Περιοχή αναγνώρισης
Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής
Τίτλος
Χρονολογία(ες)
- 1881-1943 κυρίως, μεταγενέστερα τεκμήρια - 2007 (Δημιουργία)
Επίπεδο περιγραφής
Αρχείο
Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)
6 αρχειακά κουτιά
Περιοχή πλαισίου παραγωγής
Όνομα του παραγωγού
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, γιος του Αγαμέμνονα και της Ζωής, γεννήθηκε το 1869 στο Μεσολόγγι. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα και στην Αθήνα. Φοίτησε στην Νομική σχολή χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Μαζί με τους Λ. Πορφύρα και Κ. Χατζόπουλο ίδρυσε την εταιρεία «Εθνική Γλώσσα».
Παντρεύτηκε την Ελίζα Δεληγεώργη, κόρη του πρωθυπουργού Επαμεινώνδα Δεληγεώργη και της Ξανθής. Απέκτησαν μία κόρη, τη Ζωή, στην συνέχεια σύζυγο του Νικολάου Ραυτόπουλου. Διετέλεσε διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Βουλής μέχρι το 1937 και πέθανε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1943, μετά από μακρά ασθένεια και νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Ο Μαλακάσης έζησε στο Παρίσι από το 1909 ως το 1915 και αργότερα το 1923-1924 προκειμένου να μελετήσει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών. Γνώρισε και συνδέθηκε με τον ποιητή Jean Moréas (Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο), ο οποίος ήταν εξάδελφoς της συζύγου του Ελίζας. Εκτός από τα ποιήματα που περιέλαβε στις ποιητικές συλλογές του, δημοσίευσε πλήθος άλλων σε περιοδικά και εφημερίδες της εποχής, καθώς επίσης ποικίλα πεζά, κριτικά κείμενα και μνήμες από λογοτέχνες και την πνευματική κίνηση της εποχής του.
Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Συντρίμματα (1899), Ώρες (1903), Η Κυρά του Πύργου (δράμα, 1904), Πεπρωμένα (1909), Ασφόδελοι (1918), Αντίφωνα (1925), Το Ερωτικό (1939), Τα Μεσολογγίτικα (έκδοση μετά θάνατον 1946).
Σύμφωνα με τα βιογραφικά στοιχεία που σημειώνει ο ανιψιός του, Μέμος Γεωργίου, η οικογένεια Μαλακάση καταγόταν από το Γαλαξείδι και στις αρχές του 18ου αιώνα εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Ήταν εμποροπλοίαρχοι που ταξίδευαν προς την Αδριατική, τη Μεσόγειο και το Λιβόρνο. Δύο μέλη της οικογένειας σκοτώθηκαν στην έξοδο του Μεσολογγίου. Ο Μιλτιάδης ήταν το πρώτο από τα οκτώ παιδιά του Αγαμέμνονα Μαλακάση και της Ζωής το γένος Κερασοβίτη. Ακολούθησαν η Αμαλία, η Βιργινία, ο Ορέστης, η Ευγενία, η Ευανθία, η Αικατερίνη και ο Γεώργιος. Η Αμαλία, ο Ορέστης και η Ευανθία πέθαναν σε βρεφική ηλικία, ο Γεώργιος σε ηλικία 7-8 ετών. Η Βιργινία ήταν σύζυγος του Περικλή Νικολάου Σισμάνη, αδελφού της Ευδοκίας μητέρας του Γεωργίου και του Θεμιστοκλή Αθανασιάδη Νόβα και στο αρχείο απαντώνται πρόσωπα των οικογενειών αυτών.
[Πηγές σύνταξης βιογραφικού:
Μ. Γ. Μερακλής (επιμ.), «Μιλτιάδης Μαλακάσης», Η ελληνική ποίηση. Ανθολογία-Γραμματολογία. Ρομαντικοί. Εποχή Παλαμά. Μεταπαλαμικοί, τ. Β΄, Αθήνα, Σοκόλης 1989, σ. 326-337.
Γ. Παπακώστας, «Εισαγωγή», στο Μ. Μαλακάσης, Ποιήματα, εισαγωγή-φιλ. επιμ. Γ. Παπακώστας, Αθήνα, Πατάκης, 2005, σσ. 9-94.
Υλικό του αρχείου.]
Όνομα του παραγωγού
Βιογραφικό σημείωμα
Όνομα του παραγωγού
Βιογραφικό σημείωμα
Όνομα του παραγωγού
Βιογραφικό σημείωμα
Φορέας διατήρησης του αρχείου
Ιστορικό της ενότητας περιγραφής
Διαδικασία πρόσκτησης
Αγορά από τον Δημήτριο Ραυτόπουλο, Ιούλιος 2008.
Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης
Παρουσίαση περιεχομένου
Περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, κυρίως από τη συλλογή Το Ερωτικό, χειρόγραφα σχεδιάσματα ποιημάτων, χφα, δακτυλόγραφα και δημοσιεύσεις πεζών, κυρίως κειμένων για άλλους λογοτέχνες, κριτικές και άλλα δημοσιεύματα για τον ίδιο τον ποιητή, αποκόμματα εντύπων με θέματα του ενδιαφέροντός του, τμήμα από την αλληλογραφία και από προσωπικά και οικονομικά τεκμήρια του Μιλτιάδη Μαλακάση.
Περιέχονται επίσης τεκμήρια και δημοσιεύματα που συγκεντρώθηκαν μετά τον θάνατό του, από τη γυναίκα του Ελίζα, την κόρη του Ζωή και τους μετέπειτα κατόχους του αρχείου.
Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση
Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.
Προσθήκες υλικού
Δεν αναμένονται προσθήκες.
Σύστημα ταξινόμησης
Ειδολογική και χρονολογική ταξινόμηση.
Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης
Όροι πρόσβασης
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.
Όροι αναπαραγωγής
Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων
Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων
Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων
Ελληνική, γαλλική, αγγλική, ιταλική
Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις
Εργαλεία έρευνας
Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή.
Περιοχή συμπληρωματικών πηγών
Εντοπισμός πρωτοτύπων
Εντοπισμός αντιγράφων
Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής
Σημείωση δημοσίευσης
Μιλτιάδης Μαλακάσης, Ποιήματα, εισαγωγή-φιλολογική επιμέλεια Γιάννης Παπακώστας, Αθήνα, Πατάκης, 2005.
Μιλτιάδης Μαλακάσης, Πεζά, τομ. Α΄, Κριτικά-Δοκίμια, εισαγωγή-φιλολογική επιμέλεια Γιάννης Παπακώστας, Αθήνα, Πατάκης, 2006
Μιλτιάδης Μαλακάσης, Πεζά, τομ. Β΄, Αφηγήματα-Αναμνήσεις-Συνεντεύξεις, εισαγωγή-φιλολογική επι-μέλεια Γιάννης Παπακώστας, Αθήνα, Πατάκης, 2006
Ρώμος Φιλύρας, Ποιήματα, άπαντα τα ευρεθέντα, τόμ. Α΄και Β΄, φιλολογική επιμέλεια Χ.Λ. Καράογλου - Αμαλία Ξυνογαλά, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, 2013.
Θάλεια Ιερωνυμάκη, Ο Δανδής και ο Πιερότος, Μαλακά-σης, Φιλύρας, Καρυωτάκης, Αθήνα, Σμίλη, 2019.
Περιοχή παρατηρήσεων
Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης
Σημεία πρόσβασης
Θέματα
Τόποι
Ονόματα
Είδη
Περιοχή ελέγχου της περιγραφής
Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής
Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής
Κανόνες και/ή συμβάσεις
ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση
Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής
2018-2019
Αλφάβητο(α)
Πηγές
Δελτίο περιγραφής Φορέα
Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου
Σοφία Μπόρα