Fonds Α.Ε. 019 - Αλιθέρσης, Γλαύκος

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 019

Title

Αλιθέρσης, Γλαύκος

Date(s)

  • 1892-1963 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 φάκελος

Context area

Name of creator

Biographical history

Ο Γλαύκος Αλιθέρσης (Μιχάλης Χατζηδημητρίου το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1897. Σπούδασε φυσική αγωγή στην Αθήνα και εργάστηκε ως καθηγητής γυμναστικής στην Αλεξάνδρεια. Παντρεύτηκε την Εύα Ζαφειροπούλου και απέκτησε μία κόρη, τη Γλαύκη. Στην Αλεξάνδρεια ήταν ευρύτερα γνωστός ως Δάσκαλος. Ένα χρόνο πριν το θάνατό του επέστρεψε στην Κύπρο, όπου πέθανε το 1965.

Πρωτοεμφανίστηκε στα νεοελληνικά γράμματα με τις ποιητικές συλλογές Γαλανά δαχτυλιδάκια (1919) και Κρινάκια του γιαλού (1921)? συνέχισε με τις συλλογές Οραματισμοί του Εωσφόρου και άλλα ποιήματα (1923), Απλή προσφορά (1929), Θερισμοί και οργώματα (1939), Μυστικός Δείπνος (1944) και Μαθητικά τετράδια (1957). Με το ποιητικό έργο Προσμαρτυρία (1958) συμπαραστάθηκε στον αγώνα της πατρίδας του, της Κύπρου. Η τελευταία του συλλογή Αρμογή αιώνων και στιγμών (1964) κυκλοφόρησε στην Κύπρο.

Το 1936 εξέδωσε την συλλογή διηγημάτων Αράχνες, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν δύο έμμετρες τραγωδίες, Πύργος της Βαβέλ και Αροδαφνούσα.

Από τα κριτικά κείμενα αναφέρουμε Το πρόβλημα του Καβάφη (1934), Βασίλης Μιχαηλίδης (1957), Νίκος Νικολαΐδης (1958), Σωτήρης Σκίπης (1960), Μιλτιάδης Μαλακάσης (1961) και Νίκος Σαντορινιός (1965). Το 1938 συνέγραψε την Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, για την διδασκαλία σε ανώτερες τάξεις του γυμνασίου.

Εξέδωσε δύο έργα μεταφρασμένα από τα αγγλικά, τα Άπαντα του Ρ. Μπρουκ (1925) και την Αγγλική ανθολογία (1926).

Για ένα διάστημα ανέλαβε την επιμέλεια της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας Ημερήσια νέα και συνεργάστηκε με την εφημερίδα του Καΐρου, Σφίγγα.

[Πηγές: Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1983, τομ. 1. Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αθήνα, Χάρης Πάτσης, 1968, τομ. 1]

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Οι επιστολές περιήλθαν στα χέρια του Τίμου Μαλάνου, μετά τον θάνατο του οποίου, απετέλεσαν μέρος της δωρεάς προς το Ε.Λ.Ι.Α. από την σύζυγό του Αλκμήνη Μαλάνου.

Content and structure area

Scope and content

Το αρχείο αποτελείται από επιστολές και κάποια ταχυδρομικά δελτάρια προς τον Γ. Αλιθέρση από φίλους και γνωστούς του (1920-1962). Το περιεχόμενο των επιστολών ποικίλει από ευχαριστίες και εντυπώσεις για έργα του που τους απέστελλε, μέχρι λεπτομέρειες για τον διακανονισμό πρακτικών ζητημάτων. Απαντούν επίσης χειρόγραφα ποιήματα του Αντώνη Αρχοντίδη και μία μικρή χειρόγραφη συλλογή με τον τίτλο Απάνθισμα, αυτοσχέδια δεμένη, με ποιήματα του Π. Μάγνη. Στο αρχείο περιλαμβάνονται επίσης 15 σύντομες επιστολές (1937-1963) του ιδίου του Αλιθέρση προς τον Τ. Μαλάνο, την Α. Ι. Παπά, τον Πήττα και άλλους αταύτιστους παραλήπτες. Η επιστολή προς την Α. Ι. Παπά συνοδεύεται από τον πρόλογο του Αλιθέρση για το Αναγνωστικό της 4ης Δημοτικού, το οποίο είχε υποβάλει στην Κριτική Επιτροπή διαγωνισμού.

Μεταξύ των αποστολέων είναι οι Α. Αθανασούλης, Α. Αρχοντίδης, Θ. Αυλωνίτης, Π. Βαλδασερίδης, Λ. Μ. Βάρναλη, Ο. Βατίδου, Π. Βλαστός, G. Duhaniel, Θεοχάρης, Σ. Ιορδάνου, Κ. Καπλάνης, Σ. Καρακάσης, Καψαμπέλης, Κ. Κλωνάρη, Μ. Κλωνάρη, Br. Lavagnini, Κ. Ν. Κωνσταντινίδης (Π. Μάγνης), Τ. Μαλάνος, Τ. Μολίνη, Π. Ναθαναήλ, Μ. Νικολαΐδης, Α. Νικολαΐδου, Α. Πάλλης, Γ. Α Παπουτσάκης, Λ. Παυλίδης, Μ. Πήττας, Κ. Προυσής, Πυθαγόρας, Μ. Ρουσσιά, Σ. Σκίπης, Γ. Σπαταλάς, Ρ. Συμεωνίδης, Φ. Φαρμάκης, Θ. Δ. Φραγκόπουλος, Ν. Φύλλας, Κ. Π. Χατζηιωάννου, Β. Χιωτάκης, Αι. Χουρμούζιος, Κ. Χρυσάνθης. Στις επιστολές τρίτων περιλαμβάνονται: του Ν. Πετρή προς τον Γ. Αβέρωφ (1892), και του Κ. Κωνσταντινίδη προς την Α.Ι. Παππά (1937).

Appraisal, destruction and scheduling

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Accruals

System of arrangement

Χρονολογικό

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Αρχείο Τσίρκα (Ε.Λ.Ι.Α.)

Related descriptions

Publication note

Notes area

Note

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Ιούνιος 2006

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Archivist's note

Ελένη Ράμφου

Accession area