Αρχείο αρ. comp. 071 - Γεωργουσόπουλος, Κώστας

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET αρ. comp. 071

Τίτλος

Γεωργουσόπουλος, Κώστας

Ημερομηνία(ες)

  • 1907-1994 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

26 φάκελοι

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Γεννήθηκε στη Λαμία . Το 1960 αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (με καθηγητές τον Δημήτρη Ροντήρη και τον Γιάννη Σιδέρη) και ένα χρόνο αργότερα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).
Εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση (1964-1999). Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου Δραματική ποίηση, που αποτέλεσε επί είκοσι πέντε χρόνια διδακτέα ύλη στα ελληνικά Γυμνάσια. Από το 1990 μέχρι σήμερα [2010] διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης.
Ως κριτικός θεάτρου, δοκιμιογράφος και επιφυλλιδογράφος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1971, στην εφημερίδα Το Βήμα. Ακολούθησε συνεργασία του με την εφημερίδα Τα Νέα, όπου αρθρογραφεί μέχρι σήμερα, ενώ έκτακτες συνεργασίες του έχουν δημοσιευτεί και εξακολουθούν να δημοσιεύονται σε περιοδικά λόγου και τέχνης. Δοκίμια και κριτικές του έχουν συγκεντρωθεί στους τόμους: Κλειδιά και κώδικες θεάτρου Ι: αρχαίο δράμα (1982), Κλειδιά και κώδικες θεάτρου ΙΙ: ελληνικό θέατρο (1984), Οι πλάγιες ερωτήσεις του Πορφύριου (1984), Τα μετά το θέατρο (1985, Α΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), Προσωπολατρία (1992), Θίασος ποικιλιών (1993), Νήμα της στάθμης (1996), Παγκόσμιο θέατρο Ι: από τον Μένανδρο στον Ίψεν (1998), Παγκόσμιο θέατρο ΙΙ: από τον Στρίντμπεργκ και τον Τσέχωφ στον Πιραντέλλο και τον Μπρεχτ (1999, Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών), Παγκόσμιο θέατρο ΙΙΙ: από τον Μίλλερ στον Μύλλερ (2000) κ.ά. Δοκίμια και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί, επίσης, σε συλλογικούς και αφιερωματικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων κ.ά., ενώ έχει επιμεληθεί θεατρολογικές εκδόσεις, όπως οι: Επίδαυρος: το αρχαίο θέατρο, οι παραστάσεις (2002, επιμέλεια Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σάββας Γώγος) και Patrice Pavis, Λεξικό του θεάτρου (2006, μετάφραση Αγνή Στρουμπούλη).
Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει μεταφράσει σειρά αρχαίων τραγωδιών και κωμωδιών (που παρουσιάστηκαν σε πολυάριθμες θεατρικές παραγωγές από σκηνοθέτες όπως ο Robert Sturua, ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Μαργαρίτης, ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ο Βασίλης Νικολαΐδης, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, η Ασπασία Παπαθανασίου, ο Δημήτρης Ποταμίτης, ο Γιώργος Ρεμούνδος, ο Σταύρος Τσακίρης και ο Σωτήρης Χατζάκης), έχει γράψει και εκδώσει διηγήματα, ποιήματα και ποιητικές συλλογές, καθώς και στίχους πολλών τραγουδιών (που μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Χρήστος Θηβαίος).
Εξαιρετικά δραστήριο μέλος της ελληνικής ακαδημαϊκής και πολιτιστικής κοινότητας, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έχει λάβει μέρος σε πολλές επιστημονικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις και έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος της Επιτροπής Επιχορηγήσεων Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Δεσμοί» και πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (επιτροπή κληροδοτήματος Αλέξη Μινωτή).
Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου. Το 2006 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το σύνολο του έργου του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2000) και με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας του Υπουργείου Πολιτισμού (2009).

[Τα στοιχεία για τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος αντλήθηκαν από το υλικό του αρχείου και από το site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showauthor&personsid=1366)].

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το αρχείο Κώστα Γεωργουσόπουλου περιήλθε στην κυριότητα του Ε.Λ.Ι.Α. την περίοδο 1991-1995, με τμηματικές δωρεές του δημιουργού του.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο εκτείνεται σε είκοσι έξι (26) φακέλους, που χωρίζονται σε πέντε θεματικές ενότητες: i. Επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα (1975-1995), ii. Συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα (1960-1994), iii. Αλληλογραφία (1972-1995), iv. Προσωπικά, οικογενειακά, ποικίλα, αποκόμματα Τύπου (1907-1994) και v. Κείμενα τρίτων (κυρίως θεατρικά έργα, αλλά και μελέτες, λογοτεχνικά κείμενα κ.ά.).
Στους φακέλους της πρώτης ενότητας (1-3) φυλάσσονται έγγραφα από την επαγγελματική και διοικητική δραστηριότητα του Κώστα Γεωργουσόπουλου, καθώς και έγγραφα και τεκμήρια από την επιστημονική δράση του (συμμετοχές σε συνέδρια, ημερίδες κ.ά.).
Η δεύτερη ενότητα (φάκελοι 4-6) αποτελείται από χειρόγραφα και δακτυλόγραφα κείμενα του Κώστα Γεωργουσόπουλου για θεατρικά, εκπαιδευτικά και άλλα ζητήματα (μελέτες, δοκίμια, ανακοινώσεις κ.ά.) καθώς, επίσης, από μεταφράσεις και δραματουργικές συνθέσεις του, κυρίως από το χώρο του αρχαίου δράματος.
Οι φάκελοι της αλληλογραφίας (7-11) περιλαμβάνουν επαγγελματικές και προσωπικές επιστολές προς τον Κώστα Γεωργουσόπουλο (ανάμεσά τους και κάποιες από προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών), τηλεγραφήματα, cartes postales, επισκεπτήρια, καθώς και σχέδια και αντίγραφα επιστολών του.
Στην τέταρτη ενότητα (φάκελοι 12-13) έχουν ταξινομηθεί προσωπικά και οικογενειακά έγγραφα, αποκόμματα Τύπου και ποικίλα τεκμήρια.
Τα χειρόγραφα και δακτυλόγραφα τεκμήρια της πέμπτης, και μεγαλύτερης σε έκταση, ενότητας φακέλων (14-26) χωρίζονται σε θεατρικά έργα, σενάρια και άλλα κείμενα και έχουν ταξινομηθεί θεματικά και αλφαβητικά κατά το όνομα του συγγραφέα.
Το αρχείο συμπληρώνεται από σειρά θεατρικών προγραμμάτων και συλλογή προσωπικών φωτογραφιών. Οι ενότητες αυτές έχουν καταλογογραφηθεί αναλυτικά και έχουν ενταχθεί και φυλάσσονται ως αυτόνομα τμήματα στη Συλλογή Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής του Ε.Λ.Ι.Α.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Κατά την ταξινόμηση του υλικού διατηρήθηκε η αρχική γενική τάξη και αναδείχθηκαν ενότητες σε επίπεδο σειρών και φακέλων.
Το αρχείο εκτείνεται σε είκοσι έξι (26) φακέλους, που χωρίζονται σε πέντε θεματικές ενότητες:
i. Επαγγελματική και επιστημονική δραστηριότητα (1975-1995),
ii. Συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα (1960-1994),
iii. Αλληλογραφία (1972-1995),
iv. Προσωπικά, οικογενειακά, ποικίλα, αποκόμματα Τύπου (1907-1994) και
v. Κείμενα τρίτων (κυρίως θεατρικά έργα, αλλά και μελέτες, λογοτεχνικά κείμενα κ.ά.).

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Σταματογιαννάκη, Κωνσταντίνα (επιμ.), Αρχείο Κώστα Γεωργουσόπουλου. Ευρετήριο. Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2010.
Διαθέσιμο στο : www.elia.org.gr

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Η σειρά θεατρικών προγραμμάτων και η συλλογή προσωπικών φωτογραφιών έχουν καταλογογραφηθεί αναλυτικά και έχουν ενταχθεί και φυλάσσονται ως αυτόνομα τμήματα στη Συλλογή Τεκμηρίων Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής του Ε.Λ.Ι.Α.

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

2010

Γραφή(ες)

Πηγές

Ευρετήριο Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Σταματογιαννάκη, Κωνσταντίνα

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες