Αρχείο GR ELIA 256 - Μπουντούρη/Βουδούρη, οικογένεια

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR ELIA-MIET GR ELIA 256

Τίτλος

Μπουντούρη/Βουδούρη, οικογένεια

Ημερομηνία(ες)

  • 1756-1940 (κυρίως 1812-1910) (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

Τριάντα εννέα (39) αρχειακά κουτιά

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1715-)

Βιογραφικό/Διοικητική Ιστορία

Υδραίικη οικογένεια με μέλη, μεταξύ άλλων, τον πρόκριτο Βασ.Ν. Μπουντούρη (1775-; ) που είχε δραστηριοποιηθεί στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, ενίσχυσε σημαντικά τον Αγώνα και συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση και πολιτική εξουσία του νέου κράτους, τον γιο του Νικόλαο (Νικολό) Β. Μπουντούρη (Υδρα 1805-Χαλκίδα 1868) που έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του Αγώνα (1821-1827), υπηρέτησε στο Υγειονομείο Πειραιά (1837-1844) και εγκαταστάθηκε στην Χαλκίδα το 1845, όπου εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 1853 και κατόπιν δήμαρχος (1855-57) και διετέλεσε υπουργός Ναυτικών στις κυβερνήσεις Δ. Κυριακού (1863) και Μπ. Ρούφου (1866). Ο Βασ. Ν. Μπουντούρης και οι απόγονοί του αποτέλεσαν τον κλάδο Εύβοιας της οικογένειας, μιας που εγκαταστάθηκαν και έζησαν στην Εύβοια, αξιοποιώντας μεγάλες εκτάσεις γης που είχαν αγοράσει εκεί μαζί με άλλους Υδραίους γύρω στο 1830. Ο γιος του Νικολού, Βασίλειος Βουδούρης (Χαλκίδα 1840-Αθήνα 1910) ήταν μεγαλοκτηματίας, ιδιοκτήτης μεταλλείων, επιχειρηματίας και πολιτικός. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1868, πρόεδρος της Βουλής την περίοδο 1892-95, και διετέλεσε υπουργός Ναυτικών και Στρατιωτικών στις κυβερνήσεις Γ. Θεοτόκη (1899-1901) και Δ.Γ. Ράλλη (1905). Η κόρη του Νικολού Μπουντούρη, Σκεύω ( ; -1904) ήταν σύζυγος του αρεοπαγίτη Θ. Βώκου και ο γιος του Δημήτριος (1842-1911) ήταν αξιωματικός του Ναυτικού, υπασπιστής του Γεωργίου Α΄, κυβερνήτης των πλοίων "Αμφιτρίτη" και "Σφακτηρία" και σύζυγος της Ιωσηφίνας Declaux.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Το οικογενειακό αρχείο φυλασσόταν στην έπαυλη του κτήματος στον Βατώντα της Εύβοιας, κληρονομία των απογόνων του Δημητρίου Ν.Βουδούρη, το οποίο διερρήχθη και λεηλατήθηκε το 1985. Αφαιρέθηκαν πολύτιμα αντικείμενα και ενθύμια και το αρχείο βρέθηκε ριγμένο καταγής σε πλήρη αταξία.

Διαδικασία Πρόσκτησης

Μέρος του αρχείου της οικογένειας αγοράστηκε και μέρος του δωρήθηκε από την μοναδική κληρονόμο του κλάδου της οικογένειας στην Εύβοια, την Αικατερίνη Ν.Βουδούρη με τη μεσολάβηση της αδελφής της Σόφης Κεφάλα, το 1985.
Προσθήκη υλικού με δωρεά της Καλλιόπης Κεφάλα Παντέλογλου, ανηψιάς της Σόφης Κεφάλα και Αικατερίνης Ν. Βουδούρη (το γένος Κεφάλα), το Μάιο του 2004.

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο της οικογένειας αποτελείται από τα αρχεία του Βασιλείου Ν.Μπουντούρη, του Νικολάου Β.Μπουντούρη, του Βασιλείου Ν.Βουδούρη, τα κατάλοιπα της Σκεύως Θ.Βώκου και της Ιωσηφίνας και του Δημητρίου Ν.Βουδούρη καθώς και του γιου τους Νικολάου Δημ. Βουδούρη (μέσω του γενικού πληρεξουσίου του Βλαδίμηρου Κολοκοτρώνη).

Το αρχείο της οικογένειας παρουσιάζει ενδιαφέρον για την ιστορία της μεγάλης γαιοκτησίας στην Εύβοια τον 19ο αιώνα, καθώς και μια ολοκληρωμένη εικόνα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που άνθησαν στην περιοχή στα μέσα του αιώνα: παραχωρήσεις μεταλλείων, εξόρυξη, μεταφορά και εμπορία χρωμίου και λευκολίθου. Περιλαμβάνει σειρές εγγράφων που αφορούν κτηματικά θέματα (τίτλους ιδιοκτησίας, καταστάσεις αγροτικής παραγωγής και ημερομισθίων, λογαριασμούς, οικονομικά κατάστιχα) και μεταλλευτικά (ενοικιαστήρια συμφωνητικά, σχεδιαγράμματα παραχωρήσεων, εμπορική αλληλογραφία, αποδείξεις πληρωμών, λογαριασμούς).

Η προσθήκη υλικού (δωρεά 2004) περιλαμβάνει κυρίως έγγραφα σχετικά με την απαλλοτρίωση και διαχείριση του οικογενειακού κτήματος Βατώντα, του συνταγματάρχη Βλαδίμηρου Κολοκοτρώνη ο οποίος ενεργούσε ως γενικός πληρεξούσιος του Νικολάου Δημ. Βουδούρη και της συζύγου του Αικατερίνης (το γένος Κεφάλα) .

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Κατά την ταξινόμηση εκκαθαρίστηκαν μόνο τα φάκελλα της αλληλογραφίας, όταν δεν έφεραν κάποια ιδιαίτερη ένδειξη.

Προσθήκες Υλικού

Πιθανές μελλοντικές προσθήκες υλικού από τον κλάδο της οικογένειας στην Ύδρα (;).
Προσθήκη υλικού, με διαφορετική προέλευση (αγορά το 1996), που αφορά μέλη της οικογένειας του πλοιάρχου Σταματίου Βουδούρη (Α.Ε. 45/96).
Προσθήκη αρχειακού υλικού (2 αρχειακά κουτιά) με δωρεά της κυρίας Καλλιόπης Κεφάλα Παντέλογλου τον Μάιο του 2004, που αφορά φορολογικά και δικαστικά θέματα της οικογένειας Βουδούρη σχετικά με την απαλλοτρίωση του κτήματος Βατώντα στην Εύβοια.

Σύστημα Ταξινόμησης

Οι φάκελοι ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τη γενεαλογία των μελών της οικογένειας. Ο κύριος όγκος του αρχείου που είχε συγκεντρωθεί από τον Βασ.Ν.Βουδούρη, ταξινομήθηκε με βάση τις θεματικές σειρές: κτηματικά, μεταλλευτικά, πολιτικά-προσωπικά, οικονομικά κατάστιχα.

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Κοινοποιήσιμο στους ερευνητές.

Όροι αναπαραγωγής

Γλώσσα των Τεκμηρίων

Γραφή του υλικού

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Η γλώσσα των τεκμηρίων είναι τα ελληνικά εκτός από ορισμένες επιστολές της εμπορικής αλληλογραφίας που είναι στα αγγλικά και μερικούς κτηματικούς τίτλους (χοτζέτια και ταπιά) στα τουρκικά.

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

Βάρδα, Χριστίνα (επιμ.). Αρχείο Μπουντούρη/Βουδούρη, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, Αθήνα, 1995

Συμπληρωματικές πηγές:

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Αρχεία σχετικά με θέματα μεταλλείων στο ΕΛΙΑ: αντίγραφα επιστολών Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας Σερίφου (1884-1936), πρακτικά Διοικητικού Συμβουλίου Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου (1874-1909), αρχείο οικ. Μπάρλου (1841-1948) και Νικολάου Ρόμπου (1916-1926).

Ενας φάκελος με διπλώματα και διοριστήρια του Βασ.Ν. Μπουντούρη, δωρήθηκε το 1899 από τον εγγονό του και φυλάσσεται στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Δύο φάκελοι, επίσης, με διπλώματα, διοριστήρια και προσωπικά έγγραφα των Νικ.Β.Μπουντούρη, Βασ.Ν.Μπουντούρη και Δημ.Ν.Βουδούρη καθώς και παράσημα, στολές και οι προσωπογραφίες του Νικολάου Β.Μπουντούρη και της συζύγου του Βασιλικής Γιουρδή, δωρήθηκαν το 1985 από την Αικ.Ν.Βουδούρη και φυλάσσονται στον ίδιο φορέα.

Σχετικές αρχειακές περιγραφές

Σημείωση δημοσίευσης

Σημείωση δημοσίευσης

Κωστής Βέττας, "Μαντούδι. Το χρονικό ενός τόπου". [Αθήνα], εκδόσεις Δ.Δανιά.

Πεδίο Παρατηρήσεων

Σημείωση

Σημείωση

Σημείωση

Τον Σεπτέμβριο του 1996 προστέθηκε ένας φάκελος στο αρχείο της οικογένειας Μπουντούρη/Βουδούρη, ο οποίος δεν αναφέρεται στο ευρετήριο του αρχείου της οικογένειας. Ο φάκελος περιέχει προσωπικά έγγραφα (κυρίως συνταξιοδοτικά) που αφορούν τον πλοίαρχο Σταμάτιο Ν. Βουδούρη (1884-1919), μέλη της οικογένειας του γιου του Νικόλαου (1925-1968), τη σύζυγό του Φεβρωνία -το γένος Κλαουδάτου- (1920-1993), τον μηχανικό γιο τους Σταμάτιο Νικ. Βουδούρη (1945-1957) και την Αδαμαντία Σάββα Κλαουδάτου (1945-1960).

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Όνοματα ως Σημεία πρόσβασης

Είδος υλικού ως Σημεία πρόσβασης

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γραφή(ες)

Πηγές

Δελτίο περιγραφής Φορέα.

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Παρατηρήσεις και Όνομα Αρχειονόμου

Βάρδα, Χριστίνα

Πεδίο Πρόσκτησης