Αρχείο αρ.comp. 169 - Κολοκοτρώνης , Θεόδωρος και Γενναίος

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET αρ.comp. 169

Τίτλος

Κολοκοτρώνης , Θεόδωρος και Γενναίος

Ημερομηνία(ες)

  • 1784-1849 (κυρίως 1821-1833) (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

2 φάκελοι (394 έγγραφα)

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1770-1843)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Ραμαβούνι Μεσσηνίας, 1770 - Αθήνα, 1843), γιος του Κωνσταντή, είχε διοριστεί από τους κατοίκους της επαρχίας Μεγαλόπολης οπλαρχηγός της περιοχής ήδη από το 1787. Μετά τη διαμονή του στα Επτάνησα, τις συνεννοήσεις με τους Φιλικούς και τη μύησή του στην Εταιρία το 1818, επανέκαμψε στην Πελοπόννησο, όπου και ηγήθηκε των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αγώνα. Με την πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς, και τον αποδεκατισμό των στρατευμάτων του Δράμαλη στα Δερβενάκια, εδραίωσε τη νίκη των Ελλήνων στην Πελοπόννησο. Υποστηρικτής του Ι. Καποδίστρια, μετά τη δολοφονία του διορίστηκε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής μαζί με τους Αυγουστίνο Καποδίστρια και Ιωάννη Κωλέττη. Την άφιξη του Όθωνα δέχθηκε με ενθουσιασμό, αλλά διαφώνησε με τα μέτρα της Αντιβασιλείας, στάση που τον οδήγησε το 1833 στη φυλακή του Ναυπλίου και στην καταδίκη του σε θάνατο επί εσχάτη προδοσία. Του δόθηκε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του Συμβούλου της Επικρατείας.
Είχε τρεις γιους: τον Πάνο (1798-1824), τον Ιωάννη (1805-1868) και τον Κωνσταντίνο (1811-1849).

Όνομα παραγωγού

(1805-1868)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Ο Ιωάννης, επονομαζόμενος Γενναίος (Ζάκυνθος 1805-Αθήνα 1868), ήταν ο δευτερότοκος γιος του Θεόδωρου και της Αικατερίνης Καρούσου. Έλαβε από πολύ νέος, μαζί με τον πατέρα του, μέρος σε πολλές μάχες και πολιορκίες του Αγώνα στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Υπασπιστής του Όθωνα, διορίστηκε το 1841 γερουσιαστής και το 1861 έλαβε τον βαθμό του αντιστράτηγου. Χρησιμοποιήθηκε συχνά στην καταστολή αντιοθωνικών εξεγέρσεων, ενώ το 1862 διετέλεσε πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών στην τελευταία κυβέρνηση του Όθωνα. Το 1828 παντρεύτηκε την Φωτεινή Τζαβέλα από το Σούλι και απέκτησε μαζί της δύο γιους, τον Θεόδωρο, (γνωστό με το ψευδώνυμο Φαλέζ), τον Κωνσταντίνο και πέντε θυγατέρες. Ασχολήθηκε, όπως ο πατέρας του, με τη διήγηση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης και τη δράση των οπλαρχηγών.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Το αρχείο του Γενναίου Κολοκοτρώνη, ο οποίος είχε συγκεντρώσει διάφορα οικογενειακά έγγραφα με σκοπό να δώσει πληροφορίες για την πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητα του πατέρα του, πέρασε μετά τον θάνατό του στα χέρια της γυναίκας του και κατόπιν της τελευταίας θυγατέρας του, Ευφροσύνης. Οι κληρονόμοι της τελευταίας παρέδωσαν το αρχείο στον ναύαρχο Ιωάννη Θεοφανίδη για να επιμεληθεί την έκδοση των εγγράφων (“Ιστορικόν Αρχείον Ι. Θεοφανίδου 1818-1825”, 3 τόμοι.)

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το κομμάτι του αρχείου που κατέχει το ΕΛΙΑ αγοράστηκε από τη συλλογή Βερναρδάκη, το 1968.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Τα έγγραφα του αρχείου παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους οπλαρχηγούς/πρωταγωνιστές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο (κυρίως 1821-1833). Περιλαμβάνει έγγραφα του Εκτελεστικού Σώματος, διαταγές του υπουργείου Πολέμου, αλληλογραφία οπλαρχηγών και πολιτικών (επιστολές των Θ. Γρίβα, Δ. Πλαπούτα, R. Church, Α. Υψηλάντη, Ι. Καποδίστρια, Δ. Μπούκουρα, Α. Ροϊλού, Π. Γ. Ρόδιου, Ν. Σταματελόπουλου, Καν. Δεληγιάννη, Μ. Ιατρού κ.ά. κυρίως προς τον Θεόδωρο και Γενναίο Κολοκοτρώνη, Νικολάκη Πετμεζά, Διονύσιο Μούρτζινο). Περιλαμβάνει επίσης πιστοποιητικά αναγνώρισης υπηρεσιών, αποδεικτικά πληρωμής μισθών σε μέλη των στρατιωτικών σωμάτων των οπλαρχηγών, λογαριασμούς προσόδων κ.λπ.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες Υλικού

Σύστημα Ταξινόμησης

Η ταξινόμηση των εγγράφων είναι χρονολογική. Προτάσσεται μία μικρή ενότητα δανειακών ομολογιών (αρ. εγγρ. 1-28) του Θ. Κολοκοτρώνη, που έχει περιγραφεί αναλυτικά από τον Α. Τσελίκα (;)

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Έχουν συντηρηθεί περίπου 40 έγγραφα του αρχείου (τα 23 από την Ιωάννα Κωνσταντίνου το 1996).

Εργαλείο έρευνας

Δεν υπάρχει αναλυτικό ευρετήριο (έγγραφο προς έγγραφο)

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Μέρος του αρχείου της οικογένειας Κολοκοτρώνη βρίσκεται στα ΓΑΚ (Συλλογή Βλαχογιάννη). Κειμήλια της οικογένειας φυλάσσονται στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο.

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

-“Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836”. [Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη, υπαγορευμένα στον Γεώργιο Τερτσέτη. Κυκλοφόρησαν το 1851.]
-“Ελληνικά Υπομνήματα, ήτοι επιστολαί και διάφορα έγγραφα αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν”. Έκδοση Χ. Φιλαδελφέως, 1856.
-Γενναίου Κολοκοτρώνη Απομνημονεύματα (Χειρόγραφον δεύτερον 1821-1862). Εισαγωγή και σημειώσεις υπό Εμμαν. Γ. Πρωτοψάλτη. Εν Αθήναις, 1961 (Βιβλιοθήκη Γενικών Αρχείων του Κράτους , 2).

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Στην αρίθμηση των εγγράφων διαπιστώθηκε η απουσία των πρωτοτύπων αρ. 8, 26, 35 ενώ υπάρχει χειρόγραφη ή δακτυλόγραφη μεταγραφή τους.
Τα πρωτότυπα έγγραφα που ήσαν εκτεθειμένα στο ταμπλώ του διαδρόμου εντάχθηκαν στο αρχείο.

Σημείωση

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Χριστίνα Βάρδα

Πεδίο Πρόσκτησης

Συνδεόμενα Φυσικά Πρόσωπα και Οργανιμοί

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες