Αρχείο Α.Ε. 172 - Κονοφάου, οικογένεια

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 172

Τίτλος

Κονοφάου, οικογένεια

Χρονολογία(ες)

  • 1765 – 1988 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

2 αρχειακά κουτιά

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Η οικογένεια Κονοφάου (σε παλαιότερα έγγραφα μέλη της συναντώνται και με το επώνυμο Κονοφάγος) είναι μια παλιά οικογένεια της Πάργας. Αναφορές ωστόσο για μέλη της οικογένειας εμφανίζονται από το 1678 στο χωριό Αργυράδες της Κέρκυρας, και μάλιστα οι περισσότεροι είναι κληρικοί. Φαίνεται ότι ένας κλάδος της εγκαταστάθηκε στην Πάργα. Τα τεκμήρια του αρχείου αφορούν μέλη αυτού του κλάδου. Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των σημαντικότερων μελών της οικογένειας.

Ο ιεροδιάκονος Χρύσανθος κατά κόσμον Διονύσιος Κονοφάος (Πάργα, 1790- Αθήνα, 1857) εκπαιδεύτηκε στα Ιωάννινα με δαπάνες του θείου του Αγάπιου, επισκόπου Παραμυθιάς, και το 1814 χειροτονήθηκε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Το 1817 έφυγε από τα Ιωάννινα, εξαιτίας των διωγμών του Αλή Πασά και κατέληξε, μέσω Κέρκυρας στην Τεργέστη όπου διετέλεσε διάκονος της εκεί ελληνικής εκκλησίας. Στην Τεργέστη ανέπτυξε δράση για τη μόρφωση των νέων από την Ελλάδα, γεγονός που συντέλεσε στη γνωριμία του με την οικογένεια Καποδίστρια (Αυγουστίνο και Ιωάννη). Επιπλέον, το 1828 πρόσφερε στον Ι. Καποδίστρια 500 τάληρα ρεγγίνας ως ενίσχυση για την «Εθνική Τράπεζα». Το 1829 ο Καποδίστριας του ανέθεσε την οργάνωση του ορφανοτροφείου στην Αίγινα και την εκγύμναση διδασκάλων της αλληλοδιδακτικής μεθόδου. Το 1833 διορίστηκε πρωτοσύγκελος στο Μεσολόγγι ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και διορίστηκε «Έφορος των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» αμισθί. Το 1856 τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό των Ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.

Παρθένιος Κονοφάος, κατά κόσμον Διονύσιος, θείος του Χρύσανθου, διετέλεσε επίσκοπος Βοθροδού (Βουθρωτού;) (1804), Δελβίνου και Χειμάρας ( - 1822). Το 1822 βρισκόταν στην Τεργέστη μαζί με τον ανιψιό του Χρύσανθο σε μάλλον δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Ο Δημήτριος Σπυρίδωνος Κονοφάος ( – 1885) διετέλεσε μέλος του συλλόγου «Παρνασσός». Έγραψε το βιβλίο Θεωρητική μέθοδος του χορού, Αίγινα, 1835.

Σπυρίδων Κονοφάος (1844-1909) γιος του Δημητρίου διετέλεσε ταμίας, κοσμήτορας και έφορος του συλλόγου «Παρνασσός» επί σειρά ετών. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και αναγορεύτηκε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Είχε μεγάλη περιουσία. Παντρεύτηκε με την Κλεοπάτρα Ζαλοκώστα.

Ο Σπυρίδων Κωνσταντίνου Κονοφάος (Αθήνα, 1923-Αθήνα, 2004) ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Σημαιοφόρος το 1943, υπηρέτησε στα υποβρύχια και ανήλθε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Έλαβε μέρος στο αποτυχημένο κίνημα του Δεκεμβρίου του 1967 και αποτάχθηκε. Επανήλθε το 1975 ως αντιναύαρχος και διορίστηκε Διοικητής Στόλου. Το 1976 διορίστηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντικαθιστώντας τον Σπυρίδωνα Μουρίκη, θέση που κατείχε έως το 1982 οπότε και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ναυάρχου και τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού Γ.Ε.Ν. Στη διάρκεια της θητείας του ως Αρχηγός Γ.Ε.Ν. συνέβαλε στον εκσυγχρονισμό του Στόλου.

Την περίοδο 1968-1974 μετείχε στην εταιρεία Βασίκλο ΕΠΕ που μεσολάβησε, για την αγορά από το Πολεμικό Ναυτικό δύο υποβρυχίων από τα ναυπηγεία Κιέλου της Γερμανίας. Την περίοδο 1976-1979 αγοράστηκαν από τα ίδια ναυπηγεία άλλα τέσσερα υποβρύχια της ίδιας σειράς. Μερίδα του Τύπου θεώρησε τη δεύτερη αγορά αποτέλεσμα της προηγούμενης εργασίας του στην Βασίλκο και τον κατηγόρησε για την επιλογή του.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Το τμήμα του αρχείου που αφορά διάφορα μέλη της οικογένειας (1765-1859) και την γενεαλογική έρευνα του ναυάρχου Σπυρίδωνα Κονοφάου δωρήθηκε από τον ίδιο στη δεκαετία του ’90. Το τμήμα που αφορά το ναύαρχο Σπυρίδωνα Κονοφάο (1923-2004) δωρήθηκε από τη σύζυγό του Βάσω Μουσή Κονοφάου το 2004.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το τμήμα του αρχείου που αφορά μέλη της οικογένειας Κονοφάου περιέχει υλικό που σχετίζεται με τους Χρύσανθο, Παρθένιο, Ιωάννη, Αναστάσιο και Δημήτριο: συμφωνητικά αγοραπωλησιών κτημάτων και οικιών, και αλληλογραφία των Ιωάννη και Αυγουστίνου Καποδίστρια με τους Χρύσανθο και Παρθένιο καθώς και επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Δ΄ προς τον τελευταίο. Επίσης περιέχονται ασφαλιστήρια συμβόλαια του Κωνσταντίνου Κονοφάου.
Το τμήμα του αρχείου που αφορά το ναύαρχο Σπυρίδωνα Κονοφάο περιλαμβάνει αντίγραφα διορισμών και πτυχίων που αφορούν τη σταδιοδρομία του στο Ναυτικό (1943-1982), διαταγές και υπομνήματα που αφορούν την πολιτική του Ναυτικού για τις επισκευές πλοίων και οργανωτικά: επάνδρωση, τροφοδοσία, ακινητοποιήσεις πλοίων (1977-1980), πιστοποιητικά κ.ά. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Αντί και στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία το 1979 και έχουν σχέση με την αγορά τεσσάρων υποβρυχίων από τη Γερμανία και τις αναθέσεις κατασκευής μηχανικών εξαρτημάτων πολεμικών πλοίων στα Ελληνικά Ναυπηγεία του ομίλου Νιάρχου. Περιλαμβάνονται τεύχος του Αντί (14/9/1979) φωτοτυπίες δημοσιευμάτων της Ελεθεροτυπίας, κείμενα επερωτήσεων στη Βουλή για τα θέματα αυτά μαζί με τις απαντήσεις του Γ.Ε.Ν. κ.ά. Αλληλογραφία με την με την εταιρεία Fichtner (πιθανότατα με την ιδιότητα του εκπροσώπου της εταιρείας Βασίλκο, 1969-1973), συγχαρητήριες επιστολές για το διορισμό του ως αρχηγού Γ.Ε.Ν. και κατά την αποστράτευσή του (1975,1982). Περιέχονται επίσης και φάκελοι με φωτοτυπίες εγγράφων από το αρχείο και από άλλες πηγές που αφορούν την οικογένεια ταξινομημένοι κατά πρόσωπα και με γενεαλογικά δέντρα που έχουν δημιουργηθεί από το ναύαρχο Σπυρίδωνα Κονοφάο.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά, αγγλικά

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Απρίλιος 2005

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Γιώργος Χαρωνίτης

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι