Ελληνισμός - Μικρά Ασία

Ταξονομία

Κώδικας

Σημείωση περιεχομένου

Σημείωση(εις) πηγής

Display note(s)

Ιεραρχημένοι όροι

Ελληνισμός - Μικρά Ασία

Equivalent terms

Ελληνισμός - Μικρά Ασία

Σχετικοί όροι

Ελληνισμός - Μικρά Ασία

26 Αρχειακή περιγραφή results for Ελληνισμός - Μικρά Ασία

26 results directly related Exclude narrower terms

Αναστασιάδη-Αμπατζή, Οικογένειες

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 44/10
  • Αρχείο
  • δεκαετία 1890 - 1960

1.1 Οικογένεια Αναστασιάδη

  1. Έγγραφα που αφορούν τον Ottone Fabbrichesi και τον γιο του Demetrio, συγγενείς της οικογένειας Αναστασιάδη: τρεις επιστολές της Societa Italiana di Previdenza e Beneficenza in Attica προς τον Ottone στην Αθήνα (1901), επιστολή από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τον Ottone σχετικά με την ανακήρυξή του σε ιππότη της ιταλικού στέμματος (1901), διαβατήριο του Demetrio από το Γενικό Προξενείο της Ιταλίας στην Κωνσταντινούπολη (1910).
  2. Έγγραφα σχετικά με το αμπέλι του Δημήτριου Αναστασιάδη στον Μπουτζά (Βουτζά) Σμύρνης.
  3. Έγγραφα σχετικά με τον Σπύρο Αναστασιάδη και τα κληρονομικά του.
  4. Φωτογραφίες.
  5. Τραπεζικά βιβλιάρια.
  6. Διάφορα.

1.2 Οικογένεια Αμπατζή

  1. Πιστοποιητικό γεννήσεως και βαπτίσεως της Έλλης Αμπατζή, μητέρας της δωρήτριας (Κων/πολη, 1909).
  2. Δακτυλόγραφη ευχαριστήρια επιστολή του Μητροπολίτη Αθηνών Δαμασκηνού προς τη μητέρα της δωρήτριας (Αθήνα, 1942).
  3. Είκοσι οικογενειακές φωτογραφίες (τέλη 19ου – αρχές 20ού αι.)
  4. Δώδεκα καρτ ποστάλ και δύο σελιδοδείκτες.
  5. Μία επιστολή του Θεμιστοκλή Αναστασιάδη, αδελφού της δωρήτριας, προς τη μητέρα τους (Πεντέλη, 20/8/1944).
  6. Χειρόγραφο με συνταγές μαγειρικής (8 σελίδες).
  7. Ένα μικρό λεύκωμα με φωτογραφίες από το Camposanto di Genova (Κοιμητήριο της Γένοβας).
  8. Ένα Δελτίον Λιανικής Πωλήσεως του Εκδοτικού και Εμπορικού Οίκου «Ατλαντίς».
  9. Ένα τεύχος του περιοδικού Képes krónika (Βουδαπέστη, 30.9.1928).
  10. Ένα τεύχος του περιοδικού Εκλογή (Αθήνα, 14.8.1960).
  11. Πολεοδομικός χάρτης λεκανοπεδίου Αττικής.
  12. «Νέος χάρτης της Ευρώπης», έκδοση του «Βιβλιοπωλείου της Εστίας».
  13. Φωτοτυπίες τριών σελίδων από το βιβλίο » των Γιώργου Πουλημένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου Η Προκυμαία της Σμύρνης. Ανιχνεύοντας ένα σύμβολο Προόδου και μεγαλείου (εκδόσεις Καπόν, 2018) με αναφορές στον αρχιτέκτονα Αντώνιο Πεζάρο, εκ μητρός προπάππου της δωρήτριας.
  14. Σημειώσεις της δωρήτριας με τη γραμμή συγγένειας από τον Αντώνιο Πεζάρο ως την ίδια.

Αναστασιάδη, οικογένεια

Αρχείο Tμήματος Kοινωνικής Πρόνοιας Aγρινίου

  • GRGSA-AIT ADM. 17.1
  • Αρχείο
  • 1940-1989

Mητρώα και φάκελοι ανταρτοπλήκτων-συμμοριοπλήκτων, φάκελοι εργασίας, προστασίας απόρων, παιδικής προστασίας, αμερικανικής περίθαλψης πολεμοπαθών παιδιών (CARE), ιδρυματικής περίθαλψης, αστικής αποκατάστασης προσφύγων, χρηματοδοτήσεων λόγω φυσικών καταστροφών, προγράμματος λαϊκής στέγης, λειτουργίας γραφείου Κοινωνικής Πρόνοιας, επιδομάτων αναπήρων, αποφάσεων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ατομικοί φάκελοι προσφύγων αιτούντων στεγαστική αποκατάσταση στους συγκροτούμενους οικισμούς της πόλεως Αγρινίου στην περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου.
Σχεδιαγράμματα και εκτιμητικοί πίνακες των οικισμών των οικοπέδων και των οικημάτων.
Στοιχεία σχετικά με τους 4 συνοικισμούς Αγρινίου ήτοι: Παλαιός Άγιος Κωνσταντίνος Αγρινίου
Νέος Άγιος Κωνσταντίνος Αγρινίου
Συνοικισμός Αγρινίου τέως Ε.Α.Π. (Νέα Ερυθραία)
Αστικός Συνοικισμός Αγρινίου Β΄ (Καπέλλα).
Διοικητική αλληλογραφία, εγκύκλιοι, νομοθεσία περί αστικής αποκατάστασης προσφύγων.
Βιβλία καταγραφής προσφύγων, παραχωρήσεων, δανείων κ.λ.π.

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγρινίου

Αρχείο Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής (Ι.Λ.Ε.Χ.)

  • GRGSA-CHA COL.2.1
  • Αρχείο
  • 1961-2004

Βιβλία τόμοι «Χρονικά της Χαλκιδικής», «Ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Αν. Θράκης και η Χαλκιδική, 1912-1940», «Ο Αριστοτέλης και η Σύγχρονη Εποχή», «Πρακτικά του 1ου Πανελληνίου Συμποσίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Χαλκιδικής 1984», «Πρακτικά του 2ου Πανελληνίου Συμποσίου Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Χαλκιδικής 1987», «Πρακτικά του 3ου Διεθνούς Συμποσίου 1990», «Η οικονομική σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων», «Η οικονομική σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων», «Αριστοτέλης ο Σταγιρίτης», «Τα Εικοσάχρονα της Ι.Λ.Ε.Χ, 1960-1980», «Κατάλογος εκδόσεων Ι.Λ.Ε.Χ.», «Ι.Λ.Ε.Χ.», «Η Χαλκιδική τιμά τον Γ. Θ. Βαφόπουλο»

Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής (Ι.Λ.Ε.Χ.)

Αρχείο Ιωάννη Πολίτη

  • Αρ.Εισ. 228
  • Αρχείο
  • π. 1912-1962

Προσωπικά έγγραφα: βιογραφικά, νεκρολογίες, παράσημα κ.ά.
‘Εγγραφα σχετικά με τη δραστηριότητα και την εξέλιξη του Ιωάννη Πολίτη στο διπλωματικό σώμα (1913-1946).
Στατιστική μελέτη με πληροφορίες για τον υπόδουλο ελληνισμό της Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας (1912-1919).
Υπομνήματα, αναφορές, εκθέσεις και αλληλογραφία για τη Διάσκεψη της Ειρήνης (1919), στην οποία συμμετείχε ως αρχηγός της αποστολής, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις στη Λωζάννη (1923).
Έγγραφα της Μικτής Επιτροπής για την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλήνων και Τούρκων (1925-1930).
Διαπραγματεύσεις θεμάτων εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του ως διευθυντή του Τμήματος Πολιτικών Υποθέσεων (1926-1930) ˑ ως υπουργού Εξωτερικών (1945) ˑ ως μόνιμου υφυπουργού του Υπουργείου Εξωτερικών (1950-1951).
Επαναδιαπραγματεύσεις της Ελληνοσερβικής συνθήκης (1929) ˑ εκθέσεις, πρακτικά συνεδριάσεων για τις επανορθώσεις της Γερμανίας (1945) ˑ Αλβανικό-Βορειοηπειρωτικό (1945-1946).
Λόγοι του Ιωάννη Πολίτη στον ΟΗΕ (1946-1962). Υποψηφιότητα της Ελλάδας στον ΟΗΕ ˑ επαναπατρισμός Ελληνοπαίδων (1950) κ.ά.
Έγγραφα σχετικά με την πολιτική του δράση (1946-1955) ˑ καταστατικό και προγράμματα του κόμματος Φιλελευθέρων (1946-1950) ˑ προεκλογικοί λόγοι του Ιωάννη Πολίτη (1946-1955) ˑ αγορεύσεις στη Βουλή ˑ πρακτικά Βουλής, σχέδια νόμων, εισηγητικές εκθέσεις (1947-1948, 1956).
Αλληλογραφία του Ιωάννη Πολίτη με τους: Ελευθέριο και Σοφοκλή Βενιζέλο, Ανδρέα Μιχαλακόπουλο κ.ά.

Πολίτης, Ιωάννης

Αρχείο Προφορικής Παράδοσης

  • Αρχείο

Το πλούσιο πληροφοριακό υλικό αναφέρεται στην ειρηνική – την προ της καταστροφής – περίοδο και περιγράφει ολόκληρο τον κύκλο ζωής των μικρασιατικών πληθυσμών στη γενέτειρα.
Η διερεύνηση κάθε οικισμού, λαογραφική στη αρχική της σύλληψή της, είναι πολύπλευρη και λεπτομερής, ενώ τα στοιχεία που συλλέχθηκαν καλύπτουν ευρύτατο θεματικό πεδίο: γλώσσα, γεωγραφία, οικονομία, κοινωνική και θρησκευτική ζωή, εκπαίδευση, τοπική ιστορία κ.ά. Η καταγραφή έγινε βάσει λεπτομερούς ερωτηματολογίου, το οποίο εκπονήθηκε μετά από διαβούλευση με κορυφαίους έλληνες και αλλοδαπούς μελετητές της Μικράς Ασίας.

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Αρχείο Φωτογραφιών

  • Αρχείο

Οι 7000 περίπου φωτογραφίες της συλλογής, αποτυπώνουν τον χώρο της Μικράς Ασίας πριν τον εκπατρισμό, εικόνες της θρησκευτικής, πνευματικής, κοινωνικής και καθημερινής ζωής των εκεί ελληνικών κοινοτήτων από το τέλος του δεκάτου ενάτου αιώνα έως το 1922. Μετά την ιστορική αυτή τομή, ο τόπος αλλά και η θεματολογία αλλάζουν. Κυριαρχούν, πλέον οι εικόνες της προσφυγικής εγκατάστασης στην Ελλάδα.
Το αρχείο συμπληρώνεται από φωτογραφίες από τη μικρασιατική εκστρατεία, από φωτογραφίες συνεργατών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών σε αποστολές στη Μικρά Ασία και την Ελλάδα και από φωτογραφίες πληροφορητών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών με τα αντίστοιχα βιογραφικά σημειώματα.

Αρχείο Χαρτών & Σκαριφημάτων

  • Αρχείο

200 ανέκδοτα χειρόγραφα σκαριφήματα και χάρτες, που σχεδιάστηκαν από την Υπηρεσία κατά παραγγελία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών για τη μελέτη του μικρασιατικού χώρου ως βασικό εργαλείο για τον ακριβή προσδιορισμό των θέσεων των οικισμών των ελληνικών κοινοτήτων.
Επιπλέον υπάρχει στο Αρχείο σημαντικός αριθμός έντυπων χαρτών.

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Χαρτογραφική Υπηρεσία

Αρχείο Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης

  • Αρχείο
  • 1919 - 1922

Ίδρυση Ύπατης Αρμοστείας - Οργάνωση εφοδιασμού και συγκοινωνιών της πόλης, στατιστικοί πίνακες αναφερόμενοι σε θέματα εκπαιδευτικά, θρησκευτικά, βιομηχανικά, γεωργίας, ναυτιλίας, αλιείας και κτηνοτροφίας, αντίγραφα επιστολών Βενιζέλου για την ελληνική κατοχή Σμύρνης, αποβίβαση Ιταλών στην Αττάλεια, συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες στην Ελλάδα, αλληλογραφία Βενιζέλου - Στεργιάδη για την κατάληψη του Αζαρίου και την εκκένωση του Ναζλή, Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, ανακαλύψεις/υποχωρήσεις ελληνικού στρατού και βιαιοπραγίες, χάραξη ορίων ελληνικής ζώνης κατοχής και προέλαση ελληνικού στρατού, τουρκικές αντιδράσεις, πληροφορίες για δράση κεμαλικών, κατάσταση Τουρκίας μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατάσταση Τουρκίας μέχρι την κατοχή Σμύρνης, φόνοι Ελλήνων, αλληλογραφία αρχηγών ελληνικών - κεμαλικών δυνάμεων περί βιαιοπραγιών του ελληνικού στρατού, στρατιωτικές αναφορές για γαλλικές ενέργειες κατά της ελληνικής κατοχής, ανακρίσεις διασυμμαχικής επιτροπής για σφαγές στη Σμύρνη, τουρκικές ενέργειες κατά της ελληνικής κατοχής, προέλαση του στρατού στο εσωτερικό της Μ. Ασίας, κατάσταση ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία, καταγγελίες κατά του ελληνικού στρατού κατοχής, δελτία τύπου - οργάνωση ελληνικής κατοχής στη Σμύρνη, συνέπειες της απόβασης του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, ανακατάληψη Αϊδινίου, παλιννόστηση προσφύγων Οθωμανών περιφέρειας Αϊδινίου, ιταλικές ενέργειες μετά τη συνεννόηση Βενιζέλου - Τιττόνι, πατριαρχικό ζήτημα, εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης

Γαρμπής, Γεώργιος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 433
  • Αρχείο
  • 1911-1914

Το αρχείο περιλαμβάνει αλληλογραφία του Γ. Γαρμπή:

  • Επιστολές προς τον Γ. Γαρμπή από τη μητέρα του Ελένη.
  • Επιστολές προς τον Γ. Γαρμπή από τον θείο του Δημήτριο Δημίδη.
  • Επιστολές προς τον Γ. Γαρμπή από διάφορους συγγενείς του.
  • Επισκεπτήρια συγγενών του Γ. Γαρμπή.
  • Επιστολές του Γαρμπή προς τους οικείους του από το Παρίσι, την περίοδο 1911-1912.

Υπήρχε δεύτερος υποφάκελος, ο οποίος λανθάνει. Έφερε τον τίτλο «Εκπαιδευτικά» και, σύμφωνα με τον «Κατάλογο των μικρασιατικών αρχείων του ΕΛΙΑ» (1996-1997) περιελάμβανε:

  • Λογοδοσία της Εφορίας και της Διευθύντριας του Κεντρικού Παρθεναγωγείου της Ελληνικής Κοινότητος Σταυροδρομίου για το έτος 1911 (17.6.1912).
  • Πρόγραμμα σχολικής εορτής. Επίδοση βραβείων για το σχολικό έτος 1912-13. Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Χαλκηδόνος (23.6.1913).
  • Πρόγραμμα της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών για το έτος 1913. Εκπαιδευτήρια της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Χαλκηδόνος (28.1.1913).

Γαρμπής, Γεώργιος

Ελληνικός Μικρασιατικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας "Η Μικρά Ασία"

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 49/16
  • Αρχείο
  • 1917-1971

Πρόκειται για τμήμα του αρχείου του Συλλόγου. Ο κύριος όγκος του αρχείου βρίσκεται στον Σύλλογο, στην Αλεξάνδρεια. Εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία (αποσπασματική, εμπίπτει χρονολογικά στην περίοδο 1918-1971). Απολογισμοί, λογοδοσίες χρήσεως, αποδείξεις. Πιστοποιητικά και δελτία ταυτότητας για την πολιτογράφηση ως Ελλήνων των Μικρασιατών προσφύγων ελληνικής καταγωγής που κατέφυγαν στην Αλεξάνδρεια μετά την Καταστροφή. Καταστατικά, αιτήσεις εγγραφής μελών και έγγραφα σχετικά με τις συνδρομές. Ποικίλα έντυπα που σχετίζονται με την φιλανθρωπική δράση και τη λειτουργία του Συλλόγου (προγράμματα καλλιτεχνικών και εορταστικών εκδηλώσεων, εισιτήρια, λαχνοί, μενού του εντευκτηρίου του Συλλόγου, αποκόμματα εφημερίδων, κ.ά.). Έγγραφα που συγκροτούν τρεις μικρές ενότητες: Παμπροσφυγική Οργάνωση Αμύνης Δικαιούχων Ανταλλαξίμων, Ομοσπονδία Σωματείων Αλεξανδρείας και Μικρασιατική Στέγη. Έξι (6) τόμοι πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου (1923-1956) και ένας τόμος πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων (1918-1923).

Ελληνικός Μικρασιατικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας "Η Μικρά Ασία"

Καραπάνος, Γεράσιμος

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 43/98
  • Αρχείο
  • 1895-1927 (φωτογραφικό-εικαστικό έως 1962)

Οικογενειακή αλληλογραφία του Γεράσιμου Καραπάνου: επιστολές προς τους γονείς και τα αδέλφια του κυρίως από την περίοδο των σπουδών του στην Ευρώπη (κυρίως Παρίσι) 1894-1902, από τη Μικρά Ασία, την Αβησσυνία και την Αίγυπτο (1903-1925), επιστολές προς τη σύζυγό του Ερμιόνη 1908-1927, οικογενειακές φωτογραφίες και φωτογραφίες ελληνικών εκπαιδευτηρίων Αλεξάνδρειας, εικαστικό υλικό (σχέδια John Craxton, πίνακας Θάλειας Φλωρά-Καραβία, πορτρέτο Φώτιου Καραπάνου).

Καραπάνος, Γεράσιμος

Κώδικες Κοινοτήτων & Ενοριών Μικράς Ασίας

  • Αρχείο

Οι κώδικες καταγράφουν τη ζωή των Κοινοτήτων: γεννήσεις, γάμοι, θάνατοι, σχολεία, εκκλησίες, τοπικά γεγονότα. Στην ελληνική γλώσσα είναι γραμμένοι δεκαοκτώ. Άλλοι δεκαοκτώ είναι καραμανλίδικοι. Υπάρχουν έξι μεικτοί δίγλωσσοι (ελληνικά - καραμανλίδικα) καθώς και ένας στα τουρκικά με οθωμανική γραφή..

Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο

  • Αρχείο
  • 1930-

Tο Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο (M.Λ.A.) ιδρύθηκε το 1930 από την Mέλπω Mερλιέ (1889-1979). Eίναι το ιστορικότερο και αρχαιότερο κέντρο μελέτης της παραδοσιακής μας μουσικής, βυζαντινής, δημοτικής και ρεμπέτικης. Aπό τότε έως σήμερα, κυρίως χάρη στην έρευνα της Mέλπως Mερλιέ, αλλά και επιφανών συνεργατών της (Nίκου Σκαλκώτα, Πέτρου Πετρίδη, Γιώργου Πονηρίδη, Nικολάου Xρυσοχοΐδη, Aγλαΐας Aγιουτάντη, Δέσποινας Mαζαράκη, Samuel Baud-Bovy) συγκεντρώθηκε μοναδικό υλικό ανεκτίμητης αξίας, στο οποίο περιλαμβάνονται αδημοσίευτα χειρόγραφα και έγγραφα, δισκοθήκη, οργανοθήκη, βιβλιοθήκη και εκδόσεις.

Αναλυτικότερα:

Αδημοσίευτα χειρόγραφα και έγγραφα:

  • Aναστασιματάριο του περίφημου πρωτοψάλτη Kωνσταντινουπόλεως Γεωργίου Pαιδεστηνού (1833-1889)
  • Σειρά από Ωδές σε Oικουμενικούς Πατριάρχες του 19ου αιώνα
  • Aκολουθία του Eυαγγελισμού του Κεφαλονίτη δάσκαλου Mιχαήλ Pαζή-Mαράτου (1877-1960)
  • Δύο μελοποιημένα ποιήματα του Aλέξανδρου Σούτσου που εγκωμιάζουν τους δολοφόνους του Kαποδίστρια
  • Mία συλλογή από 33 δημοτικά και αστικά τραγούδια ανθολογημένη από τον μικρασιάτη μουσικό του 19ου αιώνα Πέτρο Φιλανθίδη
  • Ένα απάνθισμα από 121 Φαναριώτικα τραγούδια (μισμαγιά) γραμμένο προεπαναστατικά στην προχρυσανθινή παρασημαντική
  • Mία παρτιτούρα του 1859 με τίτλο Eλληνικά Άσματα Eθνικά δια Kλειδοκύμβαλον, όπου ως συλλογέας αναφέρεται κάποια Kαρολίνα Nιστσίνσκη από την Aγία Πετρούπολη
  • Xειρόγραφα και φωτοτυπίες απρόσιτων χειρογράφων που περιέχουν το σύνολο της άγνωστης ακόμα στους πολλούς Zακυνθινής εκκλησιαστικής μουσικής
  • Γράμματα των Δημήτρη Mητρόπουλου, Nίκου Σκαλκώτα και διάσημων ξένων μουσικολόγων (Baud-Bovy, Collaer, Strunk, Tillyard, Wellesz) προς την Mέλπω Mερλιέ και τους συνεργάτες της
    Σημειώσεις της Mέλπως Mερλιέ και του Nικολάου Xρυσοχοΐδη για τη βυζαντινή μουσική
  • 1138 δημοτικά τραγούδια δημοσιευμένα στη βυζαντινή παρασημαντική και μεταγραμμένα στο δυτικό πεντάγραμμο από τη συνεργάτιδα του M.Λ.A. Δέσποινα Mαζαράκη (1914-1989)

Στη βιβλιοθήκη του M.Λ.A. υπάρχουν:

  • Σχεδόν όλες οι εκδόσεις βυζαντινής μουσικής του 19ου αιώνα και ένα πλήθος από ανάτυπα και βιβλία στα Eλληνικά και σε άλλες γλώσσες σχετικά με όλα τα είδη της παραδοσιακής μας μουσικής, ποίησης και χορού, αλλά και διάφορα συναφή, ιδίως λαογραφικά θέματα
    • Συγγράμματα γύρω από διάφορες ξένες μουσικές παραδόσεις και ιδιαίτερα των γειτόνων μας της Bαλκανικής και Mέσης Aνατολής
    • Mία μεγάλη σειρά από φακέλους με αποκόμματα από εφημερίδες που αναφέρονται στη βυζαντινή μουσική καθώς και τη δημοτική και τη ρεμπέτικη
    • Tο αρχείο του ελληνοαμερικανικού μουσικοχορολόγου Tεντ Πετρίδη (1928-1988) που δωρήθηκε στο M.Λ.A. το 1993 από το γιο του Ron που ζει στις HΠA. Σε αυτό περιέχεται ολόκληρη η τεράστια βιβλιοθήκη και ηχοθήκη του Πετρίδη καθώς και οι παρατηρήσεις του για τους ελληνικούς χορούς, η αλληλογραφία του, οι εργασίες των μαθητών του και το ανέκδοτο σύγγραμμά του για τους χορούς της Aττικής

Δισκοθήκη

α. Συλλογή Mέλπως Mερλιέ
Δημιουργήθηκε το 1930-1931 μέσα σε λίγους μήνες, όταν, με πρωτοβουλία της Mέλπως Mερλιέ, ηχογραφήθηκαν σε 222 δίσκους 78 στροφών (ο κάθε δίσκος βγήκε σε ελάχιστα αντίτυπα μόνο για τη χρήση των μελετητών) περίπου 600 δημοτικά τραγούδια απ' όλη σχεδόν την Eλλάδα (και τα τότε υπό ιταλική κατοχή Δωδεκάνησα), αρκετά βυζαντινά μέλη, ο Bενιζέλος να τραγουδά ριζίτικα, ο Παλαμάς ν' απαγγέλλει ποιήματά του καθώς και δείγματα από διάφορες τοπικές διαλέκτους, όπως την Ποντιακή και την Tσακώνικη.

β. Δίσκοι εμπορίου
Πλούσια συλλογή εμπορικών δίσκων δημοτικής και βυζαντινής μουσικής καθώς και ρεμπέτικων τραγουδιών. Eπίσης δίσκοι με παραδοσιακές μουσικές απ' όλο τον κόσμο.

Οργανοθήκη

Mουσικά όργανα που έχουν παιχτεί από λαϊκούς οργανοπαίχτες των αρχών του 20ού αιώνα. Ξεχωρίζουν ένα ρεμπάπ από την Aιτωλία, ένας καππαδοκικός κεμανές και μία κυπριακή κολόκα (κρουστό σαν το νοτιοαμερικάνικο μαράκας) με πέντε μινιατούρες εμπνευσμένες από την Kαινή Διαθήκη και φιλοτεχνημένες από τον λαϊκό ζωγράφο K. X. Tταμπούλα από τη Λύση της Kύπρου.

Μερλιέ, Μέλπω

Παραράς, Λάμπρος

  • GR ELIA-MIET 78/13Θ
  • Αρχείο
  • 1908-1972

Πρόκειται για ένα λεύκωμα που περιέχει κυρίως αποκόμματα από εφημερίδες καθώς και λίγες προσκλήσεις σε εκδηλώσεις. Το σύνολο των τεκμηρίων σχετίζεται με τη ζωή και το έργο του Λάμπρου Παραρά. Περιλαμβάνει προσκλήσεις και ανακοινώσεις για διαλέξεις και ομιλίες του Παραρά και σχετικά δημοσιεύματα, δημοσιεύματα για τον Όμιλο Φιλοτέχνων Σμύρνης, δημοσιευμένες επιστολές του Παραρά στον τύπο για διάφορα θέματα και άρθρα του με κύριες θεματικές τα Βουρλά και τη Σμύρνη, τον Γιώργο Γληνό, τον Γεώργιο Διλβόη, την αγωγή και την εκπαίδευση των παιδιών, μεταφράσεις διηγημάτων, παιδαγωγικών και θεολογικών άρθρων και νεκρολογίες (κυρίως Σμυρνιών προσφύγων). Περιέχεται ακόμη μετάφραση του Παραρά σε αρχαίο κείμενο και έκθεση ιδεών του που δημοσιεύθηκαν στην επετηρίδα του Ελληνογερμανικού Λυκείου Σμύρνης, έτος Β΄, 1907-1908.

Παραράς, Λάμπρος (1893-19)

Συλλογή Γεωργίου Φωτιάδη (Κ230)

  • GRGSA-CA- COL189.01
  • Αρχείο
  • 1902-1943

Αλληλογραφία του Γεωργίου Φωτιάδη (πολίτης της ΕΣΣΔ) με Λουδοβίκο και Αλέκο Φωτιάδη, με τον διαχειριστή του τσιφλικιού του Φωτιάδη στη Σμύρνη, με Τούρκους δικηγόρους σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη σχετικά με τη διαχείριση και πώληση του τσιφλικιού μετά το 1922. Αλληλογραφία του Φωτιάδη με Τουρκοκρητικό από Ιεράπετρα σχετικά με ζητήματα κτηματικής περιουσίας, επιστολή του Φωτιάδη στο Πολιτικό Γραφείο Πρωθυπουργού το 1943 με την οποία διαμαρτύρεται για την απαλλοτρίωση του τσιφλικιού του από τις τουρκικές αρχές, συμβόλαια, συμφωνητικά, τίτλοι ιδιοκτησίας και άλλα δικαιολογητικά για την υπόθεση του τσιφλικιού. Αλληλογραφία της οικογένειας Φωτιάδη, αναμνηστικές και οικογενειακές φωτογραφίες, έγγραφο απονομής σύνταξης στον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ηλία Δροσόπουλο, δύο εικόνες του Χάρι Τρούμαν, αφισέτες με άποψη της Φρανκφούρτης και του Αμβούργου και πορτραίτο (εβδομαδιαία φωτογραφία) γυναίκας χωρίς στοιχεία, έντυπο Καταστατικό Συνδέσμου Φορολογούμενων Ελλήνων Πολιτών.

Φωτιάδης, Γεώργιος

Συλλογή εγγράφων Ανταλλαξίμων

  • Αρχείο

Τα έγγραφα έχουν εκδοθεί από εκκλησιαστικές ή κοσμικές αρχές και περιλαμβάνουν πιστοποιητικά βαπτίσεων, γάμου καθώς και τίτλους ιδιοκτησίας, φιρμάνια, έντυπα εκπαιδευτηρίων και νοσοκομείων.

Συλλογή οικογένειας Κοντέλη

  • GRGSA-IAM- COL048
  • Συλλογή
  • 1910

Περιέχει ένα πιστοποιητικό βάπτισηςτης Ιεράς Επισκοπής Μοσχονησίων και τρεις οικογενειακές φωτογραφίες της οικογένειας Κοντέλη

Κοντέλη, Ελπινίκη

Συλλογή Οπτικοακουστικού υλικού

  • Αρχείο
  • 1992-1996

Νεότερη προσθήκη στις αρχειακές συλλογές του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών αποτελεί σειρά μαγνητοταινιών με συνεντεύξεις από τους εναπομείναντες Έλληνες κατοίκους της Ίμβρου (1992-1996), την οποία επιμελήθηκε η δρ. Ευγενία Χαλκιά.
Όψιμα, στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συγκεντρώθηκε αριθμός βιντεοκασετών και ψηφιακών οπτικών δίσκων με μικρασιολογικά θέματα.

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Συλλογή Χειρογράφων

  • Αρχείο

Σήμερα υπάρχουν στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών κατατεθειμένα 504 χειρόγραφα από όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας, καταταγμένα και αυτά κατά την γεωγραφική έννοια που διέπει το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης.
Στο σύνολο περιλαμβάνονται περίπου 40 χειρόγραφα που χρονολογούνται προ του 1922, ορισμένα από τα οποία συντάχθηκαν το 19ο αιώνα από λόγιους Μικρασιάτες και τοπικούς ιστοριοδίφες.

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Σωτηρίου, Διδώ

  • GR ELIA-MIET Α.Ε. 40/02
  • Αρχείο
  • 1899-2007

Περιλαμβάνονται χειρόγραφα και δακτυλόγραφα από την συγγραφή και επεξεργασία των λογοτεχνικών έργων της, χειρόγραφα, δακτυλόγραφα και δημοσιεύσεις μελετών, άρθρων, στοχασμών της, δημοσιεύματα και κριτικές για το έργο της, οικογενειακή και φιλική αλληλογραφία, επιστολές αναγνωστών, προσωπικά και ποικίλα τεκμήρια, σειρές εφημερίδων και έντυπα, οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, κασέτες ήχου και εικόνας).
[Βλέπε επισυναπτόμενη αναλυτική περιγραφή]

Σωτηρίου, Διδώ

Σύμμεικτα (1910, 1913, 1919, 1975)

  • Αρ.Εισ. 346
  • Αρχείο
  • 1910,1913, 1919, 1975

α) Έγγραφο 1
1910, Ιουλίου 20
Απολυτήριο της Αμαλίας Σεραφειμίδου από το Κεντρικό Παρθεναγωγείο Καισάρειας.
β) Έγγραφο 2
1913, Ιουνίου 14
Δίπλωμα της Αμαλίας Σεραφειμίδου από το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών στα Φλαβιανά.
γ) Έγγραφο 3
1919, Φεβρουάριος, Αθήνα
Χάρτης των σχολείων και των εκκλησιών της Μικράς Ασίας το 1912.
δ) Έγγραφο 4
1975, Σεπτεμβρίου 15
Σειρά άρθρων της εφημερίδας Τα Νέα με τον τίτλο "Να γιατί χάσαμε τη Μικρά Ασία".
ε) Έγγραφο 5
Άρθρο του Γ. Ποπώφ με τον τίτλο "Οι Ρώσοι και η Εθνική Αντίσταση".
στ) Έγγραφο 6
Άρθρο της Μαρίας Θεοχάρη με τον τίτλο " Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας" στη σειρά Επιφυλλίδες του Βήματος.

Σύμμεικτη συλλογή (Κ194)

  • GRGSA-CA- COL027.35
  • Συλλογή
  • 1866 - 1922
  1. "Ραμπαγάς" - εφημερίς, 1880 (8 φύλλα).
  2. "Ελεύθερο Βήμα" - εφημερίδα, 1922.
  3. Έντυπο, Εκατονταετηρίς Γαλλικού Κώδικα, 1904.
  4. Μετοχές Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας, 1886.
  5. Σχέδιο με μολύβι, 1903.
  6. Χάρτες 19ος - 20ός αιώνας: χάρτης της περιοχής της Αδριανούπολης, αγγλικός τοπογραφικός χάρτης της πόλης του Βόλου (Ιούνιος 1944), επιτελικός χάρτης της περιοχής Πετρίτσι - Πορόια της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, χάρτης των Βαλκανίων στις αρχές του 20ου αιώνα, χάρτης της Μεγάλης Ελλάδας του 1920, ιταλικός στρατιωτικός χάρτης της περιοχής Αγιάς Λάρισας (1941), χάρτης της περιοχής Τυρνόβου Βουλγαρίας, χάρτης εκκλησιαστικών επαρχιών Μικράς Ασίας, χάρτης του Υπουργείου Συγκοινωνίας και Δημοσίων Έργων με τη διάρθρωση του οδικού δικτύου της Ελλάδας κατά το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας 1960 - 1964, κ.ά.
  7. Επιστολόχαρτα εμπορικών οίκων της Κωνσταντινούπολης με τιμολόγια και εμπορικές δοσοληψίες.
  8. Εννιά (9) επιστολικά δελτάρια, κυρίως, του Μεσοπολέμου με φωτογραφίες αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ισθμού της Κορίνθου.
  9. Έκκληση προς τον Γεώργιο Α' για τη θεραπεία κακοδαιμονιών της εσωτερικής πολιτικής και διοίκησης (μονόφυλλο).
  10. Επιστολόχαρτα εμπορικών οίκων της Κωνσταντινούπολης με τιμολόγια και εμπορικές δοσοληψίες 1910-1913.
  11. Αλληλογραφία του Χρ. Σαββαΐδη από το Εσκί Σεχίρ με τον Β. Ελευθεριάδη από την Κωνσταντινούπολη (1918-1919) σχετικά με την πώληση κτήματος του δεύτερου στο Εσκί Σεχίρ.
  12. Έγγραφα Λέσβου (1832 - 1893, 1921): προικοσύμφωνα, πωλητήρια, ομολογίες, ιδιωτική αλληλογραφία, οθωμανικά έγγραφα κ.ά. από διάφορες περιοχές της Λέσβου.

Φωτογραφικό Αρχείο

  • -
  • Αρχείο
  • π. 1850-2000

Φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια και λευκώματα. Τα λευκώματα, πολυτελέστατα, περίτεχνα, συνήθως δερματόδετα, περιέχουν κυρίως πορτραίτα προσωπικοτήτων που ανήκουν σε επώνυμες οικογένειες όπως των Κριεζή, Φωτιάδη, Βικέλα, Οικονόμου, κ.ά. Μερικά περιλαμβάνουν απεικονίσεις διαφόρων ελληνικών περιοχών και πόλεων όπως της Αθήνας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Θεσσαλίας, της Τραπεζούντας και είναι δημιουργήματα σπουδαίων φωτογράφων, των αδελφών Ρωμαΐδη, J. Berrinda, B. Borri, Δ. Μιχαηλίδη, Κ. Κακουλή και άλλων.
Το φωτογραφικό υλικό, ταξινομημένο σε παράλληλες με τα ιστορικά γεγονότα ενότητες ή σε θεματικές κατηγορίες, καλύπτει το τμήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του δεύτερου μισού του 19ου αι. έως τις πρόσφατες δεκαετίες. Οι φωτογραφίες, έργα των πρωτοπόρων της ελληνικής φωτογραφικής τέχνης οι παλαιότερες (Φ. Μαργαρίτη, Δ. Κωνσταντίνου, Π. Μωραΐτη, Ι. Λαμπάκη, Κ. Δημητρίου, Γ. Κολόμβου, Γ. Δαμιανού, Σπ. Βενιού, Αυγ. Κόλλα, Αδελφών Ρωμαΐδη, Π. Διαμαντόπουλου, κ.ά) και καταξιωμένων επαγγελματιών οι μεταγενέστερες (Ν. Ζωγράφου, Γ. Μπούκα, Π. Πουλίδη, Μ. Μεγαλοκονόμου, Σπ. Μελετζή, Nelly’s κ.ά.) αλλά και παραγωγές χωρίς ταυτότητα, παρέχουν στοιχεία για την εξελικτική πορεία της νεοελληνικής φωτογραφίας από την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των φωτογραφιών καταξιωμένων ξένων φωτογράφων (Beck, E. Lester, Boeringer, Bergamasco κ.ά.), που εμπλουτίζει τη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου.
Η προσπέλαση στην πολιτική, στρατιωτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του 19ου αι. γίνεται μέσα από ομάδα φωτογραφιών προσωπικοτήτων, από στιγμιότυπα των αλυτρωτικών εξεγέρσεων, της επτανησιακής ενσωμάτωσης, απεικονίσεις του πολέμου του 1897, από φωτογραφίες συλλόγων, πνευματικών ιδρυμάτων κ.ά.
Το ιστορικό πλαίσιο του 20ού αι. διαγράφεται με μεγάλες φωτογραφικές ομάδες που αναφέρονται στην Κρητική Πολιτεία, στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας, στον πόλεμο του 1940, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την ένωση της Δωδεκανήσου, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πλούσια αντικατοπτρίζεται και η ελληνική πολιτική δραστηριότητα. Αναφέρονται ορισμένα χαρακτηριστικά σύνολα και μεμονωμένες φωτογραφίες:

  • Το δαγγεροτυπικό πορτραίτο του Όθωνα αποδιδόμενο στον Φ. Μαργαρίτη, 1848-1850.
  • Η σειρά φωτογραφιών των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 (σύγχρονη δωρεά του Δ. Βικέλα) καθώς και της Μεσολυμπιάδας του 1906.
  • Πλούσιο σύνολο φωτογραφιών που μεταφέρουν την εικόνα της αλλοτινής Αθήνας.
  • Ικανός αριθμός απεικονίσεων διαφόρων άλλων πόλεων ή τοποθεσιών. Ενδεικτικά αναφέρεται η συλλογή φωτογραφιών της Κύπρου (πόλεις, αρχαιότητες, ηθογραφικές και λαογραφικές εικόνες) προσφορά προς την ΙΕΕΕ του Πατριωτικού Συνδέσμου των Κυπρίων, ύστερα από την Παγκύπρια Έκθεση στην Αθήνα το 1901.
  • Ενότητα φωτογραφιών που απεικονίζουν βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία. Πραγματικά καλλιτεχνήματα Γερμανών φωτογράφων, είχαν εκτεθεί στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Ρώμης το 1911.
  • Σώμα φωτογραφιών από τη Μικρασιατική Εκστρατεία (περισσότερες από 6.000), μέρος του οποίου είναι προϊόν οργανωμένων φωτογραφικών συνεργείων οπλιτών της ελληνικής στρατιάς. Οι τελευταίες, τραβηγμένες και τυπωμένες (πολλές μεγάλων διαστάσεων) από το Δεκέμβριο του 1920 έως τον Ιανουάριο του 1922, αποδίδουν όχι μόνο τις φάσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μικρασιατικό Μέτωπο αλλά και την ανθρώπινη διάσταση της καθημερινής ζωής του Έλληνα στρατιώτη. Τεκμηριώνουν ακόμη την έντονη ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία (ελληνικοί οικισμοί, ελληνικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία κ.ά.).
  • Έντυπα φωτογραφικά λευκώματα, παλαιότερα ή νεότερα, όπως το σύνολο σχεδόν της έντυπης δημιουργίας του Fr. Boissonnas, που με ρομαντισμό καταγράφει την Ελλάδα της πρώτης εικοσαετίας του 20ού αι.

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος