Αρχείο Α.Ε. 22 /98 - Τουλ, οικογένεια

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 22 /98

Τίτλος

Τουλ, οικογένεια

Χρονολογία(ες)

  • 1894-1968 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

3 φάκελοι

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Ο χειρουργός Χάρης Ι. Τουλ, γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1897. Η οικογένειά του είναι ιρλανδικής καταγωγής (O’ Toole) και ο προπάππος του, Ερνέστος, υπηρέτησε στα Ιόνια Νησιά κατά την κατάληψή τους από τους Άγγλους (1809-1810) και παντρεύτηκε Ζακύνθια κόρη, την Μαριέττα (θετή κόρη της Comptesse Querine), έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και πέθανε στο Αίγιο. Ο πατέρας του, Jimmy, παντρεύτηκε την Κάτε, κόρη του γιατρού Χαράλαμπου Ιακωβάτου (από την οικογένεια των Τυπάλδων-Ιακωβάτων), και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Ο Χάρης Τουλ παντρεύτηκε την Άννα Χρυσοσπάθη, κόρη του ορθοπεδικού Ιωάννη Χρυσοσπάθη και της Μαρίκας Πατσιάδη. Το 1919 απέκτησε το πτυχίο της Ιατρικής, το 1927 έγινε διδάκτορας και έφτασε σταδιακά κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής το 1957-58, συγκλητικός το 1964-65, ομότιμος καθηγητής από το 1968 ενώ τιμήθηκε με το αριστείο θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών το 1980.

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά της Μαρίας Τουλ, κόρης του Χάρη και της Άννας Τουλ τον Μάιο του 1998.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιλαμβάνει κυρίως την οικογενειακή και φιλική αλληλογραφία της Άννας και του Χάρη Τουλ από την περίοδο 1945-1968. Οι επιστολές απευθύνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην Άννα Τουλ. Περιλαμβάνονται επίσης αποδείξεις και λογοριασμοί εξόδων της οικογένειας (διαμονές σε ξενοδοχεία του εξωτερικού, έξοδα σπιτιού και δίδακτρα εκπαιδευτηρίου), βιβλίο πληρωμών “της εν Ψυχικώ ανεγειρομένης οικοδομής Δδος Άννας Χρυσοσπάθη, 1932”, “Καταστατικό” (Εισπράξεις-πληρωμές) του Μεγάρου Μαρίκας Χρυσοσπάθη (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 1). Σώζονται ακόμα, επιστολή του Ιωάννη Χρυσοσπάθη (1894), αγγελτήριο των αρραβώνων του με την Μαρίκα Πατσιάδη (1906), μικρός αριθμός φωτογραφιών και καρτ-ποστάλ, πινακίδα με εγγραφή “Χ.Ι.Τουλ υφηγητής χειρουργικής 12.30-1.30”, δύο φωτογραφίες σε κορνίζα ασθενών με ορθοπεδικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά, συνταγές μαγειρικής της Άννας Τουλ (τετράδιο και λυτά χειρόγραφα και αποκόμματα από γερμανικά περιοδικά).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Οι επιστολές ξεδιπλώθηκαν και τακτοποιήθηκαν χρονολογικά. Τα υπόλοιπα τεκμήρια (αποδείξεις, συνταγές, φωτογραφίες) ομαδοποιήθηκαν κατά είδος.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Στην ίδια δωρεά περιλαμβάνονται τα εξής έντυπα:1) Τίτλοι και επιστημονικαί εργασίαι του διδάκτορος Χ.Ι.Τουλ, Εν Αθήναις, τύποις Ν. Στεφανοπούλου, 1930. 2) Συμπλήρωμα τίτλων και επιστημονικών εργασιών του επικουρικού καθηγητού της χειρουργικής Χ.Ι.Τουλ. 3) Α΄Χειρουργική κλινική Πανεπιστημίου, καθηγητής Μ.Γερουλάνος, Η χειρουργική θεραπεία των κιρσών της κνήμης, υπό Χ. Τουλ, υφηγητού χειρουργικής, Αθήναι, τύποις, “Πυρσού” Α.Ε., 1938.4) Χ.Τουλ, Συμβολή εις την διάγνωσιν και θεραπείαν της ρήξεως του ηπατικού εχινοκόκκου εις τους βρόγχους, Ανατύπωσις εκ του περιοδικού “Ασκληπιός”, Νοέμβριος 1939. 5) VI Συνέδριον της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Αθηνών, Θέμα: Η Ιατρική της Εργασίας (περιλ. Εισήγηση Τουλ), Αθήναι, 1949. 6) Χάρη Τουλ, Ιστορικαί μελέται, Αθήναι, 1984. 7-8) Δύο γερμανικά ιατρικά δελτία όπου δημοσιεύσεις του Τουλ (Deutsche Zeitschrift fur Chirurgie, Berlin 1931, Archiv fur Klinische Chirurgie, Berlin, 1932.) Επίσης, ελληνικά ιατρικά βιβλία (7 τόμοι, περίοδος 1930-1960).
Ποιητικές συλλογές της Μαρίας Τουλ: 1) Ηλιόγερμα.Αθήνα, 1984. 2) Σκιές.Αθήνα, 1988.3) Πνευματικός κήπος. Αθήνα, 1990.

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Θέματα

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι