Fonds Α.Ε. 1/07 - Παπαχρήστου - Πάνου, Ευαγγελία

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 1/07

Title

Παπαχρήστου - Πάνου, Ευαγγελία

Date(s)

  • 1930-2007 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

5 αρχειακά κουτιά

Context area

Name of creator

Biographical history

Πρωτότοκη κόρη του Ιωάννη και της Όλγας Παπαχρήστου, η Ευαγγελία Παπαχρήστου γεννήθηκε στο Αγιονόρι της Κορινθίας το 1923. Έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στο Χιλιομόδι και για σύντομα χρονικά διαστήματα στην Αμαλιάδα, την Τρίπολη, την Λαμία και το Λεωνίδιο, όπου ο πατέρας της μετετίθετο ως καθηγητής. Το 1932 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε οριστικά στην Κόρινθο. Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο η Παπαχρήστου εργάσθηκε εθελοντικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Κορίνθου και αργότερα συμμετείχε στην εθνική αντίσταση. Το 1945 ενεγράφη στο Φυσιογνωστικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο αναγκάστηκε να διακόψει το επόμενο έτος, καθώς έπασχε από φυματίωση ως την άνοιξη του 1949.
Το 1954 παντρεύτηκε τον Δημήτριο Πάνου και έζησαν στην Κόρινθο ως το 1972, οπότε η Παπαχρήστου-Πάνου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Λογοτεχνίας (1972-75). Το 1981 επέστρεψε στην Κόρινθο, όπου έκτοτε ζει. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του Σωματείου Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες». Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, δοκίμια και κριτικά έργα. Δημοσίευσε επίσης δοκίμια και κριτικές σε λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και ποιήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ποιητικές της συλλογές μεταφράστηκαν στα Γαλλικά, Αγγλικά, Ρουμανικά, Ουγγρικά, Ινδικά και Περσικά.
Βραβεύθηκε σε ποιητικούς διαγωνισμούς όπως της Ακαδημίας του Παρισιού Lutece (1977), της Ακαδημίας Pericord του Μπορντώ (1986) και τον παγκόσμιο διαγωνισμό Χαϊκού της Ιαπωνικής Πρεσβείας (1993). Το δοκιμιακό έργο Η νύχτα στον Δαβίδ απέσπασε το Α΄ βραβείο δοκιμίου από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (1994). Τιμήθηκε επίσης για το σύνολο του έργου της από την Χριστιανική Λογοτεχνική Συντροφιά (1984), την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων (1991), τον Δήμο της Κορίνθου (1991), το 4ο Συμπόσιο Ποίησης (2000), την Ένωση Κορινθίων (2002) και άλλους φορείς.
Διατελεί τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών γραμμάτων και επίτιμο μέλος της Ενώσεως Κορινθίων.
[Πηγές: Η κριτική για το έργο της Ευαγγελίας Παπαχρήστου-Πάνου, Αθήνα 2002, σ.6. Ε. Παπαχρήστου-Πάνου, Ημερολόγιο πορείας, Αθήνα 1994, σ.7-9.]

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά της Ε. Παπαχρήστου-Πάνου, Ιανουάριος 2007.

Content and structure area

Scope and content

Δημοσιεύσεις ποιημάτων, δοκιμίων και κριτικών σημειωμάτων της Παπαχρήστου, χειρόγραφα και δακτυλόγραφα κείμενά της που δημοσιεύθηκαν ή εκφωνήθηκαν, χειρόγραφες σημειώσεις και σημειώματα σχετικά με την ζωή και το έργο της.
Κριτικά σημειώματα για την συγγραφέα.
Διπλώματα, βραβεία, μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις της Παπαχρήστου-Πάνου και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ή τιμήθηκε.
Η εισερχόμενη αλληλογραφία αποτελείται κυρίως από κρίσεις για το έργο της Παπαχρήστου. Στους αποστολείς συγκαταλέγονται συγγραφείς και γνωστοί της Παπαχρήστου, λογοτεχνικοί, εκκλησιαστικοί και άλλοι φορείς. Βρίσκονται επίσης φωτοαντίγραφα επιστολών της ιδίας.
Πιστοποιητικά, έγγραφα σχετικά με την αγορά βιβλίων της από το Υπουργείο Πολιτισμού, αποδείξεις, τεκμήρια του πατέρα της, Ιωάννου Παπαχρήστου, και δημοσιεύματα σχετικά με τον ίδιο, φωτογραφίες και σκίτσα του πατέρα της και της ιδίας και ποικίλα δημοσιεύματα.
Στην δωρεά του αρχείου περιλαμβάνονταν βιβλία της Ε. Παπαχρήστου-Πάνου, τόμοι και περιοδικά στα οποία φιλοξενήθηκαν κείμενά της. Τα τεκμήρια αυτά ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν στην βιβλιοθήκη του Ε.Λ.Ι.Α.].

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Accruals

System of arrangement

Ειδολογική και χρονολογική.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ινδικά, ρωσικά.

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Publication note

Ε. Παπαχρήστου-Πάνου, Ημερολόγιο πορείας. Βιογραφικά στοιχεία, Αθήνα 1994. Η κριτική για το έργο της Ευαγγελίας Παπαχρήστο -Πάνου. Ποίηση – Δοκίμιο, Αθήνα 2002.

Notes area

Note

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Απρίλιος 2007

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Archivist's note

Ελένη Ράμφου

Accession area