Fonds ADM415.08 - Αρχείο Βασιλείου Πετιμεζά (Κ341)

Identity area

Reference code

GRGSA-CSA- ADM415.08

Title

Αρχείο Βασιλείου Πετιμεζά (Κ341)

Date(s)

  • 1825 - 1882 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

3 φάκελοι, 55 έγγραφα

Context area

Name of creator

(1786-1872)

Biographical history

Γεννήθηκε στα Σουδενά Καλαβρύτων και ήταν γιος του αρματωλού Αθανασίου, γόνου της ιστορικής οικογένειας των Πετιμεζάδων. Το 1804 κατέφυγε στη Ζάκυνθο ύστερα από τη δολοφονία του πατέρα του και κατατάχθηκε στον ρωσικό στρατό. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία και ανέλαβε τη μύηση του Οδυσσέα Ανδρούτσου στη Στερεά Ελλάδα. Παρέστη στην Αγία Λαύρα κατά τη κήρυξη της επανάστασης την 25 Μαρτίου. Όταν άρχισε ο αγώνας, πολιόρκησε μαζί με τους λοιπούς Πετιμεζαίους τους Τούρκους των Καλαβρύτων. Tον Απρίλιο του 1821 έλαβε μέρος στη μάχη του Λεβιδίου, στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και στις μάχες κατά του Δράμαλη και του Ιμπραήμ. Έλαβε τον βαθμό του στρατηγού των ατάκτων στρατευμάτων από το 1822 και το 1827 ονομάστηκε γενικός αρχηγός των Όπλων των επαρχιών Αχαΐας και Ηλείας. Μετείχε στην Γ΄ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας, στην Δ΄ Εθνική Συνέλευση του Άργους (1829) και στην Ε΄ Εθνική Συνέλευση Άργους και Ναυπλίου (1831 – 1832). Επί Καποδίστρια τιμήθηκε με το βαθμό του χιλιάρχου και διετέλεσε μέλος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου (1831). Το 1834 έλαβε τον βαθμό του συνταγματάρχη της Ελληνικής Φάλαγγας και ανέλαβε την διοίκηση της 10ης Τετραρχίας (Αχαΐας). Αργότερα παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία. Το 1847 ονομάστηκε υποστράτηγος. Ήταν πληρεξούσιος Καλαβρύτων στην Εθνική Συνέλευση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, βουλευτής Καλαβρύτων (1844 – 1847 και 1847 - 1850), γερουσιαστής (1861 – 1862), επίτιμος υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ και αντιστράτηγος (1864). Πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1872 στο Αίγιο.

Name of creator

Biographical history

Ήταν γιος του Βασίλειου Πετιμεζά. Ακολούθησε αρχικά την στρατιωτική παράδοση της οικογένειας και εισήλθε στη σχολή Ευελπίδων. Απολύθηκε όμως το 1844 επειδή έλαβε μέρος σε στάση εναντίον του Όθωνα. Το 1854 έλαβε μέρος στην επανάσταση της Ηπείρου, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Εξελέγη βουλευτής ενώ για ένα διάστημα διετέλεσε αντιπρόεδρος της Βουλής.

Archival history

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθανασίου Φωτόπουλου στη δημοσίευσή του για το αρχείο του Βασιλείου Πετιμεζά, μετά τον θάνατο του τελευταίου το 1872 το αρχείο περιήλθε στον γιο του Γεώργιο ο οποίος το κληροδότησε στον γιο του Κωνσταντίνο Πετιμεζά. Αργότερα το αρχείο πέρασε στην κατοχή του δημοσιογράφου Ηρακλή Ν. Πετιμεζά ο οποίος το παρέδωσε στον απόγονο της οικογένειας Πετιμεζά Γεώργιο Γερογιάννη. Μετά τον θάνατο του τελευταίου ο κάτοχος του αρχείου αγνοείται, ενώ έγγραφα του αρχείου, σύμφωνα πάντα με τον Φωτόπουλο, πουλήθηκαν σε δημοπρασία αθηναϊκού παλαιοβιβλιοπωλείου. Το περιεχόμενο του συνόλου του αρχείου είναι γνωστό από σημειώσεις του Κωνσταντίνου Πετιμεζά που παρέδωσε ο Ηρακλής Πετιμεζάς στον Φωτόπουλου τις οποίες ο τελευταίος δημοσίευσε το 2006. Οι σημειώσεις αποτελούν σύντομη περιγραφή κάθε τεκμηρίου του αρχείου και σύμφωνα με αυτές το σύνολο των εγγράφων του αρχείου ήταν 718 και κάλυπταν τη χρονική περίοδο 1821-1882. Τα έγγραφα αριθμήθηκαν από τον συντάκτη του ευρετηρίου Κωνσταντίνο Πετιμεζά τη δεκαετία του 1920. Στα έγγραφα που περιήλθαν στα ΓΑΚ η αρίθμηση σημειώνεται με ερυθρά μελάνη. Από τον δημοσιευμένο κατάλογο του Φωτόπουλο διαπιστώνεται ότι κάποια από τα αριθμημένα έγγραφα έλειπαν ήδη κατά τη σύνταξη του καταλόγου. Εκτός από την αρίθμηση, ακόμη μια ένδειξη ότι τα έγγραφα που περιήλθαν στα ΓΑΚ αποτελούν τμήμα του αρχείου του Βασιλείου Πετιμεζά, είναι η ύπαρξη σε μερικά έγγραφα σφραγίδας με ένδειξη «Βιβλιοθήκη Χριστόδουλου Γ. Γερογιάννη».

Immediate source of acquisition or transfer

Δημόσια Αποστολή
Φορέας παράδοσης: Ελληνική Αστυνομία, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και Αρχαιοκαπηλίας
Ημερομηνία εισαγωγής: 31/1/2002
ΑΒΕ: 1188

Content and structure area

Scope and content

Έγγραφα υπουργείων, δημοσίων αρχών και ιδιωτικές επιστολές που αφορούν τη δράση του Βασιλείου Πετιμεζά κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, τη μετεπαναστατική στρατιωτική και πολιτική του δράση, τη συμμετοχή του στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, την αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την πατρίδα κατά τη διάρκεια του βίου του, αλλά και μετά τον θάνατό του. Το αρχείο περιλαμβάνει, επίσης, έγγραφα που αφορούν τον αδελφό του Βασιλείου Πετιμεζά Γκολφίνο καθώς και προσωπική αλληλογραφία του γιου του Γεωργίου Πετιμεζά.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Διατηρήθηκε η αρχική κατάταξη των εγγράφων σύμφωνα με το δημοσιευμένο ευρετήριο του συνόλου του αρχείου του Βασιλείου Πετιμεζά. Ακολουθώντας τη λογική της αύξουσας αρίθμησης των εγγράφων, δημιουργήθηκαν τρεις φάκελοι: ο πρώτος συγκεντρώνει έγγραφα σταθμούς της βιογραφίας του Πετιμεζά και αναγνώρισης των υπηρεσιών του προς την πατρίδα, ο δεύτερος περιλαμβάνει έγγραφα της στρατιωτικής και πολιτικής του δράσης, ενώ ο τρίτος αποτελείται από αλληλογραφία του γιου του Γεωργίου Πετιμεζά.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

  • Greek

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Εργαλείο έρευνας σε ΔΙΠΑΠ

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

ΓΑΚ, Κ.Υ., Συλλογή Βλαχογιάννη, Κατάλογος Α΄, φ. 232 «Αρχείο Γενναίου Κολοκοτρώνη»
ΓΑΚ, Κ.Υ., Συλλογή Βλαχογιάννη, Κατάλογος Α΄, φ. 272 «Σημειώματα περί Πετμεζαίων»

Related descriptions

Publication note

Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, «Το Αρχείον του στρατηγού της Επαναστάσεως του 1821 Βασιλείου Πετιμεζά», Πρακτικά του εκτάκτου Αχαϊκού Πνευματικού Συμποσίου 2006 (Αίγιον 26-28 Μαΐου 2006), Αθήναι 2009, 429-496.
Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, «Αυτοβιογραφία Βασιλείου Πετιμεζά», Πρακτικά Γ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήναι 1987-1988,
Αν. Γούδας, Βίοι παράλληλοι των επί της αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών, τ. Η΄, Αθήναι 1876.
Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, Ιστορικά των Πετιμεζαίων. Ανέκδοτα κείμενα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αθήναι 1982.

Notes area

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Accession area