Εταιρεία Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής

Πεδίο Αναγνώρισης

Αναγνωριστικό

GR ΕΜΕΝΑ

Καθιερωμένη μορφή του Ονόματος

Εταιρεία Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής

Παράλληλη μορφή(ες) του Ονόματος

Άλλες μορφές του ονόματος

  • ΕΜΕΝΑ

Τύπος

  • Επιστημονική εταιρεία

Πεδίο επικοινωνίας

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Πλατεία Ευαγγελιστρίας

Τοποθεσία

Καλύβια

Περιοχή

Αττική

Όνομα Χώρα

Ταχυδρομικός Κωδικός

190 10

Τηλέφωνο

22990-48653, 2299-320308

Fax

22990-48693

Email

Σημείωση

Πεδίο περιγραφής

Ιστορικό/Βιογραφικό

Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής δημιουργήθηκε τον lούλιο του 1999.

Η Εταιρεία έχει έδρα της τα Καλύβια και περιοχή ενδιαφέροντος και μελέτης την νοτιοανατολική Αττική, δηλαδή την περιοχή που εκτείνεται από τον Υμηττό και την Πεντέλη μέχρι το Σούνιο.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη και έρευνα κάθε επιστημονικού και πολιτισμικού θέματος και ζητήματος που σχετίζεται με την περιοχή της ΝΑ. Αττικής και τους κατοίκους της, όπως η συγκέντρωση, καταγραφή, διατήρηση, μελέτη και η δημοσίευση του γλωσσικού, λαογραφικού και ιστορικού αρχειακού εν γένει υλικού, καθώς και υλικού λαϊκής τέχνης. Επίσης η καταγραφή, μελέτη και προώθηση των κοινωνικών, οικολογικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την περιοχή.

Στους άμεσους στόχους της Εταιρείας είναι η ίδρυση και οργάνωση βιβλιοθήκης- αναγνωστηρίου και ιστορικού αρχείου στην έδρα της για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων μελετητών ή μη. Επίσης η έκδοση περιοδικών συγγραμμάτων, πρωτότυπων μελετών και πραγματειών. Η προκήρυξη διαγωνισμών συγγραφής ιστορικών, λαογραφικών, αρχαιολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων μελετών για την περιοχή.

Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ. Αττικής αναλαμβάνει υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση των Επιστημονικών Συναντήσεων. Πρόκειται πλέον για έναν θεσμό, που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Η ιδέα ξεκίνησε το 1984 από τα Καλύβια. Αφορμή στάθηκε η έκδοση ενός τιμητικού τόμου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του επιφανούς συντοπίτη αρχαιολόγου Χρίστου Ν. Πέτρου-Μεσογείτη. Έτσι δόθηκε το έναυσμα και ξεκίνησε δειλά η προσπάθεια μιας επιστημονικής διαδικασίας η οποία έμελλε να έχει καθοριστική σημασία τα επόμενα χρόνια για την περιοχή της Αν. Αττικής.

Tέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου του 1984 οργανώθηκε η Α’ Επιστημονική Συνάντηση στα Καλύβια, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Χρήστου Πέτρου Μεσογείτη. Βασικοί επιστημονικοί συντελεστές ήταν οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος Κακαβογιάννης και Πέτρος Φιλίππου-Αγγέλου καθώς και ο μακαρίτης γιατρός ιστοριοδίφης Γεώργιος Χατζησωτηρίου, στον οποίο και αφιερώθηκε αργότερα η ΙΓ’ επιστημονική συνάντηση. Οι τρεις επόμενες συναντήσεις έγιναν και πάλι στα Καλύβια και ακολούθησαν διαδοχικά η Παιανία, το Μαρκόπουλο, η Κερατέα, το Κορωπί, το Λαύριο, ενώ με τη σημερινή της μορφή η Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής, παρουσιάζεται πρώτα στα Καλύβια, στη συνέχεια στα Σπάτα, στην Παλλήνη και στην Παιανία, μετά από 17 χρόνια.

Βασικός στόχος των Επιστημονικών Συναντήσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη και προώθηση του επιστημονικού λόγου και προβληματισμού για θέματα που αφορούν την περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί διακόσια εξήντα πρωτότυπα θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, λαογραφικά, περιβαλλοντικά, οικολογικά, φιλολογικά λογοτεχνικά, γλωσσολογικά-ονοματολογικά, κοινωνιολογικά-δημογραφικά, οικονομικά-αναπτυξιακά κ.α.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ήρθε η δημιουργία της Εταιρείας Μελετών ΝΑ. Αττικής. Πιστεύουμε πως είναι αστείρευτα τα θέματα αλλά και το ενδιαφέρον για έρευνα και μελέτη της περιοχής μας, όχι μόνο για το παρελθόν της αλλά κυρίως για το μέλλον της. Ελπίζουμε και στοχεύουμε με τη δράση της η Εταιρεία να συνεισφέρει ώστε η περιοχή της ΝΑ. Αττικής να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής με κέντρο τον Άνθρωπο.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Νοτιοανατολική Αττική

Νομικό - κανονιστικό πλαίσιο

Διοικητική δομή

Πολιτικές διαχείρισης και συλλογής αρχείων

Κτίρια

Αρχειακές και άλλες συλλογές

Εργαλεία έρευνας, οδηγοί και δημοσιεύσεις

Πεδίο πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Access conditions and requirements

Προσβασιμότητα

Πεδίο υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Δημόσιοι χώροι

Πεδίο ελέγχου

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Κατάσταση

Τελικό

Επίπεδο λεπτομέρειας

Μερική

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γλώσσα(ες)

Γραφή(ες)

Σημειώσεις συντήρησης

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Πρόχειρο

Βασική επικοινωνία

Πλατεία Ευαγγελιστρίας
Καλύβια, Αττική 190 10