Αρχείο Α.Ε. 40/98 - Καλογερόπουλος, Δημήτριος

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR ELIA-MIET Α.Ε. 40/98

Τίτλος

Καλογερόπουλος, Δημήτριος

Χρονολογία(ες)

  • 1844-1960 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

12 αρχειακά κουτιά

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1868-1954)

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1868. Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Καλογερόπουλος, ανώτερος δικαστικός και πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μητέρα του η Ευθαλία, το γένος Τρικούπη. Ο Δ. Καλογερόπουλος σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου το 1890 αναγορεύθηκε διδάκτορας και υπηρέτησε ως λογιστής στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τρία χρόνια, οπότε παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στην λογοτεχνία και την δημοσιογραφία. Το 1902 παντρεύτηκε την Φανή Νικολάου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Λιλή. Πέθανε στην Αθήνα το 1954, σε ηλικία 86 ετών.
Έγραψε διηγήματα, ποιήματα και πεζά ποιήματα, χρονογραφήματα, φιλολογικές και καλλιτεχνικές κριτικές, σατιρικά κείμενα, επίκαιρα, ανταποκρίσεις και δημοσιογραφικά κείμενα. Άρχισε να δημοσιεύει από το 1894, υπογράφοντας και με τα ψευδώνυμα Δικ, Δάφνις, Αμάραντος, Φιλότεχνος κ.ά.
Το λογοτεχνικό του έργο του συγκεντρώθηκε σε 12 τόμους. Έδωσε πλήθος διαλέξεων με φιλολογικά, ιστορικά, καλλιτεχνικά και εθνικά θέματα. Δημοσίευε σε καλλιτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά κριτικές για καλλιτεχνικές εκθέσεις, θεατρικά έργα, συναυλίες και εκδόσεις. Ο ίδιος ίδρυσε και διηύθυνε το καλλιτεχνικό περιοδικό Πινακοθήκη (1901-1926) και επιμελείτο την Επετηρίδα των Φιλοτέχνων (1893-1945). Διετέλεσε αρχισυντάκτης των εφημερίδων Παλλιγγενεσία και του Μιμήτωρ, φιλολογικός συνεργάτης στις εφημερίδες Νέον Άστυ, Αθήνας, Εμπρός, Σκριπ και ανταποκριτής της Ατλαντίδος της Νέας Υόρκης. Συνεργάστηκε επίσης με πολλά άλλα περιοδικά, εφημερίδες, σατιρικά φύλλα, επετηρίδες και ημερολόγια. Ίδρυσε και χρημάτισε γενικός γραμματέας του Συλλόγου Φιλοτέχνων (από το 1898 Εταιρεία Φιλοτέχνων), επιμελήθηκε την Καλλιτεχνική Έκθέση, ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσεως Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1944 έως τον θάνατό του. Υπήρξε επίτιμο μέλος της Ενώσεως Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου και ταμίας της Ενώσεως Δημοσιογράφων, βιβλιοφύλακας του Συλλόγου των Μεσαιωνικών Γραμμάτων και μέλος άλλων καλλιτεχνικών και πνευματικών ενώσεων. Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου από το 1925, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ψυχαγωγίας των Πολεμιστών (1921-1924), γραμματέας του Εθνικού Συνεδρίου, γενικός γραμματέας των Φίλων των Αθηνών και γραμματέας Επιτροπής Εκατονταετηρίδος και της εκατονταετηρίδος του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Χρημάτισε ακόμη αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των Φίλων της Μεγάλης Βρεταννίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Τερψιθέας.
Για το έργο του ως διευθυντή της Πινακοθήκης τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό και με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος για την συνολική του εργασία (1922).
Μέρος του έργου του εξέδωσε στους εξής τόμους: Εντυπώσεις της ζωής (1901), Χρυσάνθεμα (1902), Σάτιραι (1902), Φωτοσκιάσεις (χ.χ.), Σελίδες (1905), Φύλλα ημερολογίου (1906), Ανάγλυφα (1907), Τι σκέπτομαι (1922), Διά την πατρίδα (1922), Διηγήματα (1924), Χριστούγεννα (1924), Ο εθνικισμός εις την φιλολογίαν και την τέχνην (1929).
Συμμετείχε στον συλλογικό τόμο Μελέτη περί Γύζη (1925) και στο αναμνηστικό λεύκωμα για τον Καραϊσκάκη. Έγραψε στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη τις βιογραφίες Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών.

[Πηγές: Μ,. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαιδεία τόμ 13· Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν «Ηλίου»· Φ. 10.1 και Φ.10.5 του παρόντος αρχείου.]

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Κείμενα του Δ.Ι. Καλογερόπουλου: διηγήματα, χρονογραφήματα, ποιήματα, θεατρικά έργα, σειρές δημοσιευμάτων στον Τύπο, επίκαιρα, δημοσιογραφικά και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Φιλολογικά και κριτικά κείμενα για την λογοτεχνία και την πνευματική κίνηση της Αθήνας, για την τέχνη, το θέατρο και την μουσική. Ομιλίες και διαλέξεις για την λογοτεχνία, την τέχνη τον πολιτισμό, εθνικές επετείους και πατριωτικά θέματα καθώς και τον τεκτονισμό. Τεκμήρια και αλληλογραφία από την συμμετοχή του Δ. Καλογερόπουλου σε περιοδικά, συλλόγους και φορείς, όπως επίσης κείμενα και έντυπα σχετικά με την ίδρυση και την λειτουργία τους. Βιογραφικά σημειώματα, εργογραφικές σημειώσεις, κείμενα και αναφορές στον Καλογερόπουλο και το έργο του, καθώς και επικήδειοι ή επιμνημόσυνοι λόγοι για τον ίδιο. Αλληλογραφία με φίλους, συνεργάτες και συγγενείς του και επιστολές τρίτων προς την κόρη του, μετά τον θάνατό του. Προσωπικά, οικονομικά και νομικά έγγραφα, φωτογραφίες και χειρόγραφα τρίτων.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Προσθήκες υλικού

Δεν έγινε καμία εκκαθάριση.

Σύστημα ταξινόμησης

Ειδολογική, αλφαβητική, χρονολογική.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Ελληνικά, γαλλικά, ρουμανικά.

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Αναλυτική περιγραφή φακέλου/υποφακέλου σε ηλεκτρονική μορφή.

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

ΔΙΠΑΠ (Γ) 2η έκδοση

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Ιούλιος 2017

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Ελένη Ράμφου

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα θέματα

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι