Αρχείο αρ.comp. 357 - Σολομού, οικογένεα

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET αρ.comp. 357

Τίτλος

Σολομού, οικογένεα

Ημερομηνία(ες)

  • 1827-1931 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

1 φάκελος RB

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Η οικογένεια Σολομού, με καταγωγή πιθανότατα από το Σαλέρνο, μετοίκησε στην Κεφαλονιά είτε την περίοδο της φραγκικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης είτε στις αρχές του 16ου αιώνα. Άλλος κλάδος της οικογένειας μετανάστευσε στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και μετά την τουρκική κατάκτηση κατέφυγε στη Ζάκυνθο, κλάδο από τον οποίο κατάγεται και ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Η οικογένεια Σολομού απέκτησε ως φέουδα σημαντικές εκτάσεις στην Κεφαλονιά και εγγράφεται στη Χρυσή Βίβλο το 1593. Οι Σολομοί απέκτησαν μεγάλη κτηματική περιουσία και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή του νησιού. Από τα μέλη της οικογένειας, ο Νέστωρ Σολομός (1810 – 1869), υπέρμαχος της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, αγωνίστηκε για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και εξελέγη βουλευτής στις πρώτες εκλογές μετά την ένωση. Ο Μαρίνος-Παναγής (1804 – 1894), δόκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, εξέδωσε σπουδαίες νομικές μελέτες στο χώρο του Διοικητικού Δικαίου, με γνωστότερη την γραμμένη στην ιταλική γλώσσα «Γενική Δημοσιονομία της Νήσου Κεφαλληνίας» (Κέρκυρα, 1859). Ο Αλέξανδρος Σολομός (1803 – 1885) ήταν νομικός με σπουδές στο Παρίσι, διετέλεσε δικαστής στην Ελλάδα την περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά έμεινε περισσότερο γνωστός με την ενασχόλησή του με το θέατρο. Ο Αλέξανδρος εισήγαγε τη δεκαετία του 1830 στην Κεφαλονιά το ιταλικό μελόδραμα και μετασκεύασε το αρχοντικό του στο Αργοστόλι σε θέατρο που έμεινε γνωστό ως θέατρο Σολομού. Ο Αλέξανδρος είχε δύο γιους: τον Μιλτιάδη και τον Θεμιστοκλή και μία κόρη. Ο Μιλτιάδης έκανε δουλειές στο Δνείπερο με ρυμουλκά ατμόπλοια και φορτηγίδες. Ο Θεμιστοκλής ζούσε στην Οδησσό και είχε παντρευτεί το 1881 στη Βιέννη την κόρη του Παρ.Σκαραμαγκά. Ο δισέγγονος του Αλέξανδρου, Αλέξης Σολομός (1918 – 2012) ήταν θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης σε θέατρα του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, στο Εθνικό Θέατρο, ενώ διετέλεσε και διευθυντής του τελευταίου.
[πηγές βιογραφικού: Μαρία Σολομού, Από το Σαλέρνο στο Αργοστόλι. Η ιστορία μιας οικογένειας, 1966. Ηλίας Τσιτσέλης, Κεφαλληνιακά Σύμμικτα, τ. Α, Αθήνα: Λεωνής, 1904, σ. 607-608. «Ο Αλέξης Σολομός και η Κεφαλονιά. Μια μικρή θεατρική ιστορία» http://eliaswords.blogspot.com/2011/09/blog-post_08.html.]

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Αγορά (;).

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Επιστολές του Αλέξανδρου Γ. Σολομού από την Ιταλία όπου είχε πάει για σπουδές, προς τον αδελφό του Παναγή Μαρίνο στην Κεφαλονιά, έγγραφα (σχέδια επιστολών, λογαριασμοί, κατάλογοι εγγράφων και επίπλων) σχετικά με τη λειτουργία του θεάτρου του Αλέξανδρου στην Κεφαλονιά και στίχοι του ιδίου στα ιταλικά και ελληνικά κ.ά. (1827-1900). Σχέδια αγωγών και σημειώσεις που αφορούν τη δίκη των αδελφών Μιλτιάδη και Θεμιστοκλή Α. Σολομού κατά του θείου τους Παναγή Μαρίνου Σολομού για κληρονομικά θέματα και επιστολές του Μιλτιάδη Σολομού (αντιγραμμένες σε δύο τετράδια και μεταφρασμένες ; στα αγγλικά) προς τους γονείς του και φίλους (1852-1855). Ένα βιβλίο αντιγραφής επιστολών του Θεμιστοκλή Α.Σολομού, όπου περιέχονται και ποιήματα, στίχοι κ.ά. (1897-1900). Επίσης επιστολές Άννας (;) στα ρωσικά και διαφόρων φιλικών προσώπων στα ελληνικά προς την Μαρία Μ. Σολομού (1901-1931).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Υπάρχει αναλυτική καταγραφή , έγγραφο προς έγγραφο, που έχει γίνει στο παρελθόν.

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες