Fonds - Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Λειψίας

Identity area

Reference code

Title

Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Λειψίας

Date(s)

  • 1759-1942 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Καλλίνικος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη και βρισκόταν στη Λειψία κατά το έτος 1813, όταν η στρατιά του Ναπολέοντα είχε ηττηθεί από τον αντιγαλλικό συνασπισμό Ρώσων, Αυστριακών, Πρώσων και Σουηδών κατά τη «Μάχη των Εθνών» και ο νικητής τσάρος Αλέξανδρος είχε γιορτάσει τα επινίκια στη Λειψία, στην ελληνορθόδοξη «καπέλλα" του Αγίου Γεωργίου της οποίας εφημέρευε ο Καλλίνικος. Ο τελευταίος κατέγραψε αυτό και άλλα γεγονότα από τη ζωή της παροικίας, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον κώδικα «Α» (1805-1873) του αρχείου της Ελληνικής Κοινότητας της Λειψίας.

Name of creator

(1759 - 1942)

Administrative history

Η ελληνική κοινότητα της Λειψίας, σημαντική «γραικική» παροικία της κυρίως Γερμανίας, έδρευε στην εμπορική μητρόπολη της Σαξονίας, με κέντρο και μοναδικό Ορθόδοξο τόπο λατρείας στην πόλη την ελληνορθόδοξη «καπέλλα» του Αγίου Γεωργίου της Λειψίας.

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Το αρχείο δημοπρατήθηκε στις ΗΠΑ για λογαριασμό αγνώστων το Μάϊο του 2012 και εξαγοράστηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παραδόθηκε στο Τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2022.

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο περιλαμβάνει τον βαρύτιμο δερματόδετο κώδικα «Α» (1805-1873) του αρχείου της κοινότητας, καθώς και τρεις ακόμη τέτοιους κώδικες (που όμως περιέχουν αρκετά άγραφα φύλλα), με λιγοστά λυτά έγγραφα που βρέθηκαν μεταξύ των σελίδων τους.

Επίσης περιλαμβάνει αντίγραφα κοινοτικής αλληλογραφίας του 19ου αι., πίνακες των συνδρομών που μάζευε η ελληνορθόδοξη «καπέλλα» του Αγίου Γεωργίου της Λειψίας στα ετήσια πανηγύρια «Λαμπρής» και «Μιχαήλ», απογραφές υλικού, πρακτικά συνελεύσεων ως το 1885, και κυρίως το ληξιαρχικό αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Λειψίας από το 1800 ως το 1941. Σε αυτό το τελευταίο εντοπίζονται βιβλία ή «δίπτυχα» βαφτίσεων, γάμων και θανάτων, καταγράφονται δε - εκτός από βαφτίσεις, γάμους και θανάτους που λάμβαναν χώρα στη Λειψία- συμβάντα στη Δρέσδη, ενίοτε το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή και άλλα μέρη της Γερμανίας. Τα τελευταία κατάλοιπα του αρχείου συμπίπτουν σχεδόν με την καταστροφή της εκκλησίας και των γραφείων της παροικίας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Επισήμανση από το Μηνιαίο Δελτίο Προσκτήσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, 14 (Αύγουστος 2023).

Βλ. σχετικά και https://www.nlg.gr/wp-content/uploads/2023/08/deltio_prosk_14.pdf

Note

Το Αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Λειψίας συνιστά το δεύτερο κοινοτικό αρχείο του παροικιακού ελληνισμού που ενσωματώνεται στο Τμήμα Χειρογράφων της ΕΒΕ. Προηγήθηκε πολύ παλιότερα (1906) η δωρεά του αρχείου της κοινότητας του Λιβόρνου, που καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό την ίδια ιστορική περίοδο.

Βλ. σχετικά και https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/68gy-paty-hh7x

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Αύγουστος 2023

Script(s)

Sources

Archivist's note

Μιχάλης Κοκολάκης

Accession area