Fonds Α.Ε. 37/03 - Παπαπαντολέων, Αντώνιος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 37/03

Title

Παπαπαντολέων, Αντώνιος

Date(s)

  • 1942-1993 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

17 αρχειακά κουτιά και 6 φάκελοι φύλλων εφημερίδων

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Αντώνιος Παπαπαντολέων (Αγρίνιο 1913- Αθήνα ;) περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αγρίνιο και το 1934 διορίστηκε στην Π.Α.Ε. Γενικών Αποθηκών Αγρινίου. Το 1942 προάχθηκε σε διευθυντή του υποκαταστήματος Αγρινίου και το 1955 σε διευθυντή του υποκαταστήματος Πατρών. Μετά την παραίτησή του από την υπηρεσία (1955) εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις (εταιρεία «ΕΜΕΛ Αντ. Κ. Παπαπαντολέων»).
Ο Παπαπαντολέων έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940 και στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στον ΕΔΕΣ και ήταν πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΕΔΕΣ επαρχίας Τριχωνίδος (είχε το ψευδώνυμο Κατσαντώνης) . Συνελήφθη 3 φορές από τους Ιταλούς και τον Μάϊο του 1944 από τους Γερμανούς. Κλείσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ από όπου και απελευθερώθηκε κατά την αποχώρηση των Γερμανών τον Σεπτέμβριο του 1944. Το 1944 στρατεύθηκε και έλαβε μέρος στην καταστολή του κινήματος του Δεκεμβρίου του 1944.
Το 1945 διετέλεσε ιδιαίτερος στο γραφείο του τότε υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Τσάτσου, ενώ το 1950 ήταν υποψήφιος με το Εθνικό Κόμμα του Ναπολέοντα Ζέρβα στην Αιτωλοακαρνανία. Το 1964 ήταν μέλος της Ένωσης Κέντρου.
Ο Παπαπαντολέων ίδρυσε και μετείχε σε διάφορους συλλόγους Αγρινιωτών και Αιτωλοακαρνάνων: Σύλλογος των Συλλόγων των εν Αθήναις Τριχωνίων, Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνος Στερεάς Ελλάδος, Σύλλογος των εν Αθήναις Αγρινιωτών «Ο Άγιος Χριστόφορος», Σύνδεσμος Ρουμελιωτών Ελλάδος. Το 1976 ίδρυσε τη Συντονιστική Επιτροπή Τριχωνίων για το διαχωρισμό του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Παπαπαντολέων έγραψε πλήθος άρθρων σε εφημερίδες της Αιτωλοακαρνανίας σχετικά με την Εθνική Αντίσταση και για τοπικά θέματα.
Ο Παπαπαντολέων ήρθε σε σύγκρουση την περίοδο της Κατοχής με τον Γεώργιο Παπαϊωάννου (αρχηγό του ένοπλου τμήματος του ΕΔΕΣ Τριχωνίδος, ΕΟΕΑ) με αντικείμενο την ηγεσία του τμήματος Τριχωνίδος. Η έριδα αυτή συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια (μέχρι το 1974-77) στη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές φρόντισαν με δημοσιεύματα στον Τύπο της Αιτωλοακαρνανίας να υποστηρίξουν τις απόψεις τους δημοσιεύοντας άρθρα για την Εθνική Αντίσταση στα οποία τονιζόταν ο ηγετικός τους ρόλος. Η ένταση οξύνθηκε το 1969 οπότε με βάση το Ν.Δ. 179 του 1969 αναγνωρίστηκαν οι εθνικιστικές αντιστασιακές οργανώσεις. Η επιτροπή της ΔΕΠΑΘΑ αναγνώρισε ως αρχηγό του ΕΔΕΣ Τριχωνίδος τον Παπαϊωάννου. Το γεγονός στάθηκε αφορμή για μια σειρά αντεγκλήσεων τόσο υπηρεσιακά στη ΔΕΠΑΘΑ όσο και στον τοπικό τύπο. Ο Παπαπαντολέων προσέφυγε, μάλιστα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης. Φαίνεται ότι η σειρά άρθρων του στον τοπικό τύπο για την Εθνική Αντίσταση (1971-1974 κυρίως 1973-1974) είχε αφορμή το γεγονός αυτό.
Εκτός από τα άρθρα του είναι συγγραφέας του βιβλίου Ο μυστικός αγώνας της εθνικής αντιστάσεως ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ. Απόρρητα έγγραφα – άγνωστες πτυχές. Το χρέος μου προς την αλήθεια 55 χρόνια μετά, Ελεύθερη σκέψις, Αθήνα 1997
[Πηγή σύνταξης βιογραφικού σημειώματος: το υλικό του αρχείου]

Archival history

Το αρχείο κατά την εισαγωγή του στο αρχείο αποτελούνταν από θεματικούς φακέλους, που δημιουργήθηκαν για την χρήση τους στη συγγραφή άρθρων του παραγωγού σε δια-φορετικές χρονικές περιόδους. Ο Παπαπαντολέων συνήθιζε να δημιουργεί θεματικούς φακέλους και να βάζει αντίγραφα σε κάθε έναν από αυτούς. Οι περισσότεροι περιείχαν αντί-γραφα εγγράφων από τα πρωτότυπα του αρχείου και πολλα-πλά φύλλα εφημερίδων και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του παραγωγού σε διάφορες περιστάσεις. Αποτέλεσμα ήταν τα ίδια τεκμήρια (ή αντίγραφά τους) να συναντώνται

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά του ίδιου το 2003

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο περιλαμβάνει υλικό που αφορά κυρίως τη δράση του Παπαπαντολέοντα στην Κατοχή, την αναγνώρισή του και διάφορα για το Αγρίνιο

Appraisal, destruction and scheduling

Εκκαθαρίστηκαν τα πολλαπλά φύλλα εφημερίδων και αντιτύπων. Επίσης θεματικοί φάκελοι με φωτοτυπημένα αντίγραφα τεκμηρίων που βρίσκονταν σε άλλους φακέλους.

Accruals

System of arrangement

Το αρχείο χωρίστηκε σε δύο ενότητες: Εθνική Αντίσταση και Αγρίνιο.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή: www.elia.org.gr

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Publication note

Ο μυστικός αγώνας της εθνικής αντιστάσεως ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ. Απόρρητα έγγραφα – άγνωστες πτυχές. Το χρέος μου προς την αλήθεια 55 χρόνια μετά, Ελεύθερη σκέψις, Αθήνα 1997

Notes area

Note

Το αρχείο χρειάζεται περαιτέρω ταξινόμηση κυρίως στα αποκόμματα εφημερίδων. Επίσης χρήζουν περαιτέρω εκκαθάρισης οι φάκελοι της ενότητας που αφορούν το Αγρίνιο.
Το αντίτυπο του βιβλίου του βρίσκεται στον φάκελο 6.

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Νοέμβριος 2003

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Archivist's note

Γιώργος Χαρωνίτης

Accession area