Fonds Α.Ε. 14/99 - Κοντογόνης, Κωνσταντίνος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 14/99

Title

Κοντογόνης, Κωνσταντίνος

Date(s)

  • 1858-1862 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 φάκελος RB

Context area

Name of creator

(1812-1878)

Biographical history

Ο Κωνσταντίνος Κοντογόνης, καθηγητής Θεολογίας, γεννήθηκε στη Τεργέστη το 1812 και πέθανε στην Αθήνα το 1878. Μαθήτευσε στην Ελληνική Σχολή της Τεργέστης, έκανε σπουδές Φιλοσοφίας και Θεολογίας στη Γερμανία και στη συνέχεια πήγε στη Βιέννη, όπου συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον Κ. Γκαρπολά και άλλους λογίους στην έκδοση του λεξικού του Άνθιμου Γαζή (1836). Όταν ήρθε στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε για σαράντα χρόνια, ενώ συγχρόνως δίδασκε και στη Ριζάρειο Σχολή. Το 1854-55 διετέλεσε πρύτανις του Πανεπιστημίου. Ο Κοντογόνης εξέδιδε για μεγάλο διάστημα το μηνιαίο περιοδικό Ευαγγελικός Κήρυξ (1857-1871) και δημοσίευσε πολλά επιστημονικά συγγράμματα ποικίλου περιεχομένου. Τιμήθηκε από τη Θεολογική Σχολή, που τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα το 1862, καθώς και από την Εκκλησιαστική Ακαδημία της Πετρούπολης. Έργα του : 1) Επιτομή της ελληνικής μυθολογίας (δ΄έκδ. 1872) 2) Εγχειρίδιον της εβραϊκής αρχαιολογίας (1844) 3) Φιλολογική και κριτική ιστορία των από α΄- η΄εκατονταετηρίδος ακμασάντων πατέρων της Εκκλησίας (1851-53) 4) Εισαγωγή εις την Αγίαν Γραφήν και στοιχεία ερμηνευτικής (1859) 5) Εκκλησιαστική ιστορία.

Name of creator

Biographical history

Ο Παύλος Ιωάννου ήταν καθηγητής Εγχειρητικής, Ανατομίας και Επιδεσμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καταγόταν από την Καστοριά της Μακεδονίας και γνωρίζουμε ότι πέθανε το 1897. Μετά το διαδακτορικό του δίπλωμα (1858) πήγε στη Γερμανία και Γαλλία, όπου ασχολήθηκε ειδικότερα με την Ανατομία και τη Χειρουργική. Όταν επανήλθε στην Ελλάδα διορίστηκε το 1862 καθηγητής στην Ιατρική Σχολή. Το 1883 του ανατέθηκε η διεύθυνση του νοσοκομείου αφροδισίων νοσημάτων και η διδασκαλία των σχετικών μαθημάτων. Το 1891-92 διετέλεσε πρύτανις του Πανεπιστημίου. Έργα του: Εγχειρίδιον συστηματικής ανατομίας του ανθρώπου (Αθήναι 1878, γ΄έκδ, 1884) και Εγχειρίδιον Χειρουργικής (1884). Δημοσίευσε άρθρα στην Ιατρική Εφημερίδα, Γαληνό και Ασκληπιό. Δημοσίευσε μελέτες για την αρχαία ιατρική (“Μελέται περί της χειρουργικής των αρχαίων”, “Περί της κατ΄αναφοράν προς την ανατομίαν αρχαίας ελληνικής πλαστικής του ανθρωπίνου σώματος”). Στο συνέδριο συφιλιδολογίας και δερματολογίας στη Βιέννη, είχε μιλήσει για τη σύφιλη στους αρχαίους.

Archival history

Η αλληλογραφία βρέθηκε στο σπίτι της κας Αβέρωφ, κόρης Καυταντζόγλου, χωρίς να γνωρίζει η ίδια την προέλευσή της. Από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας δεν τεκμηριώθηκε κάποια συγκεκριμένη σχέση, παρά μόνο το στοιχείο ότι ο Ιωάννου αναφέρεται και στέλνει χαιρετίσματα στον Καυταντζόγλου

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά Μαίρης Αβέρωφ, Μάιος 1999.

Content and structure area

Scope and content

Ογδόντα δύο (82) επιστολές του Παύλου Ιωάννου προς τον Κωνσταντίνο Κοντογόνη κατανεμειμένες στη χρονική περίοδο 1858-1862 ως εξής: δέκα τέσσερις επιστολές από Βιέννη (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1858), σαράντα δύο επιστολές από Βιέννη (Ιανουάριος - Δεκέμβριος 1859), επτά επιστολές από Βιέννη (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1860), έντεκα επιστολές από Παρίσι και Λονδίνο (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1861), οκτώ επιστολές από Παρίσι και Πίζα (Ιανουάριος - Μάρτιος 1862).
Το περιεχόμενο των επιστολών αναφέρεται στις συνθήκες διαβίωσης του Ιωάννου, στη θεωρητική και πρακτική άσκησή του στη Χειρουργική και Ανατομία, στις επιστημονικές και συγγραφικές δραστηριότητές του γενικότερα, και σε πρόσωπα (Έλληνες και ξένους) που συναναστρέφεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Χρονολογική κατάταξη αλληλογραφίας

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Ε.Λ.Ι.Α.: αρχείο Θ. Φαρμακίδη

Related descriptions

Notes area

Note

Οι επιστολές είναι γραμμένες στα ελληνικά και μερικές στα γερμανικά.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Accession area

Related people and organizations

Related genres

Related places