Μέρος - Αρχείο Παπαδιαμάντη

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Τίτλος

Αρχείο Παπαδιαμάντη

Χρονολογία(ες)

  • 1820-1911 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Μέρος

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1851-1911)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851, στη Σκιάθο. Ήταν γιος του ιερέα Αδαμαντίου Εμμανουήλ και της Γκιουλώς (Αγγελικής Μωραΐτη). Είχε τέσσερις αδελφές -την Ουρανία, την Χαρίκλεια, την Σοφούλα και την Κυρατσούλα- και δύο αδελφούς -τον Εμμανουήλ που πέθανε μικρός και τον Γεώργιο.
Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Δημοτικό και στο Ελληνικό σχολείο Σκιάθου, στο Σχολαρχείο Σκοπέλου, στο Γυμνάσιο Χαλκίδας, στο Γυμνάσιο Πειραιώς και τέλος στο Βαρβάκειο Λύκειο στην Αθήνα. Παρακολούθησε μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή χωρίς να την ολοκληρώσει.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η Μετανάστις, δημοσιεύθηκε στα 1879-1880 στην εφημερίδα Νεολόγος Κωνσταντινουπόλεως. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Οι έμποροι των εθνών (Μη Χάνεσαι, 1882-1883), Η Γυφτοπούλα (Ακρόπολις, 1884), Χρήστος Μηλιώνης (περ. Εστία, 1885) και πλήθος διηγημάτων σε εφημερίδες και περιοδικά (1887-1911). Ο Παπαδιαμάντης εργάστηκε συστηματικά ως μεταφραστής στην Εφημερίδα του Δ. Κορομηλά, στην εφ. Άστυ κ.α. Με παραγγελία του Γ. Βλαχογιάννη, μετέφρασε επίσης τρία μεγάλα ιστορικά έργα: του Thomas Gordon, του George Finlay και του Νικόλαου Σπηλιάδη (γαλλικά) που εκδόθηκαν πολύ αργότερα.
Όπως είναι γνωστό, έζησε στο πλαίσιο της χριστιανικής παράδοσης, έζησε με οικονομική στενότητα, όσο ζούσε δεν πραγματοποιήθηκε αυτοτελής έκδοση έργου του, παρά μόνο της γαλλικής μετάφρασης δύο διηγημάτων του (1908). Είναι ένας από τους σημαντικότερους έλληνες λογοτέχνες και η επίδρασή του εξελίσσεται αδιάπτωτα.
Ο Παπαδιαμάντης πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1911 στη Σκιάθο, όπου είχε επιστρέψει από το 1908.

[Για βιογραφικές, βιβλιογραφικές πληροφορίες και πλούσια τεκμηρίωση βλ. την ιστοσελίδα της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών σπουδών https://www.papadiamantis.net/ ]

Όνομα του παραγωγού

Βιογραφικό σημείωμα

Όνομα του παραγωγού

(1907-1989)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γεώργιος Βαλέτας ήταν Έλληνας φιλόλογος, ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας και ιδρυτής της έκδοσης "Νεοελληνική Βιβλιοθήκη". Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1926. Σημαντική εργασία του είναι "Ο Παπαδιαμάντης: η ζωή, το έργον, η εποχή του (1940)". Διετέλεσε επιμελητής των εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων (1939-46) και τμηματάρχης στη Διεύθυνση Γραμμάτων Καλών Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας.

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Το Αρχείο συγκροτήθηκε από τον ανιψιό του συγγραφέα, Απόστολο Παπαδιαμάντη, και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος το αγόρασε, τον Δεκέμβριο του 2021, από τον γιο του Γεώργιο Απ. Παπαδιαμάντη (1931-2022).

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο περιέχει αυτόγραφα σχεδιάσματα και αποσπάσματα έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Ιστορικό Μυθιστόρημα [Το Λάβαρον], Η Γυφτοπούλα, Η Μετανάστις, Στο Χριστό στο Κάστρο, Η Νοσταλγός, [Ο Αυτοκτόνος], Παιδική Πασχαλιά, μαθητικά τετράδια με τα νεανικά του σχέδια, οικογενειακή αλληλογραφία (1869-1897) του συγγραφέα αλλά και του αδελφού του Γεώργιου, κειμήλια της οικογένειας όπως το κατάστιχο του εφημέριου πατέρα (1886-1894) και το ναυτικό βιβλιάριο (1820) του εκ πατρός πάππου, αγγελίες δημοσίευσης έργων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη καθώς και φιλολογικά κατάλοιπα του Γ. Βαλέτα και άλλων.

Στο Φιλολογικό Αρχείο της ΕΒΕ, όπου εντάχθηκε, προϋπήρχαν, από αγορά του 1990, αυτόγραφα των έργων Ο Αλιβάνιστος και Βαρδιάνος στα Σπόρκα, καθώς και το Απολυτήριο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το Ελληνικό Σχολείο Σκοπέλου (1866).

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Επισήμανση από το Μηνιαίο Δελτίο Προσκτήσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, 1 (Ιούλιος 2022).

Σημείωση

Σημείωση

Για το Φιλολογικό Αρχείο της ΕΒΕ, μέρος του οποίου αποτελεί και το Αρχείο Παπαδιαμάντη, βλ. και:

https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/w5mm-4f7e-naxk

https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/8gms-ckdk-qd3t

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι