GR GL KM 057 - Αρχείο Κωνσταντίνου Μουσούρου

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR-ASCSA GR GL KM 057

Τίτλος

Αρχείο Κωνσταντίνου Μουσούρου

Χρονολογία(ες)

Επίπεδο περιγραφής

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

2.10 γραμμικά μέτρα

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1807-1891)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Μουσούρος – Πασάς (1807-1891) ή Κωστάκης Μουσούρος (Kostaki Musurus) ήταν διπλωμάτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από τη γνωστή Φαναριώτικη οικογένεια των Μουσούρων . Οι γονείς του ήταν ο Στέφανος και η Κασσάνδρα Μουσούρου. Διετέλεσε πρέσβης της Υψηλής Πύλης στην Ελλάδα από το 1834 έως το 1848. Από το 1848 έως το 1851 υπηρέτησε ως πρέσβης της Υψηλής Πύλης στη Βιέννη και εν συνεχεία στο Λονδίνο από όπου έφυγε το 1879. Ο Κωνσταντίνος Μουσούρος, που διακρινόταν για τη μόρφωση και τη γλωσσομάθειά του, μετέφρασε τη Θεία Κωμωδία του Δάντη σε δωδεκασύλλαβους στίχους στην αρχαία ελληνική και τη δημοσίευσε στο Λονδίνο το 1890. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1891, σε ηλικία 84 ετών. Ο γιος του Στέφανος Μουσούρος (1841-1907) υπηρέτησε κι αυτός στη διπλωματική υπηρεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και διετέλεσε Ηγεμόνας της Σάμου (1896-1899).

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Αγορά από τον Γ. Πατριαρχέα, 1971-1973

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το Αρχείο Κωνσταντίνου Μουσούρου περιήλθε στη Γεννάδειο το 1971-1973. Περιλαμβάνει αλληλογραφία καθώς και έγγραφα δημόσια και ιδιωτικά που αναπαριστούν την περίοδο την οποία καλύπτουν χρονικά.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Η κατάταξη των εγγράφων είναι χρονολογική και αρθρώνεται σε οχτώ ενότητες. Ακολουθεί η περιγραφή των ενοτήτων.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ Ι περιλαμβάνει τους φακέλους 1-14. Οι φάκελοι περιέχουν έγγραφα ιδιωτικά (κυρίως επιστολές) διαφόρων προσώπων, μελών της οικογένειας Μουσούρου και Βογορίδου καθώς και άλλων προσώπων που κατέχουν επίσημες διοικητικές θέσεις ανά την Ευρώπη. Τα τεκμήρια καλύπτουν τα έτη 1802-1910 και έχουν καταταχθεί στους φακέλους με απόλυτη χρονολογική σειρά ανεξαρτήτως αποστολέα ή παραλήπτη.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙ περιλαμβάνει τους φακέλους 15-16. Πρόκειται για άρθρα εφημερίδων, υπομνήματα, συνταγματικά άρθρα , κυβερνητικές αποφάσεις , διακοινώσεις κ.α. Τα τεκμήρια αφορούν σε κρατικές υποθέσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , της Ελλάδας και άλλων κρατών της Ευρώπης. Τα τεκμήρια καλύπτουν τα έτη 1815-1886 και η κατάταξή τους στους φακέλους ακολουθεί χρονολογική σειρά.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ περιλαμβάνει τους φακέλους 17-19. Πρόκειται για έγγραφα που αφορούν σε υποθέσεις της Νήσου Σάμου. Τα τεκμήρια καλύπτουν χρονικά τα έτη 1815-1886. Τα αχρονολόγητα έγγραφα που σχετίζονται με υποθέσεις του νησιού βρίσκονται στο τέλος της ενότητας.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΙV περιλαμβάνει τους φακέλους 20-23. Αλληλογραφία Κ. Μουσούρου με τον Στ. Βογορίδη, τον πεθερό του. Το μεγαλύτερο μέρος των επιστολών αποτελεί η αλληλογραφία Βογορίδη προς Μουσούρο και καλύπτονται χρονολογικά τα έτη 1838-1859, οι αχρονολόγητες επιστολές βρίσκονται στο τέλος της ενότητας. Το περιεχόμενο των επιστολών αναφέρεται σε ιδιωτικές, οικογενειακές υποθέσεις καθώς και σε ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος κρατικές υποθέσεις.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ V περιλαμβάνει τους φακέλους 24-25. Περιλαμβάνουν την αλληλογραφία Παύλου Μουσούρου με τον Κ. Μουσούρο. Ο Παύλος Μουσούρος ήταν ο αδελφός του Κ. Μουσούρου. Το μεγαλύτερο μέρος των επιστολών αποτελεί η αλληλογραφία Παύλου προς Κωνσταντίνο Μουσούρο και καλύπτονται χρονολογικά τα έτη 1841-1879. Η κατάταξη είναι χρονολογική και στο τέλος βρίσκονται οι αχρονολόγητες επιστολές.

H ΕΝΟΤΗΤΑ VI περιλαμβάνει τους φακέλους 26-27, με αχρονολόγητα έγγραφα (επιστολές και δημόσια έγγραφα), τα περισσότερα των οποίων σώζονται μόνο αποσπασματικά.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ VII περιλαμβάνει τον φάκελο 28. Σκίτσα φιλοτεχνημένα από τον Παύλο Μουσούρο και 14 φωτογραφίες γνωστών και άγνωστων προσώπων

Η ΕΝΟΤΗΤΑ VIII περιλαμβάνει τον φάκελο 29. Έγγραφα στην παλιά τουρκική γραφή.

H ENOTHTA IX περιλαμβάνει τον φάκελο 30 με μικρό αριθμό μικροφιλμ από παλαιότερη μικροφωτογράφιση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Στους ερευνητές δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν την αλληλογραφία και αλφαβητικά.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

  • Αγγλικά
  • Γαλλικά
  • Ελληνικά
  • Οθωμανικά Τουρκικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι