Αρχείο Α.Ε. 39/98 - Βαλσαμάκης, Επαμεινώνδας

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET Α.Ε. 39/98

Τίτλος

Βαλσαμάκης, Επαμεινώνδας

Ημερομηνία(ες)

  • 1861-1940 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

1 φάκελος

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Επαμεινώνδας Βαλσαμάκης (Ολτενίτζα Ρουμανίας, 1887 - Αθήνα ; ), ήταν γιος του εμποροκτηματία Αντωνίου Βαλσαμάκη και της Αμαλίας. Οι γονείς του, εγκατεστημένοι στη Ρουμανία, κατάγονταν από την Κεφαλλονιά. Το 1906 η οικογένεια διώχτηκε από την Ρουμανία και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ο Επαμεινώνδας σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες και ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Δικαίου, της Φιλοσοφίας και των Πολιτικών Επιστημών.
Έλαβε μέρος στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους, τραυματίστηκε μάλιστα στη μάχη των Γιαννιτσών. Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αρχηγός λεγεώνας ελλήνων εθελοντών στο πλευρό των Γάλλων. Ο ίδιος τραυματίστηκε και προβιβάστηκε σε λοχαγό, τιμήθηκε δε από τον πρόεδρο της γαλλικής Βουλής και τον γάλλο υπουργό Στρατιωτικών.
Ο Επαμεινώνδας Βαλσαμάκης υπήρξε εξέχων δικηγόρος και αρθρογραφούσε σε εφημερίδες για δικαστικές υποθέσεις. Παράλληλα αναμίχθηκε στην πολιτική, αρχικά ως βενιζελικός υποψήφιος βουλευτής Κεφαλλονιάς (στις εκλογές του Μαΐου του 1915), κατόπιν ως υποστηρικτής του βασιλιά Κωνσταντίνου. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1923 συμμετείχε στο κρυφό μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο, που έγινε στο σπίτι της Ελένης Αναστασίου Μεταξά όπου και απήγγειλε το ποίημά του «Στον θάνατό του». Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιος του Βασιλικού Αντιδημοκρατικού Συνδυασμού στην Κεφαλλονιά. Το 1935 εμφανίζεται φανατικός υποστηρικτής του Κονδύλη, και της επαναφοράς της βασιλείας. Στις 28/11/1936, δημοσίευσε στην εφημερίδα Εθνική δύο ποιήματα αφιερωμένα στη μνήμη του Κωνσταντίνου («Στον θάνατό του» και «Επιστροφή»), με την ευκαιρία της μετακομιδής των λειψάνων της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα.
Επίσης ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων, όπως τις επιθεωρήσεις «Παρί-Ψυρρή» (1926) και «Πιφ-Παφ-Πουφ» (με το ψευδώνυμο Όντας Βήτα) και το δράμα «Κοντέσσα Θεοτόκη», που ερμηνεύτηκαν από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Την περίοδο 1932-1935 υπήρξε συνεργάτης του εβδομαδιαίου παρισινού περιοδικού Détéctive, ενώ το 1935 έθεσε υποψηφιότητα ως έκτακτος καθηγητής Πολιτικής και Διπλωματικής Ιστορίας, και του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου. Την ίδια χρονιά προσπάθησε να οργανώσει τμήμα ελλήνων εθελοντών για να πολεμήσουν με τα ιταλικά στρατεύματα στην Αιθιοπία.
Ο Βαλσαμάκης υπήρξε δεινός ξιφομάχος, υποστηρικτής του θεσμού της μονομαχίας. Το 1931 δημοσιεύτηκε σειρά συνεντεύξεών του στην εφημερίδα Ελληνική με θέμα την επαναφορά του θεσμού και την εξιστόρηση διαφόρων μονομαχιών.
Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το αρχείο αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο του 1998.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχειακκό υλικό αναφέρεται στην δράση του ως αρχηγού της ελληνικής λεγεώνας στην Γαλλία και τη στρατιωτική του δράση εν γένει, τις σπουδές του στη Γαλλία, στην υποψηφιότητά του για την θέση καθηγητή στη Νομική, στην πολιτική του δράση, στα θεατρικά του έργα, στην συνεργασία του με το περιοδικό Détéctive, στις απόψεις του για την επαναφορά του θεσμού της μονομαχίας, στην σύνθεση ποιημάτων για διάφορους γνωστούς του, τον Κωνσταντίνο και τον Κονδύλη, στα σχέδια έκδοσής των ποιημάτων για τον Κωνσταντίνο. Περιέχονται επίσης πιστοποιητικά μελών της οικογένειάς του, φωτογραφίες καλλιτεχνών του κινηματογράφου (Γκρέτα Γκάρμπο κ.ά.) καθώς και φωτογραφίες των M. Nordau (1912), Maurice Rostand (1916) και Κώστα Βιδάλη με χειρόγραφες αφιερώσεις στον Βαλσαμάκη, σημειώσεις του στα γαλλικά και φυλλάδια με σατιρικά τραγούδια από τον πόλεμο του 1940. Τέλος υπάρχουν φωτογραφίες του Βαλσαμάκη, του βασιλιά Κωνσταντίνου, του Κονδύλη κ.ά., που έχουν ενταχθεί στο Φωτογραφικό Αρχείο του Ε.Λ.Ι.Α.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Η ταξινόμηση είναι θεματική.

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Πεδίο συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Ε.Λ.Ι.Α.: Υλικό για τη λεγεώνα Eλλήνων εθελοντών στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχει στο αρχείο Δραγάτση - Παλαιολόγου.

Related descriptions

Σημείωση δημοσίευσης

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Το υλικό του αρχείου είναι ιδιαίτερα αποσπασματικό.

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Σημεία πρόσβασης είδους

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες