Identity area
Reference code
Title
Date(s)
- 1936-1941 (Creation)
Level of description
Fonds
Extent and medium
28 φάκελοι
Context area
Name of creator
Administrative history
Η Εθνική Οργάνωσις Νεολαίας ιδρύθηκε από τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά τον Νοέμβριο 1936 και διαλύθηκε τον Απρίλιο του 1941, μετά τη γερμανική εισβολή. Σκοπός της οργάνωσης ήταν η ανάπτυξη του εθνικού φρονήματος, η πίστη στη θρησκεία, η «δημιουργία πνεύματος συνεργασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης...», η δημιουργία νέων πατριωτών και υποστηρικτών του καθεστώτος. Το 1939 στην οργάνωση εντάχθηκαν υποχρεωτικά και οι πρόσκοποι με τον νόμο 1798/1939. Στην περίοδο 1939-1940 στην οργάνωση συμμετείχαν πολλοί νέοι ηλικίας 8 έως 25 ετών (βάσει των στατιστικών της δικτατορίας είχε 300.000 μέλη στις αρχές Ιανουαρίου 1938, 750.000 το 1939, 1.000.607 το 1940). Η εγγραφή των νέων δεν ήταν υποχρεωτική, αλλά γινόταν με επιτυχία συστηματική προσπάθεια με διάφορα μέσα να ενταχθεί στην οργάνωση το μεγαλύτερο τμήμα τους. Όπως αναφερόταν στον εσωτερικό κανονισμό: «Η εγγραφή ολοκλήρου της ελληνικής νεολαίας εις την Ε.Ο.Ν. αποτελεί καθήκον όλων». Οι Νεολαίοι είχαν τους βαθμούς Σκαπανείς και Φαλαγγίτες. Οι νεότεροι (8-14 ετών) χωρίζονταν σε Σκαπανείς και Σκαπάνισσες και οι μεγαλύτεροι (14-25 ετών) σε Φαλαγγίτες και Φαλαγγίτισσες. Η οργάνωση είχε στρατιωτικό χαρακτήρα και τα μέλη της φορούσαν χαρακτηριστικές στολές μπλε σκούρου χρώματος, χαιρετούσαν στρατιωτικά με την παλάμη ανοικτή και το χέρι προτεταμένο όπως και στο φασιστικό χαιρετισμό.
Κάποιες από τις δραστηριότητες της ΕΟΝ ήταν η στρατιωτική εκπαίδευση, οι αθλητικές διοργανώσεις (γυμναστικές επιδείξεις), επιβλητικές παρελάσεις και γιορτές, αναδασώσεις, εκδρομές, κοινωνικό έργο. Το περιοδικό της οργάνωσης ήταν «Η Νεολαία». Κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση. Άρχισε την κυκλοφορία του τον Ιανουάριο του 1938 και το 1939 είχε φτάσει στα 70.000 αντίτυπα.
Μέσα από την ΕΟΝ, γινόταν συστηματική προσπάθεια διαπαιδαγώγησης και προπαγάνδας υπέρ του καθεστώτος. Στην προπαγάνδα συντελούσαν σε μεγάλο βαθμό οι εφημερίδες, τα περιοδικά και τα κινηματογραφικά επίκαιρα.
[Πηγές σύνταξης βιογραφικού:.υλικό του αρχείου, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, τόμ. 15]
Archival history
Immediate source of acquisition or transfer
Δωρεά
Δωρητής: Μεταξά, Λουκία
Ημερομηνία δωρεάς: 15/11/1951
ΑΒΕ: 408
Content and structure area
Scope and content
Φάκελοι της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Διοικήσεων της μεταξικής Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ). Οι φάκελοι που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης της ΕΟΝ αποτυπώνουν τις αρμοδιότητες και τη δράση της οργάνωσης: πολιτική διαφώτιση (αγωγή του Πολίτου), λογοκρισία, Τύπος και Αρχεία Φωτογραφιών (αποκόμματα Τύπου για τη δράση της ΕΟΝ και φωτογραφίες), περιοδικόν Νεολαία, μελέται θεωρητικών και τεχνικών σπουδών/βιβλιοθήκαι, στρατιωτική εκπαίδευση (πεζικό, ναυτικό, αεράμυνα-ανεμοπορία), κατασκηνώσεις ΕΟΝ, γεωργική, βιοτεχνική και τεχνική εκπαίδευση, θέματα διοικητικά/προσωπικού, κινήσεις τμημάτων για εορτασμούς, σχέδια κανονισμών, προσαρτημένοι οργανισμοί (φάκελοι σχετικά με την απορρόφηση υπαρχόντων οργανισμών νεολαίας στην ΕΟΝ), προετοιμασία και συγγραφή συγγραμμάτων και βιβλίων εκπαίδευσης, σχολές βαθμοφόρων, οργάνωση μονάδων εξωτερικού κ.ά. Οι φάκελοι των Περιφερειακών Διοικήσεων της ΕΟΝ το υλικό περιλαμβάνει, κυρίως, εκθέσεις πεπραγμένων, εκθέσεις επιθεωρήσεων, πίνακες βαθμοφόρων/σύνθεση Περιφερειακής Διοίκησης, οικονομικά στοιχεία, αλληλογραφία με την Κ.Υ., θέματα προσωπικού (διορισμοί), δελτία κινήσεως, φάκελοι οικονομικών υπηρεσιών κ.ά. Στο αρχείο εντάσσονται και φάκελοι για τη δράση της ΕΟΝ την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 -1941 που περιλαμβάνουν έγγραφα, αποκόμματα Τύπου, Δελτία Ειδήσεων και Συνθημάτων, Δελτία Στατιστικής Πολεμικής Δράσεως, δελτία πληροφοριών που αφορούν την οργάνωση της πολιτικής επιστράτευσης, τη δράση της Κεντρικής Υπηρεσίας Αλληλεγγύης Μετώπου (ΚΥΑΜ), υπηρεσία της ΕΟΝ για την επιμελητεία, και τις αντίστοιχες Περιφερειακές Υπηρεσίες, φωτογραφίες φονευθέντων μελών της ΕΟΝ που στρατεύτηκαν, φύλλα της εφημερίδας μετώπου "Οχρίς" ή "Αχρίς", σκίτσα δημοσιευμένα σε εφημερίδες κ.ά. Στο αρχείο έχει ενταχθεί και ένας φάκελος που αφορά τη Λουκία Μεταξά (απονομή τιμητικών τίτλων).
Appraisal, destruction and scheduling
Accruals
System of arrangement
Η ταξινόμηση του αρχείου είναι κατά υπηρεσιακές μονάδες. Έτσι υπάρχουν φάκελοι ανά Γραφείο/Διεύθυνση/Τμήμα ή ανά Περιφερειακή Διοίκηση. Στις Περιφερειακές Διοικήσεις συνήθως υπάρχουν δύο υποφάκελοι Αρρένων και Θηλέων. Στους υποφακέλους των Αρρένων συγκεντρώνεται όλο το υπηρεσιακό αρχείο της Διοίκησης και όχι μόνο τα έγγραφα που αφορούν τους άρρενες. Στους υποφακέλους των θηλέων συγκεντρώνεται το υλικό που αφορά μόνο τα γυναικεία τμήματα της εκάστοτε Περιφερειακής Διοίκησης.
Conditions of access and use area
Conditions governing access
Conditions governing reproduction
Language of material
Script of material
Language and script notes
Physical characteristics and technical requirements
Finding aids
Βιβλιοθήκη ΓΑΚ, τ. 13, σελ. 802
Βιβλιοθήκη ΓΑΚ, τ. 12, σελ.495-496
Allied materials area
Existence and location of originals
Existence and location of copies
Related units of description
Notes area
Alternative identifier(s)
Access points
Place access points
Name access points
- Μεταξά, Λουκία (Subject)