Fonds GRHANHD - Αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ)

Identity area

Reference code

GRHANHD

Title

Αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ)

Date(s)

  • 1897 - 2014 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

≥4,8 χλμ.

Context area

Name of creator

Biographical history

Έχει αποστολή να συγκεντρώνει και να διαφυλάσσει κάθε πληροφορία σχετική με την Ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και να παρέχει πληροφορίες σε έλληνες πολίτες και σε πνευματικές κοινότητες που αναφέρονται και ασχολούνται με τη μελέτη και προαγωγή της Ελληνικής Ναυτικής Ιστορίας. Παράλληλα έχει ως αποστολή την παραλαβή- φύλαξη και διαχείριση αρχειακού υλικού σχετικού με το Π.Ν., είτε αυτό προέρχεται από τα Πολεμικά Πλοία και τις Ναυτικές Υπηρεσίες, είτε από δωρεές τρίτων.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

"Συγκεκριμένα τα αρχεία της ΥΙΝ περιλαμβάνουν έγγραφα σχετικά με τον Ελληνικό Στόλο του επαναστατημένου έθνους της περιόδου 1821- 1830, επίσης του Πολεμικού Στόλου του Ελληνικού κράτους από το 1830 μέχρι σήμερα. Συνήθως είναι, είτε μεμονωμένα έγγραφα- διαταγές- κανονισμοί, είτε αρχεία πλήρη ή ελλιπή των Ελληνικών Πολεμικών Πλοίων. Εκτός των ανωτέρω, στην ΥΙΝ φυλάσσονται προσωπικά αρχεία ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών από το 1912 και εξής ανάμεσα στα οποία εντυπωσιακά είναι των Βανδώρου, Σακελλαρίου, Παπαβασιλείου κ.α. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα φυλασσόμενα πεπραγμένα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στο Ημερολόγιο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αυτά προέκυψαν με βάση τα βιβλία των Πολεμικών Πλοίων και τα αρχεία των Ναυτικών Υπηρεσιών και σύμφωνα όπως εικάζεται, με πρωτοβουλία του Ναυάρχου Αλέξανδρου Σακελλαρίου μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένα πολύτιμο για την Ιστορία του Έθνους Ιστορικό Αρχείο, είναι αυτό του Εμφυλίου Πολέμου, από τη μελέτη και τη δημοσίευση του οποίου θα αλλάξουν σημαντικά οι απόψεις για αυτόν τον εσωτερικό πόλεμο των Ελλήνων.

Στον πλούτο της ΥΙΝ ανήκει και το αρχείο που αναφέρεται στη Μέση Ανατολή και τη παρουσία εκεί της Ελληνικής Κυβέρνησης και της διοίκησης του Π.Ν.

Στους θησαυρούς κυριολεκτικά της ΥΙΝ συγκαταλέγεται πλούσιο Φωτογραφικό Αρχείο ιστορικής αξίας από το 1910 (χαρακτηριστικά αναφέρονται φωτογραφίες των πρώτων καταδυόμενων- υποβρυχίων ΔΕΛΦΙΝ καθώς και των πρώτων αεροπλάνων που διοικητικά άνηκαν στο Π.Ν." (πηγή: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 1940 – 1950 ΤΟΜΟΣ Γ’)

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Η ΥΙΝ παρέχει αρχειακό υλικό κατά κύριο λόγο στα Πολεμικά Πλοία και τις Ναυτικές Υπηρεσίες.
Από το μη διαβαθμισμένο αρχείο, μετά αίτημα των ενδιαφερομένων πολιτών, δίδονται στοιχεία που δεν εμπίπτουν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και είναι ανοικτά στην έρευνα του κοινού (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αρχείων του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και εκείνων υγειονομικού ενδιαφέροντος). Εφαρμόζονται οι διατάξεις για το δικαίωμα, τους όρους, τις προθεσμίες και τη διαδικασία πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα, σύμφωνα με το κωδικοποιημένο ΠΔ 28/2015.

Η αποδέσμευση για τα διαβαθμισμένα στρατιωτικά αρχεία δεν επιτρέπεται από το Άρθρο 27 του Εθνικού Κανονισμού Ασφαλείας (ΕΚΑ), που έχει εκδοθεί σε εκτέλεση του Άρθρου 4 § 3 του ΝΔ 17/1974 «Περί πολιτικής σχεδιάσεως εκτάκτου ανάγκης». Διευκρινίζεται ότι:
• Εξουσιοδοτημένος για αποδιαβάθμιση αρχείου είναι μόνο ο εκδότης του ή, σε περίπτωση που αυτός δεν υπάρχει πλέον, ο καθ’ ύλη αρμόδιος φορέας του οικείου επιτελείου.
Δεν επιτρέπεται η αποδιαβάθμιση του αρχείου ούτε μετά την παρέλευση συγκεκριμένου αριθμού ετών, παρ’ ότι μέρος του δυνατό να έχει γίνει ήδη γνωστό με την έκδοση σχετικών μελετών.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής φορέα

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places