Identity area
Reference code
GR ELIA-MIET Α.Ε. 019
Title
Date(s)
- 1892-1963 (Creation)
Level of description
Fonds
Extent and medium
1 φάκελος
Context area
Name of creator
Biographical history
Ο Γλαύκος Αλιθέρσης (Μιχάλης Χατζηδημητρίου το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1897. Σπούδασε φυσική αγωγή στην Αθήνα και εργάστηκε ως καθηγητής γυμναστικής στην Αλεξάνδρεια. Παντρεύτηκε την Εύα Ζαφειροπούλου και απέκτησε μία κόρη, τη Γλαύκη. Στην Αλεξάνδρεια ήταν ευρύτερα γνωστός ως Δάσκαλος. Ένα χρόνο πριν το θάνατό του επέστρεψε στην Κύπρο, όπου πέθανε το 1965.
Πρωτοεμφανίστηκε στα νεοελληνικά γράμματα με τις ποιητικές συλλογές Γαλανά δαχτυλιδάκια (1919) και Κρινάκια του γιαλού (1921)? συνέχισε με τις συλλογές Οραματισμοί του Εωσφόρου και άλλα ποιήματα (1923), Απλή προσφορά (1929), Θερισμοί και οργώματα (1939), Μυστικός Δείπνος (1944) και Μαθητικά τετράδια (1957). Με το ποιητικό έργο Προσμαρτυρία (1958) συμπαραστάθηκε στον αγώνα της πατρίδας του, της Κύπρου. Η τελευταία του συλλογή Αρμογή αιώνων και στιγμών (1964) κυκλοφόρησε στην Κύπρο.
Το 1936 εξέδωσε την συλλογή διηγημάτων Αράχνες, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησαν δύο έμμετρες τραγωδίες, Πύργος της Βαβέλ και Αροδαφνούσα.
Από τα κριτικά κείμενα αναφέρουμε Το πρόβλημα του Καβάφη (1934), Βασίλης Μιχαηλίδης (1957), Νίκος Νικολαΐδης (1958), Σωτήρης Σκίπης (1960), Μιλτιάδης Μαλακάσης (1961) και Νίκος Σαντορινιός (1965). Το 1938 συνέγραψε την Ιστορία της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας, για την διδασκαλία σε ανώτερες τάξεις του γυμνασίου.
Εξέδωσε δύο έργα μεταφρασμένα από τα αγγλικά, τα Άπαντα του Ρ. Μπρουκ (1925) και την Αγγλική ανθολογία (1926).
Για ένα διάστημα ανέλαβε την επιμέλεια της φιλολογικής σελίδας της εφημερίδας Ημερήσια νέα και συνεργάστηκε με την εφημερίδα του Καΐρου, Σφίγγα.
[Πηγές: Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό, Αθήνα, Εκδοτική Αθηνών, 1983, τομ. 1. Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Αθήνα, Χάρης Πάτσης, 1968, τομ. 1]
Archival history
Immediate source of acquisition or transfer
Οι επιστολές περιήλθαν στα χέρια του Τίμου Μαλάνου, μετά τον θάνατο του οποίου, απετέλεσαν μέρος της δωρεάς προς το Ε.Λ.Ι.Α. από την σύζυγό του Αλκμήνη Μαλάνου.
Content and structure area
Scope and content
Το αρχείο αποτελείται από επιστολές και κάποια ταχυδρομικά δελτάρια προς τον Γ. Αλιθέρση από φίλους και γνωστούς του (1920-1962). Το περιεχόμενο των επιστολών ποικίλει από ευχαριστίες και εντυπώσεις για έργα του που τους απέστελλε, μέχρι λεπτομέρειες για τον διακανονισμό πρακτικών ζητημάτων. Απαντούν επίσης χειρόγραφα ποιήματα του Αντώνη Αρχοντίδη και μία μικρή χειρόγραφη συλλογή με τον τίτλο Απάνθισμα, αυτοσχέδια δεμένη, με ποιήματα του Π. Μάγνη. Στο αρχείο περιλαμβάνονται επίσης 15 σύντομες επιστολές (1937-1963) του ιδίου του Αλιθέρση προς τον Τ. Μαλάνο, την Α. Ι. Παπά, τον Πήττα και άλλους αταύτιστους παραλήπτες. Η επιστολή προς την Α. Ι. Παπά συνοδεύεται από τον πρόλογο του Αλιθέρση για το Αναγνωστικό της 4ης Δημοτικού, το οποίο είχε υποβάλει στην Κριτική Επιτροπή διαγωνισμού.
Μεταξύ των αποστολέων είναι οι Α. Αθανασούλης, Α. Αρχοντίδης, Θ. Αυλωνίτης, Π. Βαλδασερίδης, Λ. Μ. Βάρναλη, Ο. Βατίδου, Π. Βλαστός, G. Duhaniel, Θεοχάρης, Σ. Ιορδάνου, Κ. Καπλάνης, Σ. Καρακάσης, Καψαμπέλης, Κ. Κλωνάρη, Μ. Κλωνάρη, Br. Lavagnini, Κ. Ν. Κωνσταντινίδης (Π. Μάγνης), Τ. Μαλάνος, Τ. Μολίνη, Π. Ναθαναήλ, Μ. Νικολαΐδης, Α. Νικολαΐδου, Α. Πάλλης, Γ. Α Παπουτσάκης, Λ. Παυλίδης, Μ. Πήττας, Κ. Προυσής, Πυθαγόρας, Μ. Ρουσσιά, Σ. Σκίπης, Γ. Σπαταλάς, Ρ. Συμεωνίδης, Φ. Φαρμάκης, Θ. Δ. Φραγκόπουλος, Ν. Φύλλας, Κ. Π. Χατζηιωάννου, Β. Χιωτάκης, Αι. Χουρμούζιος, Κ. Χρυσάνθης. Στις επιστολές τρίτων περιλαμβάνονται: του Ν. Πετρή προς τον Γ. Αβέρωφ (1892), και του Κ. Κωνσταντινίδη προς την Α.Ι. Παππά (1937).
Appraisal, destruction and scheduling
Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.
Accruals
System of arrangement
Χρονολογικό
Conditions of access and use area
Conditions governing access
Conditions governing reproduction
Language of material
Script of material
Language and script notes
Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά
Physical characteristics and technical requirements
Finding aids
Allied materials area
Existence and location of originals
Existence and location of copies
Related units of description
Publication note
Notes area
Note
Note
Alternative identifier(s)
Access points
Subject access points
Place access points
Name access points
Genre access points
Description control area
Description identifier
Institution identifier
Rules and/or conventions used
ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση
Dates of creation revision deletion
Ιούνιος 2006
Script(s)
Sources
Δελτίο περιγραφής Φορέα
Archivist's note
Ελένη Ράμφου