Αρχείο Α.Ε. 91/07 - Πούμπουρας, Ιωάννης και Δημήτρης

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 91/07

Τίτλος

Πούμπουρας, Ιωάννης και Δημήτρης

Χρονολογία(ες)

  • 1906-1958 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 αρχειακό κουτί

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1870-1954)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ιωάννης Πούμπουρας, γιος του Αντωνίου και της Καλλιόπης, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1870 στην Επισκοπή (Πισκοπειό) Κορθίου, στην Άνδρο. Είχε έναν αδελφό, τον Γεώργιο, που πέθανε σε ηλικία 3 ετών. Ο πατέρας του ήταν έμπορος και ιδιοκτήτης βυρσοδεψείου στην Άνδρο. Φοίτησε στο Αλληλοδιδακτικό και το Ελληνικό Σχολείο της Άνδρου. Ολοκλήρωσε την πρώτη τάξη του Γυμνασίου στο Γυμνάσιο Σύρου και συνέχισε στο 2ο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1890. Χρημάτισε για σύντομο διάστημα βοηθός στην κλινική Καραμήτσα και στη συνέχεια μετέβη στο Παρίσι, όπου παρέμεινε 3 1/2 έτη και ειδικεύθηκε στον κλάδο της Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Το 1893 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και άνοιξε το πρώτο του ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθιέρωσε αμέσως μία ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεχόταν δωρεάν τους απόρους, ενώ προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες του στις συζύγους των εργατών, πιλοποιών, κουρέων και ξυλουργών. Το 1899 προσελήφθη ως πραγματογνώμων ιατρός της ασφαλιστικής εταιρίας Bulgaria. Το ίδιο έτος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Σπ. Μερκούρη και ορίστηκε μέλος των δημοτικών επιτροπών «Ευαγών Οίκων» και «Καθαριότητας και Υγιεινής». Διορίσθηκε μέλος της Επιτροπής του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών (1900) και το 1903 εξελέγη μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου στοιχειώδους εκπαιδεύσεως του Νομού Αττικής καθώς και της Νομαρχιακής Επιτροπής για την εξέταση άδειας επαγγέλματος των μαιών (1903). Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Πολυκλινικής (1903), στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό τμήμα της οποίας υπηρέτησε μέχρι το 1905, χρονιά ιδρύσεως του Δημοτικού Μαιευτηρίου (κατόπιν προτάσεως του ιδίου). Διετέλεσε άμισθος διευθυντής του τις περιόδους 1905-1914, 1921-1922 και 1929-1935. Το διάστημα 1922-1929 είχε την ανώτατη επιστημονική εποπτεία του ιδρύματος, ενώ τα έτη 1929 και 1935 ανακηρύχθηκε από το Αδελφάτο του Νοσοκομείου επίτιμος Διευθυντής. Χρημάτισε διευθύνων σύμβουλος του Δημοτικού Νοσοκομείου (1932). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Μαιευτικής Εταιρείας (1931), πρόεδρος (1938-1939) και επίτιμο μέλος της (1952). Το 1934 ίδρυσε την ιδιωτική Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πούμπουρα, στην οδό Σκουφά 13, στο Κολωνάκι, όπου εργάστηκε μαζί με τον, επίσης μαιευτήρα, γιο του Δημήτρη.

Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών συλλόγων και επιτροπών: το 1894 εξελέγη μέλος της Εταιρείας των Φίλων του Λαού και ασχολήθηκε με την εκλαϊκευτική διδασκαλία θεμάτων υγείας (διαλέξεις «περί ενδυμασίας», «περί αλκοολισμού» κ.ά). Μέλος του Συλλόγου Ανδρίων (1896) και αργότερα αντιπρόεδρος και πρόεδρος, ενώ το ίδιο έτος μυήθηκε στον τεκτονισμό (σταμάτησε να ασχολείται με τις εργασίες της Στοάς το 1905). Μέλος και ιατρός της Societé Française de secours et de bienfaisance en Grèce (1897). Μέλος της Μουσικής Εταιρείας (1898). Διοργάνωσε παραστάσεις όπερας και οπερέττας σε συνεργασία με το Ν. Στράτο. Επίσης, μέλος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου (1898), της Εταιρείας των Φιλοτέχνων (1899) και της Εθνικής Εταιρείας Ελληνισμού (1899), αργότερα διευθυντής του Αναγνωστηρίου και αντιπρόεδρός της. Ως μέλος της τελευταίας, ανέλαβε την επιστασία της φόρτωσης και αποστολής πολεμοφοδίων στην Κρήτη. Διετέλεσε μέλος του συμβουλίου της Alliance Française pour la propagation de la langue (1901), της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Βουρπιάνης Ηπείρου (1901), του Συλλόγου Κολυμβητών (1903), της Φιλαρμονικής Εταιρείας (1906) και της Ιατρικής Εταιρείας (1907). Τέλος, της Επιτροπής Αλληλοβοηθείας Αρχιεπισκόπου (1923) και της Επιτροπής Προστασίας Εγκαταλειπομένων Παίδων (1930).

Το 1905 παντρεύτηκε την Καλλιόπη, το γένος Δημητρίου Σπυρίδη, και απέκτησε δύο παιδιά, τον Αντώνιο και τον Δημήτριο. Πέθανε το 1954, σε ηλικία 84 ετών.

Ο Αντώνιος Πούμπουρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906 και ακολούθησε διπλωματική καριέρα.

Πηγή: Αρχείο Πούμπουρα (χφο χρονολόγιο – ημερολόγιο του Ιωάννη Αντ. Πούμπουρα) και Κ. Αλεξανδρόπουλος. «Ιωάννης Αντων. Πούμπουρας, 1870-1954, Ο βίος και το έργο του». Ανάτυπο από τα Αρχεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας εν Ελλάδι, τ.23, τεύχος 1, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1954.

Όνομα του παραγωγού

(1909-1961)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Δημήτριος Πούμπουρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1909. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και το Παρίσι και ειδικεύθηκε στον κλάδο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Διορίστηκε επιμελητής του Δημοτικού Μαιευτηρίου (1935;). Εργάστηκε στην ιδιωτική κλινική Πούμπουρα, που διατηρούσε από κοινού με τον πατέρα του, Ιωάννη. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Μαιευτικής Εταιρείας Αθηνών. Παντρεύτηκε την Λούλη Βυζαντίου. Πέθανε το Σεπτέμβριο του 1961, σε ηλικία 52 ετών.

Πηγή: Αρχείο Πούμπουρα (χφο χρονολόγιο – ημερολόγιο του Ιωάννη Αντ. Πούμπουρα) και Κ. Αλεξανδρόπουλος. «Ιωάννης Αντων. Πούμπουρας, 1870-1954, Ο βίος και το έργο του». Ανάτυπο από τα Αρχεία Μαιευτικής και Γυναικολογίας εν Ελλάδι, τ.23, τεύχος 1, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1954.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Αγορά, 2007

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Χειρόγραφα, αποδείξεις πληρωμών και έντυπα σχετικά με τις εργασίες κατασκευής και εξοπλισμού της ιδιωτικής μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής Πούμπουρα. Χειρόγραφο χρονολόγιο – ημερολόγιο του Ιωάννη Πούμπουρα, προσωπικά, αλληλογραφία, χειρόγραφο ομιλίας του Ιωάννη Πούμπουρα.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση

Προσθήκες υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες

Σύστημα ταξινόμησης

Θεματική, χρονολογική

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Φωτογραφικό υλικό της οικογένειας Πούμπουρα καθώς και της κλινικής εντάχθηκε στο Φωτογραφικό Αρχείο του Ε.Λ.Ι.Α.

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Απρίλιος 2008

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Ματθίλδη Πυρλή

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι