Αρχείο 19/12 - Τατάκης Βασίλειος

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET 19/12

Τίτλος

Τατάκης Βασίλειος

Ημερομηνία(ες)

  • 1914-2006 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

2 αρχειακά κουτιά

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Βασίλειος Τατάκης γεννήθηκε στο Συνετί της Άνδρου το 1896. Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του Νικόλαου Τατάκη και της Αργυρώς Τατάκη. Σε μικρή ηλικία πήγε να μείνει στη Σμύρνη κοντά στον αδερφό του, Γιάννη. Εκεί τελείωσε την Ευαγγελική Σχολή το 1914.
Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το διάστημα 1919-1922 και φιλοσοφία στη Σορβόννη τα έτη 1928-1930. Το 1939 έγινε διδάκτορας φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 1922 έως το 1945 εργάστηκε ως καθηγητής γυμνασίου και γυμνασιάρχης σε περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου (Σκόπελος, Λεμεσός, Λευκωσία, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Νεάπολη Κρήτης, Πειραιάς, Αθήνα). Σημαντικός σταθμός στην πορεία του ήταν το 1934, όταν μετά από πρόταση του Αλέξανδρου Δελμούζου έγινε γυμνασιάρχης του νεοσύστατου τότε Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το Πειραματικό εκδιώχθηκε για πολιτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους το 1938. Από το 1945 έως το 1958 εργάστηκε κατά καιρούς ως εκπαιδευτικός σύμβουλος στο υπουργείο Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης σταδιοδορομίας του στο εν λόγω υπουργείο ο Τατάκης αντιμετώπισε συχνά διώξεις που έφτασαν στο σημείο της απόλυσής του για πρώτη φορά το 1946 (έως το 1952) και για δεύτερη το 1955. Το 1958 εξελέγη καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου δίδαξε έως τη συνταξιοδότησή του, το 1967.
Τον ίδιο χρόνο διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βασιλικού Ιδρύματος Ερευνών. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το διάστημα 1964-1967. Το 1974 ανακηρύχθηκε μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας.
Ο Β. Τατάκης, άνθρωπος ιδιαίτερα προσφιλής σε συνεργάτες και μαθητές, άφησε σημαντικό έργο τόσο ως εκπαιδευτικός όσο και ως ερευνητής και στοχαστής Έγραψε πολλά βιβλία και μελέτες με αντικείμενο την Ιστορία της Φιλοσοφίας και τη Φιλοσοφία. Ένα από τα σημαντικότερα και από τα πρώτα που ασχολήθηκαν με τη φιλοσοφία στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, είναι η Philosophie Byzantine (Παρίσι 1949, ²1959, ισπανική μετάφραση 1952, ελληνική μετάφραση 1977). Για το σύνολο της διδακτικής και συγγραφικής του δράσης η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το 1982 το «Αριστείο Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών».
Το 1969 άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης γεγονός που αν και το δυσκόλεψε δεν τον αποθάρρυνε από τη συγγραφή. Τελευταίο του έργο αποτέλεσαν τα απομνημονεύματά του τα οποία εκδόθηκαν μετά το θάνατό του από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης.
Το 1939 παντρεύτηκε τη Μαρίνα Κρέη με την οποία απέκτησαν δύο κόρες την Νίκη Μπακοπούλου-Τατάκη και την Αργυρώ Τατάκη.
Η Μαρίνα Κρέη γεννήθηκε στα Σκόπια το 1910. Πέθανε το 1964.
Πηγές σύνταξης βιογραφικού: Βασίλειος Ν. Τατάκης, Απομνημονεύματα. Βιογραφική μυθιστορία, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1993 και υλικό του αρχείου

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Διαδικασία Πρόσκτησης

Αρχική δωρεά στο ΕΛΙΑ Αθήνας από την Αργυρώ Τατάκη. Το αρχείο αυτό μεταστεγάστηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2014. Τον Μάιο του 2014 η Νίκη Μπακοπούλου-Τατάκη προσέφερε πρόσθετο υλικό, το οποίο ενσωματώθηκε στον αρχικό πυρήνα του αρχείου καθώς βρέθηκαν ίδιες ή παρόμοιες θεματικές.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Πρόκειται για μέρος του αρχείου του Βασίλειου Τατάκη, σημαντικού εκπαιδευτικού και καθηγητή της φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Περιέχονται τεκμήρια από την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικού στη δευτεροβάθμια και την ανώτατη εκπαίδευση, από τη θητεία του ως προέδρου του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, ανέκδοτη βιογραφία που έγραψε για τον Απόστολο Δοξιάδη, προσωπική και επαγγελματική αλληλογραφία, φωτογραφίες καθώς και λιγοστά τεκμήρια της συζύγου του Μαρίνας Κρέη.
Αξίζει να επισημάνουμε ορισμένα τεκμήρια από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του οποίου ο Τατάκης υπήρξε ο πρώτος διευθυντής. Συγκεκριμένα πρόκειται για σημειώσεις του Τατάκη σχετικά με τη λειτουργία και τα προβλήματα του σχολείου τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Αξία μνείας είναι ακόμη τα τεκμήρια που σχετίζονται με τις διώξεις που υπέστη ο Τατάκης, ο οποίος κατηγορήθηκε ως κομμουνιστής λόγω της συμπόρευσης του με το κίνημα του δημοτικισμού και της συνεργασίας του με τον Αλέξανδρο Δελμούζο.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγιναν εκκαθαρίσεις.

Προσθήκες Υλικού

Δεν προβλέπεται προσθήκη υλικού.

Σύστημα Ταξινόμησης

Η ταξινόμηση είναι θεματική. Αρκετά τεκμήρια βρέθηκαν ταξινομημένα από τον ίδιο τον Τατάκη.
Διάγραμμα ταξινόμησης:
Φάκελος 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ / ΚΘΒΕ/ ΚΕΙΜΕΝΑ/ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (1914-2006)
Φάκελος 2 ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΜΑΡΙΝΑ ΚΡΕΗ (1919-1982)

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική κι έντυπη μορφή.

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Αρχείο Λάμπρου Παραρά στο ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης.

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Βασίλειος Ν. Τατάκης, Απομνημονεύματα. Βιογραφική μυθιστορία, ΜΙΕΤ, Αθήνα 1993

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

ΔΙΠΑΠ (2η έκδοση)

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Ιούλιος 2014

Γραφή(ες)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Γιώργος Κουμαρίδης σε συνεργασία με την Ελένη Γκατζού (πρακτική άσκηση του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Πεδίο Πρόσκτησης