Αρχείο GR GL ED 097 - Αρχείο Ευγένιου Δαλέζιου

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GR-ASCSA GR GL ED 097

Τίτλος

Αρχείο Ευγένιου Δαλέζιου

Χρονολογία(ες)

  • 1951-1978 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

17 φάκελοι - 2 γραμμικά μέτρα

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

(1888-1983)

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Ευγένιος Δαλέζιος, καταγόµενος από τη Σύρο, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 7 Οκτωßρίου 1888, στην οποία και μεγάλωσε. Ήταν µέλος της Ακαδηµίας de Stanislas του Νανσύ, µέλος του Γαλλικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών του Παρισιού καθώς και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα. Υπήρξε επίσης µέλος του αρχαιολογικού τµήµατος του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη. Έλαßε µέρος στη διοργάνωση του Στρατιωτικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης που πραγµατοποιήθηκε την περίοδο 1910-1912 από τον Αχµέτ Μουχτάρ Πασά. Με αρχαιολογικά και ιστορικά ερευνητικά ενδιαφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας δηµοσίευσε πολλά άρθρα πάνω στην τοπογραφία και ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Με τον Severien Salaville δηµοσίευσε µια τρίτοµη ßιßλιογραφία των Καραµανλίδικων ßιßλίων, ßιßλίων γραµµένων στην Τουρκική γλώσσα αλλά µε ελληνικούς χαρακτήρες. Στο ßιßλίο του Les Philhellènes et la guerre de l’ indépendance δηµοσίευσε το χειρόγραφο της διπλωµατικής αλληλογραφίας του Ιωάννη Ορλάνδου και του Ανδρέα Λουριώτη, το οποίο βρήκε ο ίδιος και δώρισε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.Τιµήθηκε και παρασηµοφορήθηκε για τις υπηρεσίες του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πέθανε το 1983.

[Σηµείωση: Οι πληροφορίες για το βιογραφικό σημείωμα προέρχονται από: Παµπούκη Ιορδάνη, Αναγραφή δηµοσιευµάτων Ευγενίου Δαλεζίου, Αθήνα 1958]

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δωρεά Mario Dalleggio, 1989

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

ΦΑΚ. 1 - 4 Καραμανλίδικα

Χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις Ε. Δαλέζιου για τα Καραμανλίδικα, αποκόμματα ελληνικών εφημερίδων με συναγωγή τουρκικών λέξεων σε χρήση στην ελληνική γλώσσα, εφημερίδα Μικρασιατική Ηχώ (τρία φύλλα 1963, 1970, 1972) φωτογραφίες καραμανλίδικων χειρογράφων, φωτοτυπίες από σελίδες τίτλου καραμανλίδικων εκδόσεων και μουσικού χειρογράφου (Μουσικόν Απάνθισμα, Κωνσταντινούπολη 1872), καραμανλίδικες επιγραφές. Αποστολή Κωνσταντινούπολης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (1er et 2e rapport 1957). Αποστολή Εύβοιας (rapport 1956), εκδόσεις, χειρόγραφα, films και φωτογραφίες από καραμανλίδικα βιβλία

ΦΑΚ. 5 Τουρκικές μεταφράσεις της Βίβλου

Χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις, βιβλιογραφία, φωτοτυπίες σελίδων τίτλου και φωτογραφίες από τουρκική μετάφραση ευαγγελίου σε αραβική γραφή, films από τουρκική μετάφραση σε αραβική γραφή, αλληλογραφία Ε. Δαλέζιου για τις τουρκικές μεταφράσεις Βίβλου

ΦΑΚ. 6 Κωνσταντινούπολη

Σημειώσεις, αποκόμματα και φωτογραφίες από τις βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης, τα αρχεία του πατριαρχείου, τα τουρκικά αρχεία, την τουρκική γλώσσα, κατάλογος εκδόσεων του Γαλλικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Κωνσταντινούπολης, τετράδιο Ημερολογίου Ε. Δαλέζιου με τίτλο "Constantinople byzantine et turque: ruines et monuments 1910-1914-1918" με ένθετες φωτογραφίες μνημείων και κτηρίων, ανάτυπο από τεύχος της Revue des Etudes Byzantines (1959), κείμενο με τίτλο "Constantinople 1928. Impression de voyage par Marguerite Devigne," κείμενο του Ε. Δαλέζιου από εκπομπή για το ελληνικό ραδιόφωνο σχετικά με το 8ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών (1951)

ΦΑΚ. 7 Τύπος

Ελληνικός, γαλλικός, τουρκικός. Φύλλα και αποκόμματα από την εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος (1977, 1978), Le Figaro, Le Monde, σημειώσεις για την ιστορία της τυπογραφίας και της λιθογραφίας στην Τουρκία, τεύχος του περιοδικού L’Art et les artistes (1914) με άρθρο για τα τουρκικά γραμματόσημα

ΦΑΚ. 8 Καθολικοί της Ελλάδας: ιστορία, τύπος και εκδόσεις

Βιβλιογραφικό υλικό και αποκόμματα τύπου σχετικά με την παρουσία των Λατίνων στην Ανατολή, των καθολικών στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, φύλλα και αποκόμματα της εφημερίδας Καθολική, τεύχος του περιοδικού Le Flambeau, Bulletin d’ informations religieuses (1976), φωτογραφίες λατινικών μνημείων από τα μουσεία Κωνσταντινούπολης και Ρόδου, αποδελτίωση Επιστολών Γρηγορίου Θ΄(1227-1241), εφημερίδες, καθώς και αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών για τον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας (1962)

ΦΑΚ. 9 Φωτογραφίες

Αρνητικά και υαλόπλακες τοπίων, αρχαίων, χριστιανικών και μουσουλμανικών μνημείων καθώς και προσώπων από Κωνσταντινούπολη, Προύσα, Ικόνιο, Σμύρνη, Άδανα, Μουδανιά, Έφεσο, Νίκαια, Άγκυρα, Όλυμπο Βιθυνίας, και Ρόδο. Cartes-postales Κωνσταντινούπολης, Αγίων Τόπων, πορτρέτα σε cartes-postales και φωτογραφίες του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, φωτογραφίες από την κηδεία του οικουμενικού πατριάρχη Ιωαννίκιου Γ΄, από πυρκαγιά στο Πέρα, από την κηδεία του σουλτάνου Μεχμέτ Ε΄ καθώς και φωτογραφίες του Ευγένιου Δαλέζιου από τις περιηγήσεις του στην Τουρκία. Φωτογραφία της σελίδας τίτλου της καραμανλίδικης εφημερίδας Ανατολή (1929). Φάκελος με τίτλο “Documents pour servir a une histoire de la photographie en Tourquie » (χειρόγραφες σημειώσεις και αποκόμματα), χειρόγραφα σχέδια ευρύτερης περιοχής Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης κ.α. περιοχών Μικράς Ασίας.

ΦΑΚ. 10 Καραμανία

Χειρόγραφες σημειώσεις, βιβλιογραφία, Notes sur les Haihorom και φωτοτυπίες. Καππαδοκία: Paul Goubert, “Note sur l’ histoire de la Cappadoce au debut du XIII s.”, L’ Eglise de Cappadoce. Νικομήδεια – Βιθυνία: χειρόγραφες σημειώσεις, αλληλογραφία, βιβλιογραφικές σημειώσεις, επιγραφικό υλικό, χειρόγραφοι χάρτες Βιθυνίας, σημειώσεις για τα ελληνικά χωριά Βιθυνίας, φωτογραφίες από τον Βόσπορο. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: χειρόγραφες και δακτυλόγραφες σημειώσεις και αναφορές για το Κέντρο, την ίδρυσή του και τις δραστηριότητές του, περιγραφές από επίσκεψη σε περιοχές της Μικράς Ασίας και βιβλιογραφία σχετική.
Αποκόμματα εφημερίδων τουρκικών και ελληνικών για Κωνσταντινούπολη και Μικρά Ασία

ΦΑΚ. 11 Οικογένεια Δαλέζιου

Προσωπικά τεκμήρια, φωτογραφίες και αλληλογραφία Ευγένιου Δαλέζιου, αποκόμματα εφημερίδων για Ε. Δαλέζιο, ανάτυπο του Ι. Παμπούκη, Αναγραφή δημοσιευμάτων Ευγενίου Δαλέζιου (1958), ημερολόγιο Ε. Δαλέζιου (1973-1976), προσωπικά τεκμήρια Μάριου Δαλέζιου και χειρόγραφοι χάρτες του, υλικό για την οικογένεια Δαλέζιου και την καταγωγή της, γενεαλογικό δέντρο

ΦΑΚ. 12 Γεωγραφία – Ιστορία – Περιηγητικά

Δακτυλόγραφα διορθωμένα δοκίμια και βιβλιογραφία του έργου του Ε. Δαλέζιου, Description de Galata au moyen age, χειρόγραφη γαλλική μετάφραση Images Historiques du Bosphore του έργου του A.D. Mordtmann, Historische Bilder vom Bosporus (1907), κείμενα από τη Γεωγραφία του Στράβωνα σε γαλλική μετάφραση για την Μικρά Ασία, δακτυλόγραφο διορθωμένο δοκίμιο με σημειώσεις του έργου του Charles de Peyssonel, Relation d’ un voyage fait de Constantinople à Nicomédie et à Nicée en 1745.

ΦΑΚ. 13 Γεωγραφία – Ιστορία – Περιηγητικά

Χειρόγραφες σημειώσεις και βιβλιογραφία για το Heregli – Ivriz et Environs. Χειρόγραφες σημειώσεις από το Anatolie, Ambar Deressi. Extraits des voyageurs.

ΦΑΚ. 14 Ποικίλες σημειώσεις

Χειρόγραφες σημειώσεις και βιβλιογραφία για το ισλάμ, την Τουρκία, τη Μικρά Ασία, βιβλιογραφικά δελτία. Βιβλιογραφία και βιογραφικά στοιχεία για τον μικρασιάτη λόγιο Ιωάνη Κάλφογλου (1871-1931). Φάκελος με υλικό για τη Μικρά Ασία με σημειώσεις, βιβλιογραφία, φύλλα της εφημερίδας Μικρασιατική Ηχώ, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες της Προύσας και των Μουδανιών, χειρόγραφοι χάρτες Ανατολίας, Προύσας και Μουδανιών. Ανέκδοτο χειρόγραφο κείμενο του Ε. Δαλέζιου με τίτλο Les grandes lignes du peuplement de l’ Asie Mineure.

ΦΑΚ.15 Αλληλογραφία

Φάκελος αλληλογραφίας με Ε. Δαλέζιο και φάκελος με συλλογή γραμματοσήμων

ΦΑΚ. 16 Βιβλιοθήκη Ε. Δαλέζιου

Φωτοτυπίες χειρόγραφης καταγραφής της βιβλιοθήκης Ε.Δαλέζιου

ΦΑΚ. 17 Ποικίλα

Δακτυλόγραφο δοκίμιο έκδοσης Αλληλογραφίας με τον Λόρδο Βύρωνα (1824), σημειώσεις για τις επιστολές στο Φιλελληνικό Κομιτάτο Παρισίων, απόκομμα εφημερίδας Καθολική για τους φιλέλληνες στις αρχές του 19ου αιώνα και σημειώσεις για την έκδοση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Οι Φιλέλληνες και ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας. Φύλλο και αποκόμματα της εφημερίδας Καθολική με αναφορές στον οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντινούπολης. Φάκελος με υλικό για τον André Chénier: βιβλιογραφικά δελτία για τον André Chénier, αποδελτίωση ονομάτων από διαθήκες Μυκόνου του 17ου και 18ου αιώνα. Κατάλογοι ξένων εκδοτικών οίκων, τεύχος του περιοδικού L’ Art et les Artistes (1914), φωτογραφία από την Τυνησία, γκραβούρα από ανατύπωση έργου του αναγεννησιακού ζωγράφου Ghirlandaio. Ιταλικό βιβλίο με τίτλο Il Carbone σχετικά με την μεταλλουργία στη Μικρά Ασία και την ιταλική ανάμειξη.

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

  • Αραβικά
  • Γαλλικά
  • Ελληνικά
  • Τουρκικά

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Καραμανλίδικα

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Ονόματα

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Αλφάβητο(α)

Περιοχή εισαγωγών