Αρχείο COL001.01 - Συλλογή εγγράφων 1821 - 1830

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GRGSA-IAK COL001.01

Τίτλος

Συλλογή εγγράφων 1821 - 1830

Χρονολογία(ες)

  • 1821 - 1857 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

10 φάκελοι, 1 κουτί με φωτογραφίες εγγράφων

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1867-1945)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Βλαχογιάννης γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1867. Ο πατέρας του Οδυσσέας Βλαχογιάννης καταγόταν από τη Ρούμελη και η μητέρα του Αναστασία Γκώνη από το Σούλι. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη Ναύπακτο και φοίτησε στα Γυμνάσια της Ζακύνθου, της Κορίνθου και της Πάτρας. Το 1886 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε, εξασφάλιζε τα προς το ζην ως οικοδιδάσκαλος και ως διορθωτής στην Εφημερίδα του Κορομηλά.
Πολυγραφότατος λογοτέχνης και ιστοριοδίφης, από νωρίς αφιέρωσε τη ζωή του στη συλλογή αρχειακού υλικού για την Επανάσταση και τους πρώτους χρόνους του νεοελληνικού κράτους. Με τη συμβολή ομογενών κεφαλαιούχων όπως ο Εμμ. Μπενάκης και ο Λ. Ράλλης δημοσίευσε σημαντικότατα τεκμήρια νεοελληνικής ιστορίας, όπως τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, του Κασομούλη και του Σπυρομήλιου, το Χιακό αρχείο, το Αθηναϊκό αρχείο και την ανατύπωση της βιογραφίας του Καραϊσκάκη από τον γραμματέα του Γ. Αινιάν.
Με προσωπική του εισήγηση προς τον τότε Πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο, ιδρύθηκαν στα τέλη του 1914 τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπου διετέλεσε διευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1937. Από τη θέση αυτή, συνέχισε το έργο ζωής του, που υπήρξε η διάσωση της εθνικής αρχειακής κληρονομιάς.
Πέθανε το 1945 στην Αθήνα.
[Πηγή σύνταξης βιογραφικού: www.ekebi.gr, με δικές μας προσθήκες και διορθώσεις]

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Αγορά
Φορέας Παράδοσης: Βλαχογιάννης, Ι.
Ημερομηνία εισαγωγής: -
ΑΒΕ: 1

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Έγγραφα που μαρτυρούν τη συμμετοχή και τη δράση της Κρήτης στον απελευθερωτικό αγώνα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Αλληλογραφία της Καγκελαρίας Σφακίων, του Έπαρχου Κρήτης Μιχ. Αφεντούλιεφ, του Αρμοστή Κρήτης Εμμανουήλ Τουμπάζη, της Επιτροπής Γραμβούσης και των επαρχείων της Κρήτης.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Οι 4 φάκελοι περιέχουν πρωτότυπα έγγραφα και οι άλλοι 6 φάκελοι έχουν αντίγραφα. Το κουτί περιέχει φωτογραφίες εγγράφων. Η Ελληνική Επανάσταση στην Κρήτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1821 και κράτησε ως το 1830. Παρά τις επιτυχίες των επαναστατών η Κρήτη δεν περιλήφθηκε στο νέο Ελληνικό Κράτος. Το 1900 η Κρητική Πολιτεία απέκτησε (δι΄ αγοράς) από τον ιστοριοσυλλέκτη κ. Ι. Βλαχογιάννη το αρχείο της Επανάστασης του 1821 το οποίο αποτελούταν περίπου από 1700 έγγραφα και αναφερόταν στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Το 1909 η Κρητική Κυβέρνηση προκειμένου να προφυλάξει και να καταστήσει εύχρηστο για ιστορική έρευνα το συγκεκριμένο αρχείο ανέθεσε την ταξινόμηση του αρχείου στον κ. Β. Αγγελίδη, υπό την εποπτεία του κ. Στεφανάκη, Γραμματέα της Ανώτατης Διεύθυνσης της Παιδείας επί Κρητικής Πολιτείας. Όμως η εργασία της ταξινόμησης δεν ολοκληρώθηκε και επιπλέον το αρχείο διασκορπίστηκε. Μέρος της συλλογής (620 έγγραφα) βρέθηκαν στην κατοχή των κληρονόμων του ιστορικού Γ. Κρέμου, άλλα έγγραφα βρέθηκαν στην κατοχή των κληρονόμων του κ. Αγγελίδη και το υπόλοιπο μέρος της συλλογής κατείχε ο κ. Στεφανάκης. Μετά από μεγάλη προσπάθεια ο κ. Παπαδάκης (Προϊστάμενος του Ι.Α.Κ.) κατόρθωσε να συγκεντρώσει τη συλλογή και να την εντάξει στις υπόλοιπες συλλογές του Αρχείου. 134 έγγραφα (από αυτά που κατείχε ο κ. Στεφανάκης) χάθηκαν.

Το 1930 ο κ. Ε. Τσουδερός, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πρόσφερε στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης διάφορα έγγραφα, έντυπα, προκηρύξεις και εφημερίδες που αφορούσαν τις επαναστάσεις του 1821, 1866, 1897.
Το 1969 ο κ. Δ. Χουδαλάκης πρόσφερε στο Ι.Α.Κ. κάποια έγγραφα που αφορούσαν τον αγωνιστή των Κρητικών αγώνων Ιωάννη Χουδάλη καθώς και φωτογραφία του συγκεκριμένου αγωνιστή. Τα έγγραφα αυτά ενσωματώθηκαν στη «Συλλογή εγγράφων 1821 – 1830».

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι