Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος 'Λίλιαν Βουδούρη'

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Καθιερωμένες μορφές του ονόματος

Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος 'Λίλιαν Βουδούρη'

Παράλληλες μορφές του ονόματος

Άλλες μορφές του ονόματος

Τύπος

  • Βιβλιοθήκη

Περιοχή επαφής

Τύπος

Διεύθυνση

Οδός

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη

Τοποθεσία

Αθήνα

Περιοχή

Αττική

Όνομα Χώρα

Ταχυδρομικός Κωδικός

11521

Τηλέφωνο

210 728 2778

Fax

210 725 9196

Email

Σημείωση

Περιοχή περιγραφής

Ιστορικό

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη σύστασης ενός κέντρου συγκέντρωσης υλικού, μελέτης και πληροφόρησης για την ελληνική μουσική. Το τμήμα αυτό της Βιβλιοθήκης με την τριπλή του υπόσταση, αρχειακή, ερευνητική και εκπαιδευτική, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και τεκμηριώνει κάθε είδους υλικό, ελληνικού μουσικού ενδιαφέροντος. Μια από τις βασικές δραστηριότητες του Αρχείου είναι η συλλογή των νέων εκδόσεων βιβλίων, παρτιτούρων, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού από τα περισσότερα είδη της ελληνικής μουσικής (αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη και λόγια), καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα της. Η συγκέντρωση των παλαιότερων εκδόσεων και άλλων σπάνιων τεκμήριων όπως προγράμματα συναυλιών, αλληλογραφία σημαντικών προσώπων, χειρογράφων, φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων, πραγματοποιείται μέσω αγορών και δωρεών από παλαιοβιβλιοπωλεία και συλλέκτες.

Η συλλογή και διαχείριση των αρχείων ιδιωτών είναι η δεύτερη και μεγαλύτερη δραστηριότητα του Αρχείου. Τα αρχεία συνθετών, καλλιτεχνών και δασκάλων αποτελούν βασική πηγή έρευνας της ελληνικής μουσικής και σε πολλές περιπτώσεις την μοναδική πηγή αναφοράς των ερευνητών, καθώς με τα τεκμήρια που περιλαμβάνουν καλύπτουν την μικρή εκδοτική παραγωγή που παρατηρείται στα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Γεωγραφικό και πολιτιστικό πλαίσιο

Νομικό/κανονιστικό πλαίσιο

Διοικητική δομή

Διαχείριση ενεργών και ημιενεργών αρχείων και πολιτική προσκτήσεων

Κτίρια

Συλλογές

Η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" διαθέτει 37 Αρχεία Συνθετών, Καλλιτεχνών και Δασκάλων που χαρακτηρίζονται πλέον ως ιστορικά, εφ' όσον δεν έχουν πια υπηρεσιακό χαρακτήρα αλλά χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς. Στην πλειοψηφία τους αποτελούνται τόσο από πρωτότυπα κείμενα και χειρόγραφες παρτιτούρες, όσο και από έντυπα, ηχογραφήσεις, προγράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, αλληλογραφία κ.ά.

Τα έντυπα βιβλία και οι παρτιτούρες ελληνικού ενδιαφέροντος, προέρχονται από διάφορες πηγές και αποτελούν ένα θεμελιώδες μέρος του ευρύτερου Αρχείου. Η συλλογή των βιβλίων, που ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τους 8.000 τίτλους, έχει ως στόχο να αποτελέσει την πηγή για τη σύσταση της πλήρους Ελληνικής Μουσικής Βιβλιογραφίας. Αποτελείται από βιβλία με θέμα τη μουσική, αλλά και άλλες συγγενικές καλές τέχνες, όπως η αρχαία ελληνική τέχνη, η βυζαντινή τέχνη, το ελληνικό θέατρο, η ελληνική ζωγραφική, ο ελληνικός κινηματογράφος κ. ά. Αντίστοιχα οι έντυπες παρτιτούρες ελληνικών έργων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής που περιλάμβάνει έργα παλαιότερων αλλά και σύγχρονων συνθετών όπως ο Μ. Καλομοίρης, ο Μ. Χατζιδάκις, ο Γ. Χρήστου, ο Θ. Αντωνίου κ.ά.

Στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής αριθμούνται πάνω από 5.000 τίτλοι οπτικοακουστικού υλικού όπως CD, DVD, VHS, Κασέτες ήχου, Δίσκοι 78', 45' & 33' στροφών, Μπομπίνες κ.α. Πρόκειται για πρόσφατες ή και παλαιότερες εκδόσεις, ερασιτεχνικές ή επαγγελματικές ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις με αντικείμενο κυρίως την έντεχνη αλλά και την δημοτική και τη βυζαντινή μουσική.

Ανάμεσα στις βασικές πηγές πληροφοριών για την κρίσιμη εποχή ως προς την εξέλιξη της ελληνικής έντεχνης μουσικής, δηλαδή το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, είναι αναμφισβήτητα τα μουσικά περιοδικά. Αυτή τη στιγμή η Βιβλιοθήκη διαθέτει 178 τίτλους ελληνικών περιοδικών.

Τα προγράμματα αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για την Νεοελληνική μουσική. Έτσι η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει με επιμέλεια τα προγράμματα όλων των μεγάλων φορέων όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ενώ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αξιόλογη συλλογή από προγράμματα περασμένων ετών.

Στο σπάνιο υλικό συμπεριλαμβάνονται σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και παρτιτούρων, χειρόγραφα ελλήνων συνθετών, αλληλογραφία, φωτογραφίες και προσωπικά είδη σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας. Επιπλέον στη Βιβλιοθήκη βρίσκονται τα άπαντα του Γιώργου Σισιλιάνου σε ψηφιακή μορφή, ενώ σε μικροφίλμ διατίθενται τα έργα του Διονυσίου Βισβάρδη, τα Βυζαντινά χειρόγραφα της Bibliotheque National καθώς επίσης και η συλλογή χειρογράφων από τη βιβλιοθήκη της Μονής της Κρυπτοφέρης κοντά στη Ρώμη (Grottaferrata) από τον 11 έως τον 14ο αι.

Εργαλεία έρευνας, κατάλογοι και δημοσιεύσεις

Περιοχή πρόσβασης

Ωράριο λειτουργίας

Συνθήκες και όροι πρόσβασης

Συνθήκες προσπέλασης

Περιοχή παρεχόμενων υπηρεσιών

Υπηρεσίες έρευνας

Υπηρεσίες αναπαραγωγής

Χώροι ανοικτοί στο κοινό

Περιοχή ελέγχου

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Κατάσταση επεξεργασίας της εγγραφής

Επίπεδο λεπτομέρειας της περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Γλώσσα(ες)

Αλφάβητο(α)

Πληροφορίες για τη σύνταξη/ενημέρωση της περιγραφής

Σημεία πρόσβασης

Σημεία Πρόσβασης

  • Clipboard

Βασική επικοινωνία

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Αθήνα, Αττική 11521