Αρχείο - Αρχείο οικογένειας Σολομού (Κ 426)

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

Τίτλος

Αρχείο οικογένειας Σολομού (Κ 426)

Ημερομηνία(ες)

  • 1966 (Δημιουργία)
  • 1503 - 1878 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

47 έγγραφα και 1 δακτυλόγραφη μελέτη

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Η οικογένεια Σολομού, με καταγωγή πιθανότατα από το Σαλέρνο, μετοίκησε στην Κεφαλονιά είτε την περίοδο της φραγκικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης είτε στις αρχές του 16ου αιώνα. Άλλος κλάδος της οικογένειας μετανάστευσε στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και μετά την τουρκική κατάκτηση κατέφυγε στη Ζάκυνθο, κλάδο από τον οποίο κατάγεται και ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Η οικογένεια Σολομού απέκτησε ως φέουδα σημαντικές εκτάσεις στην Κεφαλονιά και εγγράφεται στη Χρυσή Βίβλο το 1593. Οι Σολομοί απέκτησαν μεγάλη κτηματική περιουσία και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή του νησιού. Από τα μέλη της οικογένειας, ο Νέστωρ Σολομός (1810 – 1869), υπέρμαχος της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, αγωνίστηκε για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και εξελέγη βουλευτής στις πρώτες εκλογές μετά την ένωση. Ο Μαρίνος-Παναγής (1804 – 1894), δόκτωρ της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας, εξέδωσε σπουδαίες νομικές μελέτες στο χώρο του Διοικητικού Δικαίου, με γνωστότερη την γραμμένη στην ιταλική γλώσσα «Γενική Δημοσιονομία της Νήσου Κεφαλληνίας» (Κέρκυρα, 1859). Ο Αλέξανδρος Σολομός (1803 – 1885) ήταν νομικός με σπουδές στο Παρίσι, διετέλεσε δικαστής στην Ελλάδα την περίοδο της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά έμεινε περισσότερο γνωστός με την ενασχόλησή του με το θέατρο. Ο Αλέξανδρος εισήγαγε τη δεκαετία του 1830 στην Κεφαλονιά το ιταλικό μελόδραμα και μετασκεύασε το αρχοντικό του στο Αργοστόλι σε θέατρο που έμεινε γνωστό ως θέατρο Σολομού. Ο Αλέξανδρος είχε δύο γιους: τον Μιλτιάδη και τον Θεμιστοκλή και μία κόρη. Ο Μιλτιάδης έκανε δουλειές στο Δνείπερο με ρυμουλκά ατμόπλοια και φορτηγίδες. Ο Θεμιστοκλής ζούσε στην Οδησσό και είχε παντρευτεί το 1881 στη Βιέννη την κόρη του Παρ.Σκαραμαγκά. Ο δισέγγονος του Αλέξανδρου, Αλέξης Σολομός (1918 – 2012) ήταν θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης σε θέατρα του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, στο Εθνικό Θέατρο, ενώ διετέλεσε και διευθυντής του τελευταίου.
[πηγές βιογραφικού: Μαρία Σολομού, Από το Σαλέρνο στο Αργοστόλι. Η ιστορία μιας οικογένειας, 1966. Ηλίας Τσιτσέλης, Κεφαλληνιακά Σύμμικτα, τ. Α, Αθήνα: Λεωνής, 1904, σ. 607-608. «Ο Αλέξης Σολομός και η Κεφαλονιά. Μια μικρή θεατρική ιστορία» http://eliaswords.blogspot.com/2011/09/blog-post_08.html.]

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Σύμφωνα με πληροφορίες του δωρητή Δημήτρη Α. Μαυριδερού τα έγγραφα της οικογένειας Σολομού βρέθηκαν στο αρχείο Μπελογιάννη που βρισκόταν στην κατοχή του Θεόδωρου Κατριβάνου ο οποίος ήταν συνήγορος στη δίκη του. Στη δακτυλόγραφη μελέτη της Μαρίας Σολομού (Από το Σαλέρνο στο Αργοστόλι. Η ιστορία μιας οικογένειας, 1966) σημειώνεται η ύπαρξη φακέλου με έγγραφα του παππού της Αλέξανδρου Σολομού που έκανε γενεαλογικές μελέτες στη Βενετιά για την οικογένεια Σολομού. Δεν είναι σαφές αν τα έγγραφα του αρχείου ήταν μέρος του φακέλου στον οποίο κάνει αναφορά η Μαρία Σολομού.

Διαδικασία Πρόσκτησης

Δωρεά
Δωρητής: Μαυριδερός, Δημήτρης
Ημερομηνία δωρεάς: 10/3/2016
ΑΒΕ: 2260

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Έγγραφα, πρωτότυπα και αντίγραφα, που αφορούν «περιβολές» (investitura) της οικογένειας Σολομού, την απόδοση, δηλαδή φέουδων, και την ανανέωσή τους. Συμβόλαια, συμφωνητικά, αποδείξεις πληρωμών, μαρτυρικά, δικαστικά έγγραφα που αφορούν κτηματικές αγοραπωλησίες και τη δικαστική διαμάχη του Σπυρίδωνα και Θεόδωρο Σολομού με την Ιόνιο Πολιτεία και το ελληνικό κράτος για την αποζημίωση απαλλοτρίωσης κτηματικής περιουσία για τη διάνοιξη δρόμου στην Κεφαλονιά. Διαθήκες, πιστοποιητικά βάπτισης και θανάτου μελών της οικογένειας Σολομού και γενεαλογικά δέντρα της οικογένειας. Τα αντίγραφα και οι μεταφράσεις βενετικών εγγράφων πρέπει να συντάχθηκαν στο πρώτο μισό του 19ού αιώνα. Περιλαμβάνεται, επίσης, και δακτυλόγραφη μελέτη της Μαρίας Σολομού, Από το Σαλέρνο στο Αργοστόλι. Η ιστορία μιας οικογένειας, χ.τ. 1966.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Διατηρήθηκε η αρχική κατάταξη των εγγράφων. Τα έγγραφα φέρουν αρίθμηση με την ένδειξη «ΣΟΛ 1 - 39»

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

  • Ελληνικά
  • Ιταλικά

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Σημείωση δημοσίευσης

Μαρία Σολομού, Από το Σαλέρνο στο Αργοστόλι. Η ιστορία μιας οικογένειας, χ.τ. 1966

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες