουκρανίας – Μικρασίας 1918-1919). Έργο Ρώμου Φιλύρα με τίτλο Ισπανία , δημοσιευμένο σε συνέχειες στον Τύπο, χ.χ.: απόκομμα με χειρόγραφες σημειώσεις Χρ. Λεβάντα (;) για σχεδιαζόμενη αυτόνομη έκδοση του έργου. Αποκόμματα εφημερίδων με βιβλιοκριτικές του Χ. Λ. αλλά και κείμενα τρίτων αναφερόμενα στον Χ. Λεβάντα και στο έργο του, καθώς και σε ποικίλα θέματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής από το 1933 περίπου έως το 1975. Είκοσι οχτώ (28) έντυπα. Υλικό σχετικό με την "Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών" και άλλα σωματεία: καταστατικά, πρόγραμμα εκδηλώσεων, διαλέξεων κλπ., μεταξύ των οποίων τιμητική εκδήλωση για Κ. Βάρναλη (1956), Γρ. Ξενόπουλο (1961), Άγγ. Σικελιανό (1962). Τεύχη 1-13 (Δεκ. 1953 - Απρ. 1963) του Δελτίου Ανακοινώσεων της "Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών".

Λεβάντας, Χρήστος

Εκδόσεις Κάλβος

 • GR-ASKI- 1440
 • Αρχείο
 • 1969-2004

"Το μεγαλύτερο τμήμα του κατατεθειμένου αρχείου αφορά την περίοδο της επτάχρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών: καταστατικά της εταιρείας, κατάλογοι και διαφημιστικά των εκδόσεων, πληροφορίες για τη διακίνηση, οικονομικά στοιχεία, αλληλογραφία με τους αναγνώστες, φάκελοι και πρακτικά από διαγωνισμούς για νέους συγγραφείς, αποκόμματα τύπου. Τεκμήρια της πλουσιότατης δράσης ενός εκδοτικού οίκου, ο οποίος στα πρώτα του βήματα συνδέθηκε άρρηκτα με την πνευματική και ιδεολογική συγκρότηση της γενιάς που ταυτίστηκε με το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973."
(Β. Καραμανωλάκης. "Κάλβος 1968 - 1974: Ένας εκδοτικός οίκος στα χρόνια της δικτατορίας". Αρχειοτάξιο, τομ. 14, Οκτώβριος 2012, σελ: 104-121.)

Κατάλογος
Εκδοτικός Οίκος «Κάλβος» (ίδρυση, διακίνηση, αλληλογραφία):
• Φωτοτυπίες καταστατικών του «Κάλβου», «Απελευθερωτικά κινήματα (Αφανείς εντός του Κάλβου)», ιδιωτικό συμφωνητικό και χφ. προσχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού με λατινικό αλφάβητο, Φοίβου Αρβανίτη, Έφης Αλεξιάδου και Γιώργου Χατζόπουλου σχετικά με τη σύσταση εκδοτικής εταιρίας για την έκδοση κειμένων απελευθερωτικών κινημάτων Τιμοκατάλογοι , στοιχεία για τη διακίνηση και την κυκλοφορία των τίτλων των εκδόσεων του «Κάλβου» ανά τίτλο
• Δημοσιεύματα, επιστολές, ανακοινώσεις, συμφωνητικά, δικόγραφα (εξώδικος δήλωση, αγωγή και πρακτικά αποφάσεων δικαστηρίων) σχετικά με τη διαμάχη του «Κάλβου» με το συγγραφέα Β. Ραπτόπουλο, κατάσταση με αριθμούς δικαστικών αποφάσεων υπέρ του «Κάλβου»
• Εκδοτική δραστηριότητα διαφόρων εκδοτικών οίκων της περιόδου 1961-1966
• Εισερχόμενη-εξερχόμενη αλληλογραφία με τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, επιστολές, ανακοινώσεις, δελτία τύπου και ενημερωτικά φυλλάδια προς αναγνώστες, αλληλογραφία με πελάτες (ιδιώτες), φορείς, συλλόγους, σχολεία, κοινότητες, κόμματα, βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό
• Επιστολές αναγνωστών. Συγχαρητήριες και ευχαριστήριες επιστολές, επιστολές για αποστολή βιβλίων και καταλόγων, για πρόταση συνεργασίας, επιστολές με σχόλια και προτάσεις αναγνωστών.

Αποκόμματα τύπου (1972 – 1992): Δημοσιεύματα αθηναϊκού και τοπικού τύπου σχετικά με τις εκδόσεις των εκδόσεων Κάλβος, τους διαγωνισμούς διηγημάτων, δοκιμίων και μονόπρακτων των εκδόσεων «Κάλβος» και την εκδοτική και αναγνωστική κίνηση.

Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου, Πλωτή έκθεση βιβλίου, 07-08/1994: Προσχέδια για τη διοργάνωση, οικονομικά στοιχεία της διοργάνωσης, αποκόμματα του τύπου, επιστολές, φωτογραφίες κ.ά.

Εκδοτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας
• Λογοκρισία: «Λογοκρισία Τα Τραίνα 1968»: Δακτυλόγραφο κείμενο του μυθιστορήματος εγκεκριμένο και με τις σημειώσεις της λογοκρισίας και η τελική έκδοση του μυθιστορήματος Τα Τραίνα, του Μ. Χράμπαλ, καταστάσεις απαγορευμένων βιβλίων την περίοδο της Δικτατορίας, αποφάσεις της άρσης της κυκλοφορίας, απόκομμα τύπου σχετικά με την κατάργηση πολιτικού ελέγχου, ερωτηματολόγιο προς την Γ. Χατζόπουλο για τον εκδοτικό οίκο, κυρίως κατά την περίοδο της Δικτατορίας
• «Σύγχρονοι Έλληνες Πεζογράφοι» (1970-1978): Επιστολές σχετικά με τη σειρά «Σύγχρονοι Έλληνες πεζογράφοι», αντίγραφα πρακτικών και σημειώσεις της Επιτροπής για τη σειρά
• «Η Ποίηση σήμερα» (1972): Επιστολές σχετικά με τη σειρά «Η Ποίηση σήμερα», βιογραφικά σημειώματα, χειρόγραφες σημειώσεις της Επιτροπής Επιλογής, μητρώα συγγραφέων
• Γλωσσάρι Ελληνικής Νομαρχίας
• Τυπογραφικά δοκίμια διαφόρων βιβλίων των εκδόσεων «Κάλβος» με χειρόγραφες διορθώσεις και με σφραγίδα λογοκρισίας της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου, (1969)
• Ελισαίος Γιαννίδης, Γλώσσα και ζωή. Αναλυτική μελέτη του γλωσσικού ζητήματος, εκδ. 4η, εκδ. Αθηνά Α. Ι. Ράλλης και ΣΙΑ, Αθήνα 1927 (Με σφραγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Τύπου της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου για λογοκρισία, 21/04/1969)
• CD με τίτλο: «Το σκοινί της διανόησης και η θηλιά της Φορντ. Η δραστηριότητα του ιδρύματος Φορντ την περίοδο 1968-1974 ως ευεργέτου των αντιστασιακών Ελλήνων διανοουμένων και οι συνέπειές της», Αρχείο Κάλβου
• Περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος» (1969-1970): Προσχέδια συμφωνητικού, σημειώματα, επιστολές κ.ά. τεκμήρια σχετικά με την έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού, τεύχη, οικονομικά στοιχεία βιβλία εσόδων-εξόδων, τετράδιο σχετικά με τα έξοδα της έκδοσης, αποδείξεις, τιμολόγια, συναλλαγματικές
• Διήγημα 1969-1973: εκδόσεις επιλεγμένων διηγημάτων, μητρώα συγγραφέων, αλληλογραφία, επιστολές και βιογραφικά σημειώματα συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς διηγημάτων
• Δοκίμιο 70(1-5)
• Μονόπρακτο 1970, 1971-1972: Μητρώα συγγραφέων, αλληλογραφία με συγγραφείς σχετικά με το Διαγωνισμό Μονόπρακτου

Εκδοτική δραστηριότητα στη Μεταπολίτευση
• «Έλληνες Συγγραφείς» (1979-1991): Χειρόγραφο τετράδιο με το κόστος έκδοσης της σειράς, στοιχεία κίνησης της Επιτροπής Επιλογής επιστολές σχετικά με τη σειρά «Έλληνες συγγραφείς»
• Σημειώσεις, λήμματα, προσχέδια για έκδοση Λεξικού Τέχνης
• Γιώργης Ζάρκος: Φωτοτυπίες δημοσιευμάτων, μελετών και εκδόσεων του Γιώργη Ζάρκου, νεκρολογία και δημοσιεύματα για τον Γιώργη Ζάρκο, περιοδικά International Anthology, vol.1-3, 1957, 1960, 1965, 1966 και [Δελτίο] School for English Study ''Roof' s Letters and Art, n. 6, 7, 9, 11-14, 7/1956-5/1957, σημειώσεις, κατάλογοι δημοσιεύσεων και άλλα τεκμήρια για την έκδοση των έργων του Γ. Ζάρκου από τις εκδόσεις «Κάλβος»

Εκδόσεις Κάλβος

Κοβάνης, Κώστας

 • GR ELIA-MIET Α.Ε. 33/99
 • Αρχείο
 • 1959-1997

Επιστολές της Έλλης Αλεξίου από το Βουκουρέστι (1959-1962) προς τον Κώστα Κοβάνη με τον οποίο συνδεόταν φιλικά. Προκηρύξεις πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, προεκλογικά έντυπα και μονόφυλλα. Καλλιτεχνικά, λογοτεχνικά και πολιτικά περιοδικά, θεατρικά προγράμματα (1974-1997).

Κοβάνης, Κώστας

Πίττας, Τριαντάφυλλος

 • GR ELIA-MIET αρ. comp. 324, Α.Ε. 42/00
 • Αρχείο
 • 1924-1990

Περιλαμβάνονται χειρόγραφα και σχεδιάσματα των πεζογραφημάτων: Οι αναθυμιάσεις (1970), Οι λέξεις (1970), Ο κλέφτης του παλτού (1970), Η μυστική συνάθροιση (1971), Μαγεία στο λόφο των Μουσών (1973), Η μετακόμιση (1970-1977), Ανδρέας Καλαμάς (χ.χ.). Φωτοαντίγραφα και αποκόμματα δημοσιεύσεων κειμένων του Τρ. Πίττα σε ποικίλα έντυπα (1924-1990), μεταφράσεις κειμένων του στην αγγλική (1973-1975), δελτία βιβλιογραφίας Τρ. Πίττα, δημοσιεύματα κριτικών για τον συγγραφέα ή αναφορών στο έργο του (1965-1990).

Πίττας, Τριαντάφυλλος

Συλλογή Έλλης Αλεξίου

 • GR-ASCSA GR GL EA 060
 • Αρχείο

Η μικρή συλλογή περιλαμβάνει δακτυλόγραφα και χειρόγραφα κείμενα διηγημάτων, θεατρικών έργων, και αποσπάσματα βιβλίων.

Αλεξίου, Έλλη

Τσακίρης, Κυριάκος

 • GR-ASKI- 0641
 • Αρχείο
 • 1958-1999
 • Μοναδική συλλογή από ζωγραφιστές πέτρες του Κυριάκου Τσακίρη
 • Χειρόγραφες επεξεργασίες και τυπογραφικά δοκίµια των βιβλίων του Κυριάκου Τσακίρη
 • Τεκµήρια για την συγγραφή των βιβλίων και δηµοσιεύµατα από τις παρουσιάσεις των βιβλίων.
 • Χειρόγραφα αδηµοσίευτα διηγήµατα του Κυριάκου Τσακίρη
 • Σειρά χειρόγραφων αφηγήσεων (ψιλογραφίες) πολιτικών κρατουµένων από τις φυλακές (δεκαετία ’60)
 • Σειρές πρωτότυπων αδηµοσίευτων σκίτσων που φιλοτεχνήθηκαν στις φυλακές και την εξορία
 • Τεκµήρια από την πολιτική δραστηριότητα του Κυριάκου Τσακίρη: σχέδια κειµένων, σηµειώµατα και επεξεργασίες πολιτικών κειµένων της ΕΔΑ στην περίοδο της µεταπολίτευσης

Τσακίρης, Κυριάκος

Χουρμουζιάδης, Γεώργιος

 • Α.Ε. 22/03
 • Αρχείο
 • 1899, 1957-1990

Αλληλογραφία, συμφωνητικά, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών (και σε φωτοτυπίες), τοπογραφικά διαγράμματα, χειρόγραφα έργων, σημειώσεις, ταξιδιωτικοί χάρτες, αποδείξεις και συναλλαγματικές που αφορούν τη συγγραφική δραστηριότητα και τις προσωπικές υποθέσεις του Χουρμουζιάδη.

Χουρμουζιάδης, Γεώργιος