Αρχείο GR ASCSA CJM 041 - Αρχείο Charles Morgan and Janet Barton Morgan Papers

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR-ASCSA GR ASCSA CJM 041

Τίτλος

Αρχείο Charles Morgan and Janet Barton Morgan Papers

Ημερομηνία(ες)

  • 1933-1938 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

0.50 γραμμικά μέτρα

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1902-1984)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Charles Hill Morgan γεννήθηκε το 1902 στο Worcester της Μασαχουσέτης. Σπούδασε στο Harvard, παίρνοντας το διδακτορικό του το 1928. Το 1930, ξεκίνησε την επί 38 χρόνια συνεργασία του με το Amherst College, που διακόπηκε μόνο από την τριετή θητεία του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην υπηρεσία συλλογής πληροφοριών και τις πολλές διαμονές του στην Ελλάδα.
Το 1928, ο Charles Morgan παντρεύτηκε την Αιδ. Janet Barton, η οποία αργότερα έγινε διακόνισσα σε Επισκοπική Εκκλησία στο Amherst. Η Janet Morgan ήταν επίσης ταλαντούχος φωτογράφος, όπως επιβεβαιώνεται από τις φωτογραφίες αυτής της συλλογής που τραβήχτηκαν όταν ήταν στην Ελλάδα.
Τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες του Charles Morgan ήταν ευρύτατα: στο Amherst, ενίσχυσε το τμήμα διδασκαλίας καλών τεχνών και συνέβαλε στην δημιουργία της συλλογής του Μουσείου του Κολλεγίου (Mead Art Museum). Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα οδήγησαν σε δημοσιεύσεις για την ελληνική γλυπτική, τον Μιχαήλ Άγγελο, τον George Bellows και Benjamin West. Διετέλεσε πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας, υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής, ήταν επικεφαλής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και αφιέρωσε πολλά χρόνια στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Η σύνδεση του Charles Morgan με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ξεκίνησε ως φοιτητής (1927, 1928/29). Αργότερα διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής (1933-1934), Αναπληρωτής Διευθυντής (1935-1936) και Διευθυντής (1936-1938). "Ανάμεσα στα αξιομνημόνευτα επιτεύγματα της διεύθυνσης του Μόργκαν ήταν η ανασκαφή της περιοχής της Αγοράς στην Κόρινθο." Αυτό το έργο είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση, The Byzantine Pottery (Corinth 11 [1942]). Από το 1950 έως το 1959, διετέλεσε Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου και κατά τη διάρκεια της θητείας του η «καλή κρίση, ακεραιότητα και προσωπική αφοσίωση στη Σχολή» του επέτρεψαν να αναζωογονήσει κάθε πτυχή της Σχολής, που ανέκαμψε από τα καταστροφικά χρόνια του πολέμου.
Ο Charles Morgan έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις (Allied Legion of Merit, the Belgian Croix de Guerre και τον Ελληνικό Μεγαλόσταυρο του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος), και έγινε επίτιμος πολίτης της Αθήνας.
Από: Homer A. Thompson, “Necrology: Charles Hill Morgan (1902-1984)” AJA 88:3 (1984) σελ. 439-440.

Όνομα παραγωγού

(1907-1997)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Η Janet Barton Morgan, γεννήθηκε στο Worcester της Μασαχουσέτης το 1907, σπούδασε ιταλικά, πιάνο και ξιφασκία στη Φλωρεντία, και Ελισαβετιανό Δράμα στην Οξφόρδη. Έζησε στην Ελλάδα με τον σύζυγό της Charles Morgan από το 1933 έως το 1938, και έπειτα στο Amherst. Έγινε η πρώτη γυναίκα διάκονος της Επισκοπής Δυτικής Μασαχουσέτης σε ηλικία 72 ετών.
Βλ. επίσης R. Hood, Faces of Archaeology in Greece: Caricatures by Piet de Jong, 1998, σελ. 187-188.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Δωρεά Prudence Morgan Fitts, 2007-2019.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο περιλαμβάνει αλληλογραφία, σημειώσεις, υπομνήματα και πρακτικά από τη δεκαετία του 1930 όταν ο Morgan ήταν Επισκέπτης Καθηγητής (1933-1934), Αναπληρωτής Διευθυντής (1935-1936) και Διευθυντής (1936-1938) στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, και σχέδια από τις Ανασκαφές στην Αγορά και την Κόρινθο. Ο όγκος της συλλογής είναι στιγμιότυπα, αρνητικά, ρολό φιλμ και διαφάνειες από αρχαιολογικούς χώρους - ειδικά από την Κόρινθο και την Αγορά - στην Ελλάδα, φωτογραφίες αντικειμένων σε ελληνικά και ιταλικά μουσεία, περίπου εκατό φωτογραφίες της Alison Frantz και φωτογραφίες της Ελλάδας της Janet Morgan.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

  • Αγγλικά

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Πολλές από τις φωτογραφίες έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι διαθέσιμες ως "Φωτογραφική Συλλογή Charles και Janet Morgan" στην πύλη Search Culture.

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Lizabeth Ward Papageorgiou, 2007.

Πεδίο Πρόσκτησης