Αρχείο αρ. comp. 146 - Κάλας, Νικόλας

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET αρ. comp. 146

Τίτλος

Κάλας, Νικόλας

Χρονολογία(ες)

  • 1884-1983 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

1 φάκελος RB και 11 τόμοι

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1907 - 1988)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νικόλας Κάλας, γιος του Ιωάννη Καλαμάρη και της Ρόζας Α. Καρατζά, γεννήθηκε το 1907 στη Λωζάνη και έζησε στην Ελλάδα ώς το 1934. Φοιτητής της Νομικής το 1923 έγινε μέλος της Φοιτητικής Συντροφιάς και υποστηρικτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Ως δοκιμιογράφος και πολιτικός αρθρογράφος χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Μ. Σπιέρος και ως ποιητής το ψευδώνυμο Νικήτας Ράντος. Με αυτό εξέδωσε το 1933 τη συλλογή Ποιήματα. Ώς το 1938 έζησε στο Παρίσι. Το 1938 εξέδωσε το βιβλίο του για τον υπερρεαλισμό με τίτλο Foyers d’ incendie και το 1940 εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε εθελοντικά μαζί με τον Marcuse και άλλους ευρωπαίους διανοούμενος στο Office of War Information. Το 1943 εξέδωσε το βιβλίο Confound the Wise. To 1945 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και ως το τέλος της ζωής του το 1988 έζησε στη Νέα Υόρκη. Μετά τον πόλεμο εργάστηκε στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Columbia “Research in Contemporary Cultures" που διηύθυνε η Margaret Mead και με τη συνεργασία των δύο εκδόθηκε το βιβλίο Primitive Heritage.Δημοσίευσε κείμενα κριτικής τέχνης στα σημαντικότερα περιοδικά της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Εργάστηκε ως Associate Professor of Art στο Farleigh Dickinson University. Βιβλία του πάνω στην Τέχνη είναι τα: The Peggy Cuggenheim Collection (1967, μαζί με την Elena Calas), Art in the Age of Risk (1968), Icons and Images of the Sixties (1971), Transfigurations: Art Critical Essays (1985). Το 1982 κυκλοφόρησε στα ελληνικά η συλλογή δοκιμίων του Κείμενα Ποιητικής και Αισθητικής (1929-1938). Το 1977 και το 1988 εκδόθηκαν αντίστοιχα οι ποιητικές συλλογές του Οδός Νικήτα Ράντου και Γραφή και φως.

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ιωάννης Καλαμάρης ήταν πατέρας του λογοτέχνη Νικόλα Κάλας. Ο Ιωάννης Καλαμάρης διέθετε μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Από το αρχείο συνάγεται ότι κατείχε κτήματα όπου καλλιεργούσε οπωροκηπευτικά και ελιές, δύο τουλάχιστον ακίνητα στον Πειραιά τα οποία νοίκιαζε ως καταστήματα. Διέθετε μεγάλο αριθμό μετοχών εταιριών (Μεταλλουργία Λαυρίου, Πυριτιδοποιείο, Λιπασμάτων, Ελλ. Εταιρ. Οίνων και Οινοπνευμάτων κ.ά), τραπεζών (Εθνική, Πιστωτική, Βιομηχανικής Πίστεως, Ηπειροθεσσαλίας, Κτηματική, Αθηνών, Ανατολής), σιδηροδρόμων (Αθηνών-Πειραιώς, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Πύργου-Κατακώλλου, Ρωμυλίας) και ομολογίες ελληνικών δανείων.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Το αρχείο δωρήθηκε στο Ε.Λ.Ι.Α. από τον Νικόλα Κάλας.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Λογοτεχνικά κείμενα, κριτικά και πολιτικά άρθρα του Ν. Κάλας, τεκμήρια από την πολιτική του δράση και τη συμμετοχή του στη «Φοιτητική Συντροφιά» στη διάρκεια των σπουδών του στη Νομική, αλληλογραφία με λογοτέχνες και λογίους. Περιλαμβάνονται επίσης έντεκα τόμοι (τετράδια αντιγραφής επιστολών, βιβλία χρεωγράφων ευρετήρια) του πατέρα του Ιωάννη Καλαμάρη (1884-1917).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνική, γαλλική

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Αναλυτική περιγραφή σε επίπεδο φακέλου/υποφακέλου

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Γιώργος Θεοτοκάς-Νικόλας Κάλας, Μία αλληλογραφία. Εισαγωγή-επιμέλεια Ι. Κωνσταντουλάκη-Χάντζου. Αθήνα, Πρόσπερος, 1989. Νικόλας Κάλας, «Η απελευθέρωση του συναισθήματος στη νεοελληνική ποίηση» και Δήμητρα Καραδήμα, « ‘‘Η απελευθέρωση του συναισθήματος στη νεοελληνική ποίηση’’. Μία αισθητική κατάθεση του Νικόλα Κάλας στη νεοεληνική κριτική του Μεσοπολέμου», περ. Μολυβδοκοντυλοπελεκητής, τχ. 7 (2000), σσ. 169-197 και 198-228, αντίστοιχα.

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Φωτογραφίες και λευκώματα της οικογένειας Καλαμάρη στο Φωτογραφικό Αρχείο (Ζ 28 και λευκώματα 1-4, 34).

Σημείωση

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

17.9.2001, Ιούνιος 2006

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Σοφία Μπόρα, Γιώργος Χαρωνίτης

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι