Αρχείο Α.Ε. 36/00 - Πιέρη και Πατρικίου, οικογένειες

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET Α.Ε. 36/00

Τίτλος

Πιέρη και Πατρικίου, οικογένειες

Ημερομηνία(ες)

  • 1616-1889 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

4 αρχειακά κουτιά

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Στέφανος (Νάκης) Πιέρης (1889-1964) ήταν γιος του Ευγένιου Πιέρη και της Μαρίας Λουίζας Σταματοπούλου. Γνωστός βιβλιόφιλος και συλλέκτης, είχε συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό σπάνιων βιβλίων (κυρίως επτανησιακές εκδόσεις) και έγγραφα που αφορούσαν γενικά την οικογένεια Πιέρη. Παντρεύτηκε στις 12 Ιανουαρίου 1924 τη Σοφία το γένος Ηλία Βεροπούλου, με την οποία δεν απέκτησαν παιδιά.
Οικογένεια Πιέρη: «Η οικογένεια Πιέρη ή Πιέρο (το σωστό είναι με ένα ρ το δεύτερο προστέθηκε στα μέσα του του 19ου αιώνα και σήμερα όλοι οι απόγονοι της οικογένειας το γράφουν με δύο ρ) εμφανίζεται στην Κέρκυρα στα τέλη του 15ου αιώνα με τον Αντώνιο Πιέρο Πιέρη. Φαίνεται ότι η οικονομική του κατάσταση ήταν αξιόλογη γιατί η κόρη του Altadona παντρεύεται τον ιππότη Χριστόφορο Κοντόκολη, κυβερνήτη της κερκυραϊκής γαλέρας, ήρωα της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571) και ο γιος του Ιωάννης παντρεύεται την Πετρίνα κόρη του ιερέα Φιλίππου Καλοχαιρέτη κτήτορα του Ιερού Λειψάνου του αγίου Σπυρίδωνα.

Η οικογένεια Πιέρη εισήχθη στο Μεγάλο Συμβούλιο της πόλης, δηλαδή στην ευγένεια, το 1551. Στα πρακτικά του Μ.Συμβουλίου του έτους 1551 ο εγγονός του Αντωνίου Πιέρη, Σπυρίδων, εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου των 150. Με τη χρονολογία αυτή συμφωνεί τόσο η χρυσόβιβλος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας όσο και ο ιστορικός Μ.Σ.Θεοτόκης. Ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ν.Καραπιδάκης θεωρεί ως χρόνο εισδοχής της οικογένειας στο Μ.Συμβούλιο το 1496. Η οικογένεια είχε πέντε κλάδους των Πιέρη των Μουράγιων (Contrada delle Mure) των Πιέρη-Κορμαρίν, των Τριβώλη-Πιέρη ή Contrada di Santo Antonio, των Πιέρη της Contrada της Υ.Θ. Κυροπούλας και των Πιέρη της Contrada της αγίας Αικατερίνης (Contrada S.Katerina ou dello scoglio) ή Πιέρη-Χαλικιοπούλου. Ο κλάδος των Μουράγιων έχει γενάρχη τον Άγγελο Πιέρη (1660-1716) και με συνεχή αρρενογονία έφθασε μέχρι τις μέρες μας. Ο κλάδος των Πιέρη-Κορμαρίν ξεκινάει από το Λαυρέντιο Πιέρη(1680) του Ιωάννη Βαπτιστή και της Διαμαντίνας Κρμαρίν. Ο κλάδος αυτός εξέλειπε το 1848 με το θάντο του κόμητος Νικολάου-Γεωργίου Πιέρη. Ο κλάδος των Τριβώλη-Πιέρη ξεκινάει από το Δόκτορα Μαρίνο Πιέρη του Στέφανου και τη σύζυγό τουΑυγουστέλα Τριβώλη του Δημητρίου ( ο γάμος έγινε στην Κέρκυρα στο ναό του αγίου Αντωνίου στις 10.10.1684. Ο κλάδος εξέλειπε το 1904 με το θάνατο του Αντωνίου Τριβώλη-Πιέρη. Ο κλάδος των Πιέρη της Contrada της Υ.Θ. Κυροπούλας ξεκινάει από τον Ιωάννη-Βαπτιστή Πιέρη (1650). Ο κλάδος αυτός εξέλειπε το 1807 με το θάντο της Μαρίας-Αιμιλίας Πιέρη μαρκησίας De Ribas. Ο κλάδος των Πιέρη της Contrada της αγίας Αικατερίνης ξεκινάει από τον Σταυράκη Πιέρη (1634) του Ιωάννη-Βαπτιστή και της Θοδούλας Πολίτη και έχει απογόνους μέχρι σήμερα».

[Το παραπάνω κείμενο Πιέρη ανήκει στον κ. Γιάννη Πιέρη και αποτελεί απόσπασμα επιστολής που είχε την καλοσύνη να μου στείλει με πληροφορίες για την ιστορία της οικογένειας].

Τα μέλη της οικογένειας Πιέρη που αναφέρονται στα έγγραφα του αρχείου ανήκουν κυρίως στον κλάδο Contrada delle Mura και πρόκειται για τα παιδιά του Σπυρίδωνα Πιέρη και της Κατερίνας Βόντα : τον Στέφανο (γεν. 1775) σύζυγο Αναστασίας Σπ. Μάνεση, τον Μαρκαντώνιο (γεν.1778) σύζυγο Chiara Bisi και τον Νικολό (γεν.1790) σύζυγο Santina Z. da Verona και τα παιδιά του Μαρκαντώνιου Πιέρη: Θεόδωρο, Στέφανο-Παναγιώτη (1827-1871) σύζυγο Διαμαντίνας Καποδίστρια, Αναστάσιο σύζυγο Ρεγγίνας Γ. Πατρικίου και Αικατερίνη σύζυγο Giovanni Cazaiti.

(Πηγές: ΜΕΕ και Π.Χιώτης, Ιστορικά απομνημονεύματα τόμος 7 και πληροφορίες από τα τεκμήρια του αρχείου)

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Αλέξιος Πατρίκιος του Παναγιώτη καταγόταν από την Κεφαλονιά και ασχολιόταν με το εμπόριο ελαιολάδου στην Κέρκυρα. Είχε ένα μοναδικό γιο ονόματι Γεώργιο, παντρεμένο το 1863 με τη Νικολέτα, θυγατέρα του Αντωνίου Κουρή και της Μαρίνας Βραχλιώτη. Στη διαθήκη του ο Αλέξιος Πατρίκιος αφού δηλώνει ότι ο γιος του πάσχει από πολύχρονη ασθένεια και είναι ανάξιος να αποφασίζει, διορίζει επιτρόπους για την κληρονομία του και τους εγγονούς του, τους: Σπυρίδωνα Πατρίκιο (ανηψιό του), Κωνσταντίνο Θρόνο, Ιάκωβο Ποργατζέλη, Αντώνιο Κουρή. Ο Γεώργιος Α. Πατρίκιος έκανε τέσσερα παιδιά: α) τον Παναγιώτη, σύζυγο Μαρίας Σπυρίδωνος Δαμασκηνού με την οποία έμεινε παντρεμένος τέσσερα χρόνια (1860-1864) και με την οποία απέκτησε ένα γιο τον Αλέξιο (που αυτοκτόνησε το 1888 στη Νάπολη της Ιταλίας) β) την Μαρία, σύζυγο Νικολάου Αγιοβλασίτη γ) την Ρεγγίνα, σύζυγο Αναστασίου Πιέρη του Μαρκαντωνίου και δ) τον Ιωάννη.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Μετά το θάνατο του Στέφανου Πιέρρη, η συζυγός του Σοφία φρόντισε να εκδοθεί το 1966 το συμπλήρωμα που είχε κάνει στην Ιονική Βιβλιογραφία του Emile Legrand καθώς επίσης να παραχωρηθούν στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας η πλούσια βιβλιοθήκη του, ένα μέρος του αρχείου του και ελάχιστα αξιόλογα έπιπλα και χαρακτικά. Μετά το θάνατο της Σοφίας Πιέρρη, ό,τι είχε απομείνει περιήλθε στην κατοχή της αδελφής της Δανάης Τσουκαλά, συγγραφέα παιδικών βιβλίων που έμενε στους Αμπελοκήπους.
[Οι παραπάνω πληροφορίες δόθηκαν από τον κ. Γιάννη Πιέρη με επιστολή του ημερ. 10/11/2003].

Διαδικασία Πρόσκτησης

Αγορά από τον παλαιοπώλη Τηλέμαχο Κακούρη τον Σεπτέμβριο του 2000.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

To αρχείο περιλαμβάνει οικογενειακά και προσωπικά έγγραφα, πλήθος συμβολαιογραφικών και δικαστικών εγγράφων, μικρό αριθμό επιστολών που αναφέρονται στην οικογένεια του Κερκυραίου ευγενούς Σπυρίδωνα Πιέρη και στην οικογένεια του εμπόρου Αλέξιου Π. Πατρίκιου με την οποία υπήρχε συγγενική σχέση (1616-1889). Επίσης συλλογές επισήμων εγγράφων των Αρχών της Ιονίου Πολιτείας, συλλογή εγγράφων με σφραγίδες, κυρίως της νήσου Κέρκυρας κλπ. (1806-1889). Ένα τμήμα του αρχείου αφορά τον λόγιο Πλάτωνα Πετρίδη που διετέλεσε διευθυντής του κυβερνητικού τυπογραφείου και συνέταιρος της Societa dei Molini a Vapore και αποτελείται από επιστολές προς τον Πετρίδη και προς συνεργάτες της εταιρείας, συμφωνητικά και πρακτικά (1814-1852).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Δεν αναμένονται προσθήκες

Σύστημα Ταξινόμησης

Στον πρώτο φάκελο του αρχείου βρίσκονται τα οικογενειακά έγγραφα και η αλληλογραφία των οικογενειών Πιέρη και Πατρικίου καθώς και τα συμβολαιογραφικά, δικαστικά και οικονομικά έγγραφα που αναφέρονται στον Αλέξιο και Παναγιώτη Πατρίκιο. Στον δεύτερο έχουν συγκεντρωθεί χρονολογικά τα συμβολαιογραφικά και δικαστικά έγγραφα που αφορούν κατά κύριο λόγο υποθέσεις της οικογένειας Πιέρη αλλά και άλλων προσώπων. Στον τρίτο φάκελο συγκεντρώθηκαν τα επίσημα έγγραφα των δικαστικών, αστυνομικών και άλλων αρχών της Ιονίου Πολιτείας (λιθογραφημένα και έντυπα), συλλογή εγγράφων με σφραγίδες και ονόματα συμβολαιογράφων, συλλογή σφραγίδων, συναλλαγματικών, φορτωτικών κλπ. Στον τέταρτο φάκελο είναι ταξινομημένη η αλληλογραφία του Πλάτωνα Πετρίδη και έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητες της Societa dei Molini di Vapore.

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ιταλικά, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά. Η ελληνική γραφή είναι συχνά δυσανάγνωστη, όπως παρατηρείται σε τεκμήρια συμβολαιογραφικών πράξεων του 18ου -19ου.

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Τμήμα του αρχείου της οικογένειας Πιέρη στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας και στην κατοχή του κ. Γιάννη Πιέρη που ζει στην Κέρκυρα.

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

1) Στα έγγραφα του αρχείου είναι αποτυπωμένες πολλές σφραγίδες (έντυπες, χάρτινες, βουλοκέρι) διαφόρων δημοσίων Αρχών της Ιονίου Πολιτείας και προσώπων. Είναι φανερή η επέμβαση του προκάτοχου του αρχείου (Κακούρη) με την ιδιότητα του συλλέκτη-πωλητή και των ενδιαφερόντων του χώρου. Τα έγγραφα είχαν συγκεντρωθεί και ταξινομηθεί με κύριο γνώμονα τις σφραγίδες, ονόματα συμβολαιογράφων, κατηγορίες τεκμηρίων (π.χ. συμβολαιογραφικές πράξεις, φορτωτικές, παλαιά τιμολόγια, υδατόσημα Όθωνος κλπ.). Στον φάκελο αρ.3 του αρχείου υπάρχουν δείγματα αυτής της ταξινόμησης.
2) Δεν μπορέσαμε να διαπιστώσουμε τον αρχειακό δεσμό με βάση τα αναφερόμενα πρόσωπα και τις συγγένειες του τμήματος του αρχείου Πετρίδη με τα τμήματα του αρχείου που αναφέρονται στις οικογένειες Πιέρη και Πατρικίου.

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Σεπτέμβριος 2002, Νοέμβριος 2003 αναθεώρηση πεδίων τίτλου, ονόματος παραγωγού, βιογραφικού σημειώματος και ιστορικού της ενότητας περιγραφής, ύστερα από γραπτές πληροφορίες προερχόμενες από απόγονο του κλάδου της οικογένειας.

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Μια πολύ πρόχειρη πρώτη ταξινόμηση επιχειρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 από τη Χριστίνα Βάρδα, η οποία διεκόπη γιατί δόθηκε προτεραιότητα στην περιγραφή του νεοεισαχθέντος αρχείου Σαχτούρη. Η ταξινόμηση και η περιγραφή ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα.

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες