Αρχείο Α.Ε. 181 - Κρίνος, Σταμάτιος

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET Α.Ε. 181

Τίτλος

Κρίνος, Σταμάτιος

Ημερομηνία(ες)

  • 1834-1894 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

2 αρχειακά κουτιά

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1815-1886)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

1) Ο Σταμάτιος Δ. Κρίνος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1815, όπου διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα. Το 1829 πήγε στη Χίο, όπου ο αδελφός του Αθανάσιος διατηρούσε ιδιόκτητο φαρμακείο και ασκήθηκε εκεί για πέντε χρόνια στη φαρμακευτική τέχνη. Συγχρόνως διδάχθηκε φιλοσοφία από τον Νεόφυτο Βάμβα και αρχαία ελληνικά από τον Οικονομίδη Πεζάρο. Το 1835 πήγε στην Αθήνα και αφού παρακολούθησε μαθήματα στο αρτισύστατο φαρμακευτικό σχολείο, υποβλήθηκε σε εξετάσεις από το Ιατροσυνέδριο, και πήρε το δίπλωμα του φαρμακοποιού. Για να συμπληρώσει τις σπουδές του γράφτηκε στο Γυμνάσιο και το 1837 ίδρυσε φαρμακείο που έφερε το όνομά του. Το 1841 πήγε στην Πίζα όπου έμεινε δύο χρόνια παρακολουθώντας μαθήματα βοτανικής και χημείας και από εκεί στο Παρίσι όπου έμεινε μέχρι το 1846 συμπληρώνοντας τις γνώσεις του. Όταν επανήλθε στην Αθήνα έγινε υφηγητής της οργανικής χημείας και το 1861 διορίστηκε τακτικός καθηγητής φαρμακολογίας και φαρμακευτικής στην Ιατρική Σχολή. Δίδαξε επίσης και στο Σχολείο των Τεχνών.
Διετέλεσε μέλος του Iατροσυνεδρίου από το 1853 μέχρι το 1886, μέλος του αδελφάτου του νοσοκομείου «Η Ελπίς» (1854-1858, 1863), ελλανοδίκης της επί της Εμψυχώσεως της Εθνικής Βιομηχανίας Επιτροπής (1858, 1863, 1865) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής δια την Παγκόσμιον Έκθεσιν (1862).
Ήταν παντρεμένος με τη Βικτωρία Ζενεβράκη με την οποία είχε δύο παιδιά: τη Μαρία, σύζυγο του στρατιωτικού γιατρού Παναγιώτη Διαμαντόπουλου και τον Αθανάσιο που ήταν επίσης φαρμακοποιός.
Δημοσίευσε 1) Περί στύρακος (1881) και 2) Περί επιστημονικού προσδιορισμού των αρχαίων ελληνικών φυτών δια των ονομάτων του λαού κατά τόπους και χρόνους και της εκ τούτων ωφελείας εις την ετυμολογίαν και λεξικογραφίαν της ελληνικής γλώσσης (1881). Εξέδωσε το περιοδικό Ασκληπιός την περίοδο 1856-1859.

[Οι πληροφορίες προέρχονται από την ΜΕΕ και από τεκμήρια του αρχείου].

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Αθανάσιος, γιος του Σταματίου Κρίνου, φοιτητής της φιλολογίας το 1881, ανέλαβε μετά το θάνατό του πατέρα του, το 1886, το φαρμακείο. Διετέλεσε πάρεδρος του Ιατροσυνεδρίου (1892). Παντρεύτηκε την Αργυρώ (;) και απέκτησε δύο γιους: τον Πέτρο, έμπορο στην Ερμούπολη και τον Κωνσταντίνο.

[Οι πληροφορίες προέρχονται από την ΜΕΕ και από τεκμήρια του αρχείου].

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Γεώργιος Α. Κρίνος, γιος του Αθανασίου, γεννήθηκε στη Χίο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1872 και στη συνέχεια μετέβη στη Γερμανία για να συμπληρώσει τις σπουδές του. Το 1881 διορίστηκε έκτακτος καθηγητής της φαρμακευτικής χημείας και συνταγολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1891. Συνέγραψε Περί χημικής συνθέσεως και της σπουδαιότητος αυτής εις την φαρμακευτικήν.

[Οι πληροφορίες προέρχονται από την ΜΕΕ και από τεκμήρια του αρχείου].

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Αγορά από τον βιβλιογράφο-παλαιοπώλη Λαδά ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Χατζηδήμο που διέθετε πλουσιότατη βιβλιοθήκη. Μετά το θάνατο του Χατζηδήμου, ο Λαδάς και στη συνέχεια οι κληρονόμοι του άρχισαν να πωλούν βιβλία και αρχεία.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο του φαρμακοποιού Σταματίου Κρίνου αποτελείται κυρίως από χειρόγραφα του ιδίου, μελέτες και σημειώσεις, μεταφράσεις για τη φαρμακευτική και ιατρική, το κείμενο για τη μελέτη του περί στύρακος και την αντίστοιχη αλληλογραφία (1859-1882). Περιλαμβάνει επίσης τεκμήρια που αναφέρονται στις δραστηριότητες της Ιατρικής Εταιρείας, της Φαρμακευτικής Εταιρείας και το Ιατροσυνέδριο, στα οποία ο Κρίνος ήταν μέλος, και επιστολές από τους Εμμανουήλ και Αριστείδη Παπαδάκη από το Ρέθυμνο (1841-1886). Περιλαμβάνονται επίσης προσωπικά έγγραφα (άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, διορισμοί, περιουσιακά) του Σταματίου Κρίνου αλλά και των παιδιών του, Αθανασίου και Μαρίας, συζύγου Π. Διαμαντόπουλου (1834-1941). Τέλος υπάρχουν επιστολές του Σταματίου Δ. Κρίνου προς τον ανηψιό του Γεώργιο Α. Κρίνο την περίοδο των σπουδών του τελευταίου στη Γερμανία (1871-1873).

Φάκελος 1
1.1 Στ. Δ. Κρίνος Προσωπικά – οικογενειακά (1834-1886)
1.2 Στ. Δ. Κρίνος Ιατρική και Φαρμακευτική Εταιρεία, Ιατροσυνέδρια και περί επαγγελμάτων φαρμακεμπόρων και φαρμακοπωλών, ιστορικά περί φαρμακείων και φαρμακοπωλών (1841-1862).
1.3 Στ. Δ. Κρίνος Μελέτη και αλληλογραφία περί στύρακος (1859-1882)
1.4-5 Στ. Δ. Κρίνος «Περί φαρμάκων και Ιατρικής»
1.6 Στ. Δ. Κρίνος «Συγγράμματα Ιατρικής. Ιστορικαί σημειώσεις»
Φάκελος 2
2.1 Στ. Δ. Κρίνος «Χειρόγραφα Κρίνου και αρχαίοι συγγραφείς»
2.2 Στ. Δ. Κρίνος Αλληλογραφία (1879-1886)
2.3 Αθανάσιος Στ. Κρίνος (1878-1894)
2.4 Γεώργιος Α. Κρίνος (1871-1891)

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Πεδίο συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σημείωση δημοσίευσης

Σταμάτιος Δ. Κρίνος, Περί στύρακος, διατριβή φαρμακογραφική. Εν Αθήναις, εκ του τυπογραφείου Ερμού, 1862.

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Σπάνιο τεκμήριο η έκθεση κατάθεσης σήματος, στο πρωτοδικείο, για την προστασία φαρμακευτικών και χημικών ειδών κατασκευής Αθανασίου Στ. Κρίνου (1893). [φακ. 2.3 Αθανάσιος Στ. Κρίνος, 1878-1894]

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Σημεία πρόσβασης είδους

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Δεκέμβριος 2003

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Το αρχειακό υλικό ταυτίστηκε με δακτυλόγραφη καταγραφή τεκμηρίων προς πώληση του βιβλιογράφου–παλαιοπώλη Λαδά, όπου και περιγράφεται. [Μου την παρέδωσε ο Μ. Χαριτάτος και βρίσκεται στον φακ.1]

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες