Fonds COL022.18 - Συλλογή Δημητρίου Μελαχροινούδη

Identity area

Reference code

GRGSA-CHI COL022.18

Title

Συλλογή Δημητρίου Μελαχροινούδη

Date(s)

  • 1889-1890 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

1 DVD

Context area

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά Φορέας παράδοσης: Μελαχροινούδης, Δημήτριος Ημερομηνία εισαγωγής: 2020-01-30 Αριθμός Βιβλίου Εισαγωγής (Α.Β.Ε.): 1744

Content and structure area

Scope and content

Φωτοτυπίες χειρόγραφων ποιημάτων του Ιωάννη Κ. Αβδελιώδη

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Ο Ιωάννης Αβδελιώδης, από το χωριό Διδύμα της Χίου, ήταν υιός του ιατρού Κωνσταντίνου Αβδελιώδη ο οποίος σκοτώθηκε στο σεισμό του 1881, παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα και έκανε μαζί της τον Κωνσταντίνο, τον Αριστόδημο και την Ανθούλα. Το 1889 μπαρκάρει για την Πόλη αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. Η αγάπη για την οικογένεια και τον τόπο του, αλλά και οι καινούργιες γνωριμίες, εκφράζονται από τον Ιωάννη εκ Χίου με μορφή στίχων. Τα γραπτά του, στα οποία κυριαρχεί ο παρνασσισμός, διακρίνονται για τον έντονο λυρισμό τους. Παρά τη λιγοστή μόρφωσή του (τελείως ανορθόγραφος), αναπτύσσει με το διάβασμα ένα πλούσιο λεξιλόγιο. Μεταξύ Χίου και Πόλης γράφει συνολικά περίπου 50 ποιήματα,από το 1878 έως το 1903, αρκετά από τα οποία μεγάλης έκτασης. Ο Ιωάννης Κ. Αβδελιώδης πέθανε τον Φεβρουάριο του 1922 ,68 ετών και ετάφη εις την Ιεράν Μονήν Χαλάνδρων, Αγίαν Ματρώναν.
Μερικοί τίτλοι από τα έργα του είναι :
«Ευθαλεία» το 1878, «Μαρία» το 1880, «Η αγάπη μου στην Κοινή» το 1885, «Εξωκκλησιασθείς δωρεάν» το 1887, «Εκ Γενέσεως» , «Οικογένεια Αβδελιώδη ή Ξεδιμουσάκη», «Το αμπέλι στα Καμπιά» , «Γυναικομονύδριον των Χαλάνδρων», «Ανάμνηση στη Μεντονιά» , «Ο πύργος της Παντονιάς» , «Αποχαιρετισμός» το 1894, «Εκδρομή νυκτερινή από Διδύμα προς Μεστά» το 1894, «Επιστολήν προς π΄΄Μικέδην Κωνσταντίνον» το 1894, «Το Φθινόπωρον» το 1894 , παραινέσεις και ευχές στον «Εξάδελφόν μου Ανδρέα Πολεμίδη», «Νέον έτος 1895» , «Η αρχαία» ,«Αι πικραί αναμνήσεις» , «Προς σε αγνώμων Δύση», «Προς τους Νέρωνας της Δύσης» , «οι Δήμιοι του ΙΘ΄αιώνος των Χριστιανών της Ανατολής», «Ειδοποίησις για το Μέγα Ανατολικόν Θέατρον , Μεγάλη Ευρωπαϊκή Συναυλία και Χορός». Το 1899 γράφει μόνο δύο ελεγείες στη Μέσα Διδύμα και το τελευταίο του ποίημα στις 13/8/1903 από Κούλελη Πορκάζ της Θράκης.

Τα βιογραφικά στοιχεία έχουν βασιστεί στο άρθρο του Δημητρίου Μελαχροινούδη, "Προσωπικότητες του Ανέμωνα", που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καλλιμασιώτικα, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καλλιμασιάς "Η Πρόοδος", τον Απρίλη του 1992, αρ. φύλλου 23

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Dates of creation revision deletion

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places