Αρχείο αρ. comp. 285 - Οικονομίδη, οικογένεια

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET αρ. comp. 285

Τίτλος

Οικονομίδη, οικογένεια

Χρονολογία(ες)

  • 1621- 1922 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

4 φάκελοι

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

[Το σημείωμα που ακολουθεί βασίζεται μόνο σε όσα στοιχεία συνάγονται, με αρκετή δυσκολία και πολλά κενά, από τα τεκμήρια του αρχείου, γι’αυτό και οι βιογραφικές πληροφορίες είναι ελλειπείς.]

Ο ιερέας Δημήτρης Σαμιώτης οικονόμος Σκύρου και ο δάσκαλος Γεώργιος, ήταν γιοί του επισκόπου Σκύρου παπά-Σταμάτη Σαμιώτη. Ο παπά- Δημήτρης Οικονόμος παντρεύτηκε την Ευφροσύνη, κόρη του Μανώλη Γιάνναρη και απέκτησε τρεις γιους τον Σταμάτη, τον Γεώργιο και τον Μανώλη. Ήταν πληρεξούσιος της κοινότητας Σκύρου το 1828. Πέθανε το 1860. Ο Σταμάτης (1818-1886) και ο Γεώργιος παρακολούθησαν το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Ο Σταμάτης διορίστηκε το 1846 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας και στη συνέχεια υπηρέτησε ως γραμματέας των Ειρηνοδικείων Κύμης και Καρύστου (1848-1855), ο δε Γεώργιος διορίστηκε στο Ειρηνοδικείο Σκιάθου το 1852. Ο Σταμάτης παντρεύτηκε την Μαρία, κόρη του δημογέροντα και κτηματία Ιωάννη Αυλωνίτη, και απέκτησε δύο γιους: τον Δημήτριο και τον Εμμανουήλ. Η οικογένεια ήταν προσκείμενη πολιτικά στον βουλευτή Ευβοίας Α.Α.Κοντόσταυλο. Ο Δημήτριος (1853-1920;) σπούδασε γιατρός στην Αθήνα, εργάστηκε ως δημαρχιακός γιατρός της οθωμανικής κυβερνήσεως στο Βαϊνδάριο της Μικράς Ασίας (1879-1881) και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Σκύρο, όπου εργάστηκε και ασχολήθηκε με την οικογενειακή κτηματική περιουσία. Παντρεύτηκε το 1882 την Ευφροσύνη (;) και απέκτησε δύο γιους τον Σταμάτη (δικηγόρο και βουλευτή Ευβοίας το 1926 και 1932), τον Γεώργιο (γιατρό) και δύο κόρες την Άννα (σύζυγο Δ.Παύλου) και την Μαριγώ. Ο Εμμανουήλ παρακολούθησε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και στη Σύρο, όπου έμαθε γαλλικά και διπλογραφία και το 1876 πήγε στη Σμύρνη όπου εργάστηκε σε εμπορικό κατάστημα. Το 1888 επέστρεψε, παντρεύτηκε την Καλλιόπη (;) και εργάστηκε ως έμπορος στην Κύμη. Είχε τρία παιδιά: τον Σταμάτη που έγινε γιατρός, την Μαρία που πέθανε μικρή και την Αμαλία.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά Δημήτρη Οικονομίδη, σε δύο δόσεις 1987-1988. Το υλικό περισυνέλεξε από το σπίτι της οικογένειας στη Σκύρο, ο Μάνος Χαριτάτος.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο της οικογένειας ιερέων, κτηματιών, γιατρών και δικηγόρων Οικονόμου/Οικονομίδη από την Σκύρο περιλαμβάνει δικαιοπρακτικά έγγραφα (1621-1847), αλληλογραφία (1794-1860), κτηματικές καταγραφές και λογαριασμούς που αναφέρονται στην οικογένεια του παπά-Δημήτρη Οικονόμου Σκύρου και στην οικονομική διαχείριση της επισκοπής. Περιλαμβάνει επίσης την αλληλογραφία (1838-1886), προσωπικά και υπηρεσιακά έγγραφα (1844-1861) καθώς και έγγραφα οικονομικά και δικαστικών υποθέσεων (1843-1877) του κτηματία και γραμματέα του Ειρηνοδικείου Σταμάτη Δημ.Οικονομίδη και της συζύγου του Μαρίας, το γένος Αυλωνίτη. Την αλληλογραφία (1869-1917) του γιου τους, του γιατρού Δημητρίου Σταμ. Οικονομίδη, προσωπικά, κτηματικά και οικονομικά έγγραφα (1862-1919) που τον αφορούν και ιατρικά και φαρμακευτικά σχετικά με το επάγγελμά του (1879-1914). Την αλληλογραφία και διάφορα προσωπικά έγγραφα των παιδιών τους, του Γεωργίου -γιατρού- (1893-1920), του Σταμάτη -δικηγόρου- (1900-1920) και των θυγατέρων τους Άννας και Μαριγώς (1914-1922) και τέλος του εμπόρου Εμμανουήλ Σταμ.Οικονομίδη, αδελφού του Δημητρίου (1869-1907).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Κατά μέλος της οικογένειας (χρονολογικά) και κατά είδος εγγράφων.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

1) Το πρώτο κομμάτι του αρχείου που αφορούσε τα παλαιότερα μέλη της οικογένειας (τον επίσκοπο Σκύρου παπά-Σταμάτη Σαμιώτη τα παιδιά του παπά-Δημήτρη Οικονόμο Σκύρου και τον δάσκαλο Γεώργιο) και περιελάμβανε δικαιοπρακτικά έγγραφα, επιστολές, καταγραφές και διάφορα λογογοτεχνικά, καταγράφηκε από τον Αγαμέμνονα Τσελίκα τον Νοέμβριο του 1987. Υπάρχει και μία άλλη δακτυλογραφημένη αναλυτική περιγραφή του αρχείου της “οικογένειας Οικονομίδη - Σκύρος” η οποία δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά υπάρχοντα τεκμήρια του αρχείου, εκτός από την αναφορά των δικαιοπρακτικών εγγράφων και των επιστολών. Δεν εντοπίστηκαν οι “αναγραφές δωρεών” και τα μουσικά χειρόγραφα (παρά μόνο δύο).

2) Το δεύτερο κομμάτι του αρχείου που αναφέρεται στο γιο του παπά-Δημήτρη Οικονόμο, τον Σταμάτη Οικονομίδη και τα παιδιά του Δημήτριο και Εμμανουήλ καθώς και τα παιδιά των τελευταίων, ήταν τελείως αταξινόμητο.

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι