Κύπρος

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Σημείωση(εις) προβολής

Ιεραρχημένοι όροι

Κύπρος

Αντίστοιχοι όροι

Κύπρος

Σχετικοί όροι

Κύπρος

15 Αρχειακή περιγραφή results for Κύπρος

15 αποτελέσματα άμεσα σχετιζόμενα Αποκλεισμός στενότερων όρων

"Εκθεσις γενική της νήσου Κύπρου" (Χφ166)

 • GRGSA-CA- MAN021.01
 • Αρχείο

Υπόμνημα επιγραφόμενο: "Έκθεσις γενική της νήσου Κύπρου, υπό Δ. Μαργαρίτου, υποπροξένου της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως της Ελλάδος".

Μαργαρίτης, Δ.

"Μακάριος η μεγάλη πορεία" (Οπτικ. 28)

 • GRGSA-CA- AUV002.23
 • Αρχείο
 • 1982

Κυπριακά: οπτικό αρχειακό υλικό με τίτλο: "Μακάριος η μεγάλη πορεία/ A Pineset Limited Production-Produced & directed by Evangelos Joannides. Written by Peter Brent. Music by Mikis Theodorakis. Narrated by (Greek version) Manos Katrakis and (English) version Eric porter. Personal narration Greek and English by his Beatitude Archbishop Makarios himself. Makarios III, The National Fund 1982"

Cypri insulae nova descript. [Νέα περιγραφή της νήσου Κύπρου] [New description of the island of Cyprus] / Lemnos insulae [Το νησί της Λήμνου] [The island of Lemnos]

 • GRGSA-CA- PCENGRAVI.F01.000448
 • Αρχείο
 • 1573

Το χαρακτικό περιλαμβάνει δύο γεωφυσικούς χάρτες. Ο πρώτος εξ αυτών, ο οποίος καταλαμβάνει και το μεγαλύτερο τμήμα του χαρακτικού, απεικονίζει την Κύπρο, ενώ ο δεύτερος, που βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του χαρακτικού, απεικονίζει το νησί της Λήμνου.

Χαράκτης: Ioannes a Deutecum f.

Cyprus Insula [Το νησί της Κύπρου] [The island of Cyprus] Candia, olim Creta [Candia, άλλοτε Κρήτη] [Candia, formerly Crete]

 • GRGSA-CA- PCENGRAVI.F01.000410
 • Αρχείο
 • χ.χ.

Χαρακτικό με δύο θέματα: στο επάνω τμήμα του αποτυπώνεται χάρτης της Κύπρου και στο κάτω χάρτης της Κρήτης αντίστοιχα.
Σχεδιαστής: [Ortelius, Abraham]

Άννινος, Άγγελος

 • GR ELIA-MIET Μαρ-97
 • Αρχείο
 • 1891-1928

Το αρχείο περιέχει προξενική αλληλογραφία, εκθέσεις, αναφορές, διοικητικά έγγραφα και προσωπική αλληλογραφία. Παρά το μικρό όγκο του μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, για την πολιτική κατάσταση και την εκπαίδευση στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο, τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, τις διαμάχες στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το 1921, τους έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή (1918) και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Η.Π.Α. (1926-1934). Αξίζει επίσης να αναφερθούν οι πληροφορίες για την ελληνική εκπαίδευση στην Ανδριανούπολη (1891) και για τις βλαχόφωνες κοινότητες στην περιοχή των Βιτωλίων.

Βλ. επισυναπτόμενη αναλυτική περιγραφή

Άννινος, Άγγελος

Αλιθέρσης, Γλαύκος

 • GR ELIA-MIET Α.Ε. 019
 • Αρχείο
 • 1892-1963

Το αρχείο αποτελείται από επιστολές και κάποια ταχυδρομικά δελτάρια προς τον Γ. Αλιθέρση από φίλους και γνωστούς του (1920-1962). Το περιεχόμενο των επιστολών ποικίλει από ευχαριστίες και εντυπώσεις για έργα του που τους απέστελλε, μέχρι λεπτομέρειες για τον διακανονισμό πρακτικών ζητημάτων. Απαντούν επίσης χειρόγραφα ποιήματα του Αντώνη Αρχοντίδη και μία μικρή χειρόγραφη συλλογή με τον τίτλο Απάνθισμα, αυτοσχέδια δεμένη, με ποιήματα του Π. Μάγνη. Στο αρχείο περιλαμβάνονται επίσης 15 σύντομες επιστολές (1937-1963) του ιδίου του Αλιθέρση προς τον Τ. Μαλάνο, την Α. Ι. Παπά, τον Πήττα και άλλους αταύτιστους παραλήπτες. Η επιστολή προς την Α. Ι. Παπά συνοδεύεται από τον πρόλογο του Αλιθέρση για το Αναγνωστικό της 4ης Δημοτικού, το οποίο είχε υποβάλει στην Κριτική Επιτροπή διαγωνισμού.

Μεταξύ των αποστολέων είναι οι Α. Αθανασούλης, Α. Αρχοντίδης, Θ. Αυλωνίτης, Π. Βαλδασερίδης, Λ. Μ. Βάρναλη, Ο. Βατίδου, Π. Βλαστός, G. Duhaniel, Θεοχάρης, Σ. Ιορδάνου, Κ. Καπλάνης, Σ. Καρακάσης, Καψαμπέλης, Κ. Κλωνάρη, Μ. Κλωνάρη, Br. Lavagnini, Κ. Ν. Κωνσταντινίδης (Π. Μάγνης), Τ. Μαλάνος, Τ. Μολίνη, Π. Ναθαναήλ, Μ. Νικολαΐδης, Α. Νικολαΐδου, Α. Πάλλης, Γ. Α Παπουτσάκης, Λ. Παυλίδης, Μ. Πήττας, Κ. Προυσής, Πυθαγόρας, Μ. Ρουσσιά, Σ. Σκίπης, Γ. Σπαταλάς, Ρ. Συμεωνίδης, Φ. Φαρμάκης, Θ. Δ. Φραγκόπουλος, Ν. Φύλλας, Κ. Π. Χατζηιωάννου, Β. Χιωτάκης, Αι. Χουρμούζιος, Κ. Χρυσάνθης. Στις επιστολές τρίτων περιλαμβάνονται: του Ν. Πετρή προς τον Γ. Αβέρωφ (1892), και του Κ. Κωνσταντινίδη προς την Α.Ι. Παππά (1937).

Αλιθέρσης, Γλαύκος

Αρχείο Αθανάσιου Μερεμέτη

 • GR-ASKI- 1618α
 • Αρχείο
 • 1931-1972
 • Τεκμήρια από τη φοίτηση του Αθ. Μερεμέτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (προσωπικά έγγραφα, σημειώσεις μαθημάτων, έγγραφα της Ομοσπονδίας φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών)
 • Τεκμήρια από τη φοίτηση του Αθ. Μερεμέτη στο Πανεπιστήμιο Βερολίνου (1937-1940): αλληλογραφία, βεβαιώσεις, έγγραφα του Συλλόγου Ελλήνων φοιτητών Βερολίνου
 • Προσωπική αλληλογραφία Αθ. Μερεμέτη
 • Υπηρεσιακή αλληλογραφία από την περίοδο θητείας του στο Δήμο Αθηναίων και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Μερεμέτης, Αθανάσιος

Αρχείο Γιάννου Κρανιδιώτη (Κ389)

 • Αρχείο
 • 1965 - 1999

Θεματικοί φάκελοι αρμοδιότητός του (εξωτερική πολιτική, διεθνείς και διμερείς σχέσεις), υπηρεσιακή αλληλογραφία, φάκελοι επισκέψεων διαφόρων αξιωματούχων, αποκόμματα Τύπου, σημειώματα επί ποικίλων θεμάτων, συνεντεύξεις, ανακοινώσεις Τύπου ΥΠΕΞ, άρθρα, ομιλίες, προσωπική αλληλογραφία κ.λπ..

Κρανιδιώτης, Γιάννος

Αρχείο Γραφείου Συμβούλου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στην Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο

 • GRGSA-CA- ADM143.01
 • Αρχείο
 • 1962 – 1979

Το τμήμα αρχείου αποτελείται από 5 φακέλους (με υποφακέλους) οι οποίοι εμπεριέχουν 297 έγγραφα. Τα έγγραφα είναι κυρίως επιστολές, αποφάσεις, εγκύκλιοι, αιτήσεις αναφορές, προτάσεις και κοινοποιήσεις του Υπουργείου Εμπορίου και του Γραφείου Εμπορικών Συμβούλων και Ακολούθων καθώς και διαφόρων άλλων αρχών.

Σε πολλά έγγραφα επισυνάπτονται συχνά απαντήσεις αποκόμματα από διάφορες εφημερίδες της εποχής καθώς και καταστάσεις (πίνακες) με τις ποσότητες εισαγωγών – εξαγωγών διαφόρων προϊόντων για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Τα τεκμήρια περιλαμβάνουν, όπως είναι φυσικό, πλήθος πληροφοριών σχετικές με τις εισαγωγές και τις δασμολογικές τροποποιήσεις, τις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων, τη λειτουργία των εμπορικών οίκων και τις προσπάθειες αναβάθμισης και αύξησης της αποδοτικότητας τους, τις συναλλαγές της Κύπρου με τις Ανατολικές χώρες, την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στις τουρκοκρατούμενες περιοχές το χρονικό διάστημα 1975-1976, καθώς και για τη διοικητική αλληλογραφία της ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο.

Υπουργείο Εμπορίου (1951-1996), Γραφείο Συμβούλου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στην Ελληνική Πρεσβεία της Κύπρου

Αρχείο Μάνου Στεφανίδη

 • Αρ.Εισ. 400
 • Αρχείο
 • 1941-1984

Ατομικά δελτία συσσιτίου και δελτία οικογενειακής κατάστασης (1941-1950)· δήλωση ιταλού αξιωματικού για την κατάληψη ενός δωματίου στην οικία Στεφανίδη (1943).
Επιστολές και κοινοποιήσεις (1942-1944): του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον Πρωθυπουργό για την επίταξη της αίθουσας τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών από τις αρχές κατοχής (1942)· του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με ρυθμίσεις οικονομικής φύσεως (1941-1942)· διαμαρτυρία των Πρυτάνεων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πολυτεχνείου και της Ανωτάτης Εμπορικής, των Προέδρων της Συνομοσπονδίας Εργατών, του Εμπορικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Αρείου Πάγου κ.ά. προς τον πρωθυπουργό Κ. Λογοθετόπουλο (1943).
Διαγγέλματα και λόγοι (1944-1945)· προκηρύξεις τυπωμένες κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στη Χαλκίδα και απευθυνόμενες κυρίως στο λαό της Χαλκίδας (1943-1945)· εφημερίδες και αποκόμματα τύπου (1941-1949)· ο θυρεός του Γ΄ Ράιχ, σε δερμάτινη θήκη.
Αναμνηστικές κάρτες για τη σωτηρία της Ίμβρου (1973) και της Κύπρου (1974)· άρθρα και αφηγήσεις του Μάνου Στεφανίδη σε τοπικές εφημερίδες (1975-1984).

Στεφανίδης, Μάνος

Θεοδοσιάδη, οικογένεια

 • GR ELIA-MIET Α.Ε. 31/03
 • Αρχείο
 • 1911-1960

Το υλικό του αρχείου που αφορά τον Στυλιανό Θεοδοσιάδη περιέχει έγγραφα σχετικά με τη θητεία του στη Βασιλική Ελληνική Αεροπορία (αλληλογραφία με τους γονείς του, πιστοποιητικά, φύλλα αδείας, βιβλιάρια κ.λπ. 1942-1946), εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία (1948-1960) με τον θείο του Κώστα Θεοδοσιάδη (εμπορικό αντιπρόσωπο στη Λευκωσία), την ασφαλιστική εταιρεία Helvetia Vie), τον Νικόλαο Θεοδοσιάδη, χειρόγραφα των λόγων του στο μνημόσυνο για τους Κύπριους πεσόντες αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. (1956) και την ανακήρυξη της κυπριακής ανεξαρτησίας (1960) κ.λπ. καθώς και αποδείξεις πληρωμής συνδρομής στη τεκτονική στοά Σόλων-Πλάτων και ένα έντυπο της στοάς (1935-1959). Επίσης περιλαμβάνονται έγγραφα που αφορούν την αίτηση αποζημίωσής του για την καταστροφή του γιωτ Betsy κατά τη διάρκεια των αγγλογαλλικών βομβαρδισμών του 1956: αλληλογραφία σχετική με το ιστορικό αγοράς του πλοίου, την προσπάθεια του τελευταίου πριν τον Θεοδοσιάδη ιδιοκτήτη, George Hardy, να ανακαινίσει το πλοίο, αποδείξεις και βεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών (1953-1957).
Το υλικό που αφορά τον Πολύβιο Θεοδοσιάδη περιλαμβάνει έγγραφα σχετικά με την ίδρυση και διάλυση της εταιρείας Jacque Guerin & Cie, στο Πόρτ Σάιδ, στην οποία μετείχε ο Θεοδοσιάδης (1911-1915). Επίσης επιστολές του βούλγαρου πρέσβη στην Αίγυπτο (1933, 1940) και του Ιωάννη Μεταξά (1939).

Θεοδοσιάδης, Στυλιανός

Ιστορία της ελληνικής επανάστασης και άλλα κείμενα (Χφ253)

 • GRGSA-CA- MAN001.66
 • Αρχείο

Χειρόγραφο του 19ου αιώνα ελλιπές, που περιέχει εξιστόρηση γεγονότων της ελληνικής επανάστασης και συμπίλημα αντιγράφων διαφόρων πηγών, που καλύπτουν την ιστορική περίοδο από το 1600 μέχρι το 1845: σημείωμα για την "Ιστορία και γεωγραφία του βασιλείου της Πελοποννήσου και Ευβοίας" του Coronelli (1756), άρθρο από την εφημερίδα "Αθηνά" για τα δεινά των Μεσολογγιτών στη διάρκεια του Αγώνα (1843), στατιστική των Κυκλάδων του 1835, ιστορία της πολιτικής κατάστασης της Κύπρου από το 1816-1833, εκστρατεία του Μωάμεθ Β΄ στην Πελοπόννησο.

Πλατής, Ελευθέριος

 • GR ELIA-MIET Α.Ε. 11/03
 • Αρχείο
 • 1910-1996

Το αρχείο περιέχει χειρόγραφα και δακτυλόγραφα έργων, σημειώσεων, άρθρων, δοκιμίων του Ελευθερίου Πλατή, έντυπα, αλληλογραφία, δύο βιβλία πειθαρχικών αποφάσεων και τρία λευκώματα που αφορούν την πνευματική και επαγγελματική δραστηριότητά του Πλατή.
Φάκ. 1 Χειρόγραφα του έργου Καλλιτεχνικό γίγνεσθαι (1951-1954)
Φάκ. 2 Χειρόγραφα του έργου Ο χορός. Συνειδητοποίηση του χορευτικού γίγνεσθαι. Αισθητική μελέτη
Φάκ. 3 Χειρόγραφα μελέτης για τον Husserl (περίπου 1962-1966)
[Γερμανικά, περιέχονται και φωτοτυπίες από έντυπα που αναφέρονται στον Husserl.]
Φάκ. 4 Δελτία σημειώσεων για τον Husserl
[Από ένδειξη πάνω σε φάκελο φαίνεται ότι σχεδίαζε να εκδώσει ελληνική μετάφραση του έργου του για τον Husserl το 1996.]
Φάκ. 5 Χειρόγραφα του βιβλίου Η αισθητική κοινωνία (1975)
Φάκ. 6 Χειρόγραφα και δακτυλόγραφα του βιβλίου Οι κατήγοροι του Σωκράτη (1979;)
Φάκ. 7 Αρθρογραφία κατά του μονοτονικού (1985-1992)
Πέντε τεύχη του περιοδικού Ελληνοχριστιανική αγωγή και ένα του περιοδικού Εύνοστος (1985-1986) όπου δημοσιεύονται άρθρα κατά του μονοτονικού. Υπάρχουν επίσης φωτοτυπίες τεσσάρων άρθρων (δύο του Πλατή και δύο του Εμ. Κριαρά), που αφορούν το «διάλογο» των δύο ανδρών στο περιοδικό Νέα Παιδεία για το ζήτημα του μονοτονικού.
Επίσης περιλαμβάνονται χειρόγραφα των:
-«Η γαλλική ορθογραφική απλούστευση και το μονοτονικό» (συμπεριλαμβάνονται φωτοτυπίες από γαλλικά έντυπα για το θέμα, 1988-1992),
-«Ξένα μεγάλα έθνη απέναντι στη γραφή και την ορθογραφία τους» και

 • μελέτη κατά του μονοτονικού που στηρίζεται στην όλη του αρθρογραφία (αδημοσίευτη).
  Φάκ. 8 «Επιτάφιος. Οριστικό κείμενο» (1940-1973)
  Χειρόγραφο της μετάφρασης του Επιταφίου του Θουκυδίδη από τον Πλατή, αλληλογραφία με Ιω. Κακριδή (3/4/1949) και ένα έντυπο: Ι.Θ. Κακριδή, Περικλέους Επιτάφιος (Θουκυδ. ΙΙ 34-46), Β΄ έκδοση, 1940. Επίσης αποκόμματα από περιοδικά για το μεταφραστικό πρόβλημα του Επιταφίου και για βυζαντινά κείμενα .
  Φάκ. 9 Αριστοτέλους Μεταφυσικά Α - Ε (1976)
  Χειρόγραφα (ένα πρωτότυπο και ένα αντίγραφο) της μετάφρασης των κεφαλαίων Α - Ε των Μεταφυσικών του Αριστοτέλη.
  Φάκ. 10 Πρώιμα λογοτεχνικά σχεδιάσματα του Πλατή (1939-1951, 1989)
  Χειρόγραφα άρθρων, δοκιμίων, ποιημάτων του Πλατή της περιόδου 1939-1951, επιστολές του προς Όλγα Βότση και μία επιστολή Γρηγορίου Κωνσταντινόπουλου (1989) (τίτλοι υποφακέλων: «Όταν η ζωή ήταν γεμάτη από τ’ όνειρο», «Ψελλίσματα...», «Σοβαρότερες και τελειότερες καλλιτεχνικές προσπάθειες»).
  Φάκ. 11 Διάφορα άρθρα, δοκίμια, κριτικές κ.λπ. (1910-1994)
  Χειρόγραφα, δακτυλόγραφα, αλληλογραφία και έντυπα. Πανηγυρικοί λόγοι και κείμενα του Πλατή την περίοδο που ήταν μαθητής Γυμνασίου (1931-1939), τρία πρώτα τεύχη του περιοδικού Φοιτητική Εστία όπου δημοσιεύονται κείμενα του Πλατή (Ιανουάριος 1944-Μάιος 1944), διάφορα χειρόγραφα δημοσιευμένα ή μη, επιστολές προς Άγγελο Τερζάκη, Γιάννη Χατζίνη σχετικά με κριτικές έργων τους, κείμενα του Πλατή για το Σικελιανό και τεύχη του περιοδικού Το σχολείο μας (εκπαιδευτήρια «Αηδονοπούλου») με άρθρα για το έργο του Σικελιανού.
  Φάκ. 12 Αλληλογραφία (1949-1996)
  Φιλική, οικογενειακή και υπηρεσιακή αλληλογραφία καθώς και αλληλογραφία σχετικά με τα έργα του Πλατή ταξινομημένη χρονολογικά (1949-1996).
  Τα ονόματα που συναντώνται συχνότερα (πάνω από δύο φορές) είναι :
  Έφη Αιλιανού, Νίκος Αλιβιζάτος, Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Σιγαλινός, Κωνσταντίνος Βραχνιάς, Δημήτρης Δαλαμάγκας, Γιάννης Δάλλας, Μαρία Καβρουλάκη, Ιωάννης Κακριδής, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γ. Καραμήτρος, Σαράντος Καργάκος, Βασίλειος Κύρκος, Νίκος Λεβέντης, Χρήστος Μαλεβίτσης,
  Πέτρος Μαρκάκης, Κωνσταντίνος Μερεντίτης, Παντελής Μηχανικός, Κώστας Μιχαηλίδης, Κώστας Μορφόπουλος, Λ. Μπενάκης, Δημήτρης Νιάνιας, Ξένη Οικονομοπούλου, Αμύντας Παπαβασιλείου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Άγγελος Παρθένης, Π.Β. Πάσχος, Γιάννης Τζαβάρας, Γιώργος Τσαντίλης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Τσιρόπουλος, Κώστας Χατζηπατέρας, Ιωάννης Χατζίνης, Χρύσανθος Χρήστου, Κύπρος Χρυσάνθης.
  Υπάρχουν επίσης επιστολές των: Τάσου Αθανασιάδη, Φάνη Κακριδή, Μελλισάνθης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Παντελή Πρεβελάκη, Μ. Στασινόπουλου, Ι. Μπαμπινιώτη.
  Αλληλογραφία ταξινομημένη θεματικά από τον Πλατή (είτε για διάφορα έργα του είτε κατά αποστολέα) υπάρχει και στο φάκ. 14.
  Φάκ. 13 Αλληλογραφία την περίοδο της μετεκπαίδευσής του στη Βόννη (1957-1962)
  Αλληλογραφία με τη μητέρα του, Ασπασία, τα αδέλφια του Βασίλειο, Γιώργο, και Λίτσα Γωγούση, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, διάφορους συγγενείς και φίλους την περίοδο της μετεκπαίδευσής του στη Βόννη.
  Φάκ. 14 Ποικίλη αλληλογραφία (1945-1994)
  Αλληλογραφία με διαφόρους: Ελισάβετ Δούκα, στρατιώτη Πετρόχειλο Βρεττό, Αλεξάνδρα Παπαδημοπούλου, Δημήτριο Σιγαλινό Αναγνωστόπουλο, Τάκη Νικολαΐδη, Ξένη Οικονομοπούλου, Γιάννη Καραβίδα, Κάρμεν (;). Αλληλογραφία με τη Renée Jacquin πρόεδρο της εταιρείας Connaissance Hellenique σχετικά με τη μετάφραση άρθρων του Πλατή και τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό της εταιρείας (περιλαμβάνονται και τα κείμενα με τις διορθώσεις στα γαλλικά και ελληνικά). Αλληλογραφία σχετική με λογοτεχνική κριτική, επιστολές του προς την Εύα Σικελιανού και συγχαρητήριες επιστολές διαφόρων για δημοσιευμένα έργα του.
  Φάκ. 15 Γερμανική μετάφραση της ερμηνείας του Οιδίποδος Τυράννου (1983-1985)
  Αλληλογραφία με τη μεταφράστρια Ειρήνη Δραγάνη και το κείμενο της ερμηνείας του Πλατή για το έργο στα γερμανικά.
  Φάκ. 16 Επαγγελματικά - εκπαιδευτικά (1937-1991)
  Έγγραφα από την εργασία του στην Εθνική Τράπεζα (1937-1945), αλληλογραφία, υπεύθυνες βεβαιώσεις και υπομνήματα σχετικά με τα πολιτικά φρονήματα του Πλατή (1947), σημειώσεις διδακτικής, εφημερίδες της Κυβερνήσεως κλπ. με διατάγματα σχετικά με την εκπαιδευτική νομοθεσία, αποδείξεις από την υπηρεσία του στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας (1958), λόγοι, ομιλίες κ.λπ.
  Φάκ. 17 Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης (1971-1983)
  Βιβλίο πειθαρχικών αποφάσεων (1971-1979), δικαστικές αποφάσεις, πειθαρχική απόφαση και έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της συμμετοχής μαθητών και καθηγητών του Κολλεγίου Αθηνών στο «Υπόδειγμα Ην. Εθνών» στη Χάγη και τη στάση τους στη συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα (1979), χειρόγραφο της έκδοσης καταλόγου για την έκθεση ευρωπαϊκού βιβλίου (1976).
  Φάκ. 18 Διάφορα (1940-1997)
  Πτυχία, τιμητικές διακρίσεις, βιογραφικά σημειώματα, αποκόμματα, μελέτες του Γιάννη Τζαβάρα, σπαράγματα χειρογράφων, δοκίμια τρίτων, αποκόμματα εφημερίδων κ.λπ.
  Φάκ. 19 Εργογραφία, βιβλιογραφία
  Τρία λευκώματα με αποκόμματα και σημειώσεις εργογραφίας και βιβλιογραφίας του Πλατή (1943-1995), ημερολόγιο.

Πλατής, Ελευθέριος

Χατζηβασιλείου, Ορέστης

 • GR-ASKI- 0160
 • Αρχείο
 • 1933-1991
 • Τεκµήρια από τις λογοτεχνικές αναζητήσεις (διηγήµατα) και τα πολιτικά ενδιαφέροντα του Ορ. Χατζηβασιλείου την περίοδο (1933-1940)
 • Μαθήµατα και σηµειώσεις από την Ανώτερη Σχολή Βιοµηχανικών Σπουδών (1942, 1946-1947)
 • Σύλλογος Υπαλλήλων Αεριόφωτος Αθηνών (1946-1967)
 • Οµοσπονδία Ηλεκτρισµού και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (1958-1967, 1974- 1982)
 • 115 Συνεργαζόµενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις (ΣΕΟ) (1962-1966)
 • Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ) (1969-1974) – Ανανεωτικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ) (1975-1987)
 • Τεκµήρια από την εκλογή και την παραίτηση του Ορ. Χατζηβασιλείου από την προεδρεία της ΓΣΕΕ (1982-1984)
 • Ευρωπαϊκές κοινότητες (1989-1991) – Επιτροπή για την αναβάθµιση του ανθρώπινου παράγοντα. Ελληνικό Συµβούλιο για του πρόσφυγες (1989-1991)
 • Εισηγήσεις, άρθρα και συνεντεύξεις του Ορ. Χατζηβασιλείου (1955-1990)
 • Τεκµήρια και στοιχεία για το συνδικαλιστικό κίνηµα στην Κύπρο (1964, 1975)
 • Στο αρχείο περιέχεται συλλογή συνδικαλιστικού τύπου της περιόδου 1947-1985 (23 τίτλοι) όπως Ο Γκαζιέρης (1947-1965), Εργατική Εξόρµησις (1949), Ο κόσµος των συγκοινωνιών (1957-1961), Εργατικό Βήµα (Κύπρος, 1972, 1975)

Χατζηβασιλείου, Ορέστης Ε.