Εταιρεία Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής

Identity area

Identifier

GR ΕΜΕΝΑ

Authorized form of name

Εταιρεία Μελετών Νοτιανατολικής Αττικής

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

  • ΕΜΕΝΑ

Type

  • Επιστημονική εταιρεία

Contact area

Type

Address

Street address

Πλατεία Ευαγγελιστρίας

Locality

Καλύβια

Region

Αττική

Country name

Postal code

190 10

Telephone

22990-48653, 2299-320308

Fax

22990-48693

Email

Note

Description area

History

Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής δημιουργήθηκε τον lούλιο του 1999.

Η Εταιρεία έχει έδρα της τα Καλύβια και περιοχή ενδιαφέροντος και μελέτης την νοτιοανατολική Αττική, δηλαδή την περιοχή που εκτείνεται από τον Υμηττό και την Πεντέλη μέχρι το Σούνιο.

Σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη και έρευνα κάθε επιστημονικού και πολιτισμικού θέματος και ζητήματος που σχετίζεται με την περιοχή της ΝΑ. Αττικής και τους κατοίκους της, όπως η συγκέντρωση, καταγραφή, διατήρηση, μελέτη και η δημοσίευση του γλωσσικού, λαογραφικού και ιστορικού αρχειακού εν γένει υλικού, καθώς και υλικού λαϊκής τέχνης. Επίσης η καταγραφή, μελέτη και προώθηση των κοινωνικών, οικολογικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την περιοχή.

Στους άμεσους στόχους της Εταιρείας είναι η ίδρυση και οργάνωση βιβλιοθήκης- αναγνωστηρίου και ιστορικού αρχείου στην έδρα της για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων μελετητών ή μη. Επίσης η έκδοση περιοδικών συγγραμμάτων, πρωτότυπων μελετών και πραγματειών. Η προκήρυξη διαγωνισμών συγγραφής ιστορικών, λαογραφικών, αρχαιολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και άλλων μελετών για την περιοχή.

Η Εταιρεία Μελετών ΝΑ. Αττικής αναλαμβάνει υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση των Επιστημονικών Συναντήσεων. Πρόκειται πλέον για έναν θεσμό, που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. Η ιδέα ξεκίνησε το 1984 από τα Καλύβια. Αφορμή στάθηκε η έκδοση ενός τιμητικού τόμου αφιερωμένου στη ζωή και το έργο του επιφανούς συντοπίτη αρχαιολόγου Χρίστου Ν. Πέτρου-Μεσογείτη. Έτσι δόθηκε το έναυσμα και ξεκίνησε δειλά η προσπάθεια μιας επιστημονικής διαδικασίας η οποία έμελλε να έχει καθοριστική σημασία τα επόμενα χρόνια για την περιοχή της Αν. Αττικής.

Tέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου του 1984 οργανώθηκε η Α’ Επιστημονική Συνάντηση στα Καλύβια, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Χρήστου Πέτρου Μεσογείτη. Βασικοί επιστημονικοί συντελεστές ήταν οι αρχαιολόγοι Ευάγγελος Κακαβογιάννης και Πέτρος Φιλίππου-Αγγέλου καθώς και ο μακαρίτης γιατρός ιστοριοδίφης Γεώργιος Χατζησωτηρίου, στον οποίο και αφιερώθηκε αργότερα η ΙΓ’ επιστημονική συνάντηση. Οι τρεις επόμενες συναντήσεις έγιναν και πάλι στα Καλύβια και ακολούθησαν διαδοχικά η Παιανία, το Μαρκόπουλο, η Κερατέα, το Κορωπί, το Λαύριο, ενώ με τη σημερινή της μορφή η Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής, παρουσιάζεται πρώτα στα Καλύβια, στη συνέχεια στα Σπάτα, στην Παλλήνη και στην Παιανία, μετά από 17 χρόνια.

Βασικός στόχος των Επιστημονικών Συναντήσεων είναι να συμβάλουν στην ανάπτυξη και προώθηση του επιστημονικού λόγου και προβληματισμού για θέματα που αφορούν την περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί διακόσια εξήντα πρωτότυπα θέματα αρχαιολογικά, ιστορικά, λαογραφικά, περιβαλλοντικά, οικολογικά, φιλολογικά λογοτεχνικά, γλωσσολογικά-ονοματολογικά, κοινωνιολογικά-δημογραφικά, οικονομικά-αναπτυξιακά κ.α.

Ως επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ήρθε η δημιουργία της Εταιρείας Μελετών ΝΑ. Αττικής. Πιστεύουμε πως είναι αστείρευτα τα θέματα αλλά και το ενδιαφέρον για έρευνα και μελέτη της περιοχής μας, όχι μόνο για το παρελθόν της αλλά κυρίως για το μέλλον της. Ελπίζουμε και στοχεύουμε με τη δράση της η Εταιρεία να συνεισφέρει ώστε η περιοχή της ΝΑ. Αττικής να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής με κέντρο τον Άνθρωπο.

Geographical and cultural context

Νοτιοανατολική Αττική

Mandates/Sources of authority

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Holdings

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Final

Level of detail

Partial

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Πλατεία Ευαγγελιστρίας
Καλύβια, Αττική 190 10