Αρχείο - Αρχείο Ιονίου Γερουσίας

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

Τίτλος

Αρχείο Ιονίου Γερουσίας

Χρονολογία(ες)

  • 1857 - 1864 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

61 φάκελοι

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Διοικητική ιστορία

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Στις απόπειρες καταγραφής, μέσω των δημοσιευμάτων των Γ.Α.Κ., των αρχείων που φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ., δεν προκύπτει αναφορά στο αρχείο της Ιονίου Γερουσίας. Ωστόσο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το εν λόγω αρχείο αποτελούσε τμήμα των περιεχομένων των Γ.Α.Κ. από τα πρώτα χρόνια κιόλας λειτουργίας τους, αποτελεί η έκθεση πεπραγμένων που συνέταξε το 1916 ο ιδρυτής και τότε Διευθυντής των Γ.Α.Κ. Ιωάννης Βλαχογιάννης. Η έλλειψη των περαιτέρω αναφορών ερμηνεύεται από το γεγονός ότι ενώ το αρχείο της Ιονίου Γερουσίας είχε μεταφερθεί στην Αθήνα μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και στεγαζόταν στα υπόγεια του Πολυτεχνείου, οι απαράδεκτες συνθήκες φύλαξής του επέβαλαν τη μεταφορά του στην Κέρκυρα. Οι συνθήκες φύλαξης, η συστέγαση στα υπόγεια του Πολυτεχνείου με το αρχείο του υπουργείου των Εσωτερικών που στη συνέχεια εισήχθη στα Γ.Α.Κ. και η ανεύρεση μεταξύ των αρχείων των Γ.Α.Κ., αρχείου με την ένδειξη «Δικαστικά έγγραφα Επτανήσου», οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κατά την μεταφορά του αρχείου της Ιονίου Γερουσίας στην Κέρκυρα, ένα τμήμα του παρέμεινε στα υπόγεια του Πολυτεχνείου.

Διαδικασία πρόσκτησης

Για το ιστορικό παράδοσης του εν λόγω αρχείου στα Γ.Α.Κ. πολύ λίγα είναι γνωστά, καθώς το αρχείο δεν συνοδευόταν από το απαραίτητο πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Η ενσωμάτωσή του στο βιβλίο εισαγωγής της Υπηρεσίας, με τον τίτλο «Δικαστικά Επτανήσου» και αριθμό εισαγωγής 1110 πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων, συγκεκριμένα το 1997, οπότε ολοκληρώθηκε η ταξινόμησή και αναλυτική καταγραφή του.

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το ίδιο το αρχείο παρέχει πλούσιες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων κατά την ύστατη περίοδο της αγγλοκρατίας, καθώς τα έγγραφα αποτυπώνουν όχι μόνο τις αρμοδιότητες που είχαν αποδοθεί στην Γερουσία, αλλά και τη ροή των εγγράφων μέσα σε όλη τη διοίκηση. Περιλαμβάνει αμιγώς τα εισερχόμενα προς την Ιόνιο Γερουσία έγγραφα, τα οποία αποστέλλονταν προς ενημέρωση αλλά κυρίως για την περαιτέρω γνωμάτευση της Γερουσίας, από διάφορες δημόσιες αρχές των Επτανήσων ή και ιδιώτες.

Από τη μελέτη των εγγράφων προκύπτει ότι η συνήθης οδός διακίνησης των εγγράφων προέβλεπε την αποστολή μέσω του Επάρχου κάθε νησιού των υποθέσεων που απαιτούσαν την επιδοκιμασία της Γερουσίας. Τα έγγραφα απευθύνονταν στο γραμματέα της και εκείνος ανάλογα με τη φύση της υπόθεσης την παρέπεμπε στο αντίστοιχο τμήμα, γενικό ή οικονομικό τμήμα. Το αρμόδιο κάθε φορά τμήμα μελετώντας την υπόθεση πρότεινε προς την Γερουσία τον τρόπο επίλυσης αυτής, ο οποίος αναγραφόταν πάνω στο ίδιο το έγγραφο. Σε αρκετές περιπτώσεις πάνω στο έγγραφο υπάρχει και παραπομπή σε πρακτικό της Γερουσίας. Δε λείπουν ωστόσο, οι περιπτώσεις τόσο ιδιωτών όσο και άλλων δημοσίων λειτουργών που απέστειλαν τα αιτήματά τους απευθείας στην Γερουσία.

Η θεματολογία του αρχείου, που αποτυπώνει και τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, περιλαμβάνει: α) οικονομικά θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο δημόσιες δαπάνες του κράτους, οι οποίες απαιτούσαν την επιδοκιμασία της Γερουσίας, β) διοικητικά θέματα που αφορούν τη διοίκηση του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών (άδειες απουσίας, διορισμοί, προβιβασμοί κ.λπ.) αλλά και εκθέσεις που αφορούν σε ελέγχους διοικητικών πράξεων και γ) δικαστικά θέματα που αφορούν αιτήσεις, ικετηρίους μεταλλαγής και χαριτοδοσίας ποινών κρατουμένων. Στην τελευταία αυτή κατηγορία, συναντά κανείς πλήθος δικαστικών αποφάσεων συνημμένες των αιτήσεων χαριτοδοσίας των κρατουμένων.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Γ.Α.Κ. - Κ.Υ., αρχείο Ιονίου Γερουσίας. Εκκλησιαστικά-Εκπαιδευτικά
Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Κέρκυρας, αρχείο της Ιονίου Γερουσίας

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Διπλωματική εργασία της Α. Γιαννακά με θέμα: «Σχεδιασμός Οντολογίας για το αρχείο της Ιονίου Γερουσίας της Κεντρικής Υπηρεσίας των ΓΑΚ»

Περιοχή εισαγωγών

Σχετιζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα

Σχετιζόμενα είδη

Σχετιζόμενοι τόποι