Αρχείο ADM35 - Αρχείο Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (πρώην «Βασιλική Πρόνοια»)

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GRGSA-MAG ADM35

Τίτλος

Αρχείο Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (πρώην «Βασιλική Πρόνοια»)

Χρονολογία(ες)

  • 1959-2003 (Creation)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1970 - 1998)

Διοικητική ιστορία

Ο Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας αποτελεί μετεξέλιξη της «Βασιλικής Πρόνοιας» (ΦΕΚ 125/2.6.1970) και περιλαμβανόταν σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 1 Ν. 1829|1990 και άρθρο 4 Ν. 1943|1991, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας. Με το άρθρο 7 Ν. 2646|1998 ο Εθνικός Οργανισμός Προνοίας, το Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης (ΠΙΚΠΑ) και το "Κέντρο Βρεφών Η ΜΗΤΕΡΑ" καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύθηκαν με τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), που συστήθηκε με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου.

Όνομα του παραγωγού

(1955-1970)

Διοικητική ιστορία

Το Βασιλικό Ίδρυμα Πρόνοιας ή Βασιλική Πρόνοια ήταν ένας οργανισμός με σκοπό τη φροντίδα των παιδιών. Δημιουργήθηκε το 1955, ως συνέχιση της Ερανικής Επιτροπής «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος» που ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 με την πρωτοβουλία της Βασίλισσας Φρειδερίκης.
Αρχικά το έργο της Πρόνοιας (με το πλήρες όνομα «Έρανος "Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος" υπό την Υψηλήν Προστασίαν της ΑΜ της Βασιλίσσης») ήταν οι παιδουπόλεις (περίπου 52 στο απόγειό τους) αλλά με την επιστροφή της πλειοψηφίας των παιδιών στα σπίτια τους το 1950, άλλαξε κατεύθυνση ιδρύοντας τα Σπίτια του Παιδιού (αναφέρονται ως «εγκατεστημένα σε 260 Ακριτικά χωριά»), δύο Αγροτικές Οικοκυρικές Σχολές για κορίτσια (μετεξέλιξη Παιδουπόλεων), μια πρωτοβάθμιος Αγροτική Σχολή, μια τεχνική σχολή για αγόρια, πρόγραμμα οικοτεχνίας (ιδιαίτερα η ταπητουργία), η εθνικοθρησκευτική αγωγή, έργα κοινής ωφελείας, νηπιαγωγεία, έκδοση περιοδικών («Το Σπίτι του Παιδιού», «Η Παιδούπολη») και αργότερα Ομάδες Βοήθειας Υπαίθρου, «Αστικά Κέντρα» (15 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα για εξωσχολική επαγγελματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία), Κέντρα Νεότητας (σε άλλες πόλεις).
Η Βασιλική Πρόνοια δεν ήταν κρατικός οργανισμός, αλλά είχε σημαντική υποστήριξή του και με νομικές πράξεις αλλά και με χρηματοδότηση μέσω έμμεσης φορολογίας και διάθεση εκτάσεων.
Η «Βασιλική Πρόνοια» μετεξελίχθηκε το 1970 σε «Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας» (Ε.Ο.Π.) (ΦΕΚ 125/2.6.1970).

Όνομα του παραγωγού

(1998 - 2003)

Διοικητική ιστορία

Με το άρθρο 7 Ν. 2646/1998 ο Εθνικός Οργανισμός Προνοίας, το Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης (ΠΙΚΠΑ) και το "Κέντρο Βρεφών Η ΜΗΤΕΡΑ" καταργήθηκαν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύθηκαν με τον Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ), που συστήθηκε με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου. Με το Ν. 3106/2003 ο ΕΟΚΦ καταργήθηκε και οι αρμοδιότητές του πέρασαν στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.) , Το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας (Ε.ΣΥ.Κ.Φ.) και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Παραδόθηκε στα Γ.Α.Κ. από το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Παρέμβασης και Υγείας (ΔΟΚΠΥ) Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. ΑΒΕ: 477.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Βιβλία: Υλικού κέντρου Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕ.Φ.Ο.) Νέας Ιωνίας, Γενικό Μητρώο Βιβλιοθήκης ΣΚΚ Ν. Ιωνίας, Πρωτόκολλο Αλληλογραφίας ΚΕΦΟ Ν. Ιωνίας, Φάκελοι: Δελτίο Εξαγωγής Παιδικού Σταθμού ΕΟΠ, Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης ΜΗΔΑ – ΚΕΦΟ Βόλου – Ν. Ιωνίας, Φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα