Αρχείο αρ.comp.120 - Ζαβιτσιάνος, Κωνσταντίνος

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET αρ.comp.120

Τίτλος

Ζαβιτσιάνος, Κωνσταντίνος

Ημερομηνία(ες)

  • 1864-1973 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

4 φάκελοι και 3 κουτιά

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος (Κέρκυρα, 1879 - Αθήνα, 1951), ήταν δικηγόρος και πολιτικός. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε σε ιταλικά και γαλλικά πανεπιστήμια. Πρωτοεκλέχτηκε ανεξάρτητος βουλευτής Κέρκυρας στις εκλογές της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής (Αύγουστος του 1910). Επανεκλέχτηκε τον Νοέμβριο του 1910, το 1912, τον Μάιο του 1915, το 1923 και το 1928, συνεργαζόμενος με το κόμμα των Φιλελευθέρων (το 1928 ήταν αρχηγός του κόμματος “Προοδευτική Ένωσις"). Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής (1915), υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1928-1929), και εκλέχτηκε αριστίνδην γερουσιαστής το 1933. Την 5η Αυγούστου του 1936, ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μεταξά, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1937, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική. Ως υπουργός Εσωτερικών ο Ζαβιτσιάνος κατέβαλε ουσιαστικές προσπάθειες για την πάταξη της ληστείας και συνέδεσε το όνομά του με τη θέσπιση του “ιδιώνυμου" (νόμος 4229 “περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών"), που αποσκοπούσε στην καταστολή των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Την περίοδο 1941-1943 εκλέχτηκε σύμβουλος και συνδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αντικαθιστώντας τον Αλέξανδρο Κορυζή στην διοίκηση της Τράπεζας. Τον Ιανουάριο του παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Μερκούρη. Έγραψε το βιβλίο Αναμνήσεις εκ της ιστορικής διαφωνίας Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ελευθερίου Βενιζέλου όπως την έζησα (1914-1922), Αθήνα, 1946-1947, που αποτελεί αξιόλογη πηγή για την περίοδο του Διχασμού και το δοκίμιο Η χρεοκοπία του κεφαλαιοκρατισμού και του σοσιαλισμού και το νεοφιλελεύθερον οικονομικόν σύστημα Αθήνα, 1948. Ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία (Λιλή), το γένος Κωνσταντίνου Τσιτσοπούλου και είχε δύο αδέλφια την Mignion Ζαλοκώστα και τον Αρθούρο Ζαβιτσιάνο.

Όνομα παραγωγού

(1845-1916)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Γεώργιος Ζαβιτσιάνος (Κέρκυρα, 1845 - Αθήνα, 1916), πατέρας του Κωνσταντίνου, σπούδασε φυσικός στο Παρίσι και δίδαξε στην Αυτοκρατορική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη και σε σχολεία της Κέρκυρας. Εργάστηκε για τα εθνικά ζητήματα και κυρίως για την επιτυχία της Κρητικής επανάστασης του 1889. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το αρχείο δωρήθηκε από τον γαμπρό του Κ. Ζαβιτσιάνου, Φαίδωνα Αθανασούλα, σύζυγο της κόρης του Ευτυχίας.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Περιέχει υλικό που αφορά την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Βενιζέλου και Μεταξά, το «ιδιώνυμο», την Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα το εκδοτικό προνόμιο και την διοίκηση του Ζαβιτσιάνου καθώς και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας Ζαβιτσιάνου. Περιλαμβάνει εκθέσεις, υπομνήματα, αναφορές, νομοσχέδια, αλληλογραφία, δικαστικά και συμβολαιογραφικά έγγραφα, ευρετήρια ονομάτων για εξυπηρετήσεις, αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων (βλ. Παρατηρήσεις) και έντυπο υλικό.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Η ταξινόμησή του αρχείου είναι θεματική.

Διάγραμμα ταξινόμησης
Φάκελος 1 Πολιτικά (1914-1936)
Φάκελος 2 Εθνική Τράπεζα (1925-1945)
Φάκελος 3 Εθνική Τράπεζα (Διοίκηση Ζαβιτσιάνου) (1936-1945)
Φάκελος 4 Οικογενειακά - Προσωπικά (1864-1973)

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Αναλυτική περιγραφή σε επίπεδο φακέλου / υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή.

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Σημείωση δημοσίευσης

Πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο του Ζαβιτσιάνου, υπάρχουν στο βιβλίο: Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος. Ο άνθρωπος και το έργο του, Κέρκυρα 1952.

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Στο αρχείο περιλαμβάνονταν έντυπα που έχουν ενταχθεί στην βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α.
Στο παλαιότερο δελτίο περιγραφής του αρχείου αναφέρεται ότι υπήρχαν επιστολές του Πάγκαλου και του Μεταξά προς τον Ζαβιτσιάνο, που λείπουν από το αρχείο.
Υπάρχουν τρία κουτιά με φύλλα και αποκόμματα αθηναϊκών και κερκυραϊκών εφημερίδων που αναφέρονται στη δράση του Ζαβιτσιάνου (1928-1951, κυρίως 1929-1932).
Σε ένα σημείωμα που υπάρχει στο τμήμα του αρχείου του Νικολάου Αποστολόπουλου και αφορά τον Γεώργιο Μερκούρη, αναφέρεται ότι ο Ζαβιτσιάνος ήταν συγγενής του Κορυζή και γι’ αυτό του ανατέθηκε η συνδιοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Δεν μπορέσαμε όμως να εξακριβώσουμε την πληροφορία από άλλη πηγή.

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες