Fonds Α.Ε. 12/07 - Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 12/07

Title

Τριανταφυλλίδης, Αθανάσιος

Date(s)

  • 1941-1967 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 αρχειακό κουτί

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Προσοτσάνη το 1886 και πέθανε το 1967. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Σερρών το 1904 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1912. Έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα και φυλακίστηκε από τους Τούρκους, ενώ κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου, το 1912, κρατήθηκε όμηρος των τουρκικών αρχών.
Ο Τριανταφυλλίδης αναμίχθηκε στην πολιτική με το Λαϊκό Κόμμα του Δημητρίου Γούναρη και, μετά το 1922, προσχώρησε στο κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά, του οποίου υπήρξε προσωπικός φίλος. Ήταν εκδότης της φιλομεταξικής εφημερίδας Αγώνας στη Δράμα. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος της κοινότητας Προσοτσάνης, βουλευτής Δράμας (1935) και δήμαρχος Δράμας (1940-1945). Τον Ιανουάριο του 1945 συνελήφθη και κρατήθηκε όμηρος από άνδρες του Ε.Λ.Α.Σ. Το 1947 διορίστηκε δήμαρχος Προσοτσάνης. Εκλεγόταν στο ίδιο αξίωμα συνεχόμενα από το 1950-1959. Πραγματοποίησε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης έκτασης (φράγμα Μααρά) στην περιοχή.

Archival history

Ίδρυσε το Γυμνάσιο Προσοτσάνης και βελτίωσε το υδρευτικό σύστημα της κωμόπολης. Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την πόλη ανακηρύχθηκε το 1959 επίτιμος δήμαρχος Προσοτσάνης.
Το 1941 εκτοπίστηκε από τους Βουλγάρους στη Θεσσαλονίκη. Κατά την εκεί παραμονή του διετέλεσε πρόεδρος των προσφυγικών οργανώσεων: Λαϊκή Επιτροπή Προσφύγων νομού Δράμας, Παμπροσφυγικός Σύλλογος Μακεδονίας, Αδελφάτο του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εθνικής Οργάνωσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης (Ε.Ο.Χ.Α.). Υπό τις παραπάνω ιδιότητες ανέπτυξε δράση για την περίθαλψη των προσφύγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ελληνικών πληθυσμών που παρέμειναν στις περιοχές αυτές.
Ο Τριανταφυλλίδης παντρεύτηκε την Ελένη, το γένος Αποστόλου Κακαβούτη, το 1914, και απέκτησαν δύο παιδιά
[Πηγές σύνταξης βιογραφικού σημειώματος :
Βιογραφικό σημείωμα στο αρχείο και ιστοσελίδα δήμου Προσοτσάνης: http://www.prosotsani.gr/indexgr.php?do=triantafilidis
Τελευταία επίσκεψη: 28/02/2007]

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά των Μαρίας Κρανιδιώτη, Αθανασίου και Μαριλένας Τριανταφυλλίδη τον Φεβρουάριο του 2007.

Content and structure area

Scope and content

Το υλικό του αρχείου αφορά τη δράση του Αθανάσιου Τριανταφυλλίδη ως μέλους προσφυγικών οργανώσεων στη διάρκεια της Κατοχής, τη δημαρχία του στην Προσοτσάνη μετά τον πόλεμο κ.ά.
Φάκελος 1 Δράση στην Κατοχή (1941-1945)
Επιστολές, ψηφίσματα, υπομνήματα κ.ά. που απευθύνονται προς τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις Κατοχής, την ελληνική κυβέρνηση, τον Γενικό Διοικητή Μακεδονίας και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, αφορούν τη δράση του ως Προέδρου και μέλους προσφυγικών οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Ε.Ο.Χ.Α. την περίοδο της Κατοχής και καλύπτουν τα παρακάτω θέματα:
α) Πρόνοια για ανακούφιση προσφύγων (σίτιση, στέγαση, περίθαλψη, παροχή δανείων, σύσταση ειδικής Διεύθυνσης, προσωρινή παραχώρηση γαιών για καλλιέργεια από τους πρόσφυγες κ.ά.).
β) Λήψη μέτρων για την προστασία των ελληνικών πληθυσμών που παρέμειναν στην βουλγαροκρατούμενη περιοχή (ανάμεσα στα άλλα, περιέχονται ονομαστικές καταστάσεις των κατοίκων του νομού Δράμας που φονεύθηκαν από τους Βουλγάρους το φθινώπορο του 1941).
γ) Αποστολή του Τριανταφυλλίδη στην Αθήνα, ως μέλους επιτροπής, για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της εν Αθήναις Κεντρικής Επιτροπής Μακεδόνων και Θρακών, Αλέξανδρο Σβώλο.
δ) Παλιννόστηση των προσφύγων (σχέδιο παλιννόστησης, αιτήματα παλιννοστούντων).
Περιλαμβάνεται επίσης μαρτυρία του Τριανταφυλλίδη για την σύλληψη και ομηρία του από άνδρες του Ε.Λ.Α.Σ.
Φάκελος 2 Ποικίλα (1946-1967)
Δημαρχιακά: Αποχαιρετιστήριος λόγος του Τριανταφυλλίδη ως δημάρχου Δράμας (1946), αλληλογραφία και ομιλίες ως δημάρχου Προσοτσάνης (1947-1959).
Ποικίλα: Υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό κ. Κ. Γεωργακόπουλο το 1958 για την αναγνώριση από το δημόσιο του αγροκτήματός του έκτασης 170 στρεμμάτων, οικονομικά κ.ά.

  • Βιογραφικό – Νεκρολογία

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση

Accruals

Πιθανές νέες προσθήκες

System of arrangement

Χρονολογική

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, γερμανικά, ιταλικά

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Αρχείο Βουλγαρικής Κατοχής στη Μακεδονία και Θράκη

Related descriptions

Publication note

Notes area

Note

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του Τριανταφυλλίδη σχετικά με την ομηρία του από τον Ε.Λ.Α.Σ. Επίσης δύο γερμανικές άδειες ταξιδίου και μία ιταλική άδεια διελεύσεως κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Φεβρουάριος 2007

Script(s)

Sources

Archivist's note

Γιώργος Χαρωνίτης

Accession area