Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ)

Identity area

Identifier

Authorized form of name

Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πανεπιστημίου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ)

Parallel form(s) of name

Other form(s) of name

  • Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)

Type

  • Επιστημονική εταιρεία

Contact area

 

Ασημάκης Χαδουμέλλης, Διευθυντής ΤΠΠΛ

Type

Address

Street address

Λεωφόρος Λαυρίου 1

Locality

Λαύριο

Region

Αττική

Country name

Postal code

19500

Telephone

22920 25316, 22920 27581

Fax

Email

URL

www.ltp.ntua.gr

Note

Description area

History

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ, 1875-1981) με σκοπό τη προώθηση της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ο χώρος αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς και τεκμήριο της πλούσιας μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας στην περιοχή, γενεσιουργό πολλών οικονομικών, τεχνολογικών και κοινωνικών φαινομένων με ισχυρό αποτύπωμα κατά τους 19ο και 20ο αιώνες.

Geographical and cultural context

Mandates/Sources of authority

Υπάγεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Administrative structure

Records management and collecting policies

Buildings

Holdings

Στις εγκαταστάσεις του ΤΠΠΛ φιλοξενείται το Ιστορικό Βιομηχανικό Αρχείο Λαυρίου, ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα βιομηχανικά αρχεία της χώρας. Το αρχειακό υλικό εντοπίστηκε συγκεντρωμένο αλλά και διάσπαρτο, σε διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των ιστορικών εγκαταστάσεων της πρώην ΓΕΜΛ, μετά την εγκατάσταση και κατά την έναρξη των εργασιών του ΕΜΠ στο χώρο. Το 1995 και 1997 πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες σωστικές δράσεις συγκέντρωσης, καθαρισμού, γενικής καταγραφής και αποθήκευσης του υλικού, με σκοπό τη διάσωσή του. Σήμερα το υλικό αυτό, ύστερα από τρεις φάσεις μετακινήσεων, λόγω των αναγκών αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, βρίσκεται αποθηκευμένο σε χαρτοκιβώτια σε κτίριο του ΤΠΠΛ.

Το ογκώδες Ιστορικό Βιομηχανικό Αρχείου Λαυρίου αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 τρέχοντα μέτρα ραφιών και περιλαμβάνει έγγραφα, χάρτες, σχέδια, βιβλία και λίγο φωτογραφικό υλικό.

Απαρτίζεται κυρίως από τεκμήρια του Αρχείου της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου (1875-1981), αλλά και συλλογές από:
το αρχείο της Ελληνικής Μεταλλευτικής-Μεταλλουργικής Εταιρείας (1983-1989), αποσπάσματα του Αρχείου της πρώτης Ιταλογαλλικής Μεταλλευτικής Εταιρείας Ilarion Roux et Cie, (1864-1873), το αρχείο της Mediterranean Mines Inc. Μεσογειακά Μεταλλεία (Αμερικανική Εταιρεία, 1950-1962), της Ελληνικής Εταιρείας Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Επενδύσεων και άλλων μικρότερων μεταλλευτικών εταιρειών της περιοχής.

Η ταξινόμηση, επιλεκτική συντήρηση και ψηφιοποίηση των συλλογών αυτών είναι σε εκκρεμότητα –ένα ενδεικτικό τμήμα του τεράστιου αυτού έργου επιχειρείται στο άμεσο μέλλον από το ΕΜΠ, ώστε να καταστεί επισκέψιμο και αποδοτικό για τους ερευνητές.

Τέλος, στη διάθεση του ΤΠΠΛ βρίσκεται η συλλογή "Κατσίκα", η οποία αποτελεί κατ’ ουσία τμήμα του αρχείου της ΓΕΜΛ (τμήμα τοπογραφίας), αλλά αποτελεί μεταγενέστερο απόκτημα (2011) από δωρεά του πρώην εργαζόμενου στο τμήμα, ομώνυμου συλλέκτη. Η συλλογή, που αποτελείται από 367 αντικείμενα, κυρίως χάρτες και σχέδια, έχει οργανωθεί και αποδελτιωθεί με εθελοντική εργασία στελεχών του ΤΠΠΛ και είναι επισκέψιμη, στο ισόγειο της Βίλας Σερπιέρι, κατόπιν συνεννοήσεως και με την εθελοντική συμβολή των υπαλλήλων του ΤΠΠΛ.

Finding aids, guides and publications

Access area

Opening times

Access conditions and requirements

Accessibility

Services area

Research services

Reproduction services

Public areas

Control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation, revision and deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Maintenance notes

Access points

Access Points

  • Clipboard

Primary contact

Λεωφόρος Λαυρίου 1
Λαύριο, Αττική 19500