Αρχείο Α.Ε. 42/10 - Παγουλάτος, Αντρέας

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET Α.Ε. 42/10

Τίτλος

Παγουλάτος, Αντρέας

Ημερομηνία(ες)

  • 1949-2010 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

41 αρχειακά κουτιά και 7 κιβώτια

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1948-2010)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο ποιητής, μεταφραστής και θεωρητικός του κινηματογράφου Αντρέας Παγουλάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από το 1970 ως το 1988 έζησε στο Παρίσι και συμμετείχε στις αναζητήσεις του γλωσσοκεντρικού ποιητικού κινήματος, με τις ποιητικές συλλογές Επίμαχα (1973), Κορμί κείμενο (1975) και με δημοσιεύσεις στα περιοδικά Change, Perimetres, N.R.S., Change International, Les Temps Modernes, κ.ά. Το 1973 ίδρυσε το περιοδικό Χνάρι (πρώτη περίοδος 1973-1976) και ακολουθούν τα Χνάρια, το 1985, μαζί με το ζωγράφο Γιώργο Λαζόγκα. Διηύθυνε μαζί με το Νάνο Βαλαωρίτη τα περιοδικά Συντέλεια (εκδ. Εξάντας), και Νέα Συντέλεια (εκδ. Άγκυρα). Υπήρξε για πολλά χρόνια υπεύθυνος του τομέα ποίησης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Δημοσίευσε δοκίμιά του σε περιοδικά και εφημερίδες και σε ειδικές εκδόσεις των Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (στο πλαίσιο, ιδιαίτερα, των εκδηλώσεων "Κινηματογράφος και πραγματικότητα", τις οποίες εγκαινίασε μαζί με τον Β. Σπηλιόπουλο). Εργάστηκε στις βασικές ομάδες των εκπομπών: "Χρώματα" (Ε.Τ.1), "Ψηφιδωτό" (Ε.Τ.2), "Νέες εικόνες", "Η τέχνη της φωτογραφίας", ως ερευνητής-σεναριογράφος. Παρουσίασε στο Centre Georges Pompidou ποιητικά του δρώμενα καθώς και μια επιλογή ελληνικών ντοκιμαντέρ ("Ελληνικός Πολιτιστικός Μήνας", 1981). Διοργάνωσε ποιητικές εκδηλώσεις στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο και εκπροσώπησε την ελληνική ποίηση στο εξωτερικό, στις συναντήσεις "Διεθνές Φεστιβάλ Καινούργιας Ποίησης" (Παρίσι, 1983), "Διεθνείς Συναντήσεις Ποίησης" (Cogolin, 1985), "Polyphonix" (Παρίσι, 1986) και "Φωνές της Μεσογείου" (Lodeve, 2005). Η ποίησή του ενέπνευσε ταινίες (Καπλανίδης, Πλαϊτάκης κ.ά.), βιντεο-ποιήματα (Σαντοριναίος) και μελοποιήθηκε από τους συνθέτες Θωμά Σλιώμη, Χάρη Ξανθουδάκη, Πάρι Παρασχόπουλο, Ηλία Βαμβακούση. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Όργια και εμπόδια (Εξάντας), Προς, Στοιχειώσεις, Πόροι (Μαραθιά), Επίμαχα, Κορμί κείμενο (β' έκδοση, Μαραθιά) και Πέραμα (Μανδραγόρας). Για την ποίησή του έγραψαν άρθρα και μελετήματα οι Ζαν-Πιερ Φάυ, Μαντώ Αραβαντινού, Νάνος Βαλαωρίτης, Τάκης Σινόπουλος, κ.ά. Πέθανε στην Αθήνα, στις 22 Μαρτίου 2010, από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το αρχείο περιήλθε στο ΕΛΙΑ με τη φροντίδα και τη βοήθεια φίλων του Αντρέα Παγουλάτου (Ν. Βαλαωρίτης, Κ. Σταθόπουλος, Α. Μποσκοΐτης, Η. Βαμβακούσης, Ζ. Βαμβακούσης κ.ά.). Δωρεά του αδελφού του, Αλέξανδρου Παγουλάτου, Απρίλιος 2010.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Χειρόγραφα, δακτυλόγραφα και εκτυπώσεις Η/Υ από το λογοτεχνικό, μεταφραστικό και κριτικό έργο του Α. Παγουλάτου, μεταφράσεις ποιημάτων του σε άλλες γλώσσες, κείμενα και τεκμήρια από την έκδοση περιοδικών, κείμενά του για τον κινηματογράφο, τεκμήρια από τη διοργάνωση και συμμετοχή του σε εκδηλώσεις πολιτισμού και ιδιαίτερα από κινηματογραφικές διοργανώσεις, κριτικές για το έργο του, κείμενα άλλων (λογοτεχνία, κριτική, κινηματογράφος, εικαστικά), αλληλογραφία με λογοτέχνες και καλλιτέχνες, προσωπικά, οικογενειακά, οπτικοακουστικό υλικό.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Εκκαθαρίστηκαν πολλαπλές εκτυπώσεις Η/Υ.

Προσθήκες Υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες.

Σύστημα Ταξινόμησης

Θεματική και χρονολογική

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά, ιταλικά, δανικά κ.ά.

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή.

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

2014, 2017

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Σοφία Μπόρα

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες