Fonds ADM263.01 - Αρχείο Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Ελευσίνας

Identity area

Reference code

GRGSA-CSA- ADM263.01

Title

Αρχείο Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Ελευσίνας

Date(s)

  • 1973-1985 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 φάκελος

Context area

Name of creator

Administrative history

Η ναυτική εκπαίδευση τέθηκε σε σύγχρονες βάσεις το 1927 οπότε ιδρύθηκε στον Πειραιά Δημόσια Ναυτική Σχολή με σκοπό την εκπαίδευση πλοιάρχων και μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Το 1930 συστάθηκε δημόσια σχολή στην Ύδρα με την επωνυμία «Σχολή Εμπορικής Ναυτιλίας». Οι σχολές υπάγονταν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ναυτικών. Στην συνέχεια ως το 1951 εκδόθηκαν διάφορα νομοθετήματα που κανόνιζαν τα της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Το 1951 με τον ΑΝ 1864/1951 μπήκαν οι βάσεις για την κατασκευή κτιρίων Δημοσίων Σχολών Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ήδη στο ΝΔ 3973/1959 αναφέρονται τρεις Δημόσιες Σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης : Ύδρας, Ασπροπύργου, Κύμης οι οποίες παρέμεναν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Από τότε ως το 1975 εκδόθηκαν πολλά νομοθετήματα με τα οποία συστήνονταν νέες σχολές και οριζόταν ο κανονισμός λειτουργίας τους.

Αναφορικά με το υλικό που καλύπτει το αρχείο ισχύουν οι κανονισμοί που εκδόθηκαν το 1975 και το 1983 (αποφάσεις Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αριθ. 82032/4/75 της 26 Σεπτ./24 Οκτ. 1975 και Αριθ.80015/783/83 της 15 Απρ./26 Μαΐου 1983 αντίστοιχα). Στο μεσοδιάστημα, το 1979, οι ΔΣΕΝ είχαν αναβαθμιστεί σε Ανώτερες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του 1983 υπήρχαν τρεις κατηγορίες ΑΔΣΕΝ (κατά σειρά προβαδίσματος): 1.Σχολή Πλοιάρχων 2.Σχολή Μηχανικών 3.Σχολή Ραδιοτηλεγραφητών. Οι Σχολές διακρίνονταν σε εσωτερικής φοίτησης (δωρεάν σίτιση και στέγαση εντός της Σχολής) και οι σχολές εξωτερικής φοίτησης. Σχολές εξωτερικής φοίτησης ήταν οι ΑΔΣΕΝ: Ασπροπύργου, Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Πειραιά. Στον Ασπρόπυργο λειτουργούσε η Σχολή Πλοιάρχων ενώ στην Ελευσίνα η Σχολή Μηχανικών. Φαίνεται ότι η Σχολή Πλοιάρχων στον Ασπρόπυργο λειτουργούσε σε επίπεδο Διεύθυνσης και η Σχολή Μηχανικών Ελευσίνας σε επίπεδο Τμήματος και διοικητικά υπαγόταν στη Σχολή Ασπροπύργου, αν κρίνουμε από τη μορφή ονόματος της Σχολής Ελευσίνας στο Πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής.

Η ναυτική εκπαίδευση αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο με την ίδρυση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Ν 2638 της 1/2 Σεπτ. 1998 «Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 204). Σύμφωνα με το νόμο λειτουργούν οι παρακάτω ΑΕΝ:
• Α΄ Α.Ε.Ν. Ασπροπύργου, με έδρα τον Ασπρόπυργο: α) Σχολή Πλοιάρχων, β) Σχολή Μηχανικών
• Β΄ Α.Ε.Ν. Μακεδονίας, με έδρα τη Νέα Μηχανιώνα: α)Σχολή Πλοιάρχων, β)Σχολή Μηχανικών
• Γ΄ Α.Ε.Ν. Κρήτης, με έδρα τα Χανιά: α)Σχολή Πλοιάρχων, β)Σχολή Μηχανικών
• Δ΄ Α.Ε.Ν. Ύδρας, με έδρα την Ύδρα: Σχολή Πλοιάρχων
• Ε΄ Α.Ε.Ν. Κύμης, με έδρα την Κύμη: Σχολή Πλοιάρχων
• ΣΤ΄ Α.Ε.Ν. Σύρου, με έδρα τη Σύρο: Σχολή Πλοιάρχων
• Ζ΄ Α.Ε.Ν. Χίου, με έδρα τη Χίο: Σχολή Μηχανικών
• Η΄ Α.Ε.Ν.Οινουσσών, με έδρα τις Οινούσσες: Σχολή Πλοιάρχων
• Θ΄ Α.Ε.Ν Ιονίων Νήσων, με έδρα το Αργοστόλι: Σχολή Πλοιάρχων
• Ι΄ Α.Ε.Ν. Ηπείρου, με έδρα την Πρέβεζα: Σχολή Πλοιάρχων

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δημόσια Αποστολή
Φορέας παράδοσης: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Ανώτερη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου (ΑΔΣΕΝ/Α), Παράρτημα Ελευσίνας (Μηχανικών)
Ημερομηνία εισαγωγής: 1991-03-15
ΑΒΕ: 862

Content and structure area

Scope and content

Το υλικό αφορά τη λειτουργία της Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Ελευσίνας (ΑΔΣΕΝ/Μ/Ε). Περιέχει υπηρεσιακή αλληλογραφία με τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που εμπλέκονται στην εκπαίδευση Ναυτικών: τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Εμπορικού Ναυτικού / Διεύθυνση Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΕΚ ΔΝΕΚ), τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Σχολών Εμπορικού Ναυτικού (ΔΟΛΣ), την Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων (ΥΝΜ), την Διεύθυνση Διοικήσεως (ΔΔ), την ΑΣΔΕΝ Πλοιάρχων Ασπροπύργου σχετικά με τη λειτουργία της Σχολής. Περιλαμβάνονται έγγραφα σχετικά με:

α) Διοίκηση: ανάρτηση ημερησίων διαταγών, οικονομικά, την εγγραφή των τέκνων του προσωπικού σε κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων (ΧΑΝ), κατάθεση δικαιολογητικών εγγραφής υποψηφίων, μαθήματα ξένων γλωσσών (κυρίως χωρών της ΕΟΚ), συντήρηση κτηριακών εγκαταστάσεων, λειτουργία Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ΔΣΕΝ κ.ά

β) Φοίτηση: κανονισμούς εκπαίδευσης, προγράμματα σπουδών, πίνακες μετεξεταστέων και αποφοίτων, σχέσεις με ιδιωτικές ναυτικές σχολές, μέριμνα για την έκδοση ναυτικών φυλλαδίων των αποφοίτων (ΥΝΜ), διεξαγωγή διαλέξεων από ιδιωτικές εταιρείες (Motor Oil) κ.ά.

γ) Διδακτικό προσωπικό: θέματα επιμόρφωσης, διορισμών, συμμετοχή σε συνέδρια / σεμινάρια, μελέτες και σχολιασμό διδακτικών βιβλίων εκδόσεων κ.ά.

Appraisal, destruction and scheduling

Το υλικό προήλθε από εκκαθάριση του Γενικού Αρχείου της ΑΔΣΕΝ/Μ/Ελευσίνας

Accruals

System of arrangement

Σύμφωνα με το ΒΔ 541/1962 το αρχείο των υπηρεσιών του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας χωρίζεται σε Μόνιμο και Γενικό. Το Γενικό αρχείο περιλαμβάνει την τρέχουσα αλληλογραφία που δεν περιέχει στοιχεία για μελλοντική χρησιμοποίηση.

Όταν το υλικό εισήλθε στην ΚΥ των ΓΑΚ τα έγγραφα έφεραν αρίθμηση φθίνουσα που δεν αντιστοιχούσε σε μια λογική ταξινόμησης. Φαινόταν περισσότερο να είναι τυχαία αρίθμηση εγγράφων προκειμένου να καταγραφούν σε κάποιο βιβλίο ευρετηρίου.

Τα έγγραφα μέχρι το 1982 περίπου φέρουν την ένδειξη ΓΕ [Γενικό αρχείο]. Μετά το 1982 φαίνεται ότι το αρχείο της υπηρεσίας χωρίστηκε σε φακέλους ανά θέματα. Στα έγγραφα του αρχείου υπάρχουν ενδείξεις αρχειοθέτησης σε φακέλους: 8, 9 (Επιμόρφωση, ξένες γλώσσες), 12 (υποβολή δικαιολογητικών υποψηφίων), 23 (αλληλογραφία με ΥΝΜ), 30, 34 (εκπαιδευτική συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες), 36, 39, 50, 85.

Λόγω του μικρού όγκου του υλικού αποφασίστηκε να τηρηθεί χρονολογική ταξινόμηση των εγγράφων και σχηματίστηκαν υποφάκελοι αλληλογραφίας: 1973-1979, 1980-1981,1982, 1983, 1984-1985.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Note

Το αρχείο έχει τοποθετηθεί στο ίδιο κυτίο με αρχεία μικρού μεγέθους που προέρχονται από υπηρεσίες του ΥΕΝ. Συγκεκριμένα, στο ίδιο κυτίο περιέχονται τα αρχεία:
ΑΒΕ 862: ΥΕΝ, ΑΣΔΕΝ Μηχανικών Ελευσίνας
ΑΒΕ 1213: ΥΕΝ, Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο Αμβούργο
ΑΒΕ 1828: ΥΕΝ, Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο Αμβούργο
ΑΒΕ 1779: ΥΕΝ, Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, Δ΄ Τμήμα Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (Γενικό), 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Δεκέμβριος 2011

Script(s)

Sources

Archivist's note

Πρώτη περιγραφή από τη Μίνα Σταθοπούλου Δεκέμβριος 2008
Η παρούσα περιγραφή συντάχθηκε από τον Γιώργο Χαρωνίτη τον Δεκέμβριο του 2011

Accession area