Fonds - Αρχείο Ανδρέα Λουριώτη

Identity area

Reference code

Title

Αρχείο Ανδρέα Λουριώτη

Date(s)

  • 1809 - 1839 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

περίπου 1200 έγγραφα

Context area

Name of creator

(1789-1854)

Biographical history

Ο Ανδρέας Λουριώτης (Ιωάννινα 1789 – Αθήνα 1854) ήταν αγωνιστής του 1821 και πολιτικός. Έλαβε στοιχειώδη μόρφωση στα Ιωάννινα και συνέχισε με σπουδές οικονομικών και πολιτικών επιστημών στη Γερμανία και στη Γαλλία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και, με την κήρυξη της Επανάστασης, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τον Αγώνα. Επειδή διακρίθηκε για τις γνώσεις και τη φιλομάθειά του, εστάλη μαζί με τον Ιωάννη Ορλάνδο και Ιωάννη Ζαίμη στο Λονδίνο, το 1822, με σκοπό τη σύναψη δανείου για τις ανάγκες του Αγώνα γραμματέας ήταν ο μετέπειτα αποκληθείς "εθνικός δικαστής"Αναστάσιος Πολυζωίδης. Διετέλεσε μεσολαβητής για την αποδοχή του ελληνικού στέμματος από τον Λεοπόλδο πρίγκιπα της Σαξονίας-Κόμπουρκ & Γκότα. Διευκόλυνε την κάθοδο πολλών φιλελλήνων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ήταν ο λόρδος Βύρων και ο Σανταρόζα. Πολιτικός, στενός φίλος και συνεργάτης του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.Παντρεύτηκε τη Λουκία Κομνηνού και απέκτησε έναν γιο (Θεόδωρος) που απεβίωσε νέος άνευ κατιόντων. Κατιόντες της οικογένειας Λουριώτη υπάρχουν μόνον εκ της αδελφής του Ελένης.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κατέχει το αρχείο από δωρεά της Χριστίνας Ν. Λουριώτη.

Content and structure area

Scope and content

Η συμμετοχή του Λουριώτη στην Επιτροπή των Εθνικών δανείων του 1824 και του 1825 καθώς και οι άλλες του δραστηριότητες με την έναρξη του Αγώνα, αλλά και μετά την επιστροφή του από την Αγγλία, καθιστούν το Αρχείο ένα από τα σημαντικότερα γνωστά ιδιωτικά ελληνικά αρχεία.

Το πρώτο έγγραφο του αρχείου είναι του 1809 (Πατριαρχικό Γράμμα προς τον Επίσκοπο Τζίας και Θερμίων Νικόδημο) αλλά δεν φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με το Λουριώτη. Τα αμέσως επόμενα έγγραφα είναι του 1815, οπότε αρχίζει ουσιαστικά το αρχείο. Από το έτος αυτό και πέρα η συνέχειά του είναι αδιάσπαστη και τα έγγραφα πληθύνονται προοδευτικά, με μία μόνο εξαίρεση, τα έτη 1818 και 1819.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Το αρχείο ταξινομήθηκε χρονολογικά από το προσωπικό του ΚΝΕ. Τα έγγραφα τοποθετήθηκαν σε 25 φακέλους με ελληνική αρίθμηση (Α'-ΚΕ'). Μέσα στη χρονολογική ταξινόμηση δημιουργήθηκαν υποφάκελοι με έγγραφα που αφορούν στο ίδιο θέμα ή στο ίδιο πρόσωπο ή που για λόγους συσχετισμών θεωρήθηκε ότι έπρεπε να τοποθετηθούν στην ίδια θέση. Οι υποφάκελοι τοποθετήθηκαν στη θέση της χρονολογίας του πρώτου εγγράφου τους. Το υλικό των υποφακέλων αυτών αποτελέσθηκε βασικά από δεσμίδες με ομοειδή έγγραφα, τις οποίες είχε συγκροτήαει ο ίδιος ο Λουριώτης. Πριν γίνει η ταξινόμηση, όλα τα έγγραφα αριθμήθηκαν με μολύβι, έτσι ώστε κάθε στιγμή να είναι εύκολη η ανασύνθεση της μορφής την οποία είχε το αρχείο όταν δωρήθηκε στο ΚΝΕ.

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Μετά την κατάταξη έγινε ένας κατάλογος, ο οποίος περιέχει τα ονόματα των εκδοτών και αποδεκτών των εγγράφων με αναγραφή τόπου και χρονολογίας και μια στήλη παρατηρήσεων. Ο κατάλογος αποτελείται από 105 δακτυλογραφημένες σελίδες και απόκειται στο ΚΝΕ.

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Ένα μεγάλο τμήμα του αρχείου Λουριώτη βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).

Notes area

Note

Τα έγγραφα του αρχείου αυτού δεν είναι τα μόνα σωζόμενα αναφορικά με τον Λουριώτη. Στη βιβλιογραφία των Εθνικών δανείων περιέχονται από άλλες προελεύσεις έγγραφα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πρόσωπό του.

Το αρχείο του ΚΝΕ έμεινε στο μεγαλύτερο μέρος του άγνωστο και αχρησιμοποίητο μέχρι πρόσφατα. Ο Σπ. Λάμπρος δημοσίευσε από το αρχείο αυτό το περιεχόμενο της χειρόγραφης εφημερίδας του Αγώνα ΑΧΕΛΩΟΣ (περ. Ν. Ελληνομνήμων τομ. Α', 1904, σελ. 452-3, 474 και τομ. ΙΑ', 1914, σελ. 185-6)

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Επισήμανση.

Accession area

Related people and organizations

Related genres

Related places