Αρχείο JUS047.02 - Αρχείο Ελεγκτικού Συνεδρίου

Περιοχή αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης της ενότητας περιγραφής

GRGSA-CSA- JUS047.02

Τίτλος

Αρχείο Ελεγκτικού Συνεδρίου

Χρονολογία(ες)

  • 1835-1948 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και υπόστρωμα της ενότητας περιγραφής (ποσότητα, όγκος ή διαστάσεις)

931 βιβλία

Περιοχή πλαισίου παραγωγής

Όνομα του παραγωγού

Διοικητική ιστορία

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ιδρύθηκε με το διάταγμα της 27ης Σεπτεμβρίου 1833 επί της αντιβασιλείας του Όθωνα. Πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Γάλλος οικονομολόγος Ρενύ, που ήλθε στην Ελλάδα το 1831 με ενέργειες του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια για να οργανώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν ανεξάρτητο στην λειτουργία του από υπουργεία και ενεργούσε ως ανώτατο διοικητικό σώμα εποπτείας και ελέγχου των δημοσίων οικονομικών. Η ίδρυση του ήρθε να καλύψει τις ανάγκες ύπαρξης μιας ανώτατης ελεγκτικής αρχής της οικονομικής διοικήσεως από τη μια, και ενός ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου επιφορτισμένου με τον δικαστικό έλεγχο της γενικής οικονομικής διαχειρίσεως του κράτους, από την άλλη.

Ο σκοπός του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως προκύπτει από το ιδρυτικό του διάταγμα, ήταν: «α) Να πληροφορήται δια επεξεργασίας των λογαριασμών ότι διατηρούνται αι γενικαί αρχαί του εγκριθέντος οικονομικού του κράτους συστήματος• ότι πάσα εντός του κράτους διαχείρισις γίνεται κατ’ αυτό το σύστημα• ότι αι επιτετραμμέναι οποιανδήποτε ειδικής διαχείρισιν Αρχαί εκτελούν τα διοικητικά (administratifs) καθήκοντά των ευσυνειδήτως κατά τους υπάρχοντας νόμους, διατάγματα, οδηγίας και καταστάσεις ότι τα έσοδα και τα έξοδα είναι εν τάξει αποδεδειγμένα, και ότι εις τας διοικητικάς Αρχάς δοθέντα χρήματα διετέθησαν δι’ ας ανάγκας εδόθησαν. β) Να κρίνει δια των αποτελεσμάτων των λογαριασμών της διαχειρίσεως, αν, και οποίαι μεταβολαί είναι αναγκαίαι ή κατάλληλοι δια τον γενικόν σκοπόν. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι η ανωτάτη ως προς το διοικητικόν ελεγκτική αρχή. (άρθρο 2). Εις την δικαιοδοσίαν του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάγεται όλον το λογιστικόν του κράτους, αυτό επιτηρεί τους υπολόγους υπηρέτας αυτού (άρθρο 3).»

Εκτός από τις παραπάνω αρμοδιότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 55-57 του ιδρυτικού διατάγματος, ανετέθη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ως ανώτατη ελεγκτική αρχή, η επιτήρηση των υπολόγων σχετικά με το λογιστικό, την ακρίβεια των Ταμείων και την τήρηση των βιβλίων Ταμείων, διενεργώντας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο - αλλά και όποτε το κρίνει εύλογο - έλεγχο σε όλα τα Ταμεία του Κράτους και τους κλάδους της υπηρεσίας. Σκοπός του ελέγχου ήταν να πληροφορείται «ότι ο υπόλογος εισέπραξε τα όσα ώφειλε να εισπράξει χρήματα εγκαίρως και κατά τάξιν, ότι έκαμε τωόντι τας πληρωμάς και ότι τας έκαμε κατά την περί τούτου άδειαν, ότι τα έσοδα και τα έξοδα επέρασαν εγκαίρως εις τα βιβλία, ότι τα βιβλία κρατώνται κατά τους κανονισμούς και τους τύπους, ότι αι αποδείξεις είναι νόμιμοι, ότι τα έσοδα παρεδόθησαν εις το ανωτέρω Ταμείον και ότι τα περισσεύοντα εκ των εσόδων χρήματα ευρίσκονται τωόντι εις μετρητά εις το Ταμείον και διατηρούνται κατά χρέος»

Στο ιδρυτικό διάταγμα της 27 Σεπτεμβρίου 1833 περιέχονται επίσης διατάξεις που ρυθμίζουν το «σχηματισμό» του Ελεγκτικού συνεδρίου, δηλαδή το σκοπό και τη σύνθεση του σώματος, τις αρμοδιότητες του και τον τρόπο προσκομίσεως των λογαριασμών και ο κατ’ αρχάς έλεγχός τους, η διαδικασία ελέγχου των λογαριασμών και εκδόσεως αποφάσεως κατά περίπτωση και τέλος τα καθήκοντα του Επιτρόπου της επικρατείας και του Γραμματέως.

Με τον καταστατικό νόμο της 27 Σεπτεμβρίου 1833 ανετέθησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι εξής αρμοδιότητες:

  1. Η εκκαθάριση των λογαριασμών από το 1822 μέχρι το 1833 καθώς επίσης και ο έλεγχος των μετά το 1833 ετησίων διαχειρίσεων κάθε υπολόγου (άρθρα 1 και 26)
  2. Ο έλεγχος των διδομένων από τους δημοσίους υπολόγους εγγυήσεων (άρθρο 24)
  3. Η εξέταση της νομιμότητος των παραχωρητηρίων εθνικών κτημάτων (άρθρο 26)
  4. Η εξέταση της νομιμότητος των εκποιήσεων εθνικών κτημάτων που πραγματοποιήθηκαν πριν το 1833 (άρθρο 27)
  5. Η εξέταση των παλαιών χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως όσων οφείλονταν από εκποίηση εθνικών κτημάτων (άρθρο 28)
  6. Η επιτήρηση των βιβλίων εγγραφής κινητών και ακινήτων εθνικών κτημάτων (άρθρο 29)
  7. Ο έλεγχος των υπερβάσεων των γενικών και ειδικών πιστώσεων των υπουργείων (άρθρο 30)
  8. Η επιτήρηση της παραδόσεως των δια νόμου ορισθέντων εισοδημάτων στο Χρεολυτικό Ταμείο (άρθρο 31)
    Επίσης υπό την προϋπόθεση της εκδόσεως των σχετικών διαταγμάτων, ανετέθη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ο έλεγχος των λογαριασμών των φιλανθρωπικών καταστημάτων, των σχολείων και των κοινοτήτων. (άρθρο 32) .

Από το 1833 έως το 1887 το Ελεγκτικό Συνέδριο παρουσίασε ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα παρ’ όλες τις δυσκολίες τις σχετικές με το γενικότερο πλαίσιο του Δημοσίου Λογιστικού και του προσωπικού του σώματος.

Αξιοσημείωτο είναι, γι’ αυτήν την περίοδο, το γεγονός ότι ενώ η Α’ Εθνοσυνέλευση του 1844 κατήργησε όλα τα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο διατηρήθηκε γιατί θεωρήθηκε ως διοικητική επιτροπή και με το Σύνταγμα του 1844 στο κεφάλαιο «περί δικαστικής εξουσίας» (άρθρο 87) ορίζεται ότι «οι Δικασταί καθώς και τα ψήφον έχοντα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέλουν είσθαι ισόβια».

Πολλοί νόμοι και διατάγματα συντάχθηκαν με σκοπό να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου όμως η ανεπάρκεια του προσωπικού του, η συνεχής διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ο τεράστιος όγκος αλλά και η ελλιπής τήρηση των λογαριασμών που όφειλε να ελέγξει, καθώς επίσης και η καθυστέρηση της υποβολής τους, η αστάθεια του Δημοσίου λογιστικού συστήματος και η διαρκής αναμόρφωσή του, οι αντιδράσεις που προκαλούσε η ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του, και τέλος η προβληματική συνεργασία που είχε με το Υπουργείο Οικονομικών ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που αποτελούσαν μόνιμη τροχοπέδη στο έργο του.

Το 1887 προστέθηκαν τέσσερις νέες αρμοδιότητες στο Ελεγκτικό Συνέδριο χωρίς να γίνει όμως καμία ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού του. Οι νέες αρμοδιότητες αφορούσαν: 1) Την εκδίκαση των εφέσεων α) κατά των νομαρχιακών αποφάσεων επί των δημοτικών επιχειρήσεων β )επί των αποφάσεων κατά των μοναστηριακών διαχειρίσεων, γ) κατά των αποφάσεων επί της διαχειρίσεως των ιερών ναών, δ) κατά των αποφάσεων του Υπουργείου στρατιωτικών κατά των διαχειριστών του Στρατού, 2) Τον έλεγχο α) των παραχωρήσεων στους νεοφύτους, β) των παραχωρητηρίων δυνάμει του από 1838-1875 νόμων περί φαλαγγιτικών προικίσεων παραχωρήσεως εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων, προικοδοτήσεως και διανομής εθνικής γης, εμφυτεύσεως εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων, 3) Τον έλεγχο των συντάξεων, και 4) Την εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων του επί των συντάξεων Τμηματάρχη του Υπουργείου Οικονομικών για της κρατήσεις των συντάξεων.

Η περίοδος που μεσολαβεί από το 1887 μέχρι το 1923, οπότε και επήλθε η πλήρης αναδιοργάνωση του οργανισμού και της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χαρακτηρίζεται από τη θέσπιση των νόμων:
• ΑΥΟΖ΄ /1887 «περί της υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου»,
• 400/1914 «περί συμπληρώσεως του προσωπικού του Συνεδρίου»,
• 1635/1919 «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των περί Ελεγκτικού Συνεδρίου ισχυόντων νόμων»,
• 1937/1920 «περί του τρόπου της ενεργείας του προληπτικού ελέγχου επί των εξόδων του Κράτους».

Με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποιείται και η αναδιάρθρωση του θεσμού και του ρόλου του με την ψήφιση του νομοθετικού διατάγματος της 6/7/1923 «περί οργανισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Σύμφωνα με το νέο νόμο, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελείται από έναν πρόεδρο, δύο αντιπροέδρους, δώδεκα συμβούλους, και έξι παρέδρους, ενώ για την εκπροσώπηση του στην Επικράτεια ορίζεται Γενικός Επίτροπος. Για την άσκηση της δικαιοδοσίας του το Ελεγκτικό Συνέδριο διαιρεί τα καθήκοντά του σε τρεις κατηγορίες – συνταγματικά, διοικητικά και δικαστικά-, και σε καθεμία από αυτές θέτει επιτετραμμένους έναν πρόεδρο, έναν εκ των αντιπροέδρων και τέσσερις συμβούλους. Η ολομέλεια του Συνεδρίου συγκροτείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους, ή τους νόμιμους αναπληρωτές τους και από έξι τουλάχιστον συμβούλους, ενώ οι αρμοδιότητες της ορίζονται από το άρθρο 34 του διατάγματος.

Βασισμένη στο παραπάνω νομοθετικό διάταγμα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ψήφισε στις 4/10/1923, τον κανονισμός της εσωτερικής λειτουργίας του που χώριζε τρεις διευθύνσεις (ταμιακών λογαριασμών, διαφόρων λογαριασμών και συντάξεων), τη γραμματεία και το αρχείο και όριζε της αρμοδιότητες εκάστης.

Έτσι:

  • Η Διεύθυνση Ταμειακών Λογαριασμών διαιρείται σε πέντε τμήματα ελέγχου λογαριασμών που η αρμοδιότητά τους ορίζεται κάθε φορά από το αρμόδιο τμήμα του Συνεδρίου και από το Τμήμα Εγγραφών.
  • Η Διεύθυνση Διαφόρων Λογαριασμών διαιρείται σε πέντε τμήματα: α)Τμήμα ελέγχου τελωνιακών προξενικών λογαριασμών και μονοπωλίων, β)Τμήμα ελέγχου ταχυδρομικών, τηλεγραφικών και τηλεφωνικών λογαριασμών, γ)Τμήμα ελέγχου δημοτικών λογαριασμών, δ)Τμήμα ελέγχου διαφόρων άλλων μη δημοσίων διαχειρίσεων και χρηματικών ενταλμάτων ε)Γραφείον Θεωρήσεως παραχωρητηρίων εξαρτώμενων απ’ ευθείας εκ του Διευθυντού.
  • Η Διεύθυνση Συντάξεων διαιρείται σε τέσσερα τμήματα: α)Τμήμα πολιτικών συντάξεων, β)Τμήμα συντάξεων αξιωματικών στρατού ξηράς και θαλάσσης και των οικογενειών αυτών γ)Τμήμα συντάξεων υπαξιωματικών και οπλιτών στρατού ξηράς και θαλάσσης και των οικογενειών αυτών και δ) Ε΄ Τμήμα ελέγχου ταμιακών λογαριασμών καθυστερουσών διαχειρίσεων παρά τη διεύθυνση II (συνιστάται προσωρινώς)
  • Η Γραμματεία περιλαμβάνει: Γραφείο Πρωτοκόλλου, Γραφείο Αντιγραφής, Γραφείο Αποστολής, Γραφείο Προσωπικού και Γραφείο Πληροφοριών
  • Το αρχείο περιλαμβάνει: Γραφείο Αρχείου ταμειακών λογαριασμών, Γραφείο Αρχείου διαφόρων λογαριασμών, Γραφείο Πρωτοκόλλου συντάξεων και Γραφείο Πρωτοκόλλου δικαστικών υποθέσεων.

    Οι αρμοδιότητες και το προσωπικό κάθε Διεύθυνσης Τμήματος και Γραφείου καθορίζονται επίσης από τον οργανισμό που ψήφισε η συνεδρίαση της ολομέλειας της 4/10/1923 .

    Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατανέμει τις αρμοδιότητές της σε τρία τμήματα:
    • Τμήμα Ι: - Έξοδα κράτους και εποπτεία υπηρεσίας θεωρήσεως ενταλμάτων των Υπουργείων

    • Παρακολούθηση δημοσίων εσόδων
      • Προεξέταση απολογισμού και γενικού ισολογισμού του κράτους
  • Εποπτεία των δημοσίων υπολόγων και εγγυήσεων αυτών
    • Έλεγχος λογαριασμών υπολόγων
    • Θεώρηση χρηματικών ενταλμάτων και επιταγών
    • Θεώρηση παραχωρητηρίων
      • Όλες οι μη δικαστικής φύσεως υποθέσεις που υπάγονται στο τμήμα ΙΙ
        • Τμήμα ΙΙ: Κανονισμός συντάξεων και σχετικά προς αυτές ζητήματα
        • Τμήμα ΙΙΙ: Οι μη υπαγόμενες στην Ολομέλεια δικαστικές υποθέσεις

Φορέας διατήρησης του αρχείου

Ιστορικό της ενότητας περιγραφής

Διαδικασία πρόσκτησης

Δημόσια Αποστολή
Φορέας παράδοσης: Ελεγκτικό Συνέδριο
Ημερομηνία εισαγωγής: 2006-09-27
ΑΒΕ: 1254

Περιοχή περιεχομένου και διάρθρωσης

Παρουσίαση περιεχομένου

Το αρχείο αποτελείται από 931 βιβλία και χωρίζεται σε οκτώ (8) σειρές:

  1. Εκποιήσεις και Παραχωρητήρια εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων, 2. Μητρώο Ναυτικών Συντάξεων, 3. Πράξεις Συντάξεων, 4. Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου, 5. Αποφάσεις παρέδρων, 6. Αποφάσεις Ολομέλειας, 7. Πρακτικά Συνεδριάσεων, 8. Έντοκα Γραμμάτια.

Η πρώτη σειρά «Εκποιήσεις και Παραχωρητήρια εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων» αποτελείται από 12 υποσειρές και περιλαμβάνει 252 βιβλία που αφορούν στον έλεγχο και τη θεώρηση των παραχωρήσεων στους νεοφύτους, των παραχωρητηρίων δυνάμει του από 1838-1875 νόμων περί φαλαγγιτικών προικίσεων, παραχωρήσεων εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων, προικοδοτήσεως και διανομής εθνικής γης, εμφυτεύσεως εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων.

Η δεύτερη σειρά «Μητρώο Ναυτικών Συντάξεων» περιλαμβάνει 1 βιβλίο που περιέχει το ονοματεπώνυμο του συνταξιούχου στρατιωτικού, τον βαθμό αποστράτευσης του, τον αριθμό και την ημερομηνία του διατάγματος με το οποίο του απονεμήθηκε η σύνταξη και άλλα σχετικά στοιχεία.

Η τρίτη σειρά «Πράξεις Συντάξεων» περιλαμβάνει 214 βιβλία, όπου καταγράφονται οι συνεδριάσεις και οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την παραχώρηση ή μη συντάξεων σε δημοσίους υπαλλήλους και σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στρατού ξηράς και θαλάσσης και των οικογενειών αυτών.

Η τέταρτη σειρά «Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου» περιλαμβάνει 291 βιβλία και αφορούν την εποπτεία των δημοσίων υπολόγων και των εγγυήσεων αυτών και τον έλεγχο των λογαριασμών των υπολόγων, την ακρίβεια των ταμείων και την τήρηση των βιβλίων ταμείων, καθώς και τον έλεγχο σε όλα τα Ταμεία του Κράτους και τους κλάδους της υπηρεσίας ήτοι τον έλεγχο των τελωνιακών προξενικών λογαριασμών και μονοπωλίων, τον έλεγχο των ταχυδρομικών, τηλεγραφικών και τηλεφωνικών λογαριασμών, τον έλεγχο των δημοτικών λογαριασμών, τον έλεγχο διαφόρων άλλων μη δημοσίων διαχειρίσεων και χρηματικών ενταλμάτων.

Η πέμπτη σειρά αφορά τις «Αποφάσεις Παρέδρων» εντεταλμένων στα εκάστοτε υπουργεία για την άσκηση ελέγχου των υπερβάσεων των γενικών και ειδικών πιστώσεων των υπουργείων.

Η έκτη σειρά «Αποφάσεις Ολομέλειας» αφορά στην εκδίκαση εφέσεων επί των αποφάσεων των τμημάτων I και II του ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η έβδομη σειρά αφορά τα « Πρακτικά Γενικών Συνεδριάσεων», Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων» και «Πρακτικά συνεδριάσεων της Ολομέλειας».

Η όγδοη σειρά «’Έντοκα Γραμμάτια» περιλαμβάνει 1 βιβλίο όπου καταγράφονται τα έντοκα πληρωτέα γραμμάτια του Δημοσίου.

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Το υλικό δεν έχει υποστεί εκκαθάριση

Προσθήκες υλικού

Σύστημα ταξινόμησης

Η ταξινόμηση του αρχείου βασίστηκε σε ταξινομικές ενδείξεις που είχαν τα βιβλία πριν την πρόσκτηση τους από την Κ.Υ. των ΓΑΚ και βάση αυτών έγινε ο χωρισμός του υλικού σε σειρές και υποσειρές και στη συνέχεια τηρήθηκε ενιαία αρίθμηση για τα βιβλία από το 1 έως το 931.

  1. Εκποιήσεις και Παραχωρητήρια εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων
    1.1 Εκποιήσεις (62 βιβλία) 1835-1948
    1.2 Παραχωρητήρια γαιών νόμου ΥΛΑ’ (118 βιβλία) 1879-1926
    1.3 Παραχωρητήρια φυτειών δυνάμει του Ν. ΤΠΣΤ’ 1871 (39 βιβλία) 1879-1931
    1.4 Παραχωρητήρια φθαρτών κτημάτων (9 βιβλία) 1835-1931
    1.5 Βιβλία Φαλαγγιτικών παραχωρητηρίων (2 βιβλία) 1838-1900
    1.6 Βιβλία Νεοφωτιστικών παραχωρητηρίων (2 βιβλία)1839-1877
    1.7 Ειδικά βιβλία πολιτικών προικοδοτήσεων (Κρητικά) (3 βιβλία) 1851-1909
    1.8 Ειδικά βιβλία πολιτικών προικοδοτήσεων (4 βιβλία) 1840-1900
    1.9 Θεωρούμενα παραχωρητήρια (8 βιβλία) 1946-1948
    1.10 Διάφορα παραχωρητήρια (2 βιβλία) 1842-1915
    1.11 Παραχωρητήρια σχεδίων πόλεων (2 βιβλία) 1847-1921
    1.12 Καταχωρήσεις εκκλησιαστικών τμημάτων (1 βιβλίο) 1838-1851
  2. Μητρώον Ναυτικών Συντάξεων (1 βιβλίο) 1866
  3. Πράξεις Συντάξεων (214 βιβλία) 1890-1930
  4. Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου (290 βιβλία) 1843-1930
    4.1 Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου Α΄ Τμήματος 1843-1875
    4.2 Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου Β΄ Τμήματος 1843-1875
    4.3 Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου Α΄και Β΄ Τμήματος 1876-1893
    4.4 Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου Α’, Β΄, Γ΄ Τμήματος 1893 – 1924
    4.5 Αποφάσεις Ελεγκτικού Συνεδρίου I Τμήματος 1924-1930
  5. Αποφάσεις Παρέδρων (7 βιβλία) 1921-1926
    5.1 Αποφάσεις Παρέδρου Υπουργείου Οικονομικών 1926-1927
    5.2 Αποφάσεις Παρέδρου Υπουργείου Περιθάλψεως 1922-1923
    5.3 Αποφάσεις Παρέδρου Υπουργείου Συγκοινωνιών και Υπουργείου Εσωτερικών 1923-1926
    5.4 Αποφάσεις Παρέδρου Υπουργείου Στρατιωτικών 1923-1926
    5.5 Αποφάσεις Παρέδρου Υπουργείου Εξωτερικών 1921, 1922, 1926
  6. Αποφάσεις Ολομέλειας (1 βιβλίο) 1930
  7. Πρακτικά Συνεδριάσεων (165 βιβλία) 1839-1929
    7.1 Πρακτικά Γενικών Συνεδριάσεων 1839-1929 (στο τέλος της υποσειράς περιλαμβάνονται 2 βιβλία «Αποσπάσματα Πρακτικών Γενικών Συνεδριάσεων» 1882-1892)
    7.2 Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων και Αποφάσεις Α΄ Τμήματος, 1838-1875
    7.3 Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων και Αποφάσεις Β΄ Τμήματος, 1837-1875
    7.4 Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων, 1876-1923
    7.5 Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων ΙΙ Τμήματος, 1923-1928
    7.6 Πρακτικά και Αποφάσεις Δικαστικών Συνεδριάσεων Ολομέλειας 1924-1930
  8. Έντοκα Γραμμάτια (1 βιβλίο) 1916-1919

Περιοχή όρων πρόσβασης και χρήσης

Όροι πρόσβασης

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα(ες) των τεκμηρίων

Αλφάβητο(α) των τεκμηρίων

Σημειώσεις για τη γλώσσα και γραφή των τεκμηρίων

Φυσικά χαρακτηριστικά και τεχνικές προϋποθέσεις

Τα βιβλία στην πλειοψηφία τους είναι ημιδερματόδετα. Το δέρμα των παλαιότερων βιβλίων έχει ανοικτό καστανό χρώμα. Αργότερα χρησιμοποιείται βαθύ καστανό δέρμα και στα πολύ νεότερα μαύρο.

Στη ράχη των παλαιότερων βιβλίων (με το ανοικτό καστανό δέρμα) έχει επικολληθεί τιτλοφόρος ορίζοντας από δέρμα ερυθρού χρώματος, ο οποίος φέρει με χρυσοτυπία, στοιχεία όπως; τίτλος, γεωγραφική θέση, ταξινομική αρίθμηση ή διακοσμητική ταινία. Ο τιτλοφόρος ορίζοντας καταργείται στα μεταγενέστερα βιβλία και τα στοιχεία τυπώνονται κατευθείαν στο δέρμα της ράχης. Το άνω και κάτω μέρος της ράχης φέρουν κεφαλάρια μηχανής διαφόρων χρωμάτων.

Οι πινακίδες είναι κατασκευασμένες από τα χαρτόνι, επενδυμένες στα παλαιότερα βιβλία με διακοσμητικό χαρτί και στα μεταγενέστερα με πανί βιβλιοδεσίας συνήθως μαύρου ή σπανιότερα κυανού χρώματος.

Στο επάνω μέρος της ράχης πολλών βιβλίων έχει επικολληθεί αυτοκόλλητη πλαστική ταινία ερυθρού χρώματος με ανάγλυφη αρίθμηση. Στη ράχη ορισμένων βιβλίων, κυρίως από τη σειρά «Εκποιήσεις και Παραχωρητήρια εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων», έχει επίσης επικολληθεί λευκό αυτοκόλλητο με χειρόγραφη αρίθμηση. Τα βιβλία της ίδιας σειράς φέρουν επίσης στη ράχη, παλαιά χειρόγραφη ταξινομική ένδειξη με μελάνι μαύρου χρώματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις («Εκποιήσεις και Παραχωρητήρια εθνικών και εκκλησιαστικών κτημάτων», «Έντοκα γραμμάτια») οι ακμές του σώματος των βιβλίων (η επάνω ή και οι τρεις ακμές) φέρουν διακόσμηση διάστικτη ή μαρμαρογραφημένη.

Το χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί για τα εσώφυλλα είναι βιομηχανικού τύπου, υποκίτρινο ή άλλου χρώματος. Τα βιβλία φέρουν γραφή με μελάνι μπλε ή μαύρο και έντυπα στοιχεία (πίνακες, πεδία) με τυπογραφικό μελάνι μαύρου συνήθως χρώματος. Με την πάροδο των ετών η γραφή περιορίζεται δίνοντας τη θέση σε περισσότερα τυποποιημένα έντυπα στοιχεία. Ορισμένα βιβλία περιλαμβάνουν ή συγκροτούνται αποκλειστικά από δακτυλόγραφα όπως τα Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων από το 1912 και εντεύθεν.

Οι διαστάσεις των βιβλίων ποικίλλουν, με τη μικρότερη διάσταση 30Χ22 εκατοστά και τη μεγαλύτερη 56Χ40 εκατοστά.

Η πλειονότητα των βιβλίων εμφανίζει προβλήματα στη βιβλιοδεσία. Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζονται αποκολλήσεις και απώλειες τμημάτων της ράχης, κυρίως στο άνω και το κάτω μέρος της (δέρμα, χαρτί ενίσχυσης, κεφαλάρι). Σε μικρό ποσοστό των βιβλίων έχει αποσπαστεί ολόκληρη η ράχη. Φθορές περισσότερες ή λιγότερες παρουσιάζουν οι ακμές και οι γωνίες των πινακίδων. Μέρος καλύμματος (δέρμα, διακοσμητικό χαρτί) έχει απωλεσθεί αποκαλύπτοντας το χαρτόνι που έχει χάσει την εσωτερική συνοχή του. Σε αρκετές περιπτώσεις οι πινακίδες έχουν αποσπαστεί από το σώμα του βιβλίου.

Πολλές από τις παραπάνω φθορές οφείλονται κυρίως σε εσφαλμένη κατά το παρελθόν χρήση και φύλαξη των βιβλίων, σε συνδυασμό με το μεγάλο του μέγεθος. Είναι φανερό ότι η βιβλιοδεσία των βιβλίων δεν μπορεί να υποστηρίξει σε κάποιες περιπτώσεις το αρκετά μεγάλο βάρος του σώματός τους. Η επιδείνωση της κατάστασης διατήρησης της βιβλιοδεσίας επικουρείται από την ερυθρά σήψη που παρατηρείται στο δέρμα πολλών βιβλίων, υποβαθμίζοντας τη μηχανική του αντοχή κατά τη χρήση τους.

Το χαρτί των εσωφύλλων και του σώματος των βιβλίων είναι γενικά οξειδωμένο, χωρίς όμως ιδιαίτερες φθορές και με σχετικά καλή μηχανική αντοχή.

Σημαντικός αριθμός βιβλίων έχει επαναβιβλιοδετηθεί και στο εσωτερικό τους διατηρείται τμήμα της παλαιάς ράχης. Συγκρίνοντας τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας υποσειράς, το μέγεθος του σώματος των επαναβιβλιοδετημένων βιβλίων που διατηρούν την αρχική τους βιβλιοδεσία, διαπιστώνεται ότι πολλά επαναβιβλιοδετημένα βιβλία έχουν υποστεί ξάκρισμα.

Εργαλεία έρευνας

Περιοχή συμπληρωματικών πηγών

Εντοπισμός πρωτοτύπων

Εντοπισμός αντιγράφων

Η πρώτη σειρά και μέρος της έβδομης σειράς του Αρχείου του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει μικροφωτογραφηθεί, από το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, σε 123 μικροφίλμ και τα πρωτότυπά τους βρίσκονται στους χώρους του ΙΑ/ΕΤΕ στο Μέγαρο Διομήδη 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα. Αντίγραφο των μικροφίλμ έχουν κατατεθεί στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ.

Συμπληρωματικές πηγές / σχετικές ενότητες περιγραφής

Η συλλογή μικροφίλμ του Αρχείου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ περιλαμβάνει:

  • «Γενικά βιβλία Εκποιήσεων 1835 – 1948», «Παραχωρητήρια γαιών νόμου ΥΛΑ΄ 1879 – 1926», «Βιβλία φαλαγγιτικών παραχωρητηρίων 1838 – 1900», όπου υπάρχει απόλυτη ταύτιση της συλλογής μικροφίλμ με τη συλλογή φυσικών τεκμήριων που έχουν τα ΓΑΚ

  • «Παραχωρητήρια φυτειών δυνάμει του Ν. ΤΠΣΤ΄ 1879 – 1929» (στη συλλογή των ΓΑΚ υπάρχει ένα ακόμα βιβλίο Ευρετήριο « Ειδικόν βιβλίον παραχωρητηρίων» 1926 – 1931 με παλ. ταξ. ενδ. Γ37. που δεν περιλαμβάνεται στη συλλογή του Ι.Α.)

  • «Παραχωρητήρια φθαρτών κτημάτων 1835 -1931» (η συλλογή του Ι.Α. περιλαμβάνει ένα ακόμα τεκμήριο που από τα ΓΑΚ δεν παρελήφθη (μ/φ107):
    1926 – 1936
    Παραχωρητήρια φθαρτών κτημάτων
    Ευρετήριον
    Α. Παραχωρητήρια κληρούχων φθαρτών κτημάτων παραχωρηθέντων επί εκτιμήσει
    Β. Παραχωρητήρια φθαρτών κτημάτων εκποιουμένων εις δημοπρασιών δυνάμει του από 20 Φεβρουαρίου 1910 ΓΦΞΓ Νόμου των Εθνικών Επισκοπικών και των εις διαλελημένας Μονάς ανηκόντων
    Γ. Παραχωρητήρια Αερ. Αμύνης κατά το άρθρον του από 7 Ιουλίου 1926 Ν. περί ενισχύσεως της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας εκ του Νόμου ΓΦΞΔ και υπό τους όρους και υποχρεώσεις περί εκποιήσεως κτημάτων της Αερ. Αμύνης. (παλ. ταξ. ενδ. Δ09)

  • «Ειδικόν βιβλίον πολιτικών προικοδοτήσεων (Κρητικά) 1851 – 1909» (η συλλογή του Ι.Α. περιλαμβάνει δύο ακόμα τεκμήρια που από τα ΓΑΚ δεν παρελήφθησαν (μ/φ31):
    1865 – 1870
    Ειδικόν βιβλίον πολιτικών προικοδοτήσεων (Κρητικά)
    α/α 2601 - 4370
    (παλ. ταξ. ενδ. Ζ03)

1870 – 1880
Ειδικόν βιβλίον πολιτικών προικοδοτήσεων (Κρητικά)
α/α 4371 – 6098
(παλ. ταξ. ενδ. Ζ04))

  • «Βιβλία νεοφωτιστικών παραχωρητηρίων 1839 – 1904», «Ειδικόν βιβλίον πολιτικών προικοδοτήσεων 1838 – 1904», «Διάφορα Παραχωρητήρια 1835 – 1917», «Παραχωρητήρια Σχεδίων πόλεων 1836 – 1929», «Καταχωρήσεις Εκκλησιαστικών τμημάτων 1837 – 1851», όπου διαπιστώθηκαν διαφορές στις ακραίες χρονολογίες των δύο καταλόγων και ο έλεγχος απέδειξε ότι πρόκειται για τα ίδια τεκμήρια
  • «Θεωρούμενα παραχωρητήρια 1947 – 1948» (η συλλογή των ΓΑΚ περιλαμβάνει και ένα βιβλίο «Αντιγραφής παραχωρητηρίων 1846 – 1848 (παλ. ταξ. ενδ. Θ8), γι’ αυτό έχουμε διαφορά στις ακραίες χρονολογίες της υποσειράς)
  • «Βιβλία Ανανεωτηρίων εγγράφων 1837 – 1864» (πρόκειται για δύο βιβλία επικύρωσης παραχωρητηρίων τίτλων ιδιοκτησίας. Τα βιβλία αυτά βρίσκονται μόνο στη συλλογή του Ι.Α. και δεν παρελήφθησαν από τα ΓΑΚ (μ/φ33).
    1837 - 1838
    Βιβλίο ανανεωτηρίων εγγράφων
    α/α 1 – 400
    1838 – 1864
    Βιβλίο ανανεωτηρίων εγγράφων
    α/α 401 – 582)
  • «Πρακτικά Γενικών Συνεδριάσεων 1833 – 1869» (στη συλλογή του Ι.Α. βρέθηκαν πλέον της δικής μας συλλογή 7 βιβλία:
    1. 1833-1834 α/α 1(1833) – 124(1834) (μ/φ115)
    2. 1835-1836 α/α 1(1835) – 74(1836) (μ/φ115)
    3. 1836- 1838 α/α 75(1836) – 35(1838) (μ/φ115)
    4. Λείπει
    5. 1845-1848 α/α 1(1845) – 5(1848) (μ/φ116,117)
    6. 1848-1849 α/α 6(1848) – 29(1849) (μ/φ117)
    7. 1849-1851 α/α 30(1849) – 20(1851) (μ/φ117)
    8. 1851-1853 α/α 21(1851) – 16(1853) (μ/φ117,118)
  • «Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων 1833 – 1836» (η συλλογή του Ι.Α. περιλαμβάνει μόνο δύο βιβλία που τα ΓΑΚ δεν έχουν παραλάβει.
    1. 1833-1834 α/α 1(1833) – 57(1834) (μ/φ123)
    2. 1835-1836 α/α 1(1835) – 82(1836) (μ/φ123)

Βλ. επίσης: Παππά – Καραπιδάκη, Α., 1993, «Περιεχόμενα των Γενικών Αρχείων του Κράτους: Ειδικό ευρετήριο των δημοσίων Αρχείων», «Ελεγκτικό Συνέδριο», Επετηρίδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Βιβλιοθήκη ΓΑΚ 24, σ.σ. 149-150 (αταξινόμητο αρχείο).

Σχετιζόμενες περιγραφές

Περιοχή παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Δεν παρελήφθησαν οι τόμοι:
• 1901 Πράξεις Συντάξεων (παλ. ταξ. ενδ. 17 )
• 1905 Πράξεις Συντάξεων (παλ. ταξ. ενδ. 21)
• 1861 Αποφάσεις Α' Τμήματος α/α 25 - 143 (παλ. ταξ. ενδ. 16)
• 1928 Αποφάσεις Ι Τμήματος α/α 1 - 600 (παλ. ταξ. ενδ. 673)
• 1920-1921 Πρακτικά Δικαστικών Συνεδριάσεων (παλ. ταξ. ενδ. 953)

Στη σειρά «Αποφάσεις Α', Β', Γ' Τμήματος» παραλείπεται ο αριθμός 632 του έτους 1921 λόγω λάθους στην παλαιά ταξινομική ένδειξη. Η αρίθμηση των τόμων συνεχίζεται κανονικά από το 633 και εξής. Επίσης υπάρχει λάθος και στην παλαιά ταξινομική ένδειξη του έτους 1922 και φαίνεται ότι παραλείπεται ο αριθμός 638.

Από λάθος στη βιβλιοδεσία, ο τόμος 278 του 1910 της τρίτης σειράς «Πράξεις Συντάξεων», στον οποίο περιέχονται οι πράξεις από α/α 701 – 137, εμφανίζει στην πρώτη σελίδα την πράξη 791 ενώ υπάρχει διατάραξη στην αρίθμηση των πράξεων. Επίσης ο τόμος 308 της ίδιας σειράς φέρει ένδειξη στη ράχη 1916 ενώ πρόκειται για πράξεις του 1917.

Εναλλακτικός(οί) κωδικός(οί) αναγνώρισης

Σημεία πρόσβασης

Τόποι

Ονόματα

Είδη

Περιοχή ελέγχου της περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης περιγραφής

Κωδικός αναγνώρισης του φορέα καθιέρωσης της εγγραφής

Κανόνες και/ή συμβάσεις

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης ή κατάργησης της περιγραφής

Μάιος – Ιούλιος 2009

Αλφάβητο(α)

Πηγές

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Η ταξινόμηση και η περιγραφή του αρχείου πραγματοποιήθηκε από την ταξινόμο Αλεξάνδρα Πετούση, υπάλληλο της Κ.Υ. των Γ.Α.Κ. Η περιγραφή των φυσικών χαρακτηριστικών του αρχείου έγινε από τη συντηρήτρια των Γ.Α.Κ., Ουρανία Κανακάρη.

Περιοχή εισαγωγών