Fonds - Αρχείο Βλάση Γαβριηλίδη

Identity area

Reference code

Title

Αρχείο Βλάση Γαβριηλίδη

Date(s)

  • 1895 - 1920 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

25 έγγραφα

Context area

Name of creator

(1848-1920)

Biographical history

Ο Βλάσης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1848. Αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και σπούδασε στη Λειψία φιλολογία και πολιτικές επιστήμες. Από το 1868 δημοσιεύει άρθρα σε πολιτικές εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης και μελέτες στην Επτάλοφο. Το 1877 εγκαθίσταται στην Αθήνα. Το 1878 εκδίδει με τον Κλεάνθη Τριαντάφυλλο τον Ραμπαγά και το 1880 το Μη Χάνεσαι, το οποίο μετατρέπεται το 1883 σε καθημερινή εφημερίδα με τον τίτλο Ακρόπολις. Από τις μελέτες και τα άρθρα του Γαβριηλίδη κυκλοφόρησαν σε βιβλία τα εξής: Η Ελλάς και ο Πανσλαυισμός (1868), Τορπίλλες (θεατρικό έργο, 1878), Δύω πολιτισμοί – Ο Αγγλικός πολιτισμός (1917), Η εργαζομένη Ελλάς (1918) και μετά τον θάνατό του Τα τελευταία άρθρα του (1920), Αι γυναίκες (1921), Ταξείδια (1921) και Διαλέξεις (1924). Πέθανε το 1920. Η Ακρόπολις υπήρξε πρωτοποριακή και ως προς την ύλη και ως προς την τεχνολογία της. Με διάφορες ευκαιρίες κυκλοφορούσαν έκτακτα πανηγυρικά τεύχη (Χριστουγιεννιάτικη Ακρόπολις, Πασχαλινή Ακρόπολις κλπ.) καθώς και «παρά-Ακροπόλεις» (Φιλολογική Ακρόπολις, Υπερωκεάνιος Ακρόπολις, Λαϊκή Ακρόπολις, Εσπερινή Ακρόπολις). Παράλληλα με την εφημερίδα ο Γαβριηλίδης εκδίδει περιοδικά και ημερολόγια (Νέον Πνεύμα, Ανθοδέσμη Μυθιστορημάτων και Διηγημάτων, Κυριακάτικη, Α.Ο.Δ.Ο., Κυριακή, Νέα Γενιά, Καζαμίας της Ακροπόλεως, Πανελλήνιος Σύντροφος). Τα Καταστήματα Ακροπόλεως εκδίδουν πληθώρα βιβλίων και προκαλούν στο τέλος την οικονομική καταστροφή του Γαβριηλίδη.
[Σύνταξη βιογραφικού: Λύντια Τρίχα, βλ. «Αρχείο Βλάση Γαβριηλίδη – εφημερίδα Ακρόπολις», Τεύχη του ΕΛΙΑ 2 (1989), σ. 197].

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Αγορά από ΕΣΗΕΑ

Content and structure area

Scope and content

Σχετικά έγγραφα εφημερίδας Ακρόπολις (οργανωτικά, οικονομικά και διακίνηση). Έγγραφα σχετικά με εφημερίδες που εκδίδονταν από τον Βλάση Γαβριηλίδη: Εσπερινή Ακρόπολις (1897-1902), Εθνική Ζωή (1901), Υπερωκεάνειος Ακρόπολις (1905). Τρία (3) προσωπικά σημειωματάρια Βλάση Γαβριηλίδη (1917). Απόδειξη πληρωμής μηνιαίας συνδρομής (1919) και χειρόγραφο κείμενο του Βλ. Γαβριηλίδη με ταξιδιωτικές εντυπώσεις του από το Παρίσι (χ.χ.). Ένας φάκελος που στην περιγραφή του αναφέρεται ότι περιείχε το προσωπικό ημερολόγιο του Γαβριηλίδη, το οποίο όμως δεν βρέθηκε.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Κατάλογος "Αρχειακών Συλλογών ΕΣΗΕΑ" που συντάχθηκε από τους ιστορικούς Ευτυχία Λιάτα και Δημήτρη Σκλαβενίτη προσβάσιμος στην ιστοσελίδα https://www.vivliothikiesiea.gr/arxeiakes-sylloges/

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Επισήμανση από ιστοσελίδα Βιβλιοθήκης ΕΣΗΕΑ https://www.vivliothikiesiea.gr/arxeiakes-sylloges/

Accession area