Fonds Α.Ε. 6/02 - Ίδρυμα Μελετών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης»

Identity area

Reference code

GR ELIA-MIET Α.Ε. 6/02

Title

Ίδρυμα Μελετών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης»

Date(s)

  • 1967-1996 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

6 κούτες

Context area

Name of creator

Administrative history

Το Ίδρυμα Μελετών για το Παιδί ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σπύρου Δοξιάδη το 1982 με σκοπό την διεπιστημονική προσέγγιση ζητημάτων που αφορούν την παιδική ηλικία και την ιστορία της νεότητας (ιατρική ηθική, μελέτη στάσεων και αντιλήψεων της ελληνικής κοινωνίας για το παιδί από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους). Στο πλαίσιο αυτό το Ίδρυμα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα: εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, συνδιασκέψεις κλπ. Εξέδωσε επίσης πολλές μελέτες που είχαν εκπονήσει οι επιστήμονες - συνεργάτες του. Μία σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία της Ειδικής Διαγνωστικής Μονάδας σε μια ανεξάρτητη πτέρυγα 450 τ.μ. του Παιδιατρικού Κέντρου στον Παράδεισο Αμαρουσίου με σκοπό την προσφορά υπηρεσιών σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Μετά το θάνατο του Σπύρου Δοξιάδη (1991) μετονομάσθηκε σε Ίδρυμα Μελετών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης». Από το 1992 το Ίδρυμα άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα που σταδιακά επιδεινώθηκαν με αποτέλεσμα το 1996 να υπολειτουργεί. Τη χρονιά αυτή η κύρια δραστηριότητά του σχετίστηκε με τη διαχείριση του ευρωπαϊκού κοινοτικού προγράμματος «Horizon».

Name of creator

(1917-1981)

Biographical history

Ο παιδίατρος Σπύρος Δοξιάδης (Αθήνα 1917 – 1991) υπήρξε μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου του. Καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Ανάμεσα σε πολλά άλλα οργάνωσε και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής των παρακάτω φορέων: του Τμήματος Νεογέννητων του Μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα», του «Κέντρου Βρεφών Μητέρα», της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» (1962-1977), του «Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού» του οποίου διετέλεσε πρόεδρος έως το 1982, του Ιδρύματος Μελετών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», της Ελληνικής Αντικαπνιστικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.
Διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην τετραετία 1977-1981 χρημάτισε βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών φορέων και τιμήθηκε ελληνικά και ξένα παράσημα.
[Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία περιέχονται στο αρχείο].

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Δωρεά του γιου του Αρίστου Δοξιάδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος

Content and structure area

Scope and content

Πρόκειται για το αρχείο του Ιδρύματος Μελετών για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης» την περίοδο 1983-1996 και αφορά την οργάνωση και την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στα πλαίσια της λειτουργίας του.
Σχετικά με την οργάνωση του ιδρύματος το υλικό περιλαμβάνει έγγραφα που αφορούν την πρόσληψη των ερευνητών-συνεργατών του (συμβάσεις, βιογραφικά σημειώματα, ένταξη σε ερευνητικά προγράμματα, αναφορές σχετικά με την πρόοδο των προγραμμάτων), υπηρεσιακή αλληλογραφία, slides, αποδείξεις και διάφορα οικονομικά έγγραφα από τη συμμετοχή του Ιδρύματος στο ευρωπαϊκό κοινοτικό πρόγραμμα «Horizons», πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου (1987-1996), όλα τα τεύχη της διμηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης Παιδί κ.ά..
Περιέχονται επίσης αντίγραφα μελετών των ερευνητών-συνεργατών του Ιδρύματος, έντυπα και ποικίλο υλικό που αφορούν τα ερευνητικά προγράμματα, τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε διεθνή συνέδρια, τις σχέσεις του με πανεπιστήμια και παρόμοιους ερευνητικούς φορείς και φίλους του Ιδρύματος στο εξωτερικό κλπ. Τέλος, περιέχονται βιογραφικά σημειώματα του Σπύρου Δοξιάδη και τα πρακτικά της κρίσης για την εκλογή του ως καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1967-1968).

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Διατηρήθηκε η αρχική ταξινόμηση. Η ταξινόμηση αυτή είναι θεματική και ονομαστική ανά συνεργάτη.

Conditions governing reproduction

Language of material

Script of material

Language and script notes

Ελληνικά, αγγλικά

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Publication note

Notes area

Note

Note

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

ΔΙ.Π.Α.Π. (Γ) 2η έκδοση

Dates of creation revision deletion

Ιούνιος 2002

Script(s)

Sources

Δελτίο περιγραφής Φορέα

Archivist's note

Archivist's note

Γιώργος Χαρωνίτης

Accession area